معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۸/۱۱- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۶۱

میزان نرخ تورم در سوئد

مرکز آمار سوئد گزارش فصلی خود در خصوص میزان نرخ تورم در این کشور را به شرح ذیل منتشر نمود.

بر اساس آمار ارائه شده توسط این مرکز، نرخ تورم 12 ماهه بر اساس شاخص قیمت مصرف کننده با نرخ بهره ثابت (CPIF) در ماه سپتامبر 2021 حدود 2.8 درصد بوده در حالی که در ماه اوت همین سال میزان آن 2.4 درصد بوده است. بر اساس نرخ ماهیانه، نرخ تورم مطابق CPIF بین ماههای اوت و سپتامبر حدود 0.5 درصد افزایش نشان می دهد. این مرکز معتقد است که: " افزایش نرخ تورم در ماه سپتامبر عمدتا به دلیل بالا رفتن قیمت برق بوده است."

نمایه تغییرات ماهانه و سالانه CPI ، CPIF و CPIF-XE

 

 عمده محورهای ارائه شده در گزارش مرکز آمار سوئد پیرامون موضوعات زیر می‌باشد:

  • افزایش قیمت برق در ماه سپتامبر بر هزینه مسکن تأثیر گذاشته است.
  • نرخ تورم تحت تاثیر قیمت های بالاتر سوخت قرار گرفت.
  • بالاترین نرخ تورم از اکتبر سال 2008
  • هیچ موردی در ارتباط با همه گیری COVID-19 مورد سنجش قرار نگرفت.
  • نرخ تورم ، طبق CPIF بدون احتساب انرژی، از حدود 1.4 درصد به 1.5 درصد افزایش یافته است.

 

          شاخص قیمت مصرف کننده با نرخ بهره ثابت از ماه اوت تا سپتامبر 0.5 درصد افزایش یافته است در حالیکه این شاخص در مدت مشابه سال قبل، حدود یک درصد کاهش نشان می دهد. به دلیل کاهش محدودیت های ناشی از همه گیری ویروس کرونا، هیچ گروهی از محصولات، نه به طور کامل و نه به طور جزئی، مورد سنجش قرار نگرفته اند. تغییرات ماهانه عمدتا ناشی از افزایش قیمت مسکن است که آن هم باز ناشی از گران شدن قیمت برق است.

         قیمت پوشاک از ماه اوت تا سپتامبر نیز افزایش نشان می دهد که البته به دلیل تغییر فصل طبیعی می‌باشد. قیمت اجاره خودرو در ماه سپتامبر کاهش یافته و قیمت مواد غذایی نیز عمدتا به دلیل کاهش قیمت گوشت، میوه و سبزیجات کمی‌کاهش داشته است.

         جدول زیر تغییرات ماهانه و مشارکت در CPIF را بر اساس کالاها و خدمات که بیشترین تأثیر را در CPIF در سپتامبر 2021 داشته اند نشان می دهد. نتایج بر اساس طبقه بندی مصرف فردی بر اساس هدف ( COICOP ) ارائه شده است - COICOP به طبقه بندی هزینه‌های مصرف خانوار توسط سازمان ملل متحد اشاره می‌کند.

           

         تغییر ماهانه در سه سال گذشته، توسط کالاها و خدماتی که بیشترین تأثیر را بر CPIF در سپتامبر 2021 داشته است:

 

 

الگوهای فصلی و تغییرات موقت قیمت

         تغییرات قیمت کالاها و خدمات ممکن است فصلی یا موقتی باشد. شکل بالا تغییرات ماهانه امسال و دو سال گذشته را برای کالاها و خدمات با بیشترین تأثیر بر تغییرات ماهانه CPIF نشان می دهد.

          قیمت مواد غذایی در ماه سپتامبر کاهش یافت که از نظر فصلی طبیعی است. کاهش قیمت این ماه کمی‌کمتر از کاهش قیمت در دوره مشابه سال قبل بود ، اما بیشتر از کاهش قیمت در سال 2019 بود. در ارتباط با لباس در سپتامبر 2021 افزایش فصلی قیمت را نشان می دهد، اگرچه نسبتا کوچکتر از میزان دوره مشابه در سال 2019 و 2020 بوده است.

         هزینه‌های مسکن بطور چشمگیری در ماه سپتامبر 2021 بیش از مدت مشابه در دو سال گذشته افزایش یافته است. این تحول عمدتا به دلیل افزایش قیمت برق بود. قیمت برق نیز در ماه سپتامبر 2021 خیلی بیشتر از سپتامبر سال 2020 افزایش یافته است. قیمت برق در مدت مشابه سال 2019 ، روند کاهشی داشته است.

         برای اجاره خودرو، تغییر ماهیانه در سپتامبر 2021 منفی بوده و این به دلیل افزایش قیمت غیر معمول اجاره خودرو در تابستان می‌باشد. کاهش قیمت ها در ماه سپتامبر بسیار شبیه به افت قیمت ها قبل از همه گیری در سپتامبر 2019 بوده است. در مدت مشابه سال گذشته، کاهش قیمت ها کمتر بود.

         نرخ تورم عمدتاً تحت تأثیر افزایش هزینه‌های مسکن قرار گرفت که در آن قیمت برق بیشترین سهم را به خود اختصاص داد. گروه محصول "مسکن: استفاده از خانه" ، که شامل استهلاک نیز می‌شود، نیز عاملی بود که بر هزینه‌های مسکن تأثیر گذاشت.

           قیمت حمل و نقل نیز افزایش یافت که تا حد زیادی ناشی از بالا رفتن قیمت سوخت بوده است. این افزایش قیمت ها با کاهش قیمت در گروه‌های سمعی و بصری ، تجهیزات عکاسی و تجهیزات مخابراتی کمی متعادل شد.

         نرخ تورم بر اساس CPIF بدون احتساب انرژی در ماه سپتامبر 1.5 درصد بود ، در حالی که در ماه اوت حدود 1.4 درصد بود.

 

سایر معیارهای سنجش تورم

         در ارتباط با نمایه فوق شاخص قیمت مصرف کننده با نرخ بهره ثابت یا CPIF روند قیمتی مشابه CPI را نشان می دهد، اما بدون تأثیر مستقیم سیاست پولی تغییر یافته،CPIF متغیر مورد نظر بانک مرکزی برای هدف تورمی است.( هدف گذاری تورم یکی از استراتژی‌های بانک مرکزی است که بر اساس آن نرخ تورم را به عنوان هدف تعیین می‌کند و سیاست پولی را برای دستیابی به این نرخ تنظیم می‌کند. هدف گذاری تورم در درجه اول بر حفظ ثبات قیمت متمرکز است، اما موافقین این نظریه باور دارند که از رشد و ثبات اقتصادی نیز حمایت می‌کند). در سایت بانک مرکزی سوئد در مورد استفاده از شاخص CPIF گفته شده متداول ترین و شناخته شده ترین معیار اندازه گیری تورم در سوئد، تغییر در شاخص قیمت مصرف کننده، CPI است. هنگامی‌که بانک مرکزی  inflation target را در سال 1993 معرفی کرد، بر اساس نرخ تغییر سالانه در CPI بیان شد. اما از سپتامبر 2017 ، بانک مرکزی از شاخص قیمت مصرف کننده با نرخ بهره ثابت، CPIF ، به عنوان متغیر هدف خود برای هدف تورمی استفاده می‌کند. هر دو اندازه گیری هر ماه توسط مرکز آمار سوئد محاسبه و منتشر می‌شود. شاخص قیمت مصرف کننده با نرخ بهره ثابت بدون احتساب انرژی (CPIF-XE) و CPIF با مالیات ثابت (CPIF-CT) دو معیار دیگر سنجش تورم است که توسط آمار سوئد و از طرف بانک مرکزی ایجاد شده است. در CPIF-XE ، محصولات انرژی از CPIF حذف می‌شوند ، در حالی که در CPIF-CT مالیات و یارانه‌های مربوط به محصولات موجود در CPIF ثابت نگه داشته می‌شود.

HICP (شاخص هماهنگ قیمت مصرف کننده) توسط همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا تهیه می‌شود. این معیار پوشش کمی‌کوچکتر از CPI و CPIF دارد و آن هم عمدتا به این دلیل می‌باشد که بخشی از هزینه‌های مسکن خانوارها حذف شده است. در حقیقت  HICP منطقه یورو میانگین وزنی شاخص های قیمت کشورهای عضو است که یورو را پذیرفته اند. هدف اصلی بانک مرکزی اروپا حفظ ثبات قیمت است که به عنوان نگه داشتن سالانه نسبت به سال قبل نرخ تورم بین المللی در پایین اما نزدیک به 2٪ برای میان مدت تعریف شده است.

 هفته پیش توربیورن ایساکسون، تحلیلگر ارشد Nordea  در خصوص میزان نرخ تورم گفته بود از ابتدا انتظار داشتیم نرخ تورم به 3 درصد برسد که البته کمی‌پایین تر شد ولی در هر حال بعید است که این نرخ از 3.5٪ فراتر رود. با این حال، نرخ 2.8 خیلی بالاتر از نرخ هدف گذاری شده بانک مرکزی است.

- روشی که مرکز آمار سوئد برای سنجش کالاها در زمان همه گیری ویروس کرونا مورد استفاده قرار داده است به پیوست می‌باشد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما