معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۱۲/۰۸- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۳۷

اخبار اقتصادی شمال افغانستان – مزار شریف

اهم اخبار و تحولات اقتصادی شمال افغانستان در هفته اول اسفند ماه 1402 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

افزایش 17 درصدی واردات برق از تاجیکستان

تلویزیون تحت کنترل طالبان به نقل از محمود عمر آسوزاده، رئیس شرکت دولتی برق تاجیکستان گزارش داده که صادرات برق این کشور به افغانستان نسبت به سال گذشته ۱۷ درصد افزایش یافته است. آقای آسوزاده گفته که در سال ۲۰۲۴، تامین برق افغانستان ۱.۹ میلیارد کیلووات تخمین زده شده است. افغانستان از لحاظ تامین برق خودکفا نیست و بیش از ۷۰ درصد برق مورد نیاز خود را از ازبکستان، ترکمنستان، تاجیکستان و ایران تامین می‌کند. (خبرگزاری افق)

https://ufuqnews.com/archives/228255

 از سرگیری کار پروژه «کاسا-۱۰۰۰» در افغانستان از سوی بانک جهانی

بانک جهانی اعلام کرد کمیته مدیران اجرایی این بانک رویکرد جدید تعدیل‌شده‌ای را موسوم به «رویکرد 3.0» برای حمایت از مردم افغانستان تصویب کردند که بر اساس آن کار پروژه انتقال انرژی کاسا-1000 در افغانستان از سر گرفته می‌شود. در اطلاعیه بانک جهانی آمده است کار پروژه کاسا -1000 به درخواست سه کشور همسایه افغانستان از سر گرفته می‌شود تا از خطر تبدیل‌شدن این پروژه به یک «دارایی سرگردان» جلوگیری شود‌. این بانک اما تأکید کرده است کار این پروژه به روشی از سر گرفته خواهد شد که اطمینان حاصل شود تمام پرداخت‌های ساخت‌وساز و درآمدهای آینده خارج از افغانستان مدیریت می‌شود و شامل سیستم‌های تحت مدیریت طالبان نمی‌شود. پروژه کاسا-1000، یک پروژه انتقال انرژی از تاجیکستان و قیرقیزستان به پاکستان از طریق افغانستان به ارزش 1.2 میلیارد دلار است. بانک جهانی گفته است کار این پروژه در سه کشور دیگر تقریباً تمام شده است و تنها در افغانستان باقی مانده است. در اطلاعیه اعلام نشده تحت این رویکرد چه مقدار پول برای کمک به افغانستان اختصاص داده است، اما «خبرگزاری فرانسه» در گزارشی نوشت تحت این رویکرد، 300 میلیون دلار به افغانستان کمک می‌شود. در اطلاعیه بانک جهانی آمده است که این بانک از سال 2021 به این‌سو، برنامه حمایت از مردم افغانستان را با رویکرد گام به گام دنبال کرده است. این بانک گفته است که در رویکرد 1.0 خود 280 میلیون دلار به یونیسف و برنامه جهانی غذا برای رفع نیازهای اضطراری در بخش بهداشت و تغذیه کمک کرده است. بانک جهانی گفته است که بر اساس رویکرد 2.0 نیز 1.3 میلیارد دلار برای حمایت از مردم افغانستان در بخش‌های بهداشت، آموزش، امنیت غذایی، معیشت و آب کمک کرده است. این بانک گفته است که این کمک‌ها خارج از سیستم‌های تحت مدیریت طالبان صورت گرفته و بر ارائه خدمات به زنان و دختران متمرکز بوده است. (خبرگزاری تسنیم)

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1402/11/27/3040106/بانک-جهانی-کار-پروژه-کاسا-1000-در-افغانستان-را-از-سر-می-گیرد

روزنامه هندی: چین نیازمند معدن‌های لیتیم و مس افغانستان است

روزنامه هندی یوراشین تایمز در گزارشی از نیازمندی چین به معادن لیتیم و مس افغانستان به هدف ساخت باطری خودروی برقی و تلفن‌های همراه خبر داده است. چین با روی کار آمدن دوباره طالبان در افغانستان، تعاملات مثبت سیاسی و اقتصادی با این کشور ایجاد کرده است. همایون افغان سخنگوی وزارت معادن و صنایع در این باره گفت: «در بخش لیتیم، شرکت‌های زیادی از جمله شرکت‌های چینی خواستار انعقاد قرار داد هستند که فعلا اقدامی صورت نگرفته است.» عبداللطیف نظری معاون وزارت اقتصاد طالبان می‌گوید: «امارت اسلامی افغانستان بر اساس منافع ملی کشور مناسبات گسترده اقتصادی و تجاری با کشورهای دیگر از جمله چین دارد. تلاش ما این است که رشد و توسعه اقتصادی کشور را در مناسبلت اقتصادی خود مدنظر قرار بدهیم.» (خبرگزاری فجر)

https://www.fajrmc.com/روزنامه-هندی-چین-نیازمند-معدنهای-لی/

 سفر هیئت افغانستان به ازبکستان برای حضور در نشست «افغان-ترانس»

«بخت الرحمان شرافت» سرپرست اداره راه آهن افغانستان به همراه هیئتی به ازبکستان رفته است تا در نشست افغان-ترانس شرکت کند که نمایندگانی از پاکستان، ازبکستان و امارات در آن حضور دارند. دفتر مطبوعاتی اداره راه آهن افغانستان در بیانیه‌ای خاطرنشان کرد در این نشست درباره پروژه افغان-ترانس و گسترش همکاری‌های دوجانبه و چند جانبه تبادل نظر خواهد شد. حکومت طالبان، ازبکستان و پاکستان اواخر تیرماه سال جاری تفاهمنامه مسیر خط آهن «افغان ترانس» را در اسلام‌آباد‌ امضا کردند. طرح ساخت راه آهن افغان ترانس میان افغانستان، ازبکستان و پاکستان با هدف ایجاد کریدور اقتصادی که آسیای مرکزی را به آب‌های اقیانوس هند وصل کند، در سال 2018 ارائه شد. (خبرگزاری صدای افغان)

https://www.avapress.com/fa/news/286077/سرپرست-اداره-خط-آهن-افغانستان-ازبکستان-سفر

 انتقال بیش از صد هزار تن کالا در یک هفته از طریق راه آهن در افغانستان

اداره خط آهن تحت کنترل طالبان اعلام کرد که در یک هفته، ، ۱۰۲ هزار و ۳۲۷تن کالای تجاری از طریق خطوط آهن مبادله شده است. انتقال این کالاهای تجاری از ۲۰ تا ۲۶ بهمن از طریق خطوط آهن آقینه، تورغندی و حیرتان انجام شده است. به گفته این اداره، ۸۷ هزار ۴۷۱ تُن از طریق خط آهن حیرتان، ۶ هزار ۱۱۹ تُن از طریق خط آهن آقینه و ۸ هزار و ۷۳۷ تُن از طریق خط آهن تورغندی منتقل شده است. اداره خط آهن طالبان در ٢٤ بهمن نیز اعلام کرد که٩١ هزار و ٥٩٧ تن کالای تجاری از طریق خط آهن صادر و وارد شده است. (خبرگزاری افق)

https://ufuqnews.com/archives/228486

 ابراز علاقه شرکت Rock Green United آلمان برای تصفیه نفت افغانستان

وزارت معادن و صنایع گروه طالبان اعلام کرد که رئیس سرکت  Rock Green Unitedکشور آلمان در دیدار با سرپرست این وزارت علاقه‌مندی خویش را به سرمایه‌گذاری در پروژه‌های معادن به ویژه ایجاد کارخانه استاندارد تصفیه نفت و گاز، انتقال و نصب ماشین‌های بررسی، اکتشاف و پردازش معادن ابراز کردند. در اعلامیه‌ از قول شهاب‌ الدین دلاور؛ سرپرست این وزارت آمده که این کشور منابع معدنی مختلف با ظرفیت‌های لازم را دارا است و در این زمینه، از آمادگی سرمایه‌گذاران خارجی استقبال می‌نماییم. افغانستان دارای حوزه نفتی به مساحت 200 هزار کیلومتر مربع است که به پنج حوزه تقسیم شده و تا کنون حوزه آمور دریا جهت اکتشاف و استخراج  قرارداد شده و حوزه نفتی هرات با 23 هزار کیلو متر مربع مساحت به مزایده گذشته شده است. (خبرگزاری جمهور)

https://www.jomhornews.com/fa/news/169027/

 ایران بزرگترین صادرکننده کالا به افغانستان

اداره ملی آمار و اطلاعات افغانستان در گزارشی تازه اعلام کرد ارزش صادرات و واردات در سه ربع اول سال جاری در این کشور به 7.5 میلیارد دلار رسیده است. بر اساس این گزارش، ارزش صادرات افغانستان در 9 ماه نخست سال جاری یک میلیارد و 355 میلیون دلار و ارزش واردات به 6 میلیارد و 288 میلیون دلار می‌رسد. این در حالی است که میزان صادرات افغانستان در زمان مشابه در سال 1401 هجری شمسی یک میلیارد و 375 میلیون دلار و ارزش واردات به 5 میلیارد و 124 میلیون 900 هزار دلار بوده است. بر اساس این گزارش، بیشترین اقلام صادراتی افغانستان در سه ربع اول سال جاری به پاکستان با ارزش 689 میلیون و 900 هزار دلار بوده است. پس از آن هند با 463 میلیون و امارات متحده عربی با 32 میلیون و 300 هزار دلار در جایگاه دوم و سوم قرار دارند. میوه‌های خشک در میان اقلام صادراتی افغانستان در سه ربع اول سال جاری بیشترین سهم را به خود اختصاص داده که ارزش صادرات آن به 342 میلیون و 700 هزار دلار می‌رسد و به همین ترتیب گیاه‌های دارویی، مواد معدنی و میوه‌های تازه در جایگاه دوم، سوم و چهارم قرار دارند. گزارش اضافه می‌کند بیشترین اقلام وارداتی افغانستان نیز در این  مدت از ایران بوده که در مجموع ارزش آن به یک میلیارد و 318 میلیون و 900 هزار دلار رسیده است. پس از آن پاکستان با یک میلیارد و 156 میلیون و 100 هزار دلار و چین با یک میلیارد و 147 میلیون دلار در جایگاه دوم و سوم قرار دارند. مواد نفتی و مشتقات آن در میان اقلام وارداتی افغانستان بیشترین سهم را به خود اختصاص داده‌اند که ارزش مجموعی آن به یک میلیارد و 10 میلیون و 600 هزار دلار می‌رسد و به همین ترتیب ماشین‌آلات، وسایط حل و نقل و لوازم یدکی با 691 میلیون و 900 هزار دلار در جایگاه دوم و منسوجات و فلزات و محصولات فلزی در جایگاه سوم و چهارم قرار دارند. (خبرگزاری تسنیم)

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1402/11/30/3041923/ایران-بزرگترین-صادرکننده-کالا-به-افغانستان

 چابهار ارزان‌ترین و امن‌ترین بندر برای انتقال کالای تاجران افغانستان است

خانجان الکوزی عضو هیأت مدیره اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان گفت که بندر چابهار نسبت به بندر واگه کراچی از مزایای بیشتری برای انتقال کالاها برخوردار است. در کنار فراهم سازی تسهیلات فراوان از جانب ایران، انتقال کالا از این بندر تجاری ارزان‌تر تمام شده و از امنیت بیشتری نیز برخواردار است. عبدالسلام آخندزاده جواد؛ سخنگوی وزارت صنعت و تجارت، گفت که دیگر زمان آن گذشته که کشورها برای استفاده جویی سیاسی، اقتصاد و تجارت افغانستان را تحت فشار قرار بدهند. جواد اشاره کرد که هرچند پاکستانی‌ها به مدت ۱۱ روز تمام گذرگاه‌های خود را به روی وسایط تجاری افغانستان بستند؛ اما برعکس گذشته هیچگونه تاثیری در قیمت مواد خوراکی در بازارهای افغانستان نداشت. (خبرگزاری صدای افغان)

https://www.avapress.com/fa/news/286140/چابهار-ارزان-ترین-امن-ترین-بندر-انتقال-کالای-تاجران-افغانستان-می-باشد

 کاهش 50 درصدی برق وارداتی ازبکستان به افغانستان

شرکت برق‌رسانی افغانستان (برشنا) تحت مدیریت طالبان اعلام کرده که برق وارداتی ازبکستان به‌دلیل مشکلات فنی ۵۰ درصد کاهش یافته است. به همین دلیل علاوه بر ایستگاه‌های پر فشار برق در استان کابل، خلم و خنجان، قطعی برق در پروان، کاپیسا، پنجشیر، سمنگان، ننگرهار، لغمان، غزنی، میدان‌وردک، لوگر، پکتیا و خوست افزایش یافته است. (روزنامه اطلاعات روز)

https://8am.media/fa/imported-electricity-from-uzbekistan-to-afghanistan-decreased-by-50-due-to-technical-problems/

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما