اخبار اقتصادی شمال افغانستان – مزار شریف
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شمال افغانستان در هفته دوم دی ماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
توافق افغانستان و قزاقستان برای بازرگانی ۳ میلیارد دلاری
«نورالدین عزیزی» وزیر صنعت و تجارت حکومت طالبان در یک نشست خبری در کابل اعلام کرد که توافقی با قزاقستان برای افزایش سطح بازرگانی به امضا رسیده است. وی توضیح داد که این توافق در جریان سفر هیئتی از قزاقستان به کابل به دست آمده و بر اجرای افزایش حجم مبادلات تجاری تأکید شده است. حجم مبادلات تجاری از یک میلیارد دلار به سه میلیارد دلار افزایش خواهد یافت. به گفته عزیزی، قزاقستان کالاهایی نظیر روغن، خوراک دام، وسایل نقلیه و ماشینآلات کشاورزی را به افغانستان صادر خواهد کرد. همچنین، ایجاد مراکز فروش محصولات افغانستان در قزاقستان نیز از دیگر موارد توافق شده است. وزارت تجارت افغانستان همچنین اعلام کرده که قزاقستان مایل است در معادن مختلف افغانستان سرمایهگذاری کند. هیئت دولتی و بخش خصوصی قزاقستان به ریاست «کایرات توربایف» معاون وزارت تجارت و ادغام این کشور، روز دوشنبه 3 دی ماه به کابل سفر کرده بود. (خبرگزاری تسنیم)
https://www.tasnimnews.com/fa/news/1403/10/07/3226851/توافق-افغانستان-و-قزاقستان-برای-بازرگانی-3-میلیارد-دلاری
حمایت برنامه جهانی غذا از کشاورزان زعفران در افغانستان
برنامه جهانی غذا اعلام کرد که از کشاورزان زعفران در افغانستان برای کشت و تولید محصول حمایت میکند. کشت زعفران راهی برای تغذیه خانوادهها و ایجاد فرصتهای پایدار است. خرداد ماه سال جاری، «مؤسسه بینالمللی مزه» در بلژیک زعفران هرات را برای نهمین بار برنده جایزه «طعم برتر» سال ۲۰۲۴ اعلام کرد. (تلویزیون آمو)
https://amu.tv/fa/147008/
پیشرفت 50 درصدی احداث سرریزه کانال قوش تپه
عبدالرحمن عطاش رئیس اجرایی گروه طالبان در شرکت توسعه ملی میگوید که روند احداث سرریزه کانال قوشتپه که یکی از بخشهای مهم و اساسی این کانال است، در حال حاضر 50 درصد انجام شده است. به گفته عطاش؛ حفاری فاز دوم کانال قوشتپه نیز به شدت جریان دارد و 30 درصد اجرا شده است و قبل از موعد تکمیل میشود. (خبرگزاری جمهور)
https://www.jomhornews.com/fa/news/178990/
تمایل یک شرکت ایرانی برای تولید "لبنیات" در افغانستان
وزارت صنعت و تجارت گروه طالبان از تمایل سرمایهگذاری یک شرکت ایرانی به ارزش چهار میلیون دلار در تولید لبنیات در افغانستان خبر داده است. مولوی احمدالله زاهد، معاون این وزارت در دیدار با مسئولان شرکت تولیدی نسیمصباح مازند ایرانی در کابل با استقبال از تمایل این شرکت ایرانی به سرمایهگذاری در افغانستان و با تشریح سیستم تعرفه ترجیحی در افغانستان، مطابق راهبرد اقتصادی امارت طالبان؛ جهت حمایت از تولیدات داخلی، حمایت و همکاری همهجانبه خود را اعلام کرد. (خبرگزاری جمهور)
https://www.jomhornews.com/fa/news/178997/
صادرات 8 میلیونی سنگ بیروج
گروه طالبان در استان نورستان اعلام کردند که برای نخستینبار در بخشداری برگمتال نورستان، سنگهای قیمتی بیروج (تورمالین) به ارزش بیش از 8 میلیون افغانی در یک حراج علنی و در حضور کمیته تعیین شده فروخته شد. (خبرگزاری جمهور)
https://www.jomhornews.com/fa/news/179013/
تمایل شرکت چینی به سرمایهگذاری در شبکههای انرژی افغانستان
دفتر مطبوعاتی وزارت انرژی و آب با انتشار خبرنامه ای گفته که مسئولان یک شرکت چینی در دیدار با ملا عبدالهادی یعقوب، معاون این وزارت برای سرمایهگذاری در پروژههای تولید، توزیع و توسعه شبکههای انرژی در افغانستان ابراز علاقهمندی کرده اند. آقای یعقوب از سرمایهگذاری این شرکت استقبال کرده و از همکاری همهجانبه وزارت انرژی و آب در این زمینه اطمینان داده است. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/news/303459/علاقه-مندی-شرکت-چینی-سرمایه-گذاری-روی-توسعه-شبکه-های-انرژی-افغانستان
احداث سد «شاه و عروس» با هزینه ۲۵۰ میلیون دلاری در کابل
بند شاه و عروس در بخشداری شکردره کابل 11 دی در مراسمیبا حضور مقامات ارشد طالبان از سوی وزارت انرژی و آب افتتاح شد. ملا عبداللطیف منصور، سرپرست وزارت انرژی و آب در این مراسم گفت، سد شاه و عروس مشکل کمبود آب در کابل را حل میکند. به گفته آقای منصور، احداث این سد بیش از ۲۵۰ میلیون دلار هزینه داشته که میتواند برای ۲۰ هزار شهروند کابل آب آشامیدنی فراهم نموده و 3500 هکتار زمین زراعی را آبیاری کند. عبدالسلام حنفی؛ معاون اداری رییسالوزرا نیز گفت، امارت اسلامیبرای مدیریت آبهای کشور برنامههای ویژهای در پیش گرفته است. آقای حنفی افزود، در حالی که نقش افغانستان در تغییرات اقلیمی صفر است؛ اما از این پدیده بیشتر متأثر شده است. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/news/303491/تکمیل-کار-بند-شاه-عروس-هزینه-۲۵۰-میلیون-دالر-هدف-حل-مشکل-کمبود-آب-کابل
افزایش 2.7 درصدی تولید ناخالص داخلی افغانستان در سال ۲۰۲۴
وزارت اقتصاد طالبان اعلام کرد که در ۲۰۲۴ میلادی تولید ناخالص داخلی افغانستان ۲.۷ درصد افزایش داشته و نرخ تورم ۷.۷ درصدی نیز سبب کاهش ۱۱.۷درصدی در نرخ مواد خوراکی و ۳.۱ درصدی در نرخ مواد غیرخوراکی شده است. در ۲۰۲۴ ارزش افغانی بیش از ۱۴ درصد در برابر دلار افزایش داشته که سبب کاهش بهای مواد خام در بازارهای افغانستان شده است. وزارت اقتصاد، کاهش نرخ تورم، افزایش میزان تبادلات بازرگانی، افزایش تولیدات داخلی، جذب سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی، کار در کانال قوشتپه و آغاز استخراج از ۲۱ معدن بزرگ و صدها معدن کوچک را، از مهمترین دستآوردهای این وزارت در ۲۰۲۴ خوانده است. طبق آمار سازمان ملل متحد، در حال حاضر بیش از نیمی از جمعیت افغانستان زیر خط فقر زندگی میکنند. (خبرگزاری سلام وطندار)
https://swn.af/in-2024-afghanistans-gdp-has-increased-by-2-7-percent/
عبور مبادلات تجاری ریلی ایران و افغانستان از مرز 30 هزار تُن
مصطفی رضایی رئیس کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان 12 دی به رسانههای ایرانی گفت که از مجموع این میزان مبادلات تجاری، 15 هزار تن آن مربوط به انتقال کالای صادراتی و یا ترانزیتی از این مرز بوده است و نیمی دیگر نیز تجهیزات مربوط به ساخت و تجهیز خطوط ریلی در افغانستان است. وی گفته که البته بسیاری از اقلامیکه برای ساخت خط ریلی در افغانستان استفاده شده از جمله ریل از کشور ترکیه و از طریق این خط ریلی به افغانستان ترانزیت شده است. ایجاد گذرگاه ریلی چین- ایران- افغانستان و عبور نخستین بار ترانزیتی از این مسیر، سرآغاز دورهای جدید در همکاریهای ترانزیتی میان چین و افغانستان از مسیر ایران خواهد شد. (خبرگزاری جمهور)
https://www.jomhornews.com/fa/news/179051/
توزیع زمین برای صنعتکاران تا سه ماه آینده
نورالدین عزیزی سرپرست وزارت صنعت و تجارت اعلام کرد که تا سه ماه دیگر روند توزیع زمین برای صنعتکاران افغانستان آغاز میشود و ۱۵۰هزار جریب زمین در کشور در اختیار 1200 شرکت در پارکهای صنعتی افغانستان قرار خواهد گرفت. ۱۰۸ شرکت از 1200 شرکت متقاضی حدود ۱۳۰ میلیون دلار در کشور سرمایهگذاری کردهاند. طبق آمارهای اتاق صنایع و معادن، در جریان سال ۲۰۲۴ میلادی، ظرفیت خودبسندگی افغانستان از ۶۹ بخش به ۸۷ بخش افزایش یافت و در این سال حدود ۴۰۰ کارخانه کوچک و متوسط در کشور راه اندازی شده است. (خبرگزاری طلوع نیوز)
https://tolonews.com/index.php/fa/afghanistan-192423
خودکفایی افغانستان با سرمایهگذاری ۵۰۰ میلیون دلاری در بخش تولید فولاد
افغانستان با سرمایهگذاری حدود ۵۰۰ میلیون دلاری در بخش فولاد و آهنآلات به خودکفایی رسیده و صادرات کشور به ترکمنستان و پاکستان جریان دارد و تولید داخلی میلگرد کشور نیز همتراز با معیارهای جهانی است. خان محمد وردک، رئیس و بنیان گذار ذوب آهن خان استیل گفت که در اوایل تاسیس این کارخانه کار های آن توسط مهندسان خارجی صورت میگرفت، اما امروز همه متخصصین افغان هستند. به گفته وی در اتحادیه فولاد افغانستان ۴۲ کارخانه ذوب آهن با سرمایهگذاری 500 میلیون دلاری عضو هستند و در حال حاضر ۲۰ هزار نفر در این کارخانجات کار میکنند. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/news/303639/افغانستان-سرمایه-گذاری-۵۰۰-میلیون-دالری-بخش-تولید-فولاد-خودکفایی-رسیده-است-کشور-برابر-معیارهای-جهانی