اخبار اقتصادی شمال افغانستان – مزار شریف
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شمال افغانستان در هفته سوم دی ماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
آغاز پروژه «سد سلطان ابراهیم» در سرپل
وزارت آب و انرژی از دیدار ملا عبداللطیف منصور سرپرست این وزارت با مولوی محمد ظریف مظفر؛ استاندار این گروه در استان سرپل خبر داد و گفت که هرچه زود تر زمینه احداث سد سلطان ابراهیم در استان سرپل فراهم و کار آن آغاز گردد. (خبرگزار جمهور)
https://www.jomhornews.com/fa/news/179135/
دیدار سرپرست وزارت معادن و نفت طالبان با رئیس پروژه تاپی
«هدایتالله بدری» وزیر معادن حکومت طالبان با «محمد مراد امانوف» رئیس اجرایی خط لوله انتقال گاز ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند موسوم به تاپی دیدار کرد. بر اساس اطلاعیه وزارت معادن حکومت طالبان، این نشست با هدف بررسی پیشرفتهای اخیر پروژه تاپی و برنامهریزی برای تسریع در اجرای بخشهای باقیمانده آن برگزار شد. در این دیدار، دو طرف بر اهمیت افزایش فرصتهای کاری برای شهروندان افغان در چارچوب پروژه تاپی تأکید کردند. همچنین موضوعاتی همچون ارتقای ظرفیت مهندسان افغان و بهرهبرداری بهینه از منابع و توانمندیهای داخلی نیز مورد بحث قرار گرفت. تاپی یکی از بزرگترین پروژههای اقتصادی در منطقه محسوب میشود که با تکمیل آن، افغانستان ضمن دریافت گاز کافی، سالانه حدود 400 میلیون دلار حق ترانزیت گاز به دست خواهد آورد. « محمد حسن آخوند» نخست وزیر حکومت طالبان اواخر شهریور ماه سال جاری با حضور در مراسم آغاز کار پروژه انتقال گاز تاپی و سایر پروژههای توسعهای شامل نفت و گاز، انرژی و حملونقل میان افغانستان و ترکمنستان تاکید کرده بود کابل برای تکمیل این پروژهها همچنان متعهد است. (خبرگزاری جمهور)
https://www.jomhornews.com/fa/news/179109/
راه اندازی سردخانههای غیرفعال در کشور
دفتر مطبوعاتی وزارت صنعت و تجارت با انتشار خبرنامهای، از فعالسازی سردخانههای نیمهکاره به خصوص ۱۴ سردخانه که در ۱۲ استان کشور وجود دارد خبر داده است. تیم فنی ویژهای برای اجرای فعالیتهای فنی و حقوقی جهت فعال سازی این سردخانهها موظف شده است. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/news/303829/وزارت-صنعت-تجارت-سردخانه-های-غیرفعال-کشور-مجددا-راه-اندازی-می-کند
فروش بیش از 1400 تُن سرب و جست معدن «بیبی گوهر» قندهار
وزارت معادن و نفت طالبان از فروش 1460 تُن سرب و جسد استخراجشده از معدن «بیبی گوهر» بخشداری خاکریز قندهار خبر داده است. طالبان فروردین سال ۱۴۰۲ اعلام کردند که استخراج معدن سرب و جست «بیبی گوهر» در قندهار را در قبال ساخت ۲۵۰ کیلومتر جاده به شرکت «بلال بصیر» واگذار کردهاند. رییس معادن و نفت طالبان در قندهار گفته بود که شرکت مذکور در کنار ساخت جاده، از هر تُن جست و سرب، ۱۵ تا ۱۷ درصد به حکومت طالبان نیز سهم خواهد داد. قرار بود این شرکت ۲۵۰ کیلومتر جاده را در مسیر جاده قندهار-ارزگان و ترینکوت- دهراوود بسازد، اما هنوز روشن نیست که کار احداث این جادهها به کجا رسیده است. (روزنامه اطلاعات روز)
https://www.etilaatroz.com/219006/طالبان-بیش-از-هزار-و-۴۰۰-تُن-سرب-و-جست-مع/
تمایل شرکتهای عراقی برای سرمایهگذاری در پروژههای انرژی افغانستان
وزارت آب و انرژی طالبان اعلام کرد که شرکتهای عراقی علاقهمند سرمایهگذاری در پروژههای انرژی افغانستان هستند. مولوی عبدالرحمن رحمانی، رئیس عمومی انرژی پایدار این وزارت با مسئولان شرکتهای الراجی عراقی دیدار کرده و درباره سرمایهگذاری در پروژههای تولید انرژی از منابع مختلف گفتگو کرده است. نمایندگان شرکتهای الراجی از ارائه طرحنامه مالی و فنی خود برای سرمایهگذاری در افغانستان خبر دادند. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.jomhornews.com/fa/news/179178/
واگذاری ۹ معدن بزرگ به شرکتهای خصوصی و دولتی
وزارت معادن و نفت طالبان با انتشار آماری اعلام کرده است که از آغاز سال جاری هجری خورشیدی تاکنون، قرارداد ۹ معدن در مقیاس بزرگ را به شرکتهای داخلی و خارجی واگذار کرده است. ارزش این قراردادها ۲۱۳ میلیارد افغانی اعلام شده است. معادن سیمان، نمک، یاقوت، باریت و ... از معادن بزرگی هستند که واگذار شدهاند. در این مدت در بخش معادن کوچک نیز ۱۸ قرارداد به ارزش ۱.۸ میلیارد افغانی به امضا رسیده است. تمایل کشورهای چین، ایران، ترکیه، قطر، ترکمنستان، ازبکستان، قزاقستان، هند و روسیه به سرمایه گذاری در بخش معادن افغانستان افزایش یافته است. (خبرگزاری افق)
https://ufuqnews.com/archives/249631
سرمایهگذاران ایرانی در داخل افغانستان یک شرکت تولید تراکتور ایجاد میکنند
دفتر مطبوعاتی وزارت کشاورزی، آبیاری و دامداری از دیدار مولوی عطاءالله، سرپرست این وزارت با تعدادی از مسئولان مشارکت کنسرسیوم شرکتهای افغانستان و ایران خبر داد. در این نشست، یعقوب واحد، مدیرعامل مشارکت کنسرسیوم، هدف این گروه را ساخت یک شرکت تولید تراکتور در داخل افغانستان به منظور مکانیزهسازی کشاورزی اعلام کرده و خواستار همکاری وزارت کشاورزی در این زمینه شد. مولوی عطاءالله عمری از طرح پیشنهادی تجار استقبال کرده و بر اقدام عملی در این راستا مطابق اصول وزارت کشاورزی تأکید کرد. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/news/304128/سرمایه-گذاران-ایرانی-داخل-افغانستان-یک-شرکت-تولید-تراکتور-ایجاد-می-کنند