معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۷/۳۰- ۱۵:۲۶

اخبار اقتصادی عربستان سعودی - جده

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی عربستان سعودی در هفته چهارم مهر ماه 1403 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

آمار نرخ تورم در عربستان سعودی

بر اساس آخرین گزارش سازمان آمارعربستان  سعودی نرخ تورم سالانه در این کشور (در ماه سپتامبر 2024 در مقایسه با مدت مشابه سال 2023) 1.7 درصد ثبت شد. این آمار نشان می‌دهد نرخ اجاره مسکن 11.2 درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.

افتتاح نمایشگاه صنعتى "فابکس عربستان سعودى 2024"

خلیل بن سلمه معاون وزیر صنعت و منابع معدنى در امور صنعت، در مرکز نمایشگاه‌هاى بین المللى ریاض، یازدهم دوره از نمایشگاه "فابکس عربستان سعودى 2024" در حوزه صنایع متالورژى، ماشین‌آلات و تکنیک‌هاى پیشرفته ساخت آهن با مشارکت بیش از 700 شرکت نمایشگاهى داخلى، منطقه‌اى و بین‌المللى را افتتاح کرد.  این نمایشگاه به علاقمندان و متخصصان امکان ارتباط آنان را با تولیدکنندگان، سرمایه‌گذاران و تامین‌کنندگان فناورى مدرن و مهندسان صنایع و توسعه دهندگان تولید هوشمند فراهم مى کند تا زمینه تبادل دانش و تجربیات بین تولیدکنندگان بحث وبررسى کنند. این نمایشگاه با حضور برجسته ترین شرکت‌هاى متخصص در صنایع فلزى از 25 کشور جهان تا 25 اکتبر 2024م برگزار شد.

تصویب طرح تامین‌مالى پروژه‌هاى کشورهاى عضو بانک‌توسعه‌اسلامى

 طرح تامین مالى 3 میلیارد دلاری براى اجراى 20 پروژه توسعه اجتماعى و اقتصادى در 17 کشور عضو بانک توسعه اسلامی در جلسه هیات مدیره اجرایى این بانک در شهر جده، تصویب شد. هدف از اجراى این پروژه‌ها ، ارتقاى توسعه اجتماعى و اقتصادى، افزایش انعطاف پذیرى و پایدارى در بخشهاى کلیدى مانند حمل و نقل، انرژى، کشاورزى، منابع آب، امنیت غذایى، سلامت و توسعه اجتماعى در کشورها عضو بیان شده است. محمد الجاسر ، رئیس بانک توسعه اسلامى، ضمن تاکید بر تعهد مستمر این بانک به رشد اقتصادى پایدار به اهمیت اجراى پروژه‌هاى مصوب و نقش مثبتى آن در زمینه‌هاى زیرساخت‌ها و ارتقاى یکپارچگى اقتصادى منطقه اى و بهبود مدیریت منابع در راستاى اولویت هاى توسعه ملى کشورهاى عضو بانک اشاره نمود.

ترسیم آینده‌ی حوزه خدمات لجستیک در جهان توسط مجمع جهانی لجستیک در ریاض

اولین دوره مجمع جهانی لجستیک توسط وزارت حمل‌و‌نقل و خدمات لجستیکی عربستان و با حضور پیشگامان صنعت لجستیک از سرتاسر جهان در ریاض برگزار و در آن آینده‌ی حوزه خدمات لجستیکی در سطح جهانی مجددا ترسیم است. به نوشته رسانه‌های محلی، عربستان با توجه به موقعیت استراتژیک خود به عنوان پل ارتباطی بین سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا، از طریق این مجمع جهانی به دنبال ترسیم مجدد نقشه تجارت جهانی و تقویت جایگاه خود به عنوان محور اصلی زنجیره‌های تأمین بین‌المللی است. برگزاری مجمع جهانی لجستیک به عنوان یک رویداد استثنایی تنها به دیدار بین کارشناسان خلاصه نشده بلکه گامی‌به سوی تحقق اهداف چشم‌انداز 2030 سعودی و تبدیل عربستان مرکز لجستیکی جهانی هوشمند و پایدار است. موقعیت عربستان در سرراه 3 قاره، عنصر حیاتی در تحقق چشم‌انداز این کشور است، علاوه بر این ریاض درصدد استفاده از این موقعیت استراتژیک به نفع تقویت نقش عربستان به عنوان محور اصلی زنجیره‌ی تامین جهانی است، چنانکه در جریان این مجمع، تعدادی از پروژه‌های بزرگ در حمایت از این رویکرد از جمله بهبود بنادر و توسعه سیستم‌های هوشمند معرفی شدند. این مجمع در شرایطی برگزار ‌شد که عربستان در صدد تقویت جذابیت خود به عنوان مرکز لجستیک سرمایه‌گذاری‌های خارجی است. ضمنا در جریان جلسات این مجمع جهانی که با حضور سرمایه‌گذاران و رهبران حوزه لجستیک جهان برگزار ‌شد، فرصت‌های همکاری بین‌المللی در راستای تقویت همکاری در زمینه‌های فناوری هوشمند و راه‌حل‌های پایدار، مورد بحث قرار گرفت.

پایان برگزاری اولین مجمع جهانی لجستیک 2024 در ریاض

فعالیت اولین مجمع جهانی لجستیک 2024 که توسط وزارت حمل‌ونقل و خدمات لجستیک سعودی در ریاض برگزار شد، با امضای 65 توافق‌نامه به ارزش بیش از 16 میلیارد ریال و با حضور 13هزار بازدیدکننده پایان یافت. در این مجمع جهانی بیش از 130 کارشناس، 15 وزیر و 77 نفر از مدیران حوزه حمل‌و‌نقل و خدمات لجستیک از 30 کشور جهان حضور داشتند. صالح الجاسر وزیر حمل‌و‌نقل و خدمات‌لجستیکی در پایان فعالیت‌ این مجمع گفت: برای ما خوشحالی بزرگی بود که میزبان نخستین مجمع جهانی لجستیک بودیم ما از طریق برگزاری این رویداد با شعار (بازنگری در نقشه خدمات لجستیکی جهانی)، تلاش نمودیم تا نقش حیاتی عربستان در حوزه لجستیک جهانی را توضیح داده و فرصت ارائه راه‌حل‌های نوآورانه برای ارتقای این بخش را فراهم سازیم.  در جریان فعالیت‌های این مجمع، تعدادی از توافق‌نامه‌ها و تفاهم‌نامه‌های مهم به امضا رسید ازجمله: امضای یادداشت تفاهم با شرکت فیدکس، امضای چندین توافق‌نامه با گروه «سادل» جهت ساخت انبارهای سرد در جده، امضای بادداشت تفاهم با شرکت (پاسیفیک اینترنشنال لاینز) و سازمان بنادر عمومی عربستان "موانی" برای اکتشاف فرصت‌های جدید در حوزه خدمات لجستیکی یکپارچه و حمل‌ونقل چندوجه‌ی، امضای یادداشت تفاهم بین سازمان عمومی حمل‌ونقل و وزارت حمل‌ونقل جمهوری مصر به منظور تقویت همکاری مشترک بین دو طرف در زمینه ارتباطات دریایی.  در همین راستا وزارت حمل و نقل از امضای یادداشت تفاهم با شرکت ملی (نوبکو) جهت ساخت مراکز منطقه ای جدید برای وارد کردن لوازم پزشکی، و با صندوق توسعه سعودی جهت همکاری در توسعه خدمات حمل و نقل و خدمات لجستیک برای حمایت از تحول صنعتی، خبر داد. در جریان برگزاری این مجمع، 3 توافق‌نامه مهم اعلام شد از جمله اعلان شرکت (اجیلیتی) برای توسعه انبارهای خود در عربستان، امضای یادداشت تفاهم با شرکت راه آهن سعودی و ایجاد شراکت بین مجمع دوم فرودگاه‌ها برای بهبود خدمات باربری هوایی.  همچنین سازمان هواپیمایی کشوری از یک سری توافقات با شرکت‌هایی مانند (البحری و دانفوس) و اعطای مجوزهای مناطق خدمات لجستیکی یکپارچه به تعدادی از نهادها، خبر داد. در همین حال سازمان شهرها و مناطق اقتصادی ویژه از اعطای گوهینامه به گروه (ثروات) و شرکت خدمات لجستیکی (مسارات) برای ساخت مراکز جدید در شهرک اقتصادی ملک عبدالله، خبر داد. در جریان نخستین مجمع جهانی لجستیک در ریاض موضوعاتی از قبیل: نیاز به انعطاف‌پذیری برای کاهش عدم‌ثبات در این بخش، اهمیت استفاده از فناوری‌های نوین برای تضمین توسعه خدمات، نقش سرمایه انسانی در آینده خدمات لجستیکی، اهمیت انعطاف‌پذیری در بخش حمل و نقل، تأثیر وضعیت‌های ژئوپولیتیکی بر زنجیره‌های تأمین، نقش راه‌آهن در فراهم کردن وسایل حمل و نقل پایدار و دوستدار محیط زیست، روندهای جهانی در افزایش وابستگی به راه‌آهن، نقش حمل و نقل هوایی در زنجیره‌های تأمین و توانایی آن در مقابله با بحران‌ها، جایگاه رهبری عربستان در حوزه‌ی لجستیک جهانی و نقش بارز آن در تضمین ایمنی جریان تجارت جهانی مورد بررسی قرار گرفت.  شرکت‌کنندگان در پایان این مجمع جهانی، بر لزوم تقویت همکاری‌بین‌المللی در مواجهه با چالش‌هایی که زنجیره‌های تأمین را تحت تأثیر قرار می‌دهد تاکید و خواستار تشویق دولت‌ها و بخش خصوصی به افزایش سرمایه‌گذاری در توسعه زیرساخت‌های لجستیکی مانند: راه‌آهن، بنادر پیشرفته، فرودگاه‌ها و جاده‌ها شدند.

امضاى چندین قرارداد و یادداشت‌تفاهم در جریان برگزاری مجمع جهانى لجستیک ریاض

مشارکت شرکت راه آهن سعودى "سار" در مجمع جهانى لجستیک، پایان یافت، غرفه‌ی این شرکت «سار» در جریان این رویداد لجستیکی، خدمات پیشرفته‌ی خود در حوزه لجستیک، پیشرفت بزرگ شبکه‌هاى راه‌آهن عربستان و استفاده از طولانى‌ترین قطارهاى بارى و یکى از سریع‌ترین قطارهاى برقى جهان، و راه‌اندازى طولانى‌ترین راه‌آهن جهان که از سیستم مدیریت ترافیک اروپایى “ETCS-L2”  استفاده مى‌کند را معرفی کرد.  شرکت راه آهن سعودى "سار" در جریان برگزاری مجمع چند قرارداد و تفاهمنامه ازجمله دو قرارداد با شرکت "خدمات لجستیک بحرى" را امضا کرد. همچنین این شرکت ۳ یادداشت تفاهم ازجمله تفاهم‌نامه‌ای را با وزارت حمل و نقل و خدمات لجستیک به منظور توسعه توانایى‌هاى داخلى از طریق برنامه اعزام دانشجو به خارج "مسار واعد"، و تفاهمنامه‌ای با شرکت DHL و تفاهم‌نامه دیگری را با شرکت اجیلتى گلوبال، امضا نمود.

آغاز کارگاه مشترک بین سعودى و چین برای تقویت فناوری حرفه ای و توسعه اقتصادی

 کارگاه مشترک بین سعودى و چین، با حضور عبدالله آل مرزوق معاون رئیس‌ سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای برای سیاستهای آموزشی و کیفی، و سفیر چین در ریاض، و رئیس آکادمی تجارت بین‌المللی مقامات وزارت بازرگانی چین (طرف مجرى کارگاه) آغاز شد.  این کارگاه که به مدت 8 روز در هتل "نوفو العلیا" ادامه خواهد یافت به منظور تقویت همکارى بین طرفین در زمینه‌هاى فناورى حرفه‌اى و توسعه اقتصادى، بالابردن توانایی‌های مسئولان بخش آموزش فناورى و حرفه‌اى، و ارائه مجموعه‌ای از تجربیات پیشرفته توسط متخصصان چینی در زمینه آموزش فنی و حرفه‌ای و در راستای تلاشهاى همکارى دوجانبه براى تقویت و تبادل تجریبات در زمینه آموزش حرفه اى، توسعه شایستگان ملى و بهبود آموزش حرفه اى برگزار می‌شود.

برگزاری کنفرانس جهانی انرژی در سال 2026 به میزبانی ریاض

 شورای جهانی انرژی اعلام کرد که بیست و هفتمین کنفرانس جهانی انرژی تحت عنوان "تغییرات الهام بخش برای دستیابی به تحولات انرژی" در سال 2026م در شهر ریاض، برگزار خواهد شد.  بدین مناسبت عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژى سعودی گفت: میزبانى عربستان از این کنفرانس، در مرحله مهمى براى بخش انرژى جهانى انجام مى شود چنانکه جهان شاهد تحولات و توسعه‌هاى مستمر در این حوزه حیاتی بوده و اهمیت اقتصادی و اجتماعی آن با گذشت هر روز در حال افزایش است.  وى افزود: عربستان از طریق برگزارى این کنفرانس در صدد تحقق بخشیدن به اهداف مورد نظر این کنفرانس است که در همسویی با اهداف چشم انداز 2030 سعودی قرار دارد.

سرمایه گذاری 3.2 تریلیون دلار عربستان در بخش های مختلف این کشور تا سال 2030

نشریه گلف‌نیوز با انتشار گزارشی نوشت عربستان قصد دارد 3.2 تریلیون‌دلار تا 2030 صرف سرمایه‌گذاری در اقتصاد خود کند و جالب است که‌ در کنار افزایش بالای سرمایه‌گذاری خارجی، بازده سهام این کشور در سال 2023 به 11 درصد رسیده که دو برابر اقتصاد‌های نوظهور می‌باشد. اما در کوتاه‌مدت همچنان نفت در اقتصاد این کشور نقشی‌حیاتی‌با سهمی40 درصدی از تولید و 70 درصدی از درآمد دولت خواهد داشت و عربستان برای متعادل ماندن بودجه نیازمند نفت بیشتر از 80 دلار است. کشور عربستان سعودی در صدد است در سال 2030 سهم صادرات غیرنفتی را از 16 به 50 درصد افزایش دهد؛ مهم‌ترین پروژه هم شهر نئوم است که عربستان قصد دارد در آن 500 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کند. بعلاوه دولت تصمیم گرفته است تا سهم گردشگری را از 6 درصد تولید ناخالص داخلی به 10 درصد افزایش دهد. سرمایه‌گذاری 3.2 تریلیون دلاری عربستان سعودی به تفکیک بخش های مختلف عبارتند از :

الف- بخش های مهم با 1.443 تریلیون دلار شامل:

1- سرمایه‌گذاری در بخش صنعت گردشگری 800 میلیارد دلار،

2- - سرمایه‌گذاری در بخش فناوری پاک 206 میلیارد دلار

3- - سرمایه‌گذاری در بخش حمل و نقل و لجستیک 150 میلیارد دلار

4- سرمایه‌گذاری در بخش تغییر دیجیتال اینترنت نسل 5 در حدود 147 میلیارد دلار

5- - سرمایه‌گذاری در بخش انرژی و صنایع پتروشیمی 100 میلیارد دلار

6- - سرمایه‌گذاری در بخش سرگرمی و بازی 40 میلیارد دلار

ب- سرمایه‌گذاری در سایر بخش های فرعی: 1.780 تریلیون دلار

رسانه‌های محلی در فضای مجازی با اشاره به این مطلب که اجرای ابرپروژه‌های 3.2 تریلیون دلاری در عربستان به نوعی نمادی از تغییر به سمت تنوع اقتصادی و تعهد به نوآوری و توسعه و در راستای سندچشم‌انداز 2030 این کشور هستند، نام برجسته‌ترین ابر پروژه‌های مذکور در این کشور را ذکر کردند. منابع خبری فوق در ادامه تاکید کردند که به گفته مقامات سعودی این پروژه‌ها قرار است در سال ۲۰۳۰ میلادی رسما افتتاح ‌شوند.

معرفی بزرگترین تولیدکنندگان نفت در سال 2023

در سال 2023 بیشترین تولیدکنندگان نفت کدام کشورها بوده اند؟! بر اساس اطلاع آژانس انرژی آمریکا ، مجموع تولیدکنندگان نفت در جهان در سال 2023 در حدود 28 میلیارد و 141 میلیون و 500 هزار (28141500000) بشکه نفت تولید کرده اند به طوری که روزانه در حدود 77 میلیون و 100 هزار بشکه نفت تولید کرده اند. سهم هر کشور روزانه به شرح ذیل می‌باشد: 1- آمریکا با 12.9 میلیون بشکه در روز، 2- روسیه با 10.1 میلیون بشکه در روز، 3- عربستان با 9.7 میلیون بشکه در روز، 4- کانادا با 4.6 میلیون بشکه در روز، 5- عراق با 4.3 میلیون بشکه در روز، 6- چین با 4.2 میلیون بشکه در روز، 7- ایران با 3.6 میلیون بشکه در روز، 8- امارات با 3.4 میلیون بشکه در روز، 9- برزیل با 3.4 میلیون بشکه در روز، 10- کویت با 2.7 میلیون بشکه در روز، 11- سایر کشورها روی‌هم با 22.8 میلیون‌بشکه‌در روز.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما