معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۳/۲۱- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۹۲

اخبار اقتصادی ترکیه - استانبول

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی ترکیه در هفته سوم خرداد ماه 1401 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

- اتاق صنایع استانبول گزارشی را تحت عنوان «500 شرکت برتر و بزرگ صنعتی ترکیه در سال 2021» منتشر کرد که بر اساس آن شرکت پالایشگاه نفتی توپراش (Tüpraş) با 136 میلیارد و 800 میلیون لیر از تولید تا فروش٬ عنوان بزرگترین شرکت صنعتی ترکیه را به خود اختصاص داده است. اردال باغچه وان، رئیس هئیت مدیره اتاق صنایع استانبول در نشست مطبوعاتی در مورد این موفقیت شرکت پالایشگاه نفتی توپراش اظهار داشت: شرکت پالایشگاه نفتی توپراش با 136 میلیارد و 800 میلیون لیر ترک در صدر لیست 500 شرکت برتر و بزرگ صنعتی ترکیه در سال 2020 قرار گرفت. شرکت خودروسازی فورد با 67 میلیارد و 300 میلیون لیر در رده دوم و شرکت خودروسازی اویان-رنو با 55 میلیارد و 200 میلیون لیر ترک در جایگاه سوم قرار گرفته است. وی افزود: شرکت‌های خودروسازی تویوتا با فروش 46.2 میلیارد لیری پس از پالایشگاه استار ون و فولاد اسکندرون در این فهرست قرار گرفتند.

- ترکیه ریاست دوره‌ای شورای بین‌المللی سیستم‌های بزرگ انرژی (CIGRE) در منطقه اروپای جنوب شرقی (SEERC) را بر عهده گرفت. این شورا مهمترین سازمان جهان در خصوص گرد آوردن کارشناسان معتبر جهانی در بخش برق بوده و دوره ریاست آن دو ساله است. در کنفرانس «CIGRE SEERC» که در وین، پایتخت اتریش برگزار شد، ریاست شورا به ترکیه واگذار شد. بخش برق جهانی از نظر فنی توسط 17 کشور در شورا و 2 کشور نامزد مدیریت خواهد شد.

- وزارت کشور ترکیه طی بخشنامه ای به مبادی ورودی کشور اعلام کرد که از این پس هیچ تست PCR از مسافران ورودی به کشور درخواست نخواهد شد.

- نرخ گاز مصرفی واحد های مسکونی، 30 درصد و گاز مصرفی جهت تولید برق در نیروگاه‌ها 16 درصد و نرخ گاز مصرفی در بخشهای صنعتی 10 درصد افزایش یافت.

- اورهان توران، رئیس انجمن کارآفرینان و صنعتگران ترکیه موسوم به توسیاد، اعلام کرد که نرخ تورم در کشور به بیش از 70 درصد رسیده که این میزان چندین برابر میزان میانگین نرخ تورم در جهان است. وی افزود با گذشت هر روز از اهداف تعیین شده اقتصادی دورتر می‌شویم و گامهای لازم باید در زمانهای مناسب برداشته شود.

- به گزارش اتحادیه صادرکنندگان شرق دریای سیاه (DKİB)، ترکیه در 9 ماه گذشته 287 هزار و 934 تن فندق به ارزش 1 میلیارد و 700 میلیون و 495 هزار و 560 دلار صادر کرده‌ است. محمد جیراو، رئیس کمیته فندق و فروآرده‌های فندق این اتحادیه اعلام کرد: از اول سپتامبر 2021 تا سی و یکم ماه می امسال صادرات به 123 کشور مختلف جهان صورت گرفت. وی افزود: میزان صادرات در این بازه زمانی نسبت به فصل قبل از نظر کمیت 25 درصد و از نظر ارزشی 6 درصد افزایش داشته است. جیراو با اشاره به اینکه نزدیک به 50 درصد صادرات فندق به آلمان و ایتالیا انجام می‌شود، تصریح کرد: مثل گذشته اروپا همچنان بزرگترین خریدار فندق ترکیه است. وی در ادامه گفت: از ترابزون به‌عنوان مرکز صادرات فندق ترکیه در این بازه زمانی 97 هزار و 773 تن فندق به 61 کشور جهان به ارزش 536 میلیون و 947 هزار و 539 دلار صادر شده است.

- رئیس مجمع صادرکنندگان ترکیه اعلام کرد که در هدف صادراتی 250 میلیارد دلار تا پایان سال جاری میلادی تاکنون، براساس پیش بینی‌های صادرات ماهیانه به نظر می رسد تا پایان سال 17 میلیارد دلار بیش ازمیزان مورد هدف صادرات داشته باشیم.

- سازمان آمار ترکیه نرخ تورم سالانه کشور را 73.5 درصد اعلام کرد که ازسال 1998 میلادی تاکنون بالاترین میزان نرخ تورم بوده است. میزان نرخ تورم کالاهای معیشتی در ماه می سال جاری درکشور ، 56 درصد اعلام شد.

- سازمان آمار ترکیه اعلام کرد که میزان ضریب افزایش اجاره بها واحدهای مسکونی در ماه ژوئن سال جاری 39.33 درصد خواهد بود.

- میزان موجودی بانکهای ترکیه با 34.4 میلیارد لیر افزایش نسبت به هفته گذشته به 6 تریلیون و 844 میلیارد لیر ترک رسید.

- ذخیره بانک مرکزی ترکیه در هفته گذشته 2 میلیارد و 6363 میلیون دلار افزایش یافت و 102 میلیارد و 897 میلیون دلار شد. ذخیره ارزی بانک مرکزی، با یک میلیارد و 274 میلیون دلار افزایش به 61 میلیارد و 285 میلیون دلار رسید.

- اتحادیه صادر کنندگان دریای مدیترانه، اعلام کرد صادرات این منطقه در 5 ما نخست سال جاری میلادی در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته 26 درصد افزایش یافت و 1.72 میلیارد دلار شد. صادرات این منطقه به کشور آفریقای جنوبی 616 درصد افزایش یافته و به 198.9 میلیون دلار رسید.

- عثمان آرسلان، رئیس اسبق حالک بانک در مجمع عمومی سالیانه اتحادیه سازمانهای توسعه ملی وابسته به اعضاء بانک توسعه اسلامی‌به سمت رئیس هیات مدیره این اتحادیه منصوب شد.

- وزیر کشاورزی و جنگل ترکیه اعلام کرد که اوکراینی‌ها در خصوص فروش غلات این کشور با 25 درصد تخفیف به ترکیه موافقت کرده اند.

- در میان 500 شرکت نخست صنعتی ترکیه، شرکتهای تولیدی مواد غذایی با 93 شرکت در صدر قراردارند.و پس از آن شرکت های فعال در بخش فلزات با 75 شرکت، شرکتهای فعال در نساجی با 46 شرکت و شرکتهای فعال در بخش خودروهایی با 42 شرکت دررتبه‌های بعدی قرار دارند.

- صادرات چای ترکیه در5 ماه نخست سال جاری با 15 درصد افزایش به 9 میلیون و 801 هزار دلار رسید. بیشترین چای به کشورهای بلژیک، آلمان و انگلستان صادر می‌شود.

- بانک جهانی درگزارش اقتصادی سالیانه خود، رشد اقتصادی جهان را از 4.1 درصد به 2.9 درصد کاهش داد. این بانک رشد اقتصادی ترکیه را در سال جاری از 2 درصد به 2.3 درصد افزایش داد.

- قیمت خودروهای دست دوم در ماه می، 27 درصد افزایش یافت.

- صادرات محصولات صنعتی ترکیه در خلال ژانویه تا مه امسال (2022) با 20,5 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به 76 میلیارد و 947 میلیون دلار رسیده است که بالاترین رقم صادرات ژانویه تا مه در تاریخ رسید. صادرات صنعتی 75,1 درصد از کل صادرات را در 5 ماهه سال‌جاری به خود اختصاص داده است. همچنین در بازه زمانی مذکور بیشترین صادرات محصولات صنعتی ترکیه به کشور آلمان صورت گرفته است.

- سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که بیماری آبله میمونی، در27 کشورمختلف شناسایی شده و تعداد بیماران آن به 780 نفر رسیده است. این سازمان افزود تعداد ابتلاء به این بیماری در هفته جاری نسبت به هفته گذشته 3 برابر شده است. برخی افراد بدون تماس با فرد آلوده، مبتلا شده اند.که این امر نشانگر این است که ویروس وارد مرحله جدید از قدرت سرایت شده است.

- توافق نامه همکاری در زمینه مبارزه با پولشویی و جرائم مالی بین ترکیه و مکزیک ازسوی مسئولان سازمانهای ذی ربط به امضاء رسید.

- سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی DECD میزان رشد اقتصادی جهان را از 4.5 درصد به 3 درصد کاهش داد.

- قیمت هر لیتر گازوئیل، 1 لیر و 94 قروش(یک لیر برابر 100 قروش) افزایش یافت و به 27 لیر و 2 قروش رسید.

- هزینه‌های استفاده از خودروی شخصی در ترکیه طی یک سال اخیر 100 درصد افزایش یافت. عمده ترین افزایش هزینه‌های نگهداری خودرو، شامل سوخت ، سرویس های دوره ای و بیمه است.

- موسسه بین‌المللی ارزیابی برند فاینانس (Brand Finance) گزارش «ارزشمندترین برندهای ترکیه» موسوم به (Turkey 100) را به پایان رساند. این موسسه که در زمینه رده‌بندی برندهای جهانی فعالیت دارد، خطوط هوایی ترکیه «ترکیش ایرلاینز» را با ارزش 1.6 میلیارد دلار به عنوان ارزشمندترین برند ترکیه معرفی کرد. ترکیش ایرلاینز برای پنجمین سال متوالی از سال 2018، 2019، 2020 و 2021 موفق به کسب این عنوان شد.

- وزیر دادگستری ترکیه اعلام کرد که قرارداد اجاره بهاء خانه‌هایی که مدت تمدت آنها اول جولای 2023 میلادی است نباید بیش از 25 درصد افزایش یابد.

- میزان افزایش قیمت مسکن در طی یک سال در استانبول 209 درصد بوده است.

- استانبول در مسابقات «جوایز برترین‌های اوقات فراغت و سبک زندگی» که توسط یکی از برجسته‌ترین مجلات مسافرت و گردشگری آمریکا با نام «Global Traveler Magazine» برگزار می‌شود، در رده نخست جای گرفته و به عنوان بهترین مقصد گردشگری در اروپا در سال 2022 اعلام شد. در راستای مراسم اعطای جوائز که در کلاب لوتوس در نیویورک برگزار شد و استانبول با کسب بیشترین رای خوانندگان به عنوان بهترین مقصد گردشگری اروپا انتخاب شد، لیسبون، پایتخت پرتغال در رده دوم و شهر کراکوف لهستان نیز در رده سوم قرار گرفت. از سوی دیگر فرودگاه استانبول نیز جوایز «بهترین فرودگاه پروازهای ترانزیت» و «بهترین فرودگاه بین المللی دوستدار خانواده» را از آن خود کرد. این مجله مستقر در نیویورک، که برای گروه‌های پردرآمد جذاب است و در بخش استراحت شرکت‌های هواپیمایی مهم قرار دارد، به میلیون‌ها خواننده دسترسی دارد.

- وزیر حمل ونقل و زیرساخت ترکیه اعلام کرد که ماهواره مخابراتی ترکست، 5B ، در 14 ژوئن در مدار خود قرار خواهد گرفت و از 17 ژوئن اقدام به ارائه خدمات مخابراتی خواهد کرد.

- اتحادیه هتل داران ترکیه اعلام کرد که در4 ماه نخست سال جاری، تعداد گردشگران ورودی به کشور با 172 درصد افزایش به 8 میلیون و 885 نفر رسید.7 میلیون و 477 نفر از این تعداد اتباع خارجی و مابقی اتباع ترکیه مقیم خارج بودند.

- ترکیه در 5 ماه نخست سال جاری میلادی صادرات آرد ماهی و روغن ماهی خود را به ارزش 22 میلیون و 193 هزار دلار رساند. بیشترین صادرات در این بخش به ترتیب به کشورهای کوبا، پرو، نروژ و فرانسه بوده است.

- شرکت هواپیمایی ترکیش ایر، در ماه می سال جاری میلادی با طور میانگین با 80 درصد ظرفیت حمل مسافر در هر پرواز، تعداد 6.3 میلیون نفر را جابجا کرد.

- حجم وامهای ارائه شده از سیستم بانکداری ترکیه در هفته گذشته با 92 میلیارد و 579 میلیون لیر افزایش به 6 تریلیون و 127 میلیارد لیر رسید. میزان وامهای مصرف کننده، 878 میلیارد لیر ترک بود که 10 میلیارد و 685 میلیون لیر نسبت به هفته گذشته افزایش یافت.

- قانون مبارزه با آلودگی و لیزابهای دریایی از تصویب مجلس گذشت. براساس این قانون مراکز پیش رفته تصفیه آبهای زاید و آلوده تاسیس خواهد شد.

- محمت موش، وزیر تجارت ترکیه اعلام کرد که به زودی به درآمد 5 میلیارد دلاری حاصل از صادرات خدمات بهداشتی و درمانی خواهیم رسید. در میان مدت این میزان را به 10 میلیار دلار خواهیم رساند.

- صادرات بخش تجهیزات تهویه مطبوع ترکیه در 5 ماه نخست امسال با 12.5 درصد افزایش در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به 2 میلیارد و 743 میلیون دلار رسید. طبق داده‌های شورای صادرکنندگان ترکیه (TİM)، نمایندگان این بخش صنعتی طی بازه زمانی مذکور به 183 کشور صادرات انجام دادند. حجم صادرات تجهیزات تهویه مطبوع ترکیه طی ماه مه نیز 495 میلیون دلار رقم خورد. کشورهای اروپایی به‌عنوان بزرگترین شرکای ترکیه در زمینه تجارت خارجی در این دوره نیز در در بخش واردات تجهیزات تهویه مطبوع از ترکیه در رده‌های نخست قرار داشتند. آلمان با واردات 295 میلیون دلاری در صدر فهرست عمده واردکنندگان تجهیزات تهویه مطبوع از ترکیه قرار گرفت. ایتالیا با 186 میلیون دلار، انگلیس با 168 میلیون دلار، فرانسه با 123 میلیون دلار و اسپانیا با 114 میلیون دلار در رتبه‌های بعدی مقاصد صادراتی این بخش قرار گرفتند.

- وزیر زیرساخت و حمل و نقل، ترکیه اعلام کرد که با سرمایه گذاری در بخش انرژیهای تجدید پذیر و پروژه‌های زیست محیطی هر سال 28.2 میلیارد دلار به اقتصاد کشورکمک می‌شود.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما