اخبار اقتصادی عربستان سعودی - جده
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی عربستان سعودی در هفته چهارم اسفند ماه 1403 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
تلاش سعودی برای بومیسازی و افزایش ظرفیت تولید زعفران
مرکز ملی تحقیقات و توسعه کشاورزی پایدار سعودی پروژه جدیدی را برای بومیسازی و دو برابرکردن تولید زعفران در عربستان راهاندازی کرد. پروژه بومیسازی کشت و تولید زعفران سعودی قرار است در ریاض، القصیم، تبوک و الباحة توسعه پیدا کند. ضمنا به گزارش خبرگزاری دولتی سعودی، پژوهشگران عربستانی در شهر علم و فناوری «ملک عبدالعزیز» سعودی فناوریهای نوینی را برای کشت دهروزه زعفران توسعه دادهاند که از روشهای کشت عمودی، نورپردازی مصنوعی و کنترل اقلیم بهره میبرد. این گزارش افزود، نوآوری جدید در کاشت زعفران باعث تسریع در تولید گلهای زعفران میشود و در مقایسه با روشهای سنتی که بین چهار تا شش هفته زمان میبرد، کارایی بیشتری دارد. خبرگزاری دولتی سعودی تأکید کرد، این فناوری وابستگی به واردات زعفران را کاهش میدهد و به خودکفایی سعودی در تولید آن کمک میکنند. محققان سعودی در شهر علم و فناوری ملک عبدالعزیز، با استفاده از سیستم کشاورزی عمودی، نور مصنوعی و کنترل آب و هوا، توانستند گل زعفران را در 10 روز تولید کنند. این تیم مجموعهای از طول موجهای ساطع شده از نور مصنوعی را ایجاد کرد که باعث تحریک رشد گیاه در مدت زمان کوتاهی میشوند. خبرگزاری فوق هدف این پروژه را دستیابی به پایداری محیطزیستی و اقتصادی از طریق توسعه کشاورزی عمودی خواند. ضمنا عنوان میشود زعفران یک محصول دارای ارزش اقتصادی زیاد است و واردات زعفران عربستان در 10 سال گذشته به 79 میلیون دلار رسیده است و با توجه به بازار جهانی 372.9 میلیون دلاری زعفران، این نوآوری از ارزش اقتصادی بالایی برخوردار است.
رشد نقدینگی در اقتصاد عربستان سعودی در سال 2024 بیش از 236 میلیارد ریال بود
خبرگزاری دولتی سعودی با بررسی دادههای بانک مرکزی این کشور در گزارشی نوشت، در پایان سال 2024 سطح نقدینگی در اقتصاد عربستان با رشد 36 درصدی نسبت به 2020 از حدود 2.1 تریلیون ریال به بیش از 2.9 تریلیون ریال رسیده است. این گزارش همچنین افزود، 49% از نقدینگی این کشور شامل سپردههای جاری قابلبرداشت بانکی و 32.5% نیز شامل سپردههای پسانداز مدتدار است. دیگر سپردههای شبهنقدی 10.3% و پول نقد خارج از بانکها نیز 7.8% از نقدینگی عربستان را در سال 2024 به خود اختصاص دادهاند. در گزارش فوق آمده است سطح نقدینگی در اقتصاد عربستان سعودی طی یک سال رشد سالانهای معادل 236,129 میلیارد ریال سعودی داشته است که 9 درصد افزایش را نشان میدهد و در پایان سال 2024 به ۲,۹۲۱,۴۷۲ میلیارد ریال رسیده است، در حالی که این میزان در سال 2023 برابر با 2,685,343 میلیارد ریال بود. این میزان نقدینگی بر اساس تعریف گسترده و جامع عرضه پول (ن3) سنجیده شده است که در گزارش آماری ماهانه بانک مرکزی عربستان(ساما) برای ماه دسامبر منتشر شده است. از ابتدای سال 2024 تا پایان دسامبر همان سال، سطح نقدینگی بیش از 236,129 میلیارد ریال سعودی افزایش یافته و رشد 7.4 درصدی را ثبت کرده است. طی 5 سال گذشته (2020 تا 2024)، نقدینگی در اقتصاد عربستان سعودی 36 درصد افزایش یافته که معادل 772,205 میلیارد ریال سعودی است. این سطح از نقدینگی بهعنوان یکی از عوامل محرک سیستم اقتصادی و تجاری، نقش مهمی در دستیابی به رشد اقتصادی پایدار ایفا کرده است.
ترکیب نقدینگی در پایان 2024
با بررسی چهار مؤلفه اصلی عرضه پول (ن3) در پایان سال 2024:
"سپردههای دیداری" (که بیشترین سهم را دارد) معادل 1,440,641 میلیارد ریال سعودی بوده و 69, 3 درصد از کل نقدینگی را تشکیل داده است.
"سپردههای مدتدار و پسانداز" در رتبه دوم قرار گرفته و با 949,708 میلیارد ریال سعودی، 32.5 درصد از کل نقدینگی را شامل شده است.
"سایر سپردههای شبه پولی" به 302,036 میلیارد ریال سعودی رسیده که 10.3 درصد از کل نقدینگی را تشکیل داده و سومین بخش مهم نقدینگی محسوب میشود.
"پول در گردش خارج از بانکها" معادل 229,088 میلیارد ریال سعودی بوده که 7.8 درصد از کل نقدینگی را شامل شده است.
تعریف نقدینگی و اجزای آن
سپردههای شبه پولی شامل سپردههای ارزی ساکنان، سپردههای مربوط به اعتبارات اسنادی، حوالههای در حال انجام و عملیات بازخرید (ریپو) انجامشده توسط بانکها با بخش خصوصی است.
(ن1) شامل پول نقد در گردش خارج از بانکها و سپردههای دیداری است.
(ن2) شامل (ن1) بهعلاوه سپردههای مدتدار و پسانداز است.
(ن3) که تعریف گسترده نقدینگی است، شامل (ن2) بهعلاوه سایر سپردههای شبه پولی میشود.
عربستان سعودی در بین 10 کشور برتر با بیشترین مازاد تجاری
- چین:۵۹۳.۹میلیارد دلار؛ 2. آلمان: ۲۴۹.۹ میلیارد دلار؛ 3. ایرلند: ۱۶۸.۶ میلیارد دلار؛ 4. سنگاپور: ۱۵۴.۸ میلیارد دلار؛ 5. عربستان سعودی: ۱۲۶.۹ میلیارد دلار؛ 6. سوئیس: ۱۲۴.۹ میلیارد دلار؛ 7. روسیه: ۱۲۱.۶ میلیارد دلار؛ 8. برزیل: ۹۲.۳ میلیارد دلار؛ 9. هلند: ۹۲.۰ میلیارد دلار؛ 10. استرالیا: ۸۳.۴ میلیارددلار.منبع: بانک جهانی
ارزش تراکنشهای دستگاههای کارتخوان در عربستان
روزنامه اقتصادی «مال» با بررسی دادههای بانک مرکزی سعودی در گزارشی نوشت، در هفته اول ماه مبارک رمضان ارزش تراکنش های دستگاههای کارتخوان در این کشور با کاهش 4.4 میلیارد ریالی نسبت به هفته قبل از آن، به 13 میلیارد ریال رسید.
برگزاری سومین همایش منافع با شعار «آینده پایدار حرمین شریفین» توسط اتاق مدینه منوره
اتاق مدینه با همکاری اتاق مکه و اتاق بازرگانی و توسعه اسلامی، سومین دوره همایش منافع را با شعار «آینده پایدار برای حرمین شریفین» در مقر اتاق مدینه برگزار میکند. هدف برگزاری این همایش علاوه بر تقویت تلاشهای پایداری در مکه و مدینه از طریق سرمایه گذاری در قابلیتها و ابتکارات سازگار با اصول شریعت اسلامی و اهداف چشمانداز 2030 عربستان، ایجاد مشارکتهای استراتژیک بین دولت و بخش خصوصی برای حمایت از پروژههای پایداری در شهرهای مقدس عنوان شده است.این مجمع شامل امضای تعدادی از توافقنامهها، اهدای جایزه مدینه برای محیط زیست در دومین نشست خود، تجلیل از نهادهای شرکت کننده و کمک به دستیابی به اهداف پایداری میباشد.مجمع فوق شامل یک میزگرد است که در مورد دستیابی به توسعه پایدار در مکه و مدینه، شیوههای پایدار در بخش خصوصی و نقش آن در حمایت از اقتصاد سبز و مسئولیت اجتماعی شرکت ها بحث میکند.اتاق مدینه منوره از همه علاقمندان بخش دولتی و خصوصی، کارآفرینان و سرمایه گذاران دعوت کرد تا در این همایش شرکت کنند و در بحث در مورد برجسته ترین مسائل مربوط به پایداری در شهرهای مقدس شرکت کنند.
فرودگاه بینالمللی نجران جایزه بهترین فرودگاه خاورمیانه را در رده خود دریافت کرد
فرودگاه بینالمللی نجران، که یکی از فرودگاههای وابسته به شرکت "تجمع فرودگاههای دوم" است، جایزه "بهترین فرودگاه در رده کمتر از 2 میلیون مسافر در منطقه خاورمیانه" را در سال 2024 با امتیاز 4.68 از 5 دریافت کرد. این جایزه از سوی شورای بینالمللی فرودگاهها (ACI) و به عنوان بخشی از جوایز کیفیت خدمات فرودگاهی (ASQ) اهدا میشود. این موفقیت نشاندهنده تعهد مستمر فرودگاه نجران در ارائه تجربه سفری ممتاز و رعایت بالاترین استانداردهای رضایت مسافران است. جوایز شورای بینالمللی فرودگاهها بر اساس نظرات مستقیم مسافران از طریق برنامهای اختصاصی اعطا میشود. این نظرسنجی با روششناسی دقیق و استاندارد انجام شده و طیف گستردهای از تجربههای سفر را شامل میشود، که این امر امکان ارزیابی منصفانه فرودگاههای مختلف در این رده در سراسر جهان را فراهم میکند.شرکت "تجمع فرودگاههای دوم" تلاش میکند سطح خدمات ارائهشده در تمام فرودگاههای وابسته خود در سراسر عربستان سعودی را ارتقا دهد و با بالاترین استانداردهای کیفیت و بهترین رویههای جهانی همگام باشد.
مشارکت صندوق توسعه عربستان سعودی در افتتاح پروژه تامین آب آشامیدنی تانزانیا
محمد بن عدهان الشمرى، مدیرکل عملیات آفریقا، به نمایندگی از صندوق توسعه عربستان سعودی در مراسم افتتاح پروژه تامین آب آشامیدنی برای مناطق سامی و موانگا در تانزانیا شرکت کرد.پروژه فوق باحمایت صندوق توسعه عربستان سعودی از طریق اعطای وامیبه مبلغ 25 میلیون دلاری انجام گرفته است.در مراسم افتتاحیه دکتر سامیه صولوحو حسن، رئیس جمهور تانزانیا، جمعه حمیدو اویسو وزیر آب تانزانیا و یحیى بن أحمد عکیش سفیر عربستان در تانزانیا حضور داشتند.هدف از این پروژه ایجاد شبکه یکپارچه انتقال آب آشامیدنی با خطوط لوله اصلی به طول بیش از 160 کیلومتر و احداث مخزن به ظرفیت 7500 متر مکعب برای رساندن آب به خانهها در 16 روستای ذینفع است.این پروژه به تهیه سه مخزن آب در شهر سامی و اجرای پروژه خانگی برای تأمین نیازهای آب آشامیدنی مردم در روستاهای مختلف تانزانیا کمک میکند. هدف این پروژه همچنین افزایش تأمین و بهبود آب آشامیدنی در جوامع شهری و روستایی در تانزانیا، کمک به افزایش سطح سلامت و کاهش بیماریهای ناشی از آب آلوده در جهت دستیابی به امنیت آبی پایدار است.شایان ذکر است که این صندوق از سال 1987 در تانزانیا، به اجرای 8 پروژهها و برنامههای توسعه، از طریق وام های توسعه به ارزش بیش از 92 میلیون دلار، در بخش های حمل و نقل و ارتباطات، آب و کشاورزی و زیرساخت های اجتماعی، به منظور کمک به رشد اجتماعی و رونق اقتصادی در تانزانیا فراهم کرده است.
تاسیس اولین شرکت خردهفروشی بازارهای آزاد توسط صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان
صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان شرکت الواحه برای بازارهای آزاد را به عنوان اولین شرکت سعودی فعال در خردهفروشی بازارهای آزاد برای مسافران راهاندازی کرد. هدف از تأسیس این شرکت، تقویت بخش خردهفروشی مرتبط با سفر و افزایش سهم هزینههای مسافران در اقتصاد ملی عربستان سعودی است. توسعه فروشگاههای لوکس خردهفروشی در مکانهای منتخب عربستان. ارائه محصولات باکیفیت سعودی در این بازارها. فعالیت در فرودگاهها بر اساس مدل بازارهای آزاد. برنامههای توسعه آینده برای ورود به گذرگاههای مرزی، بنادر و فروش در پروازها از جمله مهمترین برنامههای شرکت الواحه خواهند بود. ماجد العساف، رئیس بخش محصولات مصرفی و خردهفروشی صندوقسرمایهگذاریعمومی اعلام کرد که راهاندازی شرکت الواحه گامی مهم در حمایت از بخش گردشگری و ارائه تجربه خرید مدرن به مسافران است، بهویژه در شرایطی که انتظار افزایش تعداد مسافران و میزبانی رویدادهای بینالمللی در عربستان وجود دارد میباشد. این اقدام بخشی از تلاشهای صندوق سرمایهگذاری عمومیبرای تقویت بخشهای استراتژیک و تحقق تنوع اقتصادی در عربستان است.
سازمان کل بنادر "موانی": افزایش 18.25 درصدی در تعداد کانتینرهای صادراتی در فوریه 2025 نسبت به ماه مشابه سال گذشته
تحت نظارت سازمان بنادر عربستان(موانئ)، در ماه فوریه 2025، شاهد افزایش 18.25 درصدی در تعداد کانتینرهای صادر شده بودند که به 215,491 کانتینر استاندارد رسید، در مقایسه با 182,229 کانتینر استاندارد در ماه مشابه سال 2024. از سوی دیگر، تعداد کانتینرهای وارد شده 4.95 درصد کاهش یافت و به 215,741 کانتینر استاندارد رسید که در مقایسه با 226,968 کانتینر استاندارد در مدت مشابه سال گذشته قرار دارد. مجموع کانتینرهای جابجا شده در این مدت به 552,490 کانتینر استاندارد رسید که کاهش 1.80 درصدی را نسبت به 562,644 کانتینر استاندارد در همان ماه سال گذشته نشان میدهد. همچنین، تعداد کانتینرهای مسافری با کاهش 21.03 درصدی به 112,193 کانتینر رسید، در حالی که در سال گذشته این عدد 142,071 کانتینر بود. مجموع تناژ بارهای جابجا شده در این ماه به 22,540,434 تن رسید که کاهش 3.66 درصدی را در مقایسه با 23,397,237 تن در مدت مشابه سال گذشته نشان میدهد. مجموع بارهای عمومی 983,027 تن، بارهای فله خشک 4,027,930 تن و بارهای فله مایع 11,677,568 تن بود. همچنین، موانئ 698,035 رأس دام را پذیرش کردند که کاهش 22.38 درصدی داشت، در مقایسه با 899,293 رأس دام در سال گذشته. در بخش حرکت دریایی، تعداد کشتیها با افزایش 0.33 درصدی به 913 کشتی رسید، در مقایسه با 910 کشتی در دوره مشابه سال گذشته. همچنین، تعداد مسافران با رشد 37.85 درصدی به 93,400 نفر رسید، در حالی که سال گذشته این تعداد 67,754 نفر بود. تعداد خودروها نیز با افزایش 3.43 درصدی به 78,482 خودرو رسید، در مقایسه با 75,877 خودرو در سال گذشته. شایان ذکر است که در دوره زمانی از ژانویه تا پایان فوریه 2025، مجموع تعداد کانتینرهای جابجا شده 14.44 درصد افزایش داشته و به 1,270,776 کانتینر استاندارد رسید، در حالی که در مدت مشابه سال 2024 این عدد 1,110,440 کانتینر استاندارد بود.
برپایی نمایشگاه فروش ویژه شب های رمضان 2025 در جده
فعالیت نمایشگاه خرید شب های رمضان 2025 که توسط اتاق جده تدارک دیده شده است در مرکز همایش ها و نمایشگاههای بین المللی جده و با مشارکت 100 برند و بیش از 100 غرفه دار از خرده فروشان و عمده فروشان آغاز شد.این نمایشگاه که تا 1 فروردین 1404 ادامه خواهد داشت، یک رویداد سالانه است که خرید و اقتصاد را در ماه رمضان ترکیب نموده و تجربه منحصر به فردی را برای بازدیدکنندگان و خانوادهها از طریق عرضه انواع محصولات و خدمات، ارائه می دهد. رویداد فوق مملو از برنامههای فراوان و شب های لذت بخش ماه رمضان در دنیای خرید، از جمله تخفیف ها و پیشنهادات برای طیف گسترده ای از محصولات خواهد بود.هدف از برگزاری این نمایشگاه برجسته کردن سنت ها، زندگی و میراث شهر جده در ماه رمضان و حفظ آنها برای نسل های آیندهعنوان شده است.
دیدار سفیر کشورمان در ریاض با معاون امور اقتصادی و توسعه ای وزارت خارجه سعودی
جناب اقای علیرضا عنایتی سفیر محترم جمهوری اسلامی ایران در عربستان سعودی ضمن دیدار با «عبدالله بن زرعه» معاون امور اقتصادی و توسعه ای «وزارت خارجه» عربستان سعودی، با او درمورد موضوعات اقتصادی مشترک گفتگو و تبادل نظر کرد.
خودکفایی 76 درصدی عربستان در تولید گوجهفرنگی
وزارت محیطزیست، آب و کشاورزی عربستان سعودی اعلام کرد، تولید گوجهفرنگی این کشور در سال 2023 به بیش از 691 هزار تُن رسید و خودکفایی «ریاض» را در تولید این محصول به 76% رساند. تولید گوجهفرنگی در سعودی شامل حدود 391 هزار تن در گلخانهها و 300 هزار تن در مزارع بوده است. خبرگزاری دولتی سعودی در گزارشی این آمار را نشاندهنده رشد بخش کشاورزی این کشور و توانایی آن در تأمین نیازهای داخلی خواند و تأکید کرد، وزارت محیطزیست، آب و کشاورزی این عربستان از شهروندان خواسته است، مصرف محصولات تولید داخل را در اولویت قرار دهند.
عربستان مالکیت بازی «پوکمون گو» را به دست آورد
شرکت اسکوپلی (Scopely)، که از شرکتهای تحت حمایت صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی است، به توافقی دست یافته که بر اساس آن تجارت بازیهای شرکت ژاپنی Niantic را در اختیار میگیرد. این قرارداد به ارزش 3.5 میلیارد دلار، بازی محبوب «پوکمون گو» (Pokémon GO) را شامل میشود. اسکوپلی در بیانیهای اعلام کرد که بازیهای Pikmin Bloom و Monster Hunter Now را نیز از Niantic خریداری خواهد کرد.
رتبه اعتباری عربستان به «A+» ارتقا یافت
موسسه اعتبار سنجی «استاندارد اند پورز» در سایه تحولات مربوط به رشد اقتصادی مستمر و تلاش برای کاستن از هزینههای سرمایهای، رتبه عربستان را با چشمانداز باثبات از «A» به «A+» ارتقا داد. موسسه اعتبار سنجی «استاندارداند پورز» اعلام کرد، پیشرفت مداوم در طرح چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی میتواند به افزایش فعالیت در بخشهای ساختوساز، خدمات لجستیکی، تولید و معدن کمک کند و به رشد تولید ناخالص داخلی این کشور در بازه زمانی بین سالهای ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۸ منجر شود. به گزارش العربی الجدید، این مؤسسه اعتبار سنجی پیش بینی کرد، دولت عربستان در سال ۲۰۲۵ هزینههای سرمایهای و هزینههای جاری مرتبط را کاهش دهد در حالی که هدف اصلی این کشور، تنوعبخشی به اقتصاد و کاهش وابستگی به نفت و گاز عنوان شده است. در همین حال، مؤسسه اعتباری فیچ نیز اعلام کرد سرمایهگذاریهای کنونی به افزایش مصرف داخلی کمک کرده است و ظرفیت تولیدی اقتصاد را افزایش خواهد داد. این در حالی است که صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان هفته گذشته، تفاهمنامهای جدید به ارزش 3 میلیارد دلار با آژانس دولتی اعتبار صادراتی ایتالیا امضا کرد. از سوی دیگر، انتظار میرود کاهش پرداخت سود سهام شرکت نفتی آرامکو نیز، موجب کاهش بیشتر درآمدهای نفتی شود. گفتنی است عربستان پیش بینی کرده است در سال ۲۰۲۵ با کسری بودجهای معادل ۲۷ میلیارد دلار مواجه شود اما همچنان به سرمایهگذاری در پروژههای راهبردی مرتبط با چشمانداز ۲۰۳۰ مبتنی بر کاهش وابستگی به نفت و تنوع بخشی به منابع درآمدی از جمله جذب گردشگر بینالمللی ادامه خواهد داد.
رشد اقتصادی عربستان در سال 2024
رشد اقتصادی عربستان در سال 2024 به میزان 1.3 درصد اعلام شد. گزارش اداره آمار عربستان سعودی نشان میدهد تولید ناخالص داخلی این کشور در سال 2024 نسبت به سال پیش از آن 1.3 درصد رشد داشته است. ضمنا اقتصاد 1.1 تریلیون دلاری عربستان سعودی در سهماهه چهارم سال با رشد 4.5 درصد نسبت به سال گذشته، سریعترین رشد را از سال 2022 تجربه کرد. دولت هزینههای زیادی را در راستای استراتژی چشمانداز 2030 تحت رهبری محمد بن سلمان انجام داده است. بر اساس پیشبینیها، این کشور حداقل تا سال 2027 با کسری بودجه روبهرو خواهد بود، چراکه صدها میلیارد دلار در زمینههایی مانند خودروهای برقی، نیمههادیها و استراحتگاههای گردشگری سرمایهگذاری کرده است. دولت در سپتامبر از بلندپروازی در پیشبینیهای خود برای رشد اقتصادی کاست و رشد سال جاری را 4.6 درصد و برای سال 2026، 3.5 درصد اعلام کرد. رسانههای سعودی مدعی شدند که با رشد نزدیک به چهار درصد در سالهای آینده، عربستان همچنان از بیشتر کشورهای عضو گروه جی 20 رشد خواهد کرد.
پایان یازدهمین دوره جشنواره خرماهای جوف و تقدیر از برندگان جایزه امیر این منطقه شد
با حمایت فیصل بن نواف بن عبدالعزیز، امیر منطقه جوف، یازدهمین جشنواره خرماهای منطقه جوف پایان یافت. در این مراسم از برندگان جایزه امیر منطقه جوف به خاطر تلاشهایشان در زمینه صنعت خرما و نوآوری در این بخش مهم تقدیر شد و همچنین کمیتههای برگزارکننده، شرکتکنندگان و حامیانی که در موفقیت این رویداد برجسته نقش داشتهاند، مورد تقدیر قرار گرفتند. استاندار از حمایت مستمر امیر منطقه جوف تشکر کرد و بیان داشت که این حمایت در فعالسازی اقتصاد، جذب سرمایهگذاریها، ایجاد فرصتهای شغلی و تقویت گردشگری محلی موثر بوده است.
اعتبار بانکی اعطا شده در عربستان سعودی
مجموع اعتبار بانکی اعطا شده به بخشهای عمومی و خصوصی در عربستان سعودی به بالاترین سطح خود رسید . برهمین اساس مجموع اعتبارات بانکی اعطایی در عربستان سعودی در پایان ژانویه 2025، با رشد سالانه ای به میزان 15 درصد نسبت به مدت مشابه در سال 2024 از رقم 2,621,726 میلیون ریال به رقم 3,005,946 میلیون ریال می رسد. که افزایش بیش از 348,219 میلیون ریالی را ثبت کرده است. علاوه بر این، مجموع اعتبار بانکی تا پایان ژانویه 2025 رشدی ماهانه برابر با 2٪ را نشان داد که معادل افزایش 50,395 میلیون ریالی نسبت به پایان دسامبر 2024 است، زمانی که میزان اعتبار 2,955,550 میلیون ریال بود. این آمار بر اساس گزارش ماهانه منتشر شده توسط بانک مرکزی عربستان سعودی در ژانویه 2025 ارائه شده است. اعتبار بانکی اعطا شده به بخشهای عمومی و خصوصی در بیش از 17 بخش اقتصادی متنوع توزیع شده است و بهعنوان عاملی مؤثر در رشد اقتصادی جامع و پایدار و دستیابی به اهداف چشمانداز 2030 عربستان عمل میکند. اعتبار بانکی بلندمدت (بیش از 3 سال) 48.6٪ از کل اعتبار را تشکیل میدهد و تا پایان ژانویه 2025 به 1,461,193 میلیون ریال رسید. در حالی که اعتبار بانکی کوتاهمدت (کمتر از یک سال) 36.6٪ از کل اعتبار را به خود اختصاص داده و معادل 1,100,146 میلیون ریال بوده است. همچنین، اعتبار بانکی میانمدت (بین یک تا سه سال) 14.8٪ از کل اعتبار را تشکیل داده و به 444,605 میلیون ریال سعودی رسیده است.
فرصت سرمایهگذاری در شهر مکه
شرکت فناوری «وادی مکه» سعودی، یک فرصت سرمایهگذاری را برای ساخت بزرگترین مجتمع تجاری در شهر مکه مکرمه ارائه کرده است. این پروژه شامل احداث یک مجتمع تجاری خارج از محدوده مسجدالحرام و به مساحت 237 هزارمترمربع خواهد بود که محل آن بین دروازههای 1 و 2 دانشگاه امالقری قرار دارد و به جاده الهدا (خیابان شاهزاده سلطان بن عبدالعزیز) مشرف خواهد بود. قرارداد سرمایهگذاری بلندمدت- حداقل 25 سال و حداکثر 50 سال- خواهد بود. این مجموعه قرار است محلی برای فعالیتهای تجاری و تفریحی و دارای مراکز متعدد خرید، رستورانها، کافهها، امکانات بهداشتی، و تفرجگاه باشد.
نرخ تورم در عربستان سعودی در ماه فوریه
به گزارش خبرگزاری الاقتصادیه، نرخ تورم عربستان سعودی در مقیاس سالانه، در ماه فوریه امسال در 2 درصد ثابت ماند. قیمت مواد غذایی و آشامیدنی 1 درصد افزایش یافت که بالاترین افزایش در هشت ماه گذشته و متاثر از افزایش تقاضا در آستانه ماه مبارک رمضان بود. در مقابل، تورم در بخش مسکن، آب، برق، گاز و سوخت از 8 درصد در ژانویه به 7.1 درصد کاهش یافت. همچنین سرعت افزایش اجاره بهای مسکن برای چهارمین ماه متوالی کاهش یافت و به 8.5 درصد رسید، که پایینترین میزان در دو سال اخیر بود. اگرچه برای سی و ششمین ماه متوالی همچنان عامل اصلی تورم است.
ابلاغ طرح معماری بومی عربستان سعودی از سوی محمد بن سلمان
محمد بن سلمان ولیعهد سعودی از طرح «نقشه معماری» در عربستان شامل 19 سبک معماری با الهام گرفتن از ویژگیهای جغرافیایی و فرهنگی عربستان تهیه شده است، رونمایی کرد. این طرح بهدنبال توسعه شهری از طریق افزایش جذابیتهای گردشگری و درآمدهای حاصل از آن است. خبرگزاری رسمی سعودی در این باره نوشت هدف از این اقدام، تجلیل از میراث شهری، ارتقای کیفیت زندگی و توسعه مناظر شهری در شهرهای مختلف عربستان سعودی میباشد.
افتتاح یک پایانه حمل و نقل دریایی در بندر اسلامی جده
شرکت (اماراتی) بنادر دبی(DP World) و سازمان بنادر عربستان سعودی(موانی)، از افتتاح یک پایانه کانتینری جدید و پیشرفته در بندر اسلامی جده، با سرمایهگذاری 800 میلیون دلاری، خبر دادند. این پروژه سه ساله، پایانه جنوبی را به یکی از پیشرفتهترین و پایدارترین پایانههای کانتینری در منطقه تبدیل کرده و ظرفیت آن را از 1.8 میلیون به 4 میلیون کانتینر رسانده است.
سازمان بنادر از اضافه شدن سرویس حمل و نقل دریایی به اسکله تجاری جبیل خبر داد
سازمان بنادر و کشتیرانیعربستانسعودی(موانئ) از اضافه شدن سرویس" Clanga" شرکت "MSC"به اسکله تجاری بندر جبیل برای حمایت از صادرات ملی این کشور و تقویت ارتباط عربستان با بازارهای جهانی، خبر داد. این سرویس باری جدید، بندر تجاری جبیل را به بندر ملک عبدالعزیز در دمام، بندر سنگاپور، بندر شانگهای در چین و بندر کلمبو در سریلانکا با ظرفیت حداکثر 6000 کانتینر استاندارد متصل میکند. این اقدام براى افزایش نقش بندر تجاری جبیل در ارتقای بخش حمل و نقل دریایی و لجستیک و حمایت از فعالیتهای اقتصادی در استان شرقیه به دلیل نزدیکی به مراکز تولیدی و در اختیار داشتن تجهیزات پیشرفته با قابلیت پذیرش انواع و اندازههای مختلف کشتیها و همچنین افزایش ارتباط ناوبری بین بنادر عربستان و بنادر بین المللی صورت گرفت. شایان ذکر است که بندر تجاری جبیل یکی از بنادر اصلی حامی حرکت صادرات ملی عربستان به بازارهای جهانی به ویژه محصولات صنعتی و محصولات کارخانههای پتروشیمی در شهر صنعتی جبیل است که به افزایش رقابت پذیری عربستان کمک میکند.