اخبار اقتصادی قزاقستان - آلماتی
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی کشور قزاقستان در نیمه دوم اسفند ماه 1403مندرج در رسانههای این کشور به شرح ذیل ارائه میگردد:
پرواز چارتر از تبریز به آکتائو
از اداره سیاست داخلی گزارش شده، بر اساس اطلاعات اولیه، پرواز تبریز - آکتائو برای 19 مارس ساعت 11 صبح برنامه ریزی شده است.پیش بینی میشود اولین پرواز حدود 130 گردشگر ایرانی را حمل کند. همچنین از 28 اسفند ماه پروازهای چارتر تهران - آکتائو از سر گرفته شد.در این گزارش آمده است: «پروازهای چارتر از تبریز و تهران به آکتائو چشمانداز جدیدی را برای تعامل گردشگری و فرهنگی بین قزاقستان و ایران باز میکند. در مجموع قرار است 9 پرواز و پذیرای حدود 1200 مهمان از ایران باشد.
ضرورت ساختن سه نیروگاه هسته ای در قزاقستان
خبرگزاری NewTimes.kz گزارش می دهد: قاسم جومارت توکایف، رئیس جمهور قزاقستان اعلام کرد که آژانس انرژی هسته ای در این کشور ایجاد خواهد شد.به گفته وی، با تصویب تصمیم برای ساخت اولین نیروگاه اتمی در همه پرسی، شهروندان شروع به حل این مشکل کردند.رئیس جمهور گفت: این بدان معناست که ما باید با در نظر گرفتن چشم انداز بلندمدت به توسعه انرژی اندیشمندانه، همه جانبه برخورد کنیم.مسئله فقط تامین نیازهای انرژی فعلی کشور نیست»
به گفته وی، ایجاد یک بخش انرژی جدید برای قزاقستان که پایه محکمیبرای توسعه اقتصادی پویا برای دهههای آینده فراهم میکند، از نظر استراتژیک مهم است.توکایف گفت: به همین دلیل است که ساختن نه یک، بلکه سه نیروگاه هسته ای و در نهایت تشکیل یک خوشه هسته ای تمام عیار را ضروری می دانم.
قزاقستان و تامین تقاضای جهانی برای مواد خام حیاتی
به گفته مرکز مالی بین المللی آستانه (AIFC)، قزاقستان میتواند تامین بی وقفه مواد معدنی حیاتی را تضمین کند و به برآوردن تقاضای رو به رشد جهانی مرتبط با انتقال انرژی و توسعه بازار خودروهای الکتریکی کمک کند. به گفته کارشناسان این مرکز، 9 گروه کالا دارای پتانسیل صادراتی هستند، از جمله فلزاتی که قبلاً توسط قزاقستان صادر شده است و آنهایی که هنوز پتانسیل کامل آنها آشکار نشده است.
بنابراین، قزاقستان مزایای نسبی در صادرات مس، روی، آلومینیوم، نقره و سرب در بازار جهانی نشان داده است. در عین حال، طلا، نیکل، لیتیوم و فلزات خاکی کمیاب به عنوان منابع بالقوه برای صادرات نوظهور ارزیابی میشوند که میتواند به قزاقستان در بازار جهانی مزیت بدهد.
میزان سهم قزاقستان در صادرات فلزاتی
سهم قزاقستان در بازار جهانی روی تقریباً 5 درصد است.
در سال 2023، قزاقستان از نظر ذخایر (6.7 میلیون تن) در رتبه هفتم جهان قرار گرفت.
70 درصد از کل صادرات روی قزاقستان در سال 2022 به ترکیه، روسیه و چین رفت.
سهم قزاقستان در بازار جهانی مس تقریبا 4 درصد است. در سال 2023، قزاقستان از نظر ذخایر با 20 میلیون تن در رتبه یازدهم جهان قرار گرفت. مقصد اصلی صادرات مس قزاقستان در سال 2022 چین، ترکیه و امارات بودند.سهم قزاقستان در بازار جهانی سرب تقریباً 3 درصد است. در سال 2021، قزاقستان از نظر ذخایر با 2 میلیون تن در رتبه هشتم جهان و در تولید مواد معدنی با 40 هزار تن در رتبه دوازدهم جهان قرار گرفت. انتظار می رود تقاضای جهانی سالانه برای سرب از 11.6 میلیون تن در سال 2022 به 13.4 میلیون تن تا سال 2031 افزایش یابد.سهم قزاقستان در بازار جهانی نقره حدود 2.7 درصد است.
به گزارش قزاق اینوست، قزاقستان سومین ذخایر بزرگ نقره در جهان را دارد و تقاضای سالانه نقره در حال حاضر حدود 26 هزار تن است. سهم قزاقستان در بازار جهانی آلومینیوم کمتر از 1 درصد است. در سال 2023، قزاقستان از نظر ذخایر بوکسیت در رتبه یازدهم جهان (160 میلیون تن) و رتبه دهم از نظر تولید بوکسیت (4.3 میلیون تن) قرار گرفت. در سال 2022، سه مقصد اصلی صادرات ترکیه، ایتالیا و یونان بودند.
سرمایه گذاری اتحادیه اروپا در قزاقستان: فرصت های جدید برای تجارت
DKnews.kz گزارش می دهد: اتحادیه اروپا و قزاقستان در حال تعمیق همکاری در چارچوب استراتژی دروازه جهانی هستند.اتحادیه اروپا و قزاقستان گام مهمی در جهت تقویت روابط اقتصادی و زیرساختی در چارچوب طرح دروازه جهانی اتحادیه اروپا برداشته اند. در جریان سفر کمیسر اتحادیه اروپا جوزف سیکلا،برای مشارکت های بین المللی، موافقت نامههای کلیدی با هدف توسعه همکاری در زمینه مواد خام حیاتی، حمل و نقل پایدار و انرژیهای تجدیدپذیر امضا شد. این قراردادها نه تنها به توسعه اقتصادی قزاقستان کمک میکند، بلکه نقش مهمی در تضمین امنیت منابع اروپا ایفا میکند.
توافق 3 میلیون یورویی: یک ماده خام حیاتی برای اتحادیه اروپا
یک قرارداد به ارزش 3 میلیون یورو با هدف توسعه همکاری در زمینه مواد خام حیاتی بین اتحادیه اروپا و آسیای مرکزی امضا شد. این توافقنامه که توسط بانک اروپایی بازسازی و توسعه (EBRD) اجرا شده است، با هدف شناسایی پروژههای مشترک امیدوارکننده و اجرای بهترین شیوههای بین المللی برای ایجاد زنجیره تامین پایدار و مسئولانه است. قزاقستان با داشتن ذخایر قابل توجهی از لیتیوم، فلزات خاکی کمیاب و سایر منابع مهم استراتژیک، در حال تبدیل شدن به یک شریک کلیدی اتحادیه اروپا در تضمین امنیت مواد خام است.کمیسر سیکلا تاکید کرد که اتحادیه اروپا قزاقستان را شریک قابل اعتمادی در تضمین دسترسی به این منابع می داند.این همکاری نه تنها به مدرن سازی اقتصاد اروپا کمک میکند، بلکه از رشد بخش صنعتی قزاقستان، ایجاد مشاغل جدید و تحریک فناوریهای نوآورانه در زمینه استخراج و فرآوری مواد معدنی حمایت میکند.
200 میلیون یورو برای توسعه زیرساخت ها
توافقنامه مهم دیگری که در سفرکمیسر عالی اتحادیه اروپا به قزاقستان به امضا رسید، قرارداد چارچوب وام به مبلغ 200 میلیون یورو بین بانک سرمایه گذاری اروپا (EIB) و بانک توسعه قزاقستان (DBK) بود.این توافقنامه تضمین 18 میلیون یورویی اتحادیه اروپا را به همراه دارد . این بودجه به سمت توسعه حمل و نقل پایدار و منابع انرژی تجدیدپذیر که درراستای اهداف استراتژیک اتحادیه اروپا برای توسعه پاک و کارآمد انرژی است، هدایت میشود.این پروژه توجه ویژه ای به توسعه کریدور حمل و نقل ترانس خزر دارد که آسیای مرکزی را به اروپا متصل میکند و مسیرهای لجستیکی قابل اعتماد را فراهم میکند و وابستگی به مسیرهای حمل و نقل سنتی را کاهش می دهد. علاوه بر این، این بودجه در چارچوب ابتکار "تیم اروپا" با هدف بهبود مدیریت منابع آب، توسعه زیرساخت های انرژی و مبارزه با تغییرات آب و هوایی استفاده خواهد شد.
قزاقستان وایجاد آژانس جدید انرژی هسته ای
LS گزارش می دهد: یک آژانس انرژی هسته ای زیر نظر رئیس جمهور در قزاقستان ایجاد خواهد شد.
به گفته رئیس جمهور قاسم جومارت توکایف، قزاقستان باید به طور کامل تواناییهای خود در تولید گاز و زغال سنگ و همچنین پتانسیل منابع تجدیدپذیر را درک کند.وی گفت: با توجه به اهمیت استثنایی این کار، تصمیم گرفتم آژانس انرژی هسته ای را زیر نظر رئیس جمهور ایجاد کنم. ایجاد یک صنعت انرژی جدید که پایه و اساس محکمیبرای توسعه اقتصادی پویا برای دهههای آینده فراهم کند، برای ما از اهمیت استراتژیک برخوردار است. دقیقاً به همین دلیل است که معتقدم ساختن نه یک، بلکه سه نیروگاه هستهای و در نهایت تشکیل یک خوشه هستهای تمام عیار ضروری است.» مسئله فقط تامین نیازهای انرژی فعلی کشور نیست»
همچنین توکایف تاکید کرد که این کشور نه تنها باید به خودکفایی کامل در برق دست یابد، بلکه باید به یک صادرکننده بزرگ در بازار جهانی انرژی تبدیل شود.
ساخت کارخانه جدید در منطقه ترکستان
LS گزارش می دهد: ساخت کارخانه فرآوری سنگ معدن فسفریت در منطقه ترکستان آغاز شده است. حدود 140 میلیارد تنگه برای راه اندازی این شرکت سرمایه گذاری خواهد شد.پیش بینی میشود حدود 1 هزار نفر شغل پیدا کنند.نورالخان کوشروف رئیس منطقه گفت: در حال آغاز ساخت یک پروژه سرمایه گذاری مهم برای منطقه هستیم که این کارخانه با فرآوری بقایای فسفر، کودهای مورد نیاز کشاورزی را تولید میکند.ظرفیت: 1 میلیون تن کود نیتروژن - فسفر - پتاسیم و 600 هزار تن نیترات فسفر در سال. راه اندازی برای سال 2027 برنامه ریزی شده است. محصولات نهایی برای فروش در بازار داخلی و همچنین صادرات به کشورهای همسایه هند و چین برنامه ریزی شده است. پیش بینی میشود که با مشارکت شرکتی از سنگاپور در منطقه ژامبیل راه اندازی شود. در مرحله اول می خواهند استخراج سنگ فسفریت و تولید سوپر فسفات ساده را ایجاد کنند.