اخبار اقتصادی شمال افغانستان – مزار شریف
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شمال افغانستان در هفته سوم آذر ماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
بانک جهانی: رشد متوسط تولید ناخالص داخلی افغانستان 2.7 درصد است
بانک جهانی در گزارشی رشد متوسط تولید ناخالص داخلی کشور را 2.7 درصد بیان کرده و افزوده که افغانستان هرچند رشد متوسط داشته؛ اما با چالشهای جدی از جمله محدودیتهای مالی، عدم تعادل تجاری و ظرفیت محدود سرمایهگذاری عمومی روبرو است. در سال ۲۰۲۱ میلادی، استانهای کابل، قندهار، هلمند و زابل که اقتصاد آنها بیشتر متکی به کمکهای خارجی بود، شدیدترین کاهش را در فعالیتهای اقتصادی در مقایسه با سال ۲۰۲۰ تجربه کردند. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/news/302009/بانک-جهانی-رشد-متوسط-تولید-ناخالص-داخلی-افغانستان-۲-۷-درصد
کاهش 1.5 میلیارد دلاری مبادلات تجاری افغانستان با پاکستان
«ضیاالحق سرحدی» معاون اتاق مشترک بازرگانی افغانستان و پاکستان با اعلام اینکه سطح مبادلات تجاری میان افغانستان و پاکستان از 2.5 میلیارد دلار به 700 میلیون دلار کاهش یافته است، اسلامآباد را دراینباره مقصر دانست. سرحدی در بیانیهای عوامل مختلفی را بهعنوان دلایل اصلی این کاهش مطرح کرد؛ وی اظهار داشت دولت پاکستان محدودیتهایی چون سند پذیرش موقت، الزام تضمین بانکی به اندازه ارزش کالاها، اضافه کردن 14 قلم کالا به فهرست منفی، اعمال 10 درصد تعرفه بر کالاهای ترانزیتی افغانستان، توقف بیش از 300 کانتینر تجاری افغانها در بندر کراچی ایجاد کرده است که به کاهش روابط بازرگانی میان دو کشور منجر شده است. معاون اتاق مشترک بازرگانی افغانستان و پاکستان افزود این سیاستها باعث شده بخش بزرگی از تجارت افغانستان به جای بندر کراچی به بندر چابهار ایران منتقل شود که در نتیجه هزاران نفر در گمرک پاکستان شغل خود را از دست دادهاند. وی همچنین از تصمیم ایالت خیبرپختونخوا برای وضع دو درصد تعرفه اضافی بر کالاهای صادراتی که از طریق مرز تورخم به افغانستان ارسال میشود، انتقاد کرد. این تعرفه که با هدف توسعه زیرساختهای ایالتی اعلام شده، فشار بیشتری بر بازرگانان وارد کرده است. سرحدی در ادامه نیز خواستار بازنگری فوری در این سیاستها برای جلوگیری از آسیبهای بیشتر به تجارت و همکاری اقتصادی میان دو کشور شد. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/news/302067/مبادلات-تجاری-میان-افغانستان-پاکستان-بیش-۱-۵-میلیارد-دالر-کاهش-یافته-است
آغاز کار ساخت دو شبکه آبرسانی به هزینه بیش از ۱۰ میلیون افغانی در قندوز
وزارت احیاء و توسعه روستاهای طالبان از احداث دو شبکه آبرسانی به ارزش بیش از ۱۰ میلیون افغانی در استان قندوز خبر داد. این دو پروژه در روستاهای سید اکبر باجوری و پیرمحمد بخشداری دشت ارچی استان قندوز با کمک مالی دفتر ( UNDP) ساخته شده است. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/news/302243/آغاز-کار-ساخت-دو-شبکه-آبرسانی-هزینه-بیش-۱۰-میلیون-افغانی-قندوز
کاهش ۱۵ درصدی تولید پنبه در بغلان
دفتر مطبوعاتی اداره کشاورزی، آبیاری و دامداری استان بغلان با انتشار خبرنامه ای، از کاهش ۱۵ درصدی تولید پنبه در این استان خبر داده است. سال گذشته 3100 تُن پنبه در این استان تولید شد در حالی که این رقم امسال به 2118 تُن کاهش یافته است. وقوع سیلابهای ویرانگر در ابتدای سال جاری عامل اصلی کاهش محصولات پنبه و برنج در این استان خوانده شده است. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/news/302334/کاهش-۱۵-درصدی-تولید-پنبه-بغلان
کمک ۴۵ میلیون یورویی اتحادیه اروپا به کشت جایگزین در افغانستان
«توماس نیکلاسون» نماینده خاص اتحادیه اروپا برای افغانستان در دیدار با «محمد عبدالکبیر» معاون سیاسی نخستوزیر حکومت طالبان اظهار داشت هیئت حاکمه افغانستان در راستای تأمین امنیت، از بین بردن فساد و مواد مخدر در حال مبارزهای مؤثر است. وی افزود در کنار فعالیتهای طالبان برای مبارزه با مواد مخدر، نیاز است نهادهای بینالمللی مربوطه نیز در زمینه کشت جایگزین خشخاش و درمان معتادین سهیم شوند. نیکلاسون گفت: اتحادیه اروپا تلاش میکند در آینده نزدیک، از سوی نهادهای بینالمللی همکار 45 میلیون یورو بخاطر کشت جایگزین خشخاش برای کشاورزان کمک شود. نیکلاسون همچنین دسترسی کارمندان اتحادیه اروپا به تمام نقاط افغانستان را برای کمکرسانی ضروری دانست و گفت با کشورهای همسایه صحبت کرده تا از اخراج اجباری مهاجرین افغان خودداری کنند. عبدالکبیر نیز با مهم دانستن کمکهای اتحادیه اروپا به کشت جایگزین در افغانستان، خاطرنشان کرد هیئت حاکمه این کشور برای مبارزه موثر و مداوم با مواد مخدر و مشروبات الکلی یک کمیسیون عالی ایجاد کرده و به تمام تعهدات خود عمل میکند. (خبرگزاری جمهور)
https://www.jomhornews.com/fa/news/178509/
عزیزی: افغانستان به ارزش یک تریلیون دلار لیتیم دارد
سرپرست وزارت صنعت و تجارت ممدعی شد که ارزش معادن لیتیم افغانستان به یک تریلیون دلار می رسد. نورالدین عزیزی با اشاره به بیشتر شدن اهمیت و کاربرد انرژی پاک در سطح جهانی، سرمایهگذاری نهادهای داخلی در بخش استخراج معادن به ویژه لیتیم را مهم خواند. (خبرگزاری طلوع نیوز)
https://tolonews.com/index.php/fa/afghanistan-192082