معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۹/۳۰- ۱۰:۲۶

اخبار اقتصادی جنوب افغانستان – قندهار

اهم اخبار و تحولات اقتصادی جنوب افغانستان در آذر ماه 1403 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

بانک جهانی: رشد متوسط تولید ناخالص داخلی افغانستان 2.7 درصد است

بانک جهانی در گزارشی اعلام کرد: اقتصاد افغانستان هر چند رشد متوسط داشته، اما با چالش‌ های جدی از جمله محدودیت‌ های مالی، عدم تعادل تجاری و ظرفیت محدود سرمایه‌گذاری عمومی روبرو است.

در گزارش این بانک آمده است: رشد متوسط تولید ناخالص داخلی 2.7 درصد بوده، اما بانک جهانی این رشد را نامطمئن می‌داند.

بر اساس این گزارش، در سال ۲۰۲۱ میلادی، استان ‌هایی همانند کابل، قندهار، هلمند و زابل که اقتصاد آنها بیشتر متکی به کمک‌ های خارجی بود، شدیدترین کاهش را در فعالیت‌های اقتصادی در مقایسه با سال ۲۰۲۰ تجربه کردند.

بانک جهانی در این گزارش افزوده است: بهبود اقتصادی افغانستان همچنان نامشخص است. رشد متوسط تولید ناخالص داخلی 2.7 درصدی که ناشی از بخش خصوصی است، تنها حدود ۱۰ درصد از زیان ‌های اقتصادی گذشته را جبران کرده است که نشان‌دهنده ماهیت کند و شکننده این بهبود است.

"سخی احمد پیمان" معاون اول اتاق صنایع و معادن افغانستان در این زمینه به طلوع نیوز گفته است: «نگرانی‌های جدی که در اوایل نسبت به اقتصاد افغانستان وجود داشت، امروز خوشبختانه به وضعیتی رسیدیم که تولید ناخالص ما رشد اقتصادی ما مثبت شده، ثبات پولی حفظ شده و تورم کاهش یافته. این‌ها همه نقاط مثبت است.»

گفتنی است، طی 3 سال گذشته روابط اقتصادی افغانستان با کشورهای همسایه بهبود یافته و میزان صادرات و واردات نیز افزایش یافته است.

منبع: خبرگزاری صدای افغان (آوا)

 پیشرفت 45 درصدی کار احداث جاده قندهار- ارزگان

مسئولین ریاست فوائد عامه قندهار می‌گویند: کار احداث جاده دهلیز شمالی، با هزینه‌ ای بالغ بر ۱۲۰ میلیون افغانی ادامه دارد.

به گفته مسئولین اداره مذکور، این جاده به طول ۲۰۹ کیلومتر تاکنون ۴۵ درصد پیشرفت داشته و شهرستان ‌های شمال استان قندهار را به شهر "ترینکوت" مرکز استان ارزگان متصل می‌کند.

"عزیزالرحمن" رئیس اداره فوائد عامه قندهار گفت: تاکنون ۴۵ درصد از کارهای بخش اول این پروژه تکمیل شده است و امیدواریم این روند تسریع شود تا پروژه در اسرع وقت برای بهره ‌برداری آماده شود.

مسئولان شرکت پیمانکار می‌گویند: این جاده علاوه بر اتصال قندهار به ارزگان، در ادامه از طریق استان ‌های دایکندی و بامیان، جنوب کشور را به استان ‌های شمالی متصل خواهد کرد.

"عبیدالرحمن بها" مهندس شرکت پیمانکار گفت: این پروژه با نام "دهلیز شمالی" شناخته می‌شود و قندهار را به ارزگان، دایکندی و در نهایت از طریق دوشی بامیان به استان ‌های شمالی متصل خواهد کرد.

"محمد رفیق منگل" مسئول شرکت پیمانکار افزود: هزینه‌ تعرفه‌هایی که به وزارت معادن پرداخت کرده ‌ایم، هنوز از سوی وزارت مالیه فاکتور نشده است. اگر این مشکل حل شود، کار ما با سرعت بیشتری به پیش خواهد رفت.

مردم محلی می‌گویند: این پروژه افزون بر فراهم کردن فرصت‌ های شغلی، در رشد اقتصادی منطقه نیز تأثیرگذار خواهد بود.

مسئولین وزارت فوائد عامه در حوزه جنوب تأکید کردند: این پروژه به ‌صورت استاندارد عملی می‌شود و در بلندمدت سهولت های قابل‌توجهی در بخش راه و ترابری و رشد اقتصادی منطقه فراهم خواهد کرد.

منبع: طلوع نیوز

 کاهش ۵۴ میلیون دلاری صادرات افغانستان در شش ماه اول سال جاری

اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان، دلیل اصلی کاهش صادرات این کشور را چالش ‌های تجاری و سیاسی میان افغانستان و پاکستان می‌داند.

اداره ملی احصائیه و معلومات (آمار و اطلاعات) افغانستان اعلام کرد: طی 6 ماه نخست سال جاری خورشیدی، افغانستان بیش از ۶۶۷ میلیون دلار صادرات به خارج از کشور داشته است.

به گفته سخنگوی این اداره، ارزش صادرات 6 ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، نزدیک به ۵۴ میلیون دلار کاهش یافته است.

"محمد حلیم رافع" سخنگوی اداره ملی احصائیه و معلومات در این باره گفت: بر اساس آمار ما، در کل افغانستان ۶۶۷ میلیون دلار صادرات و ۵ میلیارد و ۲۵۰ میلیون دلار واردات انجام شده است.

در اعلامیه اداره ملی احصائیه آمده است: بیشترین اقلام صادراتی افغانستان در 6 ماه نخست سال جاری خورشیدی، میوه تازه و خشک به ارزش ۱۶۷.۱ میلیون دلار، گیاهان طبی به ارزش ۱۱۹.۷ میلیون دلار، مواد معدنی به ارزش ۸۵.۸ میلیون دلار و سبزیجات به ارزش ۶۶.۴ میلیون دلار بوده است.

اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان دلیل اصلی کاهش صادرات را چالش ‌های تجاری و سیاسی میان افغانستان و پاکستان می‌داند.

"خانجان الکوزی" عضو هیئت مدیره اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری گفت: عمده ‌ترین علت کاهش صادرات، مشکلاتی بود که در پاکستان به وجود آمد. راه ‌ها بسته شد، مالیات منطقه ‌ای وضع شد و تعرفه‌ ها افزایش یافت. این موارد بر صادرات ما تأثیر گذاشت، زیرا محصولات ما به هند از طریق پاکستان ترانزیت می‌شود.

"عبدالنصیر رشتیا" کارشناس مسائل اقتصادی در مورد وابستگی افغانستان به بازارهای هند و پاکستان گفت: یکی از مشکلات اساسی این است که ما بیش از حد به هند و پاکستان وابسته هستیم. دلیل این وابستگی، مشابهت بازار ما با این دو کشور است که استانداردها و معیارهای بالایی را طلب نمی‌کند. اما برای صادرات به بازارهای دیگر کشورها، نیاز است که تولیدات داخلی مطابق با معیارها و استانداردهای بین‌المللی بهبود یابد.

براساس اطلاعات وزارت صنعت و تجارت، با وجود افزایش صادرات افغانستان به کشورهای همسایه، منطقه و جهان طی 3 سال گذشته، همچنان ۹۰ درصد نیازهای این کشور از طریق واردات تأمین می‌شود و صادرات تنها ۱۰ درصد از کل تجارت افغانستان را تشکیل می‌دهد.

منبع: طلوع نیوز

 توزیع بذر اصلاح شده گندم بین 5100 کشاورز در استان قندهار

با تلاش مسئولین اداره کشاورزی، آبیاری و دامداری استان قندهار و با کمک مالی "فائو"، بین 3100 کشاورز شهرستان "دند" و 2000 کشاورز شهرستان "پنجوائی" استان قندهار، بذر اصلاح شده گندم و کود شیمیایی سفید و سیاه توزیع گردید.

بر این اساس، به هر کشاورز مقدار 50 کیلو بذر اصلاح شده گندم، 50 کیلو کود شیمیایی سفید و 50 کیلو کود شیمیایی سیاه مساعدت گردیده است.

منبع: سایت اطلاع رسانی استانداری قندهار

 افغانستان در آستانه خودکفایی در تولید گوشت مرغ

وزارت زراعت، آبیاری و مالداری افغانستان اعلام کرد: پس از روی کار آمدن دوباره امارت اسلامی، تعداد مرغداری‌ها در این کشور از ۳ هزار به ۱۵ هزار رسیده است.

"مصباح‌ الدین مستعین" سخنگوی این وزارت، تأکید کرد؛ افغانستان اکنون در زمینه تولید گوشت مرغ تقریباً به خودکفایی رسیده است.

وی در این خصوص گفت: زمانی که امارت اسلامی‌به قدرت رسید، تعداد مرغداری‌ها به ۳ هزار کاهش یافته بود، اما اکنون به دلیل تلاش‌های گسترده، این تعداد به ۱۵ هزار مرغداری افزایش یافته و ما در تولید گوشت مرغ تقریباً خودکفا شده‌ ایم.

"حکیم‌جان ابراهیم‌خیل" رئیس انجمن تولیدکنندگان گوشت مرغ گفت: افغانستان اکنون از نظر پرورش مرغ به خودکفایی رسیده است و در حال حاضر ۱۳ کشتارگاه داریم که 4 مورد آن در کابل و بقیه در سایر استان‌ها قرار دارند.

"سیلاب سمندر" تحلیلگر مسائل اقتصادی بر اهمیت حمایت از تولیدات داخلی تأکید کرد و گفت: امارت اسلامی‌باید به گونه‌ای حمایت کند که تولیدات داخلی افزایش یابد و تمامی ادارات دولتی و ارگان‌ های وابسته از این تولیدات استفاده کنند.

مقامات امارت اسلامی‌بارها اعلام کرده‌ اند: افغانستان اکنون در تولید ۳۶ نوع کالا به خودکفایی کامل و در تولید ۳۱ نوع کالای دیگر به نیمه‌ خودکفایی رسیده است. حمایت از تولیدات داخلی یکی از اولویت‌های حکومت سرپرست عنوان شده است.

منبع: طلوع نیوز

 برگزاری دوره آموزش گلدوزی برای زنان هنرجو در قندهار

از سوی جمعیت هلال احمر حوزه جنوب افغانستان و با کمک مالی جمعیت هلال احمر قطر، دوره آموزش 3 ماهه گلدوزی برای تقویت اقتصاد زنان بیوه و دختران یتیم در شهر قندهار آغاز شد.

به گفته مسئولین جمعیت هلال احمر قندهار، در این دوره آموزش گلدوزی برای 60 خانوار نیازمند برگزار می‌گردد و در پایان دوره آموزش، تمام وسایل گلدوزی در اختیار هنرجویان قرار خواهد گرفت.

منبع: سایت اطلاع رسانی استانداری قندهار

زیتون کاران قندهار خواهان ایجاد کارخانه ‌های فراوری زیتون هستند

"شمس الرحمن موسی" مسئول بخش کشاورزی ریاست کشاورزی، آبیاری و دامداری قندهار می‌گوید: در ۱۶۰ جریب زمین در این استان، باغ ‌های زیتون ایجاد شده است.

به گفته وی، سالیانه حدود ۲۰ تا ۲۵ تُن فرآورده‌ های زیتون از این باغ ‌ها به دست می‌آید. زیتون ‌های برداشت ‌شده در قندهار برای فرآوری به استان ننگرهار ارسال می‌شود. از همین ‌رو، باغداران زیتون در قندهار خواستار ایجاد کارخانه‌ های فرآوری زیتون در این استان هستند.

بر اساس اطلاعات موجود، زیتون ‌های تولیدی استان‌ های قندهار و ننگرهار، روغن باکیفیتی دارند. همچنین از برگ زیتون، چای مرغوبی فرآوری می‌شود که در داخل و خارج از کشور طرفداران زیادی دارد.

زیتون نسبت به سایر درختان میوه ‌دار، نیاز کمتری به آب و مراقبت دارد، اما از لحاظ اقتصادی بسیار ارزشمند است.

منبع: طلوع نیوز

 مسئولان: کار استخراج ۱۱ معدن در استان ارزگان جریان دارد

مسئولان محلی استان ارزگان می‌گویند: از میان ۳۵ معدن ثبت‌ شده در این استان، کار استخراج ۱۱ معدن جریان دارد.

به گفته آنان، قرارداد استخراج این معادن با شرکت‌ های داخلی منعقد شده و برای شماری از شهروندان محل فرصت‌ های کاری نیز ایجاد شده است. ارزگان یکی از استان‌های غنی از لحاظ معادن سنگ و مواد معدنی است.

"آغا ولی قریشی" رئیس اداره اطلاعات و فرهنگ استان ارزگان گفت: در این استان تاکنون ۳۵ معدن ثبت شده است که از میان آنها معادن کرومیت و مرمر بروکو (در مجموع ۱۱ معدن) به شرکت‌ های داخلی واگذار شده‌ است.

در همین حال، برخی از شهروندان ارزگان از حکومت سرپرست خواستار استفاده از درآمد این معادن در پروژه‌ های توسعه‌ای این استان هستند.

"عبدالباری" یکی از ساکنان ارزگان می‌گوید: از درآمد استخراج معادن باید برای توسعه شهرها، ساخت پارک‌ های تفریحی و بهبود بخش کشاورزی استفاده شود. این استان نیازمند بازسازی جاده‌ها و بازسازی مناطق آسیب‌ دیده است.

مقامات محلی ارزگان می‌گویند: وزارت معادن و پترولیم به زودی 2 قرارداد استخراج معدن سنگ فلورایت شهرستان "گیزاب" را با برخی شرکت‌ های داخلی امضاء خواهد کرد.

منبع: طلوع نیوز

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما