اخبار اقتصادی شرق افغانستان – جلال آباد
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شرق افغانستان در دهه سوم آذر ماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
طالبان در استان ننگرهار به مدت ۱۰ روز اجازه ارسال چوب خشک به کابل را داد
مسئولین محلی طالبان در ننگرهار به تاجران این استان اجازه دادهاند تا به مدت ۱۰ روز به کابل و سایر استانها چوب خشک ارسال کنند. محمد نعیم آخند، استاندار طالبان، در دیدار با تاجران این استان، اجازه ۱۰ روزه ارسال چوب از این استان به کابل را داده است. وی خاطرنشان کرده که تاجران پس از مدت تعیینشده، اجازه ارسال چوب از ننگرهار به دیگر استانها را ندارند. این مقام طالبان همچنان مطرح کرده که چوبهای خشک باید از طریق شرکت افغان کات ارسال شوند. در همین حال، تاجران گفتهاند در این مدت قادر نخواهند بود چوب کافی به کابل ارسال کنند. گفتنی است که طالبان ارسال چوب از ننگرهار به کابل را در یک سال اخیر متوقف کرده بودند. این در حالی است که با فرارسیدن زمستان، ساکنین کابل از بهای سنگین چوب شاکی هستند.
https://8am.media/fa/taliban-in-nangarhar-allowed-to-send-dry-wood-to-kabul-for-10-days/
ساخت یک بیمارستان در استان کنر
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است سنگ بنای یک بیمارستان 25 تختخوابی در شهرستان ثوکی کنر گذشته شد. قاری مظفر مخلص، رئیس بهداشت کنر، گفته است ساختمان این بیمارستان به هزینه ۲۸.۶ میلیون افغانی حمایت مالی کمیساری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، در مدت یک سال ساخته میشود. وی افزود در ساختمان این بیمارستان 30 اتاق با تمام امکانات مور نیاز آن و توقفگاه در نظر گرفتهشده است. رئیس بهداشت استان کنر، خاطرنشان کرد که با تکمیل کار ساخت این بیمارستان مشکلات هزاران ساکن محل را از ناحیه نبود بیمارستان مناسب در این شهرستان حل خواهد شد.
https://www.bakhtarnews.af/dr/یک-شفاخانه-در-کنر-ساخته-می-شود/
فراهم شدن فرصتهای شغلی برای بیش از دویست نفر در استان ننگرهار
مسئولین ریاست احیا و توسعهای دهات ننگرهار از راهاندازی برنامههای پاکسازی کانال (شبکه آبرسانی) و هموار کاری جادههای داخل روستاهای در شهرستان کوز کنر آن استان خبر میدهد که برای دویست و چهار نفر فرصتهای کاری فراهم شد. مولوی قسمت الله مبارزه رئیس، ریاست احیا و توسعهای دهات ننگرهار میگوید این برنامهها در شش منطقه این شهرستان به حمایت مالی دفتر خوراک و زراعت سازمان ملل متحد آغازشده است. به گفته مبارزه در این برنامه در اخیر ماه برای هر کارگر 50 کیلو آرد، 5 کیلو روغن، ۲۵ کیلو برنج، 30 پاکت مواد سوءتغذیه و نیم کیلوگرم نمک توزیع میگردد. وی گفت که با راهاندازی این برنامهها وضعیت اقتصادی مردم بهبودیافته و نیازهای عمرانی منطقه نیز تأمین میشود.
https://www.bakhtarnews.af/dr/برای-بیش-از-دوصد-تن-در-ننگرهار-فرصت-های/
افزایش محصولات پرتغال در استان ننگرهار
مسئولین وزارت زراعت، آبرسانی و دامپروری زیر اداره طالبان میگوید محصولات پرتغال در سال جاری هجری خورشیدی در استان ننگرهار، نسبت به سال قبل افزایشیافته است. این وزارت در بیانیهای گفته است در سال جاری، ۲ هزار و ۷۵۳ جریب زمین باغ پرتغال در ننگرهار وجود دارد. این در حالی است این وزارت زیر اداره طالبان آمار باغهای پرتغال در سال گذشته در این استان را پخش نکرده است. در این بیانیه آمده است این باغهای پرتغال در ۱۷ شهرستان ننگرهار وجود دارند و انتظار میرود در سال جاری، ۱۱ هزار و ۱۳ تُن پرتغال از آنها به دست بیاید. این در حالی است که شماری از کشاورزان و باغداران کشور میگویند بهای محصولات آنان همهساله در فصل برداشت فرآوردههای زراعتی کاهش می یابد و این موضوع آنان را با مشکل مواجه ساخته است. آنان میگویند با توجه به بهای محصولات آنان در فصل برداشت این فرآوردهها، تأمین مصارف کشت و زرع برای آنان دشوار است. این باغداران میگویند خواهان بازاریابی برای محصولاتشان و صادرات آنها به خارج از کشور هستند.
https://amu.tv/fa/142992/
اجرای پروژهها با هزینه 205 میلیون افغانی در شهرستان شیرزاد
دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار در مطلبی نوشته است، 25 پروژه زیر چتر ریاست احیاء و توسعهای دهات استان ننگرهار با کمک مالی بانک جهانی و همکاری موسسه داکار در شهرستان شیرزاد اجرا میشود. مولوی قسمت الله مبارز رئیس ریاست احیاء و توسعهای دهات استان ننگرهار میگوید این پروژههای از طریق برنامه سیآرالپی بانک جهانی، در حدود ۱۴۰ روستا، اجرا خواهد شد. نامبرده گفته است که با اجرای این پروژهها برای مدت کوتاهی به هزاران نفر زمینه اشتغال فراهم میشود.
https://t.me/nmic96/120289
افزایش چشمگیر محصول گردو در استان لغمان
توریالی پیغام مسئول حفاظت جنگل اداره زراعت و دامپروری استان لغمان میگوید، در سال گذشته از درختان گردو این منطقه یکصد و نودوچهار متریک تن محصول بهدستآمده بود اما در سال جاری محصولات گردو به نسبت سال گذشته پانزده درصد افزایشیافته است. توریالی پیغام عامل افزایش محصول را آبوهوا، بارندگی مناسب، پرورش و مراقبت خوب از درختان گردو عنوان کرده است، استان لغمان در شرق افغانستان ولایتی است که در کنار داشتن منابع سرشار آب و زمینهای زراعتی قسمت زیادی از مناطق کوهستانی آن پوشیده از درختان گردو و چلغوز میباشد که همهساله صدها تن محصولات بهدستآمده از آن به داخل و خارج از کشور صادر میگردد.
https://parstoday.ir/dari/news/afghanistan-i266828
برگزاری نمایشگاه تولیدات داخلی در استان لغمان
نمایشگاه سهروزه تولیدات داخلی زیر نام کشور ما تولید ما در شهر مهترلام مرکز استان لغمان برگزار شد. این نمایشگاه سهروزه با همکاری مشترک حکومت و بخش خصوصی در قلعه تاریخی سراج شهر مهترلام مرکز استان لغمان برگزار شد. مولوی سلامت خان بلال، رئیس صنعت و تجارت استان لغمان میگوید در این نمایشگاه صنعتکاران و تولیدکنندگان از پنج استان کابل، لغمان، ننگرهار، کنر و نورستان تولیدات و صنایعدستی خود را در چهل غرفه جداگانه به نمایش گذاشتهاند.
https://parstoday.ir/dari/news/afghanistan-i266814
کاهش تبادل گمرکی: در تورخم از ۵۰۰ کامیون در روز به ۱۰ کامیون باری کاهش یافته است
اتاق تجارت و صنعت سرحد پاکستان اعلام کرده که طی مراحل گمرکی در گذرگاه تورخم از ۴۰۰ الی ۵۰۰ ماشین در روز به ۵ الی ۱۰ ماشین کاهشیافته است. فضل مقیم خان، رئیس اتاق تجارت و صنعت مرزی پاکستان این مطلب را در مراسم امضای یک تفاهمنامه با اتاق مشترک تجارت و صنعت پاکستان و افغانستان بهمنظور توسعه تجارت و همکاریهای دوجانبه مطرح کرد. به گفته وی، حجم تجارت بین پاکستان و افغانستان از سه میلیارد دلار در سال به ۱ میلیارد دلار کاهشیافته است و وضع تعرفه دو درصدی بر ماشینهای کالا از سوی حکومت ایالت خیبر پختونخوا به هدف توسعه زیربناها، بر تجارت و ترانزیت تأثیر گذاشته است.
https://www.ariananews.af/fa/طی-مراحل-گمرکی-در-تورخم-از-۵۰۰-لاری-در-ر/
طالبان تفاهمنامه سرمایهگذاری برای تولید برق در استان ننگرهار امضا کرد
وزارت انرژی و آب طالبان اعلام کرد تفاهمنامه سرمایهگذاری روی سد آبرسانی و تولید برق در شهرستان کامه استان ننگرهار را با شرکت ساختمانی عرفان هلال به امضاء رسانده است. این وزارت گفته است این تفاهمنامه توسط عبد اللطیف منصور، وزیر انرژی و آب و مسئول شرکت ساختمانی عرفان هلال امضاشده است. بر اساس این توافق، شرکت عرفان هلال فعالیتهای خود را در زمینه سرمایهگذاری روی سد کامه آغاز خواهد کرد. این فعالیتها شامل مدرن سازی و توسعه سیستم آبرسانی این سد خواهد بود که میتواند نقش مهمی در بهبود مدیریت منابع آب و تولید انرژی در منطقه ایفا کند.
https://amu.tv/fa/143968/
باغداران ننگرهار: فقدان سردخانه و بازار برای پرتغال و زیتون، سبب خرابی این محصولات میشود
درحالیکه وزارت زراعت و دامپروری حکومت طالبان از افزایش محصولات پرتغال و زیتون در سال جاری خبر داده، اما شماری از باغداران استان ننگرهار میگویند نبود سردخانهها و بازاریابی مناسب آنها را با مشکلاتی مواجه کرده است. یک باغدار گفته است، هر سال به دلیل نبود این امکانات، محصولاتشان ضایع میشود و نمیتوانند از آن سود مناسب به دست آورند. به گفته این باغدار، در حال حاضر قیمت یک سیر پرتغال بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ افغانی است. نقیب الله، یکی دیگر از باغداران در ننگرهار، میگوید که زیتون در این استان امسال محصولاتی خوب دارد، اما وی نیز از مشکلات مشابهی شکایت دارد.
به گفته وی، مزرعههای زیتون هم در ننگرهار تنها یک کارخانه بزرگ برای فرآوری دارند که برای این ظرفیت محصولات و تولید روغن آن، کافی نیست. وزارت زراعت و دامپروری حکومت طالبان اخیراً در صفحه اکس خود اعلام کرده که امسال محصولات پرتغال و زیتون در ننگرهار نسبت به سال گذشته افزایشیافته است. این وزارت بر اساس گزارش ریاست زراعت ننگرهار گفته که در ۱۷ شهرستان این استان، باغهای پرتغال در مساحت ۲ هزار و ۷۵۳ جریب زمین ایجادشده و پیشبینی میشود که از آنها ۱۱ هزار و ۱۳ تن محصول به دست آید. وزارت زراعت و دامپروری حکومت طالبان اما مشخص نساخته که مقدار این محصولات در زمان مشابه سال گذشته چه مقدار بوده است. همچنان این وزارت به نقل از ریاست زراعت ننگرهار اخیراً گفته است، انتظار میرود در سال جاری خورشیدی از مزرعههای زیتون حدود ۱۳۰ هزار لیتر روغن خالص و ۳۰ تن زیتون ترش به دست آید.
در این حال، مسئولان اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان با تأیید افزایش محصولات پرتغال میگویند برای حمایت از محصولات داخلی، تعرفه واردات پرتغال و دیگر میوههای خارجی را افزایش دادهاند. خان جان الکوزی، معاون این اتاق گفت، اگرچه صادرات پرتغال به خارج هنوز در حجم بالا صورت نمیگیرد، اما در داخل افغانستان بازار خوبی دارد. سال گذشته نیز مقدار زیادی پرتغال در داخل کشور فروخته شد. به همین دلیل، تعرفه واردات پرتغال و دیگر مرکبات خارجی را افزایش دادیم تا محصولات داخلی بهتر به فروش برسند. زیتون هم تنها در داخل کشور به فروش میرسد و صادراتی ندارد. آگاهان بخش زراعت بر این باورند که باید اقداماتی برای جلوگیری از ضایع شدن محصولات تازه افغانستان و بهبود درآمد باغداران انجام شود.
محمد سلیم رحمانی، کارشناس این حوزه گفته است، برای جلوگیری از ضایع شدن میوهها باید سردخانه ساخته شود و به بازاریابی محصولات توجه ویژه صورت گیرد. همچنین باغداران باید آموزشهای لازم برای نگهداری بهتر محصولات را دریافت کنند. در شرایط اقتصادی فعلی کشور، باید به صادرات و گسترش بازارهای محلی توجه خاص شود تا بتوان از این محصولات به بهترین شکل استفاده کرد. گفتنی است که هر سال هزاران تُن میوه ازجمله پرتغال، لیمو، نارنج و دیگر میوههای مرکبات از استانهای شرقی افغانستان حاصل به دست میآید.
https://da.azadiradio.com/a/33240031.html
امضاء تفاهمنامه به منظور توسعه همکاریها و روابط میان شهرداریهای جلالآباد و مزار
دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار در مطلبی نوشته است، مولوی محمد اسحق سعید، معاون شهرداری جلالآباد در نشستی با مولوی عزیز الله مصطفی، معاون استاندار ننگرهار گفت، بخش شهرداری اداره امور میخواست تفاهمنامه را به منظور توسعه همکارها و روابط میان شهرداریهای جلالآباد و مزار به امضاء رساند. معاون شهرداری جلالآباد به اهمیت ارتباط و همکاری دو استان بزرگ در بخش شهرداری صحبت نموده و آقای مصطفی خواست تا در زمینه امضاء این توسعههای لازم را ارائه دهند. مولوی عزیز الله مصطفی، معاون استاندار ننگرهار با ابراز خرسندی از روابط شهردارهای جلالآباد و مزار، این گونه تفاهمنامهها را در ساماندهی، توسعه و اصلاح شهرستانها مؤثر دانست.
https://t.me/nmic96/120323
آغاز کار احداث پنج کیلومتر جاده در استان نورستان
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است کار احداث پنج کیلومتر جاده در اطراف شهرستان نورگرام نورستان آغاز شد. کار احداث این جاده به هزینه چهار میلیون افغانی به حمایت مالی دفتر سازمان خوراک و زراعت سازمان ملل متحد آغاز شده است. قاری زین العابدین عابد استاندار نورستان میگوید کار احداث این جاده در دره کلتن سه کلچه خیل این شهرستان آغاز شده است.
https://www.bakhtarnews.af/dr/کار-احداث-پنج-کیلومتر-سرک-در-نورستان-آغ/
یک مرکز بهداشتی در استان نورستان ساخته میشود
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است، سنگ بنای یک مرکز بهداشتی در شهرستان نور گرام نورستان گذاشته شد. در مراسمیکه به این مناسبت برگزار شد، قاری زین العابدین عابد استاندار نورستان گفت، این مرکز بهداشتی در منطقه کولتن دره گلچه خیل شهرستان نورگرام، به هزینه 28 میلیون افغانی حمایت مالی سازمان مهاجرت سازمان ملل متحد در امور پناهندگان[1] ساخته میشود. وی افزود که ساختمان این مرکز در منطقه یک و نیم جریب زمین در مدت یک سال ساخته خواهد شد و در این ساختمان 8 اتاق و سایر تجهیزات و امکانات مورد نیاز در نظر گرفته شده است. همچنان شماری از ساکنین محل گفتند که با تکمیل کار ساخت این مرکز مشکلات بهداشتیشان حل خواهد شد.
https://www.bakhtarnews.af/dr/یک-مرکز-صحی-در-نورستان-ساخته-می-شود-2/
احداث صدها سد کوچک آبگردان در استان لغمان
مولوی جان محمد حامد، رئیس اقتصاد استان لغمان میگوید برای جلوگیری از خشکسالی و به منظور زیر آب قرار دادن زمینهای لمیزرع در این استان کار احداث سدهای کوچک آبگردان آغاز شده است. به گفته وی با احداث این سدها تنها آب باران ذخیره و جلو خشکسالی گرفته شده بلکه هزاران جریب زمین آماده فعالیتهای کشاورزی شده است. در همین حال مهندس عبدالله عابد یکی از مسئولین اداره رودخانهای استان لغمان میگوید طی سه سال گذشته به هزینه حکومت و کمک مؤسسات کمکرسان خارجی تاکنون بیش از 250 سد کوچک و سه سد بزرگ آبگردان را احداث نمودهاند که مبارزه آنان را در برابر خشکسالی در این استان به موفقیت رسانیده است. طی ساخت این سدهای کوچک آبگردان برای صدها نفر از استان لغمان زمینه کار نیز فراهم شده بود. افغانستان در جمع کشورهای شدیداً متضرر شده از تغییرات اقلیمی قرار دارد که جلوگیری از اضرار این تغییرات به پول و امکانات بیشتر نیاز دارد.
https://parstoday.ir/dari/news/afghanistan-i267016
نمایشگاه سه روزه تولیدات داخلی در استان ننگرهار
یک نمایشگاه سهروزه به هدف معرفی و بازاریابی تولیدات داخلی در استان ننگرهار برگزار شد. مسعود حقمل مسئول برگزارکننده این نمایشگاه که در شهر جلالآباد راهاندازی شده است، میگوید باید برای تولیدات داخلی بازاریابی شود. به گفتهی وی، در این نمایشگاه ۱۰۰ غرفه گوناگون فعال است شامل بخشهای زراعت، دامپروری و صنایع تولیدی است. مسعود حقمل برگزارکننده نمایشگاه گفت، در این نمایشگاه ۱۰۰ غرفه گوناگون فعال است که شامل غرفههای بخش زراعت، دامپروری و صنایع تولیدی میشود. سرمایهگذاران و صنعتکاران تولیدات خود را به نمایش گذاشتهاند.
سید عبدالبصیر پاچا، رئیس صنعت و تجارت ننگرهار گفت، هدف این نمایشگاه این است که برای تولیدات داخلی بازار پیدا شود. هدف وزارت صنعت و تجارت نیز همین است. این سومین نمایشگاه است در استان ننگرهار برگزار میشود و نتایج مثبت و خوبی به همراه داشته است. محمدولی محسن، رئیس زراعت ننگرهار نیز مطرح کرد، هدف از برگزاری این نمایشگاه، بازاریابی برای تولیدات زراعتی و دامپروری افغانستان و تشویق تولیدکنندگان است. از میان ۱۰۰ غرفه در این نمایشگاه، برخی از غرفهها مربوط به فرآوردههای کشاورزی است.
صنعتکاران داخلی از مسئولین حکومت سرپرست خواستار همکاری در رفع چالشهای خود هستند. حیات الله آکاخیل غرفه دار افزود، ضروری است که در نمایشگاههای بینالمللی شرکت کنیم و تولیدات خود را به جهانیان معرفی کنیم تا آنان از تولیدات ما آگاهی پیدا کنند. عبدالحمید صافی غرفه دار دیگر گفت، چنین نمایشگاهها باید بیشتر در ننگرهار برگزار شود. تاجران خواهند آمد و قراردادهایی را امضا خواهند کرد. تولید افزایش خواهد یافت و زمینه کار برای مردم فراهم خواهد شد.
مطیع الله غرفه دار از ننگرهار نیز تأکید کرد، حکومت باید در بخشهای لازم با صنعتکاران همکاری کند؛ ازجمله در زمینه زمین و برق تا صنعتکاران بتوانند کارخانههای تولیدی خود را در اینجا ایجاد کنند. مسئولین محلی میگویند برای سرمایهگذاری در استان ننگرهار، همه تسهیلات فراهم است و سرمایهگذاران و صنعتکاران داخلی باید از این فرصت استفاده کنند. مولوی عزیز الله مصطفی، معاون استاندار ننگرهار گفت، از تاجران عزیز میخواهیم که توجه سرمایهگذارانی را که در کشورهای دیگر سرمایهگذاری کردهاند به اینجا جلب کنند تا در افغانستان سرمایهگذاری کنند. محمد طاهر مبارز معاون امنیتی فرماندهی امنیتی ننگرهار نیز گفته است، به شما اطمینان میدهیم که از جان، مال، عزت، بازارها و تولیدات شما به قیمت جان خود محافظت خواهیم کرد. این در حالی است که شماری از تولیدکنندگان داخلی از نزدیک شدن به خودکفایی سخن میزنند، اما واردات کالاهای مشابه، نبود مواد خام و برق را از چالشهای جدی در مسیر فعالیتهای خود میدانند.
https://tolonews.com/fa/afghanistan/provincial-192174
ساخت یک دیوار ضد سیل در بهسود از توابع استان ننگرهار
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است که ریاست انرژی و آب استان ننگرهار به همکاری دفتر هبیتات برای جلوگیری از تخریب آبهای فصلی روند کار ساخت یک دیوار ضد سیل در جوار پل بهسود این استان را تکمیل کرده است. سید فضل احد هاشمی رئیس انرژی و آب استان ننگرهار میگوید این دیوار به درازای ۶۷۳ متر در کنار پل بهسود ساختهشده است تا در فصل آب خیزی از تخریب زمینهای زراعتی و خانههای نزدیک این پل جلوگیری شود. مولوی نقیب الله طارق، شهردار شهر جلالآباد میگوید دفتر هبیتات در ساخت این دیوار ۲۸۴ هزار دلار هزینه کرده است. در همین حال شماری از ساکنین محل با ابراز خرسندی از ساخت این دیوار خواهان اجرای پروژههای مشابهی در این استان شدند.
https://www.bakhtarnews.af/dr/روند-ساخت-یک-دیوار-استنادی-در-ننگرهار-ت/