اخبار اقتصادی شرق افغانستان – جلال آباد
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شرق افغانستان در دهه اول دی ماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
تأمین آب آشامیدنی صدها خانواده در خوگیانی از توابع استان ننگرهار
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته، با تکمیل روند ساخت یک شبکه آب در شهرستان خوگیانی ننگرهار، آب آشامیدنی ساکنین پنج روستای این شهرستان فراهم شد. مولوی قسمت الله مبارز رئیس احیا و توسعهای دهات این استان گفته است این شبکه که برق آن باانرژی خورشیدی تأمینشده است، شامل حفر یک چاه ۱۳۹ متری، ساخت یک ذخیره ۶۰ مترمکعبی آب، نصب ۲۸ تخت شیشه خورشیدی، شیلنگ کشی به درازای ۱۴ کیلومتر و نصب ۱۰۱ شیری آب میباشد که به هزینه شش میلیون و ۱۴۸ هزار افغانی حمایت مالی کشور ژاپن اجرای شده است. در خبرنامه همچنان آمده است با اجرای این پروژه برای صدها نفر نیز فرصتهای کاری فراهمشده و ساکنین پنج روستای این شهرستان به آب آشامیدنی دسترسی پیدا کردند.
https://www.bakhtarnews.af/dr/تأمین-آب-آشامیدنی-صدها-خانواده-در-ننگر/
دسترسی صدها خانواده به آب آشامیدنی در لعل پور از توابع استان ننگرهار
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است، سه شبکه آبرسانی در شهرستان لعلپور ننگرهار ساخته شد و صدها خانواده از آب نوشیدنی مستفید شدند. یک مسئول ریاست احیا و توسعهای دهات ننگرهار گفته است این شبکههای آب با هزینه ۹.۸ میلیون افغانی حمایت مالی موسسه کورداید، در روستاهای گلداگ، شاکوتی و تری شهرستان لعل پور ساختهشده است. وی افزود این شبکهها شامل حفر چاههای آب، ساخت دو ذخیرهگاه هرکدام با ظرفیت ۳۰ و ۵۰ مترمکعب آب، پنجهزار و ۳۹۲ متر پایپ کشی و نصب ۲۱۵ شیردهن آب است. وی افزود در جریان اجرا این پروژه برای دهها ساکن محل فرصت کار نیز فراهمشده بود.
https://www.bakhtarnews.af/dr/صدها-خانواده-در-ننگرهار-به-آب-نوشیدنی-د/
دیدار سرپرست وزارت آب و انرژی با شماری از علماء دینی و بزرگان قومی استان نورستان
ملا عبداللطیف منصور، سرپرست وزارت آب و انرژی با شماری از علماء و بزرگان قومیشهرستان کامدیش استان نورستان دیدار کرد و پیرامون اجرا پروژههای آب و انرژی در استان مذکور بهویژه در شهرستان کامدیش بحث و تبادلنظر نمود. دفتر مطبوعاتی وزارت آب و انرژی با انتشار این خبر گفته است علما و بزرگان قومیشهرستان کامدیش استان نورستان در دیدار با سرپرست وزارت آب و انرژی خواستار ساخت سد آب و اجرای پروژههای برقرسانی در این شهرستان شدند. در همین حال، سرپرست وزارت آب و انرژی به علما و بزرگان قومیشهرستان مذکور اطمینان داد که بررسی احداث سد آب در شهرستان مذکور انجامشده و بالای طراحی آن کار جریان دارد و در بودجه سال آینده شامل خواهد شد و به آنها وعده هر نوع همکاری را با توجه به امکانات موجود و توسعهای متوازن داد.
https://www.bakhtarnews.af/dr/دیدار-سرپرست-وزارت-آب-و-انرژی-با-شماری-ا/
دیدار سرپرست وزارت انرژی و آب با استاندار کنر
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است، ملا عبداللطیف منصور سرپرست وزارت آب و انرژی با مولوی قدرت الله ابوحمزه استاندار کنر در مورد پروژههای آب و انرژی کنر بحث و تبادلنظر کردند. دفتر مطبوعاتی وزارت انرژی و آب با انتشار خبرنامهای نوشته است، در این دیدار استاندار کنر مشکلات و پیشنهادها مردم استان کنر را با رهبری وزارت شریک نموده خواستار اجرای پروژههای آب و برق در کنر شد. سرپرست وزارت آب و انرژی به استاندار کنر اطمینان داد که با توجه به امکانات موجود به پیشنهادهای مردم استان کنر در راستای اجرای پروژههای مدیریت آب و توسعهای انرژی رسیدگی خواهد شد.
https://www.bakhtarnews.af/dr/دیدار-سرپرست-وزارت-انرژی-و-آب-با-والی-کن/
آغاز کارزار واکسیناسیون فلج کودکان در استان ننگرهار
دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار در مطلبی نوشته است، مولوی امینالله شریف، رئیس بهداشت استان ننگرهار به همراه سایر مسئولین این استان به همکاری سازمان یونیسف کارزار واکسیناسیون کودکان را رسماً آغاز کردند که این کار برای سه روز در نقاط مختلف استان ننگرهار ادامه خواهد داشت که طی این کارزار کودکان زیر ۵ سال دوزِ واکسن را دریافت خواهد کردند.
https://t.me/nmic96/120470
ساکنین ننگرهار خواستار بازسازی موزه تاریخی فارم هده شدند
شماری از ساکنین استان ننگرهار میگویند موزه تاریخی فارم هده باید بازسازی گردد تا دوباره به یک مکان گردشگری تبدیل شود. در این موزه آثار مهم عصر بودائی و سایر ادوار تاریخی افغانستان نگهداری میشد، اما به دلیل جنگهای گذشته و کندهکاریهای خودسرانه اکنون به یک ویرانه مبدل شده است. این منطقه در شهرستان بهسود در حاشیه شهر جلالآباد موقعیت دارد و ساکنین آن میگویند، اگر به این ویرانهها توجه صورت نگیرد از بین خواهد رفت.
ریاست اطلاعات و فرهنگ ننگرهار میگویند که تلاشها را برای بازسازی موزه تاریخی هده آغاز کردهاند. مولوی صدیق الله قریشی، آمر اطلاعات ریاست اطلاعات و فرهنگ استان ننگرهار، به پژواک گفته، وزارت اطلاعات و فرهنگ تلاش میورزد تا سازمان یونسکو در بخش بازسازی این مکان تاریخی کمک کند و این وزارت آمادگیهای خود را اعلام کرده است. وی میگوید بخشهای زیادی از این موزه درنتیجه انقلابها و جنگهای اخیر آسیبدیده و از اثر کندهکاری خودسرانه آثار زیادی آن به غارت برده شده است. موزه هده یکی از آثار مهم تاریخی و فرهنگی کشور محسوب میشود که تا سال ۱۳۵۹ مانند گذشته سالم مانده بود و مردم برای بازدید آن میآمدند.
https://pajhwok.com/fa/2024/12/23/nangarhar-residents-renovate-hada-farm-historical-museum/
احداث اتاق عمل ویژه زنان در بیمارستان مرکزی استان کنر
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است، اتاق عمل برای خانمها در بیمارستان مرکز کنر با هزینه بیش از دو میلیون افغانی ساخته شد. قاری مظفر مخلص، رئیس بهداشت کنر، گفته است این اتاق مخصوص زنان است و با مصرف ۲.۶ میلیون افغانی حمایت مالی موسسه هیلنت در بیمارستان مرکزی کنر ساختهشده است. وی افزود درگذشته بیمارستان مرکزی کنر از ناحیه نبود اتاق عمل برای زنانه، به مشکل مواجه بود که با ساخت این اتاق مشکل رفع و عملیات زنان را پزشکان زن انجام خواهند داد. رئیس بهداشت کنر، همچنان از همکاری موسسه هیلنت در راستای ساخت این اتاق قدردانی کرد و گفت که با ساخت اتاق عمل تسهیلات لازم در زمینه ارائه خدمات بهداشت برای بیماران زن در بیمارستان مرکزی کنر فراهمشده است.
https://www.bakhtarnews.af/dr/عملیات-خانه-زنانه-در-شفاخانه-مرکزی-کنر/
کمک به شغلهای خانگی دهها زن خود سرپرست در استان لغمان
مسئولین استان لغمان میگویند هدف از توزیع این وسایل ایجاد کسب و کارهای کوچک برای خانوادهها است. عبدالستار محمد، رئیس اداره زراعت و دامپروری استان لغمان میگوید به هزینه مبلغ 725 هزار افغانی برای 210 نفر از بانوان بیبضاعت که به نحوی مشغول کارهای کشاورزی بودند وسایل و فرآوری تولیداتشان توزیع گردید. رئیس اداره زراعت، دامپروری استان لغمان گفت، با استفاده از این وسایل، بانوان میتوانند تولیدات کشاورزی خود را فرآوری و نگهداری نموده و در فرصتهای مناسب به بازار عرضه کنند. گفتنی است پیشازاین نیز کمکهای با بانوان تجارت پیشه در استان لغمان صورت گرفته است.
https://parstoday.ir/dari/news/afghanistan-i267746
ساخت دو شبکه تولید برق خورشیدی در استان کنر
دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار در مطلبی نوشته، ریاست زراعت، آبرسانی و دامپروری کنر، کار ساخت دو شبکه برق خورشیدی در این استان را آغاز کرد. مولوی سلیمان ایمن رئیس زراعت، آبیاری و دامپروری کنر، گفته است این شبکهها با هزینه ۳.۴ میلیون افغانی از بودجه وزارت زراعت، آبرسانی و دامپروری، به منظور آبرسانی زمینهای للمیشهرستانهای اسمار و مانوگی این استان ساخته میشود. وی افزود با تکمیل کار این شبکههای برق آفتابی، ۳۰۰ جریب زمین للمی در شهرستانهای مذکور آبیاری خواهد شد.
https://bakhtarnews.af/dr/دو-شبکه-تولید-برق-آفتابی-در-کنر-ساخته-می/
تکمیل کار ساخت دو شبکه آبرسانی در شهرستان دور بابا از توابع استان ننگرهار
وزارت احیاء و توسعهای دهات، از تکمیل شدن کار ساخت دو شبکه آبرسانی در استان ننگرهار با هزینه ۱۰ میلیون افغانی خبر میدهد. دفتر مطبوعاتی وزارت احیاء و توسعهای دهات با نشر خبرنامهای نوشته، کار ساخت دو شبکه آبرسانی در شهرستان دور بابا استان ننگرهار به ارزش ۱۰ میلیون افغانی تکمیل و به بهرهبرداری سپرده شد. به گفته مسئولین وزارت توسعهای دهات، با تکمیل شدن این شبکهها ۸۵۰ خانواده به آب آشامیدنی بهداشت دسترسی پیدا کردند. گفتنی است که پیشازاین نیز وزارت احیاء و توسعهای دهات از تکمیل شدن کار ساخت یک شبکه آبرسانی در استان فراه خبر داده بود.
https://www.avapress.com/fa/news/303324