معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۸/۰۷- ۱۶:۳۲ - مشاهده: ۹۳

اخبار اقتصادی عربستان سعودی - جده

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی عربستان سعودی در هفته اول آبان ماه 1403 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

حجم‌سرمایه‌گذاری‌های خصوصی در بخش غذا و کشاورزی سعودی 

وزارت محیط‌زیست، آب و کشاورزی سعودی ضمن برگزاری نشستی با عنوان «چشم‌انداز 2030 و راهبرد ملی غذا؛ چالش‌های آینده» در حاشیه چهل ‌و یکمین «نمایشگاه کشاورزی» این کشور اعلام کرد، حجم سرمایه‌گذاری خصوصی در بخش غذا و کشاورزی در عربستان سعودی حدود 37 میلیارد ریال برآورد می‌شود.  سلیمان الخطیب معاون کشاورزی وزارت محیط‌زیست، آب و کشاورزی با اشاره به مشوق‌هایی که برای سرمایه‌گذاران در نظر گرفته شده است، بیان داشت، تولید گوشت قرمز و صنعت فرآوری محصولات غذایی وارداتی و غذاهای آبزی و دریایی به‌ترتیب با جذب 8.9 میلیون ریال و 8.1 میلیاردریال سعودی و 7 میلیون ریال‌سعودی بیشترین جذابیت را برای سرمایه‌گذاران داشته است.

حجم درآمدهای نفتی عربستان سعودی  

گزارش اداره آمار عربستان نشان می‌دهد ارزش صادرات نفت این کشور در اوت ۲۰۲۴ برابر با ۱۷.۴ میلیارد دلار بوده است، یعنی ۱۵.۵ درصد پایین‌تر از ۲۰.۶ میلیارد دلار ثبت شده در اوت ۲۰۲۳ درآمد صادرات نفت عربستان در اوت سال جاری 2024 میلادی. همچنین این میزان درآمد ۶ درصد نسبت به ماه قبل از آن (جولای)کاهش داشته و کمتر از درآمد صادرات این کشور در تمام ماه‌ها از ژوئن ۲۰۲۱ بوده است.

تفاوت مدل توسعه‌ی زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی در عربستان

توسعه صنعت پتروشیمی در کشورهای مختلف همواره بر ۴ اصل دسترسی به خوراک، تامین فناوری، سرمایه‌گذاری و بازارهای مصرف استوار است. حضور بزرگترین شرکت‌های نفت و گاز جهان از جمله آرامکو و سابیک به عنوان بازوی توسعه پایین‌دست، نشان‌دهنده جایگاه مهم صنعت پتروشیمی در عربستان است. آلمان بر‌خلاف عربستان، خوراک اولیه برای صنایع پتروشیمی خود را وارد می‌کند. این کشور با تربیت نیروی کار متخصص، پیشرفت تکنولوژی و تحقیق و توسعه در صنعت پتروشیمی، رشد چشم‌گیری داشته است. تقاضای نفت خام در سنگاپور عمدتاً از کشورهای امارات، عربستان و قطر تامین شده و گاز طبیعی از طریق دو خط لوله از کشور اندونزی و یک خط لوله از کشور مالزی وارد این کشور می‌شود. به‌ طور کلی ظرفیت تولید محصولات پایه پتروشیمی در عربستان، آلمان و سنگاپور به ترتیب 44.4 و 17.5 و 10.6 میلیون‌ تن در سال است.

مشارکت صندوق توسعه عربستان در نشست سالانه صندوق بین المللی پول و بانک جهانی

سلطان بن عبدالرحمن المرشد، مدیر عامل صندوق توسعه عربستان سعودی، در نشست سالانه صندوق بین المللی پول و بانک جهانی برای سال 2024 در واشنگتن شرکت کرد. طی مشارکت خود چند دیدار دوجانبه با وزرا و مقامات کشورهای مختلف جهان، روسای بانک ها، موسسات، سازمان‌های توسعه منطقه ای و بین المللی و گروه هماهنگی عربی برگزار شد. این دیدارها بر تقویت مشارکت‌ها و همکاری‌های توسعه، در تلاش برای کمک به دستیابی به اهداف توسعه پایدار در کشورهای درحال‌توسعه و جوامع کمتر توسعه‌یافته متمرکز بود. المرشد همچنین در حاشیه نشست های سالانه در نشستی با عنوان "همکاری و یکپارچگی در توسعه پایدار" که توسط دبیرخانه شورای همکاری کشورهای خلیج فارس برگزار شد، شرکت کرد.  وى طى این نشست، نقش صندوق را در حمایت از روند توسعه در جهت تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در تامین منابع مالی لازم برای پروژه‌های عمرانی در کشورهای در حال توسعه جهان مورد بحث و بررسى بررسی قرار داد.

برگزاری نمایشگاه و کنفرانس بین المللى راه آهن عربستان

اولین نمایشگاه و کنفرانس بین المللى راه‌آهن در روزهاى 20 و 21 نوامبر 2025م ، در شهر ریاض عربستان سعودى برگزار خواهد شد.  این رویداد با پیگرى مهندس صالح بن ناصر الجاسر وزیر حمل و نقل و لجستیک و رئیس هیئت مدیره اداره‌کل راه‌ها براى بررسى آخرین تحولات و نوآورى ها در بخش راه آهن در سطوح محلى و بین المللى برگزار خواهد نمود .بشار المالک رئیس اجرایى سازمان راه آهن عربستان سعودى "سار"، بدین مناسبت اظهار داشت که میزبانى عربستان از این رویداد، نقش پیشگامى را در بخش حمل و نقل و لجستیک ایفا مى کند، و این رویداد یکى از مهم ترین کنفرانس‌هایى است که متخصصین حوزه حمل و نقل راه آهن و لجستیک را از کشورهاى مختلف جهان، زیر یک سقف گرد هم مى آورد. شایان ذکر است که به گفته رسانه‌های محلی این کنفرانس یکى از بزرگترین نمایشگاه‌هایى است که در خاورمیانه و شمال آفریقا برگزار می‌شود و بیش از 2000 شرکت‌کننده و 200 سخنران و شخصیت‌هاى برجسته از داخل و خارج عربستان در این رویداد مشارکت خواهند داشت.

نشست وزیر دارایی و رئیس کمیته بین‌المللی‌پول و امورمالی درباره مهمترین تصمیمات این کمیته

 نشست خبرى آقای محمد بن عبدالله الجدعان، وزیر دارایی و رئیس کمیته بین‌المللی پول و امور مالی صندوق بین‌المللی پول، با حضور کریستالینا جورجیوا، مدیرکل صندوق، در مورد برجسته ‌ترین تصمیمات کمیته و نتایج اصلی جلسات آن ، برگزار شد. وی به برخی از تصمیمات کلیدی که تحت ریاست عربستان سعودى توسط کمیته اتخاذ شد، از جمله تکمیل بررسی صندوق کاهش فقر و رشد (PRGT) برای اطمینان از حمایت از کشورهای کم‌درآمد در مواجهه با چالش‌های تراز پرداخت‌ها اشاره نمود و از صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی خواست برای کمک به کشورهایی که با چالش‌های نقدینگی مواجه هستند، و حمایت از تلاش‌های صندوق برای افزایش کمک‌های آن در زمینه توسعه ظرفیت و تامین مالی مناسب، به توسعه رویکرد خود ادامه دهند.  الجدعان همچنین اظهار داشت که اعضای کمیته از اضافه شدن بیست و پنجمین کرسی شورای‌اجرایی صندوق که به قاره آفریقا اختصاص داده شده بود، استقبال کردند.

انعقاد توافقنامه‌های 27 میلیارد دلاری برای بومی‌سازی تولید انرژی در سعودی

به نوشته روزنامه‌های سعودی در حاشیه برگزاری کنفرانس بین‌المللی بومی‌سازی انرژی که اخیرا در شهر ریاض عربستان سعودی برگزار شد، این کشور 107 توافقنامه و تفاهم‌نامه راهبردی را برای تقویت جایگاه جهانی خود در بخش انرژی با مشارکت 117 نهاد دولتی و خصوصی امضا کرد.  این توافقنامه‌ها به ارزش 104 میلیارد ریال (27.69 میلیارد دلار) با حضور «عبدالعزیز بن سلمان» وزیر انرژی در مجمع بومی‌سازی انرژی با عنوان «انرژی انعطاف‌پذیر: توانمندسازی بخش انرژی و قابلیت پایداری» به‌طور رسمی تنظیم و امضا شدند.  در این مراسم وزرای مختلف، مدیران عامل بخش‌های خصوصی سعودی و بین‌المللی، متخصصان و کارشناسان بخش انرژی، تصمیم‌گیران، سرمایه‌گذاران و شرکای بین‌المللی حوزه انرژی حضور داشتند.

افتتاح مرکز توسعه قهوه سعودی در شهرستان «الدائر» عربستان

امیر استان جازان طی برگزاری مراسمی مرکز توسعه قهوه عربستان سعودی را در شهرستان «الدائر» افتتاح کرد. این مرکز به کمک شرکت «آرامکو»، سازمان توسعه و بازسازی جازان و انجمن «البرّ» راه‌اندازی شده است. عربستان سعودی قصد دارد تا سال 2026 میلادی سالانه 7 هزار تن قهوه تولید نماید.

امضاى یادداشت همکارى بین شرکت ملی خدمات کشاورزی و شرکت رولاند برگر

شرکت ملی خدمات کشاورزی و شرکت رولاند برگر، در حاشیه برگزاری نمایشگاه کشاورزی عربستان سعودی 2024م که از 21 تا 24 اکتبر در مرکز همایش‌ها و نمایشگاه‌های بین‌المللی ریاض برگزار شد، یادداشت همکارى امضا کردند. این یادداشت توسط عمر السحیبانى مدیراجرایى شرکت ملی خدمات کشاورزی، و آقاى الکساندر بلدروک رئیس منطقه ای تجارت کشاورزی شرکت رولاند برگر امضا شد. امضاى این یادداشت باهدف همکاری در زمینه توسعه مشخصات فنی بازارهای عام المنفعه و کشتارگاه‌ها، ارائه بهترین شیوه‌های کشاورزی، انتقال تجریبات جهانی و بومی‌سازی آنها در عربستان انجام مى شود.

حضور رئیس بانک توسعه اسلامى در نشست‌هاى سالانه 2024 صندوق بین المللى پول

 به نمایندگی از گروه بانک توسعه اسلامی، محمد الجاسر رئیس این بانک در نشست‌هاى سالانه 2024 صندوق بین المللى پول و گروه بانک جهانى در واشنگتن که تا 27 اکتبر ادامه داشت، شرکت کرد. الجاسر در جریان این مشارکت خود با تعدادی از وزیران، روساى بانک هاى توسعه چندجانبه و چهره‌هاى کلیدی در صحنه توسعه جهانى دیدار نموده و با آنان در مورد تقویت مشارکت ها براى رهبرى روند تحقق اهداف توسعه پایدار سازمان ملل، بحث و گفتگو کرد. به نوشته روزنامه‌های محلی بانک توسعه اسلامى به ماموریت خود براى تقویت توسعه پایدار انعطاف پذیر در 57 کشور عضو خود و فراتر از آن ادامه مى دهد.

شرکت برق عربستان به عنوان یک شریک استراتژیک در مجمع بومى‌سازی بخش انرژی

شرکت برق عربستان در مجمع بومى سازی بخش انرژی که توسط توسط وزارت انرژی ابن کشور در ریاض تحت عنوان ( بومى سازى منابع انرژی) در روزهای 23 و 24 اکتبر برگزار شد به عنوان یک شریک استراتژیک حضور یافت. به نوشته خبرگزاری محل این مجمع در چارچوب حمایت و توانمندسازى بخش انرژی عربستان و اجراى دستورات عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی براى تقویت جایگاه این کشور در بخش انرژی و حمایت از کمک خود در امنیت و پایداری منابع انرژی جهانی برگزار گردید .این مجمع یک رویداد محورى براى تقویت بومى سازى بخش انرژی در عربستان در راستاى چشم‌انداز عربستان سعودی 2030 است و در جریان آن تعدادی از سازمان‌های دولتی و خصوصی و متخصصان صنعت، سرمایه گذاران و کارشناسان داخلی و بین المللی، با هدف همکاری در تقویت بومی سازی در زمینه انرژی در عربستان شرکت مى کنند.

استقبال وزارت صنعت و منابع معدنى از یک هیات فنی عالی رتبه از سازمان "یونیدو"

 وزارت صنعت و منابع معدنى از یک هیات فنی عالیرتبه از سازمان توسعه صنعتی ملل متحد "یونیدو" با هدف تقویت همکاری‌های دوجانبه و کمک به تدوین سیاست‌های بین المللی برای بخش صنعت در راستاى اهداف سازمان و زمینه سازی برای امضای توافقنامه مشارکت استراتژیک بین دو طرف استقبال کرد. این بازدید برای تعمیق بررسى‌ها و نزدیک‌کردن دیدگاه‌ها در مورد راه‌های پیشبرد توسعه صنعتی پایدار در عربستان مطابق با اهداف چشم‌انداز 2030 این کشور انجام شد. به ادعای خبرگزاری سعودی، مجمع سیاست هاى صنعتی چندجانبه که به میزبانی ریاض در 23 و 24 اکتبر با مشارکت گروهی از کارشناسان و تصمیم گیرندگان از سراسر جهان برگزار مى شود ، بستری مهم برای تبادل تجربیات و بهترین شیوه‌ها در زمینه توسعه صنعتی، محسوب شده و در چارچوب تمایل عربستان به تقویت همکارى بین المللى در زمینه توسعه صنعتى و استفاده از تجریبات سازمان "یونیدو" در حمایت از تلاش هاى آن در جهت دستیابى به تنوع اقتصادی و تبدیل عربستان به یک مرکز صنعتی پیشرو در منطقه برگزار شد.

برگزاری همایش سیاست‌های صنعتی چندجانبه توسط وزیر صنعت و منابع معدنی در ریاض

بندر بن ابراهیم وزیرصنعت و ثروت معدنی، فعالیت‌های دومین همایش سیاست‌های صنعتی چندجانبه(MIPF) را با حضور عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی، و نخست‌وزیر گینه و تعدادی از وزیران، تصمیم‌گیرندگان و شخصیت‌های مهم از نقاط مختلف جهان، افتتاح کرد. وی در سخنرانی افتتاحیه‌، بر اهمیت این همایش در جهت تقویت گفتگو و همکاری بین‌المللی در زمینه سیاست‌های صنعتی تأکید و با اشاره به اینکه جهان مرحله‌ی تحول مهمی در عرصه‌ی اقتصادی و صنعت جهانی تجربه می‌کند، برگزاری این همایش را فرصت بزرگ برای شناسایی انواع جدید شراکت‌ها، هماهنگی سیاست‌ها، وتقویت همبستگی برای تکمیل قابلیت‌های یکدیگر و ایجاد زنجیره تأمین انعطاف‌پذیرتر، دسترسی به فرصت‌های بازار، توزیع عادلانه منافع، وبهره‌برداری از بهترین تجارب برای مقابله با چالش‌های مشترک و ساختن یک محیط صنعتی قوی‌تر، عنوان کرد. وی در این سخنرانی خاطرنشان کرد که چشم‌انداز 2030 عربستان به دنبال تحول اقتصادی از طریق تنوع بخشیدن به منابع درآمد و توسعه بخش‌های غیرنفتی است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما