معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۱/۰۵- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۰۲

برگزاری بیست و نهمین نشست وزرای اقتصادی اتحادیه آسه آن

بیست و نهمین نشست وزرای اقتصادی اتحادیه آسه آن (AEM) از تاریخ 20 لغایت 23 مارس 2023 به میزبانی وزارت تجارت اندونزی برگزار گردید.

نشست وزرای اقتصادی اتحادیه آسه آن (AEM) از تاریخ 20 لغایت 23 مارس 2023 در استان جاوه مرکزی با حضور دبیر کل اتحادیه آسه آن و وزرای تجارت کشورهای این اتحادیه به استثنای میانمار و به میزبانی وزارت تجارت اندونزی برگزار گردید. در این نشست پیشرفت تلاش‌های جامعه‌سازی اقتصادی آسه‌آن مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در مورد وضعیت کنونی اقتصاد جهانی تبادل نظر شد.

ضمن اعلام رشد اقتصادی 5.5 درصدی آسه آن در سال 2022 که ناشی از بهبود خدمات به ویژه در بخش سفر و گردشگری و همچنین افزایش مصرف کالا و گسترش حجم تجارت بوده است، پیش بینی گردید در سال 2023 رشد اقتصادی آسه آن 4.7 درصد باشد. همچنین اعلام شد که تجارت کالای  آسه آن در سال 2021 به 3.4 تریلیون دلار رسید که 25 درصد نسبت به سال قبل افزایش داشت. همچنین در این سال سرمایه گذاری مستقیم خارجی در آسه آن 174 میلیارد دلار بوده است که 42 درصد نسبت به سال قبل افزایش نشان می دهد.

وزرای شرکت کننده در این نشست حمایت خود را از اولویت ها و برنامه‌های شورای مشورتی تجاری آسه آن که ریاست آن در سال 2023 بر عهده اندونزی می‌باشد، اعلام نمودند. همچنین در این نشست اولویت های اقتصادی سالانه اتحادیه آسه آن به تصویب رسید. علاوه بر این وزرای اقتصادی آسه آن، کمیته RCEP (پیمان مشارکت اقتصادی جامع منطقه ای) را مامور نهایی سازی  ساز و کار تامین مالی واحد پشتیبانی RCEP در دبیرخانه آسه آن نمودند و مقرر گردید دبیرخانه پیمان مشارکت جامع اقتصادی منطقه ای (RCEP) تا پیش از پایان نیمه نخست سال 2023 در جاکارتا آغاز به کار نماید.

اولویت های اقتصادی اندونزی در زمان ریاست بر اتحادیه آسه آن در سال 2023 سه محور راهبردی شامل: 1) احیا و بازسازی: بازسازی رشد منطقه ای از طریق بازارهای متصل و رقابت پذیر؛ 2) اقتصاد دیجیتالی: تسریع تحول و مشارکت در اقتصاد دیجیتالی فراگیر و 3) پایداری: ترویج رشد اقتصادی پایدار برای آینده ای انعطاف پذیر اعلام شدند که در صورت اجرا می‌توانند نقش موثری در یکپارچگی اقتصادی آسه آن ایفا نمایند.

ذوالکفلی حسن وزیر تجارت اندونزی در این نشست ابراز امیدواری نمود آسه آن به مرکز رشد اقتصادی جهانی تبدیل شود. وی افزود: "برگزاری این نشست نشان دهنده تعهد مشترک ما به تحقق چشم انداز آسه آن انعطاف پذیر، سازگار و فراگیر است که از طریق ایفای نقش محوری برای مردم منطقه و جهان سودمند باشد."

در این نشست هفت محور اقتصادی شامل چارچوب تسهیل خدمات آسه آن؛ امضای پروتکل الحاقی توافقنامه ایجاد منطقه آزاد تجاری آسه‌آن-استرالیا-نیوزیلند؛ ایجاد واحد پشتیبانی پیمان RCEP در دبیرخانه آسه آن در جاکارتا؛ توسعه صنعتی آسه آن مبتنی بر پروژه‌ها، کامل فرم گواهینامه مبدا الکترونیکی از طریق پنجره واحد آسه‌آن؛ بیانیه رهبران آسه آن برای توسعه چارچوب توافق نامه اقتصاد دیجیتال آسه آن (DEFA) و نقشه راه هماهنگ سازی استانداردهای آسه آن برای حمایت از اهداف توسعه پایدار مورد توافق وزرای شرکت کننده قرار گرفت و 48 اولویت کاری سال 2023 مشخص گردید.

همچنین موضوعات مربوط به روابط اقتصادی خارجی آسه آن، از جمله اجرای توافقنامه RCEP و جهت گیری راهبردی برای سایر پیمان‌های تجارت آزاد آسه آن مورد بحث و بررسی قرار گرفت. ارتقاء موافقتنامه تجارت کالا در آسه آن (ATIGA)؛ اولویت های منطقه آزاد تجاری برای سال 2023 شامل ارتقاء ATIGA، ارتقاء تجارت آزاد آسه آن و چین و همچنین بررسی نقشه راه عضویت تیمور شرقی در آسه آن از دیگر موضوعات مطروحه در این نشست بودند. وزیر گردشگری، تجارت و صنعت تیمور شرقی نیز برای نخستین بار به عنوان عضو ناظر اتحادیه آسه ان در این نشست حضور یافت.

در ادامه، نشست شورای مشورتی تجارتی آسه آن (ASEAN- BAC) نیز با تمرکز بر موضوعات مرتبط با تحول دیجیتالی، توسعه پایدار، تاب آوری سلامت، امنیت غذایی و همچنین تسهیل تجارت و سرمایه گذاری منطقه آسه ان برگزار گردید. وزیر تجارت اندونزی هدف از برگزاری این نشست را تشویق افزایش تجارت در آسه آن و تقویت مشارکت و همکاری بین دولت ها و بازیگران تجاری عنوان نمود. به گفته آقای ارشد رشید رئیس اتاق بازرگانی اندونزی که ریاست شورای مشورتی تجارتی آسه آن را بر عهده دارد پنج موضوع دارای اولویت اقتصادی شامل تحول دیجیتالی، توسعه پایدار، سلامت، امنیت غذایی و تجارت و سرمایه گذاری در این نشست مورد تبادل نظر قرار گرفت که در سیاست گذاری پروژه‌های آسه آن مد نظر قرار خواهند گرفت.

لازم به ذکر است شورای مشورتی تجاری آسه آن (ASEAN-BAC) در هفتمین نشست سران آسه آن در نوامبر 2001 در برونئی دارالسلام پایه گذاری شد و وظیفه آن ارائه بازخورد و راهنمایی بخش خصوصی برای تسهیل و ارتقای همکاری و یکپارچگی اقتصادی آسه آن است و حوزه‌های اولویت دار را پس از بررسی و شناسایی برای ارائه به سران آسه آن مشخص می‌کند.

همچنین در حاشیه نشست وزرای اقتصادی آسه آن، نمایشگاهی از محصولات 22 شرکت کوچک و متوسط با هدف حمایت از گسترش کسب و کارهای کوچک و متوسط با توجه به انعطاف پذیری این بخش از اقتصاد در برابر  تکانه‌های‌های اقتصادی بین المللی برگزار گردید. صنایع دستی، پوشاک و مواد غذایی از مهمترین محصولات ارائه شده در این نمایشگاه بودند. در حال حاضر 106 هزار شرکت کوچک و متوسط در منطقه ماگلانگ فعال هستند. نشست آتی وزرای اقتصادی آسه آن از تاریخ 17 لغایت 22 آگوست 2023 در سمارنگ، جاوه مرکزی برگزار خواهد شد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما