مکزیک به دنبال افزایش ذخایر نفت و گاز
شرکت ملی نفت مکزیک (پمکس) هفته گذشته اعلام کرد، یک میدان نفتی در جنوب شرقی این کشور در ایالت تاباسکو کشف نموده که از ذخیره 500 میلیون بشکهای نفت برخوردار است. این بزرگترین کشف نفتی مکزیک طی ۳۰ سال اخیر به شمار میرود. 500 میلیون ذخایر اثباتشده این معدن از نوع ذخایر ممکن (p3) بهحساب میآید.
کشف این میدان نفتی با نفت بسیار سبک به همراه میعانات گازی و گاز طبیعی یک پیشرفت قابل توجه برای شرکت ملی نفت مکزیک (پمکس) بهحساب میآید که تولید نفت آن برای 15 سال با کاهش مواجه شده است. پمکس در سال جاری بهطور متوسط یک میلیون و 657 هزار بشکه نفت تولید کرده است و رقم تولید این کشور در پایان سال 2019 به یکمیلیون و 778 هزار بشکه خواهد رسید. اگرچه در سال جاری تولید نفت این شرکت نسبت به سال 2018 کاهشیافته است اما دولت مکزیک مدعی است توانسته جلو کاهش شدید تولید نفت را با سرمایهگذاریهای انجامشده بگیرد.
به گفته اوکتاویا رومرو، مدیرعامل پمکس، از سال 1987 که میدان سن در ناکاخوکا مکزیک با حجم ذخایر 536 میلیون بشکهای کشف گردید، تاکنون هیچ اکتشافی بهاندازه میدان کسکی (Quesqui) مهم نبوده است و مطالعات انجام شده بر مبنای دادههای زمینشناسی و اطلاعات چاه حفر شده نشان میدهد که حدود 500 میلیون بشکه نفت خام در این میدان وجود دارد.
مدیرعامل پمکس در خصوص طرح توسعه این میدان نفتی عنوان داشت در این میدان 34 کیلومترمربعی طی سال آینده 11 چاه نفتی در این میدان حفر خواهد شد و ظرفیت تولید از این میدان به 69 هزار بشکه نفت و 300 میلیون فوت مکعب گاز میرسد همچنین بر اساس برنامهریزیهای انجامشده تولید نفت از این میدان در سال 2021 به 110 هزار بشکه نفت و 410 میلیون فوت مکعب گاز خواهد رسید.
رومرو مدیرعامل پمکس همچنین از برنامهریزی این شرکت برای افزایش ذخایر اثباتشده نفت (ذخایر p1) از 7 میلیارد بشکه نفت در سال جاری به 7.5 میلیارد بشکه در سال 2020 خبر داد و عنوان داشته است بر اساس برنامه این شرکت در جهت بهبود جایگاه مکزیک در رتبهبندیهای جهانی حجم ذخایر نفت اثبات شده این کشور در پایان دولت آندرس مانوئل لوپز اوبرادور به حجم 9.1 میلیارد بشکه در روز برسد. شایانذکر است حجم ذخایر اثباتشده مکزیک از سال 2013 با کاهش روبرو گردیده و در سال جاری به 7 میلیارد بشکه در روز رسیده است.
شرکت پمکس در سالهای اخیر علاوه بر اینکه با کاهش ذخایر اثباتشده نفت و کاهش تولید نفت روبرو بوده است به یکی از شرکتهای نفتی با مشکل بدهی خارجی بالا تبدیلشده است. پمکس در حال حاضر بهعنوان یکی از شرکتها با بیشترین بدهی خارجی بهحساب میآید بهنحویکه بدهی خارجی این کشور در پایان سال 2018 به 106 میلیارد دلار رسیده است. در حوزه تولید این شرکت برای 15 سال با کاهش تولید مواجه گردیده و تولید متوسط سال جاری به یکمیلیون و 657 هزار بشکه معادل نصف میزان تولید در سال 2004 رسیده است. مکزیک در جهت افزایش تولید نفت با مشکل ذخایر پایین میادین نفتی خود روبرو است و 80 درصد از میادین این کشور از ذخایر کمتر از 50 میلیون بشکه برخوردار هستند. ازاینرو موضوع اکتشاف منابع جدید برای این شرکت از اهمیت برخوردار است. برنامهریزیهای این شرکت برای افزایش ذخایر اثباتشده نفت گاز علاوه بر امکان افزایش تولید میتواند ضمانتی برای بدهی این شرکت در خارج از کشور در خصوص توانایی این شرکت در پرداخت تعهدات مالی باشد.
سرمایهگذاری دولت مکزیک در پمکس در سال 2019 به مبلغ 288 میلیارد پزو (حدود 15 میلیارد دلار) خواهد رسید که در مقایسه با سال 2018 افزایش 41 درصدی را نشان میدهد و 78 درصد از این میزان معادل 220 میلیارد پزو (11 میلیارد دلار) به فعالیتهای اکتشاف و تولید اختصاص دادهشده است.
علاوه بر سرمایهگذاری در صنعت نفت و سرمایهگذاری در صنعت پالایشی از استراتژیهای اصلی دولت کنونی مکزیک بهحساب میآید. در پایان سال 2018 در حدود 80 درصد از سوخت مصرفی (بنزین و گازوئیل) این کشور از خارج از کشور وارد (واردات 750 هزار بشکهای سوخت) میگردید. دولت کنونی مهمترین علت این موضوع را عدم سرمایهگذاری دولتهای گذشته در بحث نفت و گاز و پالایشگاه دانسته و بر تصمیم این دولت به افزایش سرمایهگذاری در بخش تولیدی و پالایشی با نوسازی شش پالایشگاه موجود و تأسیس دو پالایشگاه در منطقه دوس بوکاس مکزیک تأکید دارد.
آندرس مانوئل لوپز اوبرادور که از انتهای سال 2018 به مدت 6 سال ریاست جمهوری مکزیک را بر عهده گرفته است قول نجات پمکس را داده است. در این چارچوب دولت مکزیک در جهت افزایش تولید و خودکفایی بر استراتژی سرمایهگذاری در میدانهای خشکی و کمعمق بجای آبهای عمیق تأکید داشته است.
تحلیلگران بخش انرژی نسبت به غرایز ناسیونالیستی لوپز اوبرادور درباره چگونگی احیای بخش نفت و گاز ابراز تردید نمودهاند و بسیاری نسبت به تصمیم وی مبنی بر لغو سرمایهگذاریهای مشترک پمکس با شرکتهای خصوصی ابراز نگرانی کردهاند. این تصمیم بخشی از عقبنشینی وی از قانون اصلاحات انرژی مربوط به رئیسجمهور سابق مکزیک که امکان سرمایهگذاری بیشتر بخش خصوصی را فراهم میآورد بهحساب میآید.