معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۴/۱۰- ۱۸:۰۰ - مشاهده: ۱۱۶۴

اخبار اقتصادی نیوزلند (دهه اول تیرماه 1399)

اهم اخبار و تحولات اقتصادی نیوزلند دهه اول تیرماه 1399 که در رسانه‌های این کشور منتشر شده به شرح ذیل ارائه می‌گردد.

زمزمه‌های تعطیلی پالایشگاه  مارسدن پوینت[1]  نیوزیلند

پالایشگاه نیوزیلند[2] که بزرگترین و تنها پالایشگاه  نفت نیوزیلند است به عنوان یکی از امن ترین و مطمئن ترین پالایشگاه‌های اقیانوس آرام قلمداد می‌شود. این پالایشگاه در آخرین خبر خود اعلام کرده است که قصد دارد میزان تولیدات پالایشگاه مستقر در مارسدن پوینت را به تدریج کم کند و به جای محصولات تولیدی آن، سوخت فراوری شده را از کشور های دیگر وارد کند. پالایشگاه مارسدن پوینت که در شمال شرقی اوکلند مسقر است در دهه 1960 برای اطمینان از تأمین سوخت ایمن و رقابتی در نیوزیلند تأسیس شد و حدود دو سوم از نیازهای سوخت این کشور را بر عهده دارد اما به گفته مدیران این مجموعه، در حال حاضر پالایشگاه در وضعیت مناسبی به سر نمی‌برد. اگر چه مدیران این شرکت، جایگزینی انرژی‌های تجدید پذیر را یکی از دلایل کاهش تولیدات عنوان می‌کنند اما اذعان دارند که کاهش مصرف سوخت در ایام قرنطینه و به ویژه کاهش مصرف سوخت در فرودگاه‌ها و هواپیماها از عمده دلایل اختلال این واحد تولیدی است.

در پی این خبر، اتحادیه اصناف نیوزیلند به آن واکنش نشان داد و گفت با تعطیلی این پالایشگاه حدود 400 شغل مستقیم و هزاران شغل غیر مستقیم از بین خواهد رفت. این اتحادیه همچنین گفت حدود 250 پیمانکار در ارتباط با این پالایشگاه در حال کار هستند. همچنین نماینده پارلمانی شهر Whangarei که پالایشگاه در آنجا مستقر است اعلام کرد با مقامات پالایشگاه وارد مذاکره شده است تا از تعطیلی این واحد تولیدی جلوگیری به عمل آورد.

پالایشگاه نیوزیلند تامین کننده اصلی فرآورده‌های نفتی تصفیه شده در بازار این کشور از جمله بنزین، گازوئیل، سوخت هواپیما و سایر ریز محصولات نفتی است. محصولات تولیدی این پالایشگاه بخش عمده ای از بازار نیوزیلند را تامین می‌کند که در صورت تعطیلی آن نیاز شدیدی به واردات محصولات فراوری شده ایجاد خواهد شد. این مسئله زمانی بسیار حائز اهمیت تلقی می‌شود که بدانیم حدود 85 درصد سوخت هواپیمای کشور، حدود 67 درصد گازوئیل، حدود 58 درصد از کل بنزین مصرفی داخل، بین 75 تا 85 درصد  قیر مصرف داخلی، تمام روغن سوخت کشتی‌ها، گوگرد برای کود مزرعه و  CO2 برای صنعت نوشیدنی‌های گازدار کشور توسط این پالایشگاه تولید می‌شود.

با توجه به این موضوع و خلاء ایجاد شده در حوزه سوخت این کشور پس از تعطیلی این پالایشگاه، بازار بسیار خوبی برای محصولات پتروشیمی ایران ایجاد خواهد شد که صرف نظر از موضوع تحریم ها، ظرفیت صادرات ایران به نیوزیلند را گسترش خواهد داد.

 

رییس شرکت لبنیاتی فونترا تغییر می‌کند

پس از چالش های متعدد شرکت فونترا چه در سطح بین المللی که به عنوان یکی از بزرگترین شرکت های لبنیاتی آلوده کننده محیط زیست معرفی شد و چه در سطح داخلی که از سوی سهامداران به نحوه مدیریت آن اعتراضاتی صورت گرفته بود، بالاخره رییس این غول لبنیات جهان تغییر کرد. بر اساس اعلام مایلز هورل، مدیر اجرایی این شرکت، آقای پیتر مک براید[3] به عنوان رییس جدید این شرکت برگزیده شده و جانشین جان موناگان خواهد شد. پیتر مک براید که در حال حاضر مدیرت امور مزارع فونترا را برعهده دارد، سابقه مدیریت شرکت صادراتی زسپری را نیز داشته و در سال 2018 برای همین سمت از سوی موسسه « [4]Deloitte Top 200 » به عنوان مدیر برگزیده سال معرفی شد. او پس از انتخاب شدن به ریاست شرکت تعاونی فونترا ابراز امیدواری کرد با همکاری سهامداران بتواند شرایط فوق العاده ای را برای این شرکت بزرگ رقم بزند. مک براید در یک خانواده مزرعه دار بزرگ شده است و هم اکنون مالک یک مزرعه خانوادگی بزرگ با 950 راس گاو است.

فرودگاه نیوپلیموث نیازمند حمایت مالی

فرودگاه نیوپلیموث (یکی از شهرهای غربی جزیره شمالی) در نتیجه صدمات اقتصادی ناشی از قرنطینه، به دنبال دریافت کمک چند میلیون دلاری است. مدیران فرودگاه نیوپلیموث از مقامات این شهر خواسته اند که رقمی‌بین 19 تا 25 میلیون دلار را برای ادامه حیات فعالیت ها به این فرودگاه تزریق کنند. کلوین رایت، مدیر عامل این فرودگاه تصریح کرد به دلیل پیش آمدن بحران کرونا و لغو پرواز ها، در حال حاضر فرودگاه با بحران مالی بزرگی رو به رو است و اگر این پول تزریق نشود آینده آن در ابهام خواهد بود. او ابراز امیدواری کرد با تزریق این میزان پول، ضمن ادامه فعالیت فرودگاه، بازگشت به شرایط پیش از بحران کرونا تا سال 2023 امکان پذیر شود.

گره خوردن بخشی از اقتصاد نیوزیلند به بازگشایی مرزهای بین المللی

با شیوع مجدد ویروس کرونا در نیوزیلند و باقی بودن ویروس در استرالیا، طرح بازگشایی مرز این دو کشور موسوم به ترانس _ تاسمان همچنان در هاله ای از ابهام باقی مانده است. جاسیندا آردرن در این ارتباط توپ را به زمین استرالیا انداخت و در آخرین اظهار نظر خود گفت بازگشایی مرزها به نظر مقامات استرالیا بستگی دارد. به نظر می رسد رهبر نیوزیلند به خاطر در امان ماندن از گسترش مجدد ویروس، تمایل چندانی به باز شدن مرز با استرالیا را ندارد. در واقع او خواهان تضمین از مقامات استرالیا است که اطمینان دهند نیوزیلندی‌های وارد شده به استرالیا هرگز به ویروس آلوده نخواهند شد.

کاملا واضح است که پس از کشف مجدد موارد آلوده به ویروس کرونا در نیوزیلند، آردرن رویکرد محافظه کارانه بیشتری را در پیش گرفته و به صورت علنی اعلام نموده که در شرایط فعلی باز کردن مرزها اقدام خطرناکی خواهد بود. از همین رو به نظر می رسد وی تلاش دارد تا زمان برگزاری انتخابات پارلمانی، شرایط کشور را در حالت ثبات نسبی حفظ کند تا محبوبیت کسب شده تاریخی خود در ایام بحران کرونا را استمرار بخشیده و بار دیگر رهبری کشور را بر عهده بگیرد. همین موضوع سبب انتقاد مجدد تادمولر، رهبر حزب ملی از جاسیندا آردرن شده است. مولر صبر کردن برای بازگشایی مرزهای بین المللی تا زمانی که واکسن ویروس کشف شود را « غیر قابل تحمل» می داند.

به اعتقاد برخی ناظران، نیوزیلند در صورت عدم بازگشایی مرز با استرالیا به سمت بازگشایی مرزها با کشورهای اقیانوس آرام پیش خواهد رفت. رهبران کشورهای تانگا، ساموآ، وانواتو، جزایر کوک و سایر کشورهای جزیره ای منطقه اقیانوسیه، تقاضای باز شدن مرزهای خود با نیوزیلند را تقدیم دولت این کشور کرده اند. در این کشورها حتی یک مورد ویروس از طریق همه گیری اجتماعی ثبت نشده است.

کشور فیجی نیز تمایل به باز شدن مرز خود با نیوزیلند را دارد. در فیجی طی 72 روز گذشته هیچ مورد آلوده ای گزارش نشده است. نخست وزیر فیجی ابراز تمایل فراوانی نموده که مرزهای کشورش را به روی نیوزیلندی‌ها باز کند و این اطمینان را داده است که مسافران را با تدابیر بهداشتی حمایت کنند. با این وجود مقامات نیوزیلند با پیشنهاد فیجی با احتیاط برخورد کرده و هنوز پاسخ مثبتی به آن نداده اند. تاد مولر در این زمینه نیز منتقد دولت است و از بازگشایی زود هنگام مرز فیجی استقبال کرده است.

در شرایط بحران کرونا و پیامدهای فراوان اقتصادی، کشورها تلاش دارند تا با بازگشایی محطاطانه مرزها، صنعت آسیب دیده گردشگری را به تدریج احیا کنند. در همین زمینه اتحادیه اروپا مجوز ورود گردشگران به اروپا را برای 14 کشور صادر کرد. یکی از این کشورها نیوزیلند بود. با این وجود جاسیندا آردرن هشدار داد که هر کسی که به سفر خارج از کشور برود، در هنگام بازگشت با قانون 14 روز قرنطینه مواجه خواهد شده و میبایست هزینه‌های آن را نیز بپردازد.

ادامه موج بیکاری در پی بحران کرونا

یک کارخانه تولید تجهیزات تهویه هوا در جنوب اوکلند، با وجود برخورداری از 2.17 میلیون دلار از یارانه‌های دستمزد پرداخت شده از سوی دولت، 85 نفر از کارکنان خود را به دلیل آنچه مشکلات اقتصادی نامیده، اخراج کرد. این کارکنان که در حدود یک ماه پیش اخراج شده اند، در طول این مدت به طور مستمر به اعتراض خود در جلوی کارخانه ادامه داده و خواهان بازگشت به سرکار خود هستند. نماینده این معترضین گفت آنها پیش از اخراج به مرخصی اجباری فرستاده شده بوده و حتی تا اکنون حقوق دوران مرخصی خود را نیز دریافت نکرده اند.

تحلیلی متفاوت؛ بازگشت زود هنگام نیوزیلند به اقتصاد پیش از بحران کرونا

طبق پیش بینی موسسه اعتبار سنجی S&P Global مستقر در نیویورک، اقتصاد نیوزیلند در مقایسه با کشورهای آسیای جنوب شرقی، سرعت بالاتری در بازگشت مجدد به وضعیت پیش از کرونا خواهد داشت. این موسسه مدعی گردیده که اقتصاد نیوزیلند در مقایسه با کشورهای چین، کره جنوبی، ژاپن، استرالیا، تایوان و سنگاپور، این ظرفیت را دارد که زودتر از دیگر کشورهای ذکر شده به شرایط مشابه قبل از کرونا باز گردد. بر اساس گزارش این موسسه، به واسطه وابستگی اقتصاد نیوزیلند به برخی از صنایع چهره به چهره از جمله گردشگری و دانشجویان خارجی و همچنین تعطیلی کشور به واسطه استراتژی نابودی کامل ویروس کرونا، آسیب اولیه ناشی از بحران کوید 19 بر اقتصاد نیوزیلند شدید بوده است اما این امر در سال های بعدی به سرعت جبران خواهد شد. بر اساس یافته‌های این پژوهش، پیش بینی می‌شود رشد اقتصاد نیوزیلند در سال جاری 5 درصد کاهش یابد، اما این کشور با رشد 6 درصدی در سال 2021، رشد 3.4 درصدی در سال 2022 و رشد 3 درصدی در سال 2023 رو به رو خواهد شد که جبران آسیب های دوران کرونا را خواهد کرد.همچنین پیش بینی می‌شود بیکاری در سال جاری به 5.8 درصد برسد و تا سال 2023 به 4.9 درصد کاهش یابد. تورم نیز در سال آینده 1.8 درصد و در سال 2022 به 2 درصد افزایش پیدا خواهد کرد.

با کاهش صادرات شیلات به چین، مشاغل مائوری‌ها آسیب جدی دیده است

براساس آمارهای رسمی مائوری‌های نیوزیلند که بیشتر در امور شیلات و صادرات این صنعت فعالیت می‌کنند، در سال گذشته  741 میلیون دلار محصول خود را صادر کرده اند که این رقم، رکورد جدیدی نسبت سال های قبل بوده است. این میزان فروش که از سال 2015 روند صعودی را سپری می‌کرد، در سال گذشته 46 میلیون دلار افزایش نسبت به سال قبل خود را ثبت کرده نموده و این در حالی است که با کاهش صادرات در دوران بحران کرونا، (به ویژه به کشور چین به عنوان بزرگترین مقصد صادراتی محصولات شیلات نیوزیلند) ، چشم انداز بدی در انتظار کسب و کار مائوری‌های فعال در حوزه شیلات مشاهده می‌شود. بیشترین محصولات صادراتی مائوری‌ها به چین عبارتند از: ماهی، خرچنگ و صدف.  در سال گذشته مبلغ صادراتی این اقلام حدود 365 میلیون دلار بود که نیمی از کل صادرات شیلات نیوزیلند را شامل می‌شد. با شروع موج دوم شیوع ویروس کرونا در چین و قطع برخی واردات، اوضاع مشاغل مورد نظر در نیوزیلند با مشکلات جدیدی نیز رو به رو شده است. با این وجود به اعتقاد برخی کارشناسان، اختلال در این گونه از کسب و کارها نمی‌تواند طولانی باشد چرا که به هر حال تحت هر شرایطی مردم جهان نیازمند محصولات خوراکی هستند.

سرمایه گذاری بیشتر بر روی انرژی‌های تجدید پذیر

شرکت هیدروژن هیرینگا انرژی ( Hiringa Energy )  نیوزیلند انرژی که در زمینه هیدروژن و انرژی‌های تجدید پذیر فعالیت دارد اعلام نموده که با جذب سرمایه گذار بین المللی فعالیت های خود را گسترش می دهد. این شرکت با امضای قراردادی با یک شرکت سرمایه گذار ژاپنی به نام میتسوی( Mitsui ) ، یک اتحاد استراتژیک تجاری ایجاد کردند. بر اساس اعلام ، رقم این سرمایه گذاری 50 میلیون دلار بوده و قرار است که محصول آن از سال 2021 در بخش انرژی‌های مصرفی در حوزه کشاورزی و شبکه سوخت گیری هیدروژنی در سراسر کشور مورد بهره برداری قرار گیرد.

به گفته مدیر شرکت ژاپنی، استفاده از هیدروژن می‌تواند بسیاری از مسائل و مشکلات مهم جهانی مانند امنیت منابع انرژی و انتشار گازهای گلخانه ای را برطرف سازد.

این قرارداد تجاری بر اساس تفاهم نامه همکاری دو دولت نیوزیلند و ژاپن که در سال 2018 در مورد همکاری‌های انرژی محور شکل گرفته بود، امضا شد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما