معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۴/۲۷- ۰۸:۰۰

توافقنامه همکاری اردن و اتحادیه اروپا در زمینه تحقیق و نوآوری

اردن و اتحادیه اروپا توافقنامه ای را تحت برنامه PRIMA مشارکت برای تحقیق و نوآوری در منطقه مدیترانه امضا کردند که هدف از آن تقویت همکاری در زمینه‌های حیاتی از جمله تغییرات آب و هوایی، امنیت غذایی و توسعه اقتصادی پایدار است.

این قرارداد در بروکسل و از طرف اردنی، مشهور الرفاعی، دبیرکل شورای عالی علم و فناوری اردن، ، و مارک لمتر، مدیر کل تحقیقات و نوآوری کمیسیون اروپا به امضا رسید.

این توافقنامه تصریح می‌کند که اردن همچنان از بودجه اروپا برای تحقیق و نوآوری در برنامه  PRIMA برای دوره 2027-2025 بهره مند خواهد شد.

الرفاعی تأکید کرد که این توافقنامه مشارکت های بین المللی اردن را در زمینه‌های تحقیق و نوآوری تقویت می‌کند.  وی نقش این برنامه و حمایت مشارکتی آن را از پروژه‌های تحقیقاتی علمی در کشورهای حوزه شمال و جنوب  مدیترانه با اتحادیه اروپا که در زمینه‌های آب، غذا و سیستم های کشاورزی صورت می‌گیرد، مورد ستایش قرار داد.

  • الرفاعی اظهار داشت؛ این شورا به عنوان شریکی در ائتلافی متشکل از 19 کشور، قبلا یک برنامه منطقه ای را برای دوره 2024-2018  آماده کرده بود که بر توسعه و اجرای تحقیقات علمی مشترک برای یافتن راه حل های خلاقانه برای چالش های مربوط به تولید پایدار مواد غذایی و تامین آب در منطقه مدیترانه متمرکز است. وی  از تلاش های یوسف بطاینه، سفیرکشورش و نقش سفارت در تسهیل امضای توافقنامه تقدیرکرد، و افزود:
  • تمدید این توافقنامه امکان دسترسی مداوم اردن به فرصت های مالی رقابتی، گسترش همکاری با کشورهای اتحادیه اروپا و مدیترانه، تقویت ظرفیت های ملی در تحقیق، توسعه و نوآوری و مشارکت فعال در رسیدگی به چالش های منطقه ای در آب، غذا و آب و هوا را فراهم می‌کند.

اکاترینا زاهاریوا، کمیسر تحقیق و نوآوری اتحادیه اروپا، از امضای این توافقنامه استقبال کرد و خاطرنشان کرد: "این توافق نامه فقط یک مشارکت تحقیقاتی نیست، بلکه بیانگر تمایلی مشترک و سرمایه گذاری در ثبات منطقه ای از طریق همکاری و نوآوری است."

در مراسم امضای این توافقنامه، اتحادیه اروپا از تعهد فعال اردن به دیپلماسی علمی در منطقه، به ویژه از طریق ریاست مشترک آن با اتحادیه اروپا  بر پلتفرم تحقیق و نوآوری UfM ( مکانیزم هماهنگ کننده تلاش های علمی را برای رسیدگی به چالش های منطقه ای)  قدردانی کرد.

اردن اولین کشور همکار است که تمام مراحل قانونی و فنی مورد نیاز برای فعال کردن مشارکت خود در پریما را برای مرحله بعدی تکمیل می‌کند. انتظار می رود این توافق پس از تصویب رسمی در ماه‌های آینده لازم الاجرا شود.

مذاکرات برای تمدید توافق در نوامبر 2023 آغاز شد و متن اولیه آن در فوریه 2024 امضا شد وبه نظر می رسد مراسم امروز نشان دهنده پایان رسمی روند مذاکرات است.

شورای عالی علم و فناوری یک آژانس ملی تأمین مالی این برنامه در اردن است و طی سال های گذشته زمینه درخواست محققان اردنی برای انجام پروژه‌های رقابتی و مشارکت در ابتکارات منطقه ای را فراهم کرده است.[1]

[1] - الرأی شمارگان 8جولای 2025.

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما