معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۸/۱۴- ۱۱:۵۰ - مشاهده: ۶۷

اخبار اقتصادی عربستان سعودی - جده

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی عربستان سعودی در هفته دوم آبان ماه 1403 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

ارزش صندوق ثروت ملی عربستان سعودی  

نشریه انگلیسی زبان "فایننشال تایمز" در تازه ترین پیش‌بینی‌های خود اعلام کرده است؛ به نظر می رسد عربستان سعودی تا سال ۲۰۳۰ .م بزرگترین صندوق ثروت ملی دنیا را با 2 تریلیون دلار داشته باشد. ضمنا پیش بینی می‌شود دارایی این صندوق در پایان سال 2024 و 2026 و 2028 به ترتیب بالغ بر 700 میلیارددلار، 1 میلیارد دلار و 1.5 میلیارد دلار برسد. در این نمودار روند زمانی ۱۰ صندوق دولتی بزرگ دنیا (بر اساس دارایی‌‌های تحت مدیریت) نمایش داده شده است.

ارزش منابع طبیعی موجود در عربستان سعودی

بر اساس اطلاعات آماری منتشره در تارنمای اینترنتی استاتیستا، 10 کشور برتر جهان به لحاظ داشتن منابع طبیعی و معدنی عبارتنداز: 1- فدراسیون روسیه با 75 تریلیون دلار مقام اول،  2- آمریکا با 45 تریلیون دلار مقام دوم، 3- عربستان با 34 تریلیون دلار مقام سوم، 4- کانادا با 33 تریلیون دلار مقام چهارم، 5- ایران با 27 تریلیون دلار مقام پنجم، 6- چین با 23 تریلیون دلار مقام ششم، 7- برزیل با 22 تریلیون دلار مقام هفتم، 8- استرالیا با 20 تریلیون دلار مقام هشتم، 9- عراق با 16 تریلیون دلار مقام نهم، 10- ونزوئلا با 14 تریلیون دلار مقام دهم را از آن خود کرده اند.

عربستان رتبه 20 جهان در تخصیص هزینه برای تحقیق و توسعه

 سالهاست کشورهای توسعه یافته با اختصاص دادن بخشی از درآمد ناخالص ملی خود به موضوع تحقیق و توسعه باعث پیشرفت تکنولوژی، کاهش هزینه‌ها، کاهش خطاهای ملی، آینده پژوهی، استفاده حداکثری از منابع ملی و رشد صادرات می‌شوند.  وضعیت هزینه کشورهای مختلف :ایالات متحده امریکا با ۴۷۶.۵ میلیارد دلار رتبه ۱ جهان، چین ۳۷۰.۶ میلیارد دلار رتبه ۲ جهان، ژاپن ۱۷۰.۵ میلیارد دلار رتبه ۳ جهان، آلمان ۱۰۹.۸ میلیارد دلار رتبه ۴ جهان، کره‌جنوبی ۷۳.۲میلیارد دلار رتبه ۵ جهان، هند ۴۸ میلیارد دلار رتبه ۷ جهان، روسیه ۳۹ میلیارد دلار رتبه ۱۰ جهان، ترکیه با ۱۵.۳ میلیارد دلار رتبه ۱۶ جهان، عربستان با ۱۲.۵ میلیارد دلار رتبه ۲۰ جهان، رژیم نامشروع صهیونیستی با ۱۲.۳ میلیارد دلار رتبه ۲۲ جهان، مصر با ۶ میلیارد دلار رتبه ۳۰ جهان، امارات با ۴.۲۱ میلیارد دلار رتبه ۳۵ جهان کشورها با بیشترین سهم در انتشار کربن جهانی در سال ۲۰۲۴کشورهای که در سال ۲۰۲۴ بیشترین سهم در انتشار کربن در سطح جهانی دارند عبارتند از کشورهای: 1- چین:   32.88درصد، 2- ایالات متحده آمریکا : 12.60 درصد، 3-  هند:  6.99  درصد، 4- روسیه: 4.96  درصد ، 5- ژاپن: 2.81  درصد ، 6- اندونزی: 1.80  درصد ، 7- ایران: 1.78  درصد ، 8- آلمان: درصد 1.75 ، 9- کره جنوبی: 1.65  درصد. 10- عربستان سعودی : 1.58 درصد.

برگزاری نمایشگاه و کنفرانس بین المللى راه آهن عربستان

عربستان سعودى، در روزهاى 20 و 21 نوامبر 2024م ، در شهر ریاض، اولین نمایشگاه راه آهن و کنفرانس بین المللى راه آهن عربستان سعودى "“Saudi Rail را با پیگرى صالح بن ناصر الجاسر وزیر حمل و نقل و لجستیک و رئیس هیئت مدیره اداره‌کل راه‌ها براى بررسى آخرین تحولات و نوآورى ها در بخش راه آهن در سطوح محلى و بین المللى برگزار خواهد کرد .بشار المالک رئیس اجرایى سازمان راه‌آهن عربستان سعودى "سار"، بدین مناسبت اظهار داشت که میزبانى عربستان از این رویداد، نقش پیشگامى را در بخش حمل و نقل و لجستیک ایفا مى کند، و این رویداد یکى از مهم ترین کنفرانس‌هایى است که متخصصین حوزه حمل و نقل راه‌آهن و لجستیک را از کشورهاى مختلف جهان، زیر یک سقف گرد هم مى آورد. شایان ذکر است پیش بینی می‌شود که این کنفرانس با مشارکت بیش از 200 شرکت‌کننده و 200 سخنران و شخصیت‌هاى پیشتاز برگزار ‌گردد، این نمایشگاه یکى از بزرگترین نمایشگاه‌هایى است که در خاورمیانه و شمال آفریقا برگزار مى شود.

استفاده عربستان از فناوریهای املاک‌ و‌ مستغلات را برای‌ایجاد محیط‌های زندگی هوشمند و پایدار

 اجلاس جهانى پراپتک (The Global Proptech Summit) توسط سازمان املاک و مستغلات در ریاض و با حمایت وزیر شهرداری‌ و مسکن و مشارکت راهبردی با شرکت ملی مسکن و حضور شخصیت‌های برجسته، کارشناسان و متخصصان صنعت املاک و فناوریهای املاک و مستغلات و سخنرانان بین‌المللی به نمایندگی از 80 کشور از سراسر جهان برگزار شد. وزیر شهرداری در سخنرانى خود در افتتاحیه این اجلاس بر اهمیت این اجلاس که با همزمان فعالیت بزرگ در بخش املاک و مستغلات محلی، بین المللی و منطقه‌ای در همه سطوح آن برگزار شد تاکید کرد و خاطر نشان کرد که عربستان قصد دارد ریاض را به مرکزی جهانی در بخش فناوری املاک و مستغلات به رهبری سازمان املاک و مستغلات براى پیشرفت بخش املاک و مستغلات، توسعه محیط نظارتی آن و ایجاد فرصت های سرمایه گذاری تبدیل کند. وى افزود: تحول دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر از چشم‌انداز 2030 است، چنانکه ما به دنبال بهبود کیفیت زندگی و افزایش کارایی خدمات ارائه شده به شهروندان، ساکنان، بازدیدکنندگان و سرمایه گذاران از طریق استفاده از فناوری‌هایی مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و داده‌هاى هستیم که به توسعه بخش مسکن و ارتقای نوآوری در برنامه ریزی شهری و توسعه املاک و مستغلات بزرگ کمک می‌کند. در جریان آغاز این اجلاس، مرکز پراپتک عربستان سعودی توسط سازمان املاک و مستغلات به عنوان کانال اصلی برای نوآوری در فناوری‌های املاک و مستغلات در سعودى راه اندازى شد .دراین اجلاس توافقنامه همکاری بین سازمان املاک‌و‌مستغلات و برنامه‌ملی توسعه‌فناوری‌اطلاعات براى ایجاد همکاری‌راهبردی بین دو طرف برای جذب شتاب دهنده‌هایی با بهترین شیوه‌های بین‌المللی اعلام شد.

برگزاری هشتمین دوره کنفرانس ابتکار سرمایه‌گذاری آینده در ریاض

ریاض، پایتخت عربستان سعودی، برگزاری هشتمین دوره کنفرانس ابتکار سرمایه‌گذاری آینده در مرکز همایش‌های بین‌المللی ملک عبدالعزیز با شعار «یک افق بی‌نهایت... سرمایه‌گذاری امروز برای شکل دادن به فردا» را به پایان رساند. گفته شد که 5000 مهمان و 500 سخنران در 200 جلسه در این همایش شرکت کردند. مهمترین موضوعات مطرح شده در این همایش شامل نقش آفریقا در اقتصاد جهانی، تقویت نقش زنان در موقعیت‌های رهبری، ثبات اقتصادی ، توسعه عادلانه و مبارزه با تغییرات آب و هوایی، هوش مصنوعی، نوآوری، سلامت و مسائل ژئوپلیتیک بود.

سفارش هواپیمای ایرباس توسط شرکت هواپیمایی الریاض «ریاض ایر»، عربستان

 شرکت هواپیمایی الریاض «ریاض ایر»، اعلام کرد به منظور آمادگی برای انجام اولین پرواز‌های خود در سال آینده، خرید۶۰ هواپیمای باریک پیکر از شرکت هواپیمایی ایرباس را سفارش داده است. این شرکت سعودی که متعلق به صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان است با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: در جدیدترین گام‌های خود برای انجام نخستین پرواز‌ها در سال ۲۰۲۵ به توافقی برای خرید ۶۰ هواپیمای ایرباس از نوع ۳۲۱A neo  تک‌راهرو دست یافته‌است و قرارداد خرید هواپیماهای ایرباس درحاشیه هشتمین دوره برگزاری کنفرانس بین المللی «ابتکار سرمایه‌گذاری آینده» در ریاض، با حضور تونی داگلاس، مدیرعامل شرکت هواپیمایی الریاض و «کریستین شرر»، مدیرعامل هواپیماهای تجاری ایرباس، امضا شد. سال گذشته ریاض‌ایر قرارداد خرید 72 فروند هواپیمای پهن پیکر از نوع 787 - 9 برای مسیرهای طولانی را با بوئینگ بسته بود. این ایرلاین تلاش دارد تا سال 2030 به بیش از 100 مقصد در سراسر جهان سرویس ارائه کند.

همکاری راهبردی میان صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان و گوگل  

صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان و شرکت Google Cloud از همکاری اراهبردی میان طرفین برای راه‌اندازی یک مرکز بین المللی جدید برای هوش مصنوعی در عربستان خبر دادند. کارشناسان انتظار دارند با به نتیجه رسیدن این پروژه، طی هشت سال آینده( تا 2032 میلادی) به میزان 71 میلیارد دلار به تولید ناخالص داخلی عربستان سعودی اضافه شود.

حجم صندوق‌های ثروت عمومی‌کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس

دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس اخیرا طی ایراد نطقی اعلام کرد که حجم کلی ارزش صندوق‌های ثروت عمومی‌شش کشور عضو این شورا، شامل شش کشور عربستان سعودی، امارات متحده عربی، عمان، کویت، قطر و بحرین، به رقمی در حدود ۴۴۰۰ میلیارد دلار می‌رسد. این مقدار معادل تقریبی 33 درصد یا یک سوم مجموع ثروت ۱۰۰ صندوق برتر از کشورهای جهان است.

بررسی اتصال شبکه برق عراق و شورای همکاری خلیج فارس در ظهران

مقامات کشورهای شورای همکاری به منظور آمادگی برای صادرات برق به عراق با مسئولان وزارت برق عراق در شهر ظهران عربستان گفتگو کردند. نمایندگانی از سازمان اتصال برق کشورهای شورای همکاری و وزارت برق عراق در شهر ظهران، درخصوص چارچوب‌ اولیه قراردادهای خرید برق و امضای توافقنامه در این زمینه بحث و تبادل نظر کردند. به گزارش الریاض، تلاش‌های سازمان اتصال برق کشورهای عضو شورای به منظور ایجاد تسهیل و هماهنگی در فرآیند تجارت انرژی با عراق و صدور برق کشورهای شورای همکاری به عراق از طریق پروژه اتصال جنوب صورت می‌گیرد که راه را برای اتصال و تجارت برق با کشورهای همسایه نیز باز خواهد کرد. این در حالی است که مذاکرات برای آغاز پروژه اتصال برق بین کشورهای عضو شورای و عراق از سال ۲۰۲۳ آغاز شده است و اجرای این طرح عراق را قادر می‌سازد منابع خرید برق و بهره‌مندی از انرژی‌های تجدیدپذیر از منطقه کشورهای عربی را متنوع سازد. مدیرعامل سازمان اتصال برق شورای همکاری تاکید کرد پروژه اتصال بازار برق شورای با عراق افق‌های جدیدی را برای اتصال برق این کشورها خواهد گشود و اجرای این پروژه امکان تجارت بین دو کشور را بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار در سال و به میزان ۴ میلیون مگاوات ساعت در سال افزایش خواهد داد. در همین حال، مدیرکل شرکت انتقال برق، منطقه جنوب در وزارت برق عراق اعلام کرد: کشورش در زمینه تنوع بخشیدن به منابع انرژی، به ویژه اتصال بین‌المللی با کشورهای همسایه، بسیار جدی است.

عربستان بزرگترین تولیدکننده هیدروژن در جهان

عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان گفت که کشورش امروز بزرگترین تولیدکننده هیدروژن کم‌کربن است. به گزارش آناتولی، وی در حاشیه نشست ابتکار آینده سرمایه گذاری در ریاض که تا 31 اکتبر ادامه دارد، آمادگی کشورش برای صادرات هیدروژن را اعلام کرد. وی تاکید کرد که عربستان، بزرگترین کشور ذینفع از انتقال انرژی به سمت منابع جدید و تجدیدپذیر خواهد بود. وی افزود که عربستان رکوردی در هزینه پایین تولید انرژی از منافع تجدیدپذیر ثبت کرده است و امروز پروژه‌های زیادی برای تولید انرژی تجدیدپذیر در عربستان دارد. وزیر انرژی عربستان گفت که کشورش 20 گیگاوات انرژی تجدید پذیر در سال تولید می‌کند.

از سرگیری پروازها بین دمشق و جده

پروازهای هواپیمایی سوریه بین فرودگاه بین‌المللی دمشق و فرودگاه جده عربستان از 7 نوامبر 2024 از سرگرفته خواهد ‌شد. هواپیمایی سوریه اعلام کرد پرواز‌های این شرکت هواپیمایی بین فرودگاه بین‌المللی دمشق و فرودگاه جده عربستان از 7 نوامبر از سرگرفته می‌شود. به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه سانا، بر اساس بیانیه هواپیمایی سوریه، پرواز‌ها به فرودگاه جده در روزهای دوشنبه و پنجشنبه در هر هفته انجام می‌شود. حاتم کباس، مدیرکل شرکت هواپیمایی سوریه اعلام کرد از سرگیری این پرواز‌ها به مردم دو کشور خدمت خواهد کرد و حمل و نقل و ارتباطات در تمامی سطوح را فعال می‌کند. گفتنی است پرواز‌ها در این فرودگاه‌ها از 8 مه سال 2016 متوقف شده بود.

پیش‌بینی رشد اقتصادی سعودی در سال 2024 بار دیگر کاهش یافت

صندوق بین‌المللی پول در گزارشی آخرین پیش‌بینی خود از رشد تولید ناخالص داخلی عربستان سعودی در سال 2024 را به 1.5% کاهش داد و برای سال آینده نیز رشد 4.6 درصدی پیش‌بینی کرد. پیش از این نیز در ماه جولای صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی‌اش از رشد اقتصادی سعودی را از 2.6% به 1.7% کاهش داده بود. همچنین نتایج نظرسنجی رویترز از 21 اقتصاددان پیش‌بینی رشد 4.4 درصدی را برای اقتصاد سعودی در سال 2025 نشان می‌دهد که در صورت تحقق، سریع‌ترین رشد اقتصادی این کشور در سه سال اخیر خواهد بود. این رشد اقتصادی در صورتی محقق می‌شود که ریاض بتواند درآمدهای نفتی خود را در سال آینده افزایش دهد.

همکاری شرکت های نفتی عربستان و ویتنام در زمینه ذخیره انرژی

شرکت نفتی سعودی (آرامکو) برای همکاری با شرکت نفت و گاز ویتنام (PetroVietnam) در زمینه ذخیره‌سازی، تأمین و تجارت انرژی و محصولات پتروشیمی قرارداد همکاری دوجانبه امضا کرد. این توافقنامه در هشتمین کنفرانس «ابتکار آینده سرمایه‌گذاری» در ریاض با هدف شناسایی فرصت‌های بالقوه برای بهبود تجارت انرژی در سفر رسمی نخست‌وزیر ویتنام به سعودی، به امضا رسید. محمد القحطانی رئیس بخش «پالایش، مواد شیمیایی و بازاریابی» آرامکو تأکید کرد، این توافق پایه و اساس همکاری‌های مشترک برای دستیابی به بازارهای انرژی و پتروشیمی خواهد بود.

حجم سرمایه‌گذاری‌های بخش خصوصی عربستان در قاره آفریقا

محمد الجدعان وزیردارایی عربستان سعودی پیش‌بینی کرد، سرمایه‌گذاری بخش خصوص عربستان سعودی در سراسر کشورهای واقع در قاره آفریقا طی 10 سال آینده (تا سال 2034 میلادی) به رقمی‌بالغ بر 25 میلیارد دلار خواهد رسید. وی در جریان برگزاری اجلاس «سران آفریقای جدید» که در حاشیه کنفرانس بین المللی «ابتکار سرمایه‌گذاری آینده» که اخیرا در شهر ریاض برپاشد، اشاره کرد که هم اکنون 5 میلیارد دلار از کل این سرمایه‌گذاری‌ها در حال اجرا می‌باشد. 

دستاوردهای عربستان سعودی در زمینه زیست‌محیطی

 سازمان راه‌داری عربستان، همزمان با برگزاری کنفرانس و نمایشگاه ایمنی و پایداری شبکه راه‌ها که قرار است برای اولین بار در طی روزهای 3 و 4 نوامبر 2024م، به میزبانی عربستان برگزار شود، از دستاوردهای این کشور در زمینه حفظ محیط‌زیست خبر داد. این سازمان با اشاره به تلاش خود در حفظ محیط‌زیست بیان داشت که کُد راه‌های سعودی شامل مجموعه‌ای از کُدهای زیست‌محیطی از جمله الزامات و مشخصات مرتبط با ارزیابی، کاهش و نظارت بر آثار پروژه‌های راه‌ها بر محیط زیست می‌شود.  کُد راه‌های سعودی با پوشش موضوعات متعددی و جهت ایجاد فرصت‌های مزید، کاهش هزینه و افزایش پایداری، به کارایی استفاده از منابع مادی و رسیدگی به این منابع در مرحله طراحی پروژه‌های متعلق به راه‌ها توجه کرده است. سازمان فوق، همچنین از مطالعات و تحقیقات و نوآوری‌های علمی‌که به حفظ محیط‌زیست و کیفیت زندگی کمک کرده و باعث افزایش سطح ایمنی و تحقق اهداف استراتژیک شبکه راه‌ها می‌شود حمایت کرده است، ازجمله استفاده از فناوری خنک‌سازی راه‌ها با مواد محلی ساخته شده که از ویژگی جذب مقادیر کمتری از اشعه‌های خورشیدی برخورداربوده و این امر به کاهش پدیده "جزیره حرارتی" که منجر به افزایش مصرف انرژی و آلودگی هوا می‌شود، کمک می‌کند.

رشد اقتصاد سعودی در سه‌ماهه سوم سال 2024  

براساس آخرین گزارش «سازمان آمار» عربستان سعودی، «تولید ناخالص داخلی» این کشور در سه‌ماهه سوم سال 2024 نسبت به مدت مشابه در سال قبل 2.8 درصد رشد داشته است. ارزیابی‌های آماری این سازمان نشان ‌می‌دهد، فعالیت‌های نفتی در سه‌ماهه سوم سال 2024 نسبت به مدت مشابه سال قبل 0.3 درصد و فعالیت‌های غیرنفتی نیز 4.2 درصد رشد داشته است. فعالیت‌های دولت نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل 3.1 درصد رشد داشته است. نتایج این گزارش نشان می‌دهد، تولید ناخالص داخلی عربستان در سه‌ماهه سوم سال 2024 نسبت به سه‌ماهه دوم همین سال در حدود 0.8 درصد افزایش داشته است

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما