معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۲/۰۳- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۳۵۱

فناوری اطلاعات و استراتژی موفق واکسیناسیون کرونا در سوئد

کرونای سوئد در آستانه موج سوم خودش است. آمار ابتلا همچنان بسیار بالا است، یکی از بالاترین میزان را به نسبت جمعیت در جهان دارد. مهمترین دلیل آمار بالای سوئد این است که یکی از آسان ترین تدابیر جهان را دارد، زندگی مردم سوئد در دوران کرونا تقریبا با وضعیت عادی تفاوت چندانی نداشت. هنوز هم به جز ممنوعیت تجمعات بالای 8 نفر که عملا رعایت نمی‌شود، محدودیت دیگری وجود ندارد. ماسک زدن هم اختیاری است و تقریبا اکثریت مردم از آن، استفاده نمی‌کنند.

         به نسبت آمار بالای ابتلا، میزان مرگ و میر هم قبلا در رتبه بالای اروپا قرار داشت و در میان کشورهای نوردیک، با فاصله زیادی اول بود. با این حال، این روزها میزان مرگ و میر به شدت کاهش یافته است. در اواخر ماه دسامبر (پیش از آغاز واکیسناسیون) سوئد بالاترین میزان مرگ و میر را در اروپای غربی داشت. ولی در ماه مارس به رتبه 30 در میان 37 کشور اروپای غربی قرار گرفت. این رتبه، سوئدی‌ها را خیلی خوشحال کرد چون سرانجام در دوره کرونا، توانستند رتبه خوبی در اروپا به دست بیاوند.

          چگونه با دو ماه واکسیناسیون کرونا، میزان مرگ و میر سوئد از یکی از بالاترین رتبه‌های جهانی به یکی از کمترین در جهان تبدیل شده است؟  اعضای اتحادیه اروپا، سهمیه بندی واکسن برابر (به نسبت جمعیت هر کشور) داشتند، پس میزان واکسیناسیون سوئد، تفاوتی با دیگر کشورهای اتحادیه نداشت ولی چرا واکسیناسیون در سوئد، آمار میزان مرگ و میر را بیشتر از دیگر کشورهای اروپایی کاهش داد؟

           آقای آندرس تگنل Anders Tegnell رییس بخش اپیدمی سازمان بهداشت سوئد، دلیل این تغییر رتبه را نوع استراتژی واکیسنه کردن کشورش می داند. وی در مصاحبه با روزنامه SvD گفت: سوئد توانست بهتر از بسیاری از کشورهای دیگر اروپایی، استفاده بهینه از واکسیناسیون داشته باشد و اقشار آسیب پذیر بیشتری را از مرگ نجات داد. وی افزود: ما توانستیم اقشار آسیب پذیر را به خوبی اولویت بندی کنیم. وی وضعیت کشورش را با برخی از کشورهای اروپایی مانند اسپانیا، فرانسه و یونان مقایسه کرده است که اولویت آن‌ها بیشتر بر اساس سن افراد بود ولی به اندازه سوئد در کاهش میزان مرگ و میر موفق نبودند، چون سوئد اولویت بندی فراتر از سن افراد داشت.   

 

نقش فناوری اطلاعای IT در سیستم بهداشتی سوئد

          سیستم بهداشت و درمان سوئد، دو ویژگی مهم دارد: 1- کاملا دولتی است. بخش خصوصی کمترین نقش را دارد. 2- سوئد، یکی از دیجیتالیزه ترین سیستم پزشکی دنیا را دارد. نسخه کاغذی فقط در موارد بسیار استثنایی کاربرد دارد. به همین خاطر، سازمان بهداشت عمومی‌کشور با رصد کردن نسخه‌های پزشکان و نتایج آزمایشگاه‌ها، به داده بسیار بزرگی از نوع بیماری‌ها در کشور، انواع داروهای مصرفی مردم، مشکلات بهداشتی هر منطقه و شناسایی بیماران خاص دسترسی دارد. از این رو، می‌تواند واکسیناسیون کرونا را با دقت بالایی الویت بندی کند.

          افزون بر دیجیتالیزه بودن سیستم بهداشتی، پوشش گسترده اینترنت در کشور و دسترسی اکثریت مردم به یک نرم افزار مخصوص شناسایی به نام «بانک آی دی BankID» هم کمک زیادی به نوبت دهی واکسیناسیون کرده است.

          نرم افزار بانک آی دی، در سال 2002 به صورت شرکت مشترکی از سوی بانک های بزرگ کشور  ساخته شد و در آغاز، تنها برای شناسایی هویت مشتریان بانک ها بود ولی هم اکنون کاربردهای بسیار گسترده تری دارد و سازمان‌های دولتی و حتی فروشگاه‌ها هم از این برنامه برای شناسایی مشتریان خود از آن بهره می‌برند. تعداد کاربران این برنامه (اپلیکشین موبایل) به بیش از 7 میلیون (از جمعیت 10 میلیونی سوئد) می رسد. می‌توان گفت تقریبا همه افراد بالغ کشور، این برنامه را در موبایل خود دارند.

          یکی از مهمترین ابزار سازمان بهداشت عمومی سوئد برای نوبت دهی واکسن، نرم افزار BankID است. آقای تگنل، رییس بخش اپیدمی سازمان بهداشت هم به این مورد اشاره کرده و گفت: در جنوب اروپا، دسترسی به اقشار آسیب پذیر سخت تر از سوئد است. ما سیستم های بهتری برای دسترسی داریم.        

مقایسه نمودار ابتلا و مرگ و میر کرونا در سوئد و اتحادیه اروپا

          آمار مرگ و میر در سوئد ( آمار دوهفته، در هر میلیون نفر جمعیت کشور) در ماه دسامبر نشان می دهد؛ آمار سوئد، بسیار بیشتر از میانگین اتحادیه اروپا بود ولی اکنون کمتر شده است. 

مقایسه نمودار ابتلا در سوئد و اتحادیه اروپا

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما