اخبار اقتصادی اندونزی
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی اندونزی در هفته سوم بهمن ماه 1403 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
کاهش تورم اندونزی
کاهش بیسابقه تورم: نرخ تورم سالانه اندونزی در ژانویه ۲۰۲۵ به ۰.۷۶ درصد کاهش یافت که پایینترین سطح از ژانویه ۲۰۰۰ محسوب میشود. این کاهش شدید نسبت به ۱.۵۷ درصد در دسامبر، عمدتاً به دلیل تخفیف ۵۰ درصدی در تعرفه برق و کاهش قیمت بلیت هواپیما بوده است. دولت اعلام کرده که تخفیفهای برق برای حمایت از قدرت خرید مصرفکنندگان در ماه فوریه نیز ادامه خواهد یافت.
https://www.reuters.com/markets/asia/indonesias-january-inflation-076-yy-statistics-bureau-says-2025-02-03/
پارلمان اندونزی درباره ایجاد یک نهاد سرمایهگذاری جدید مشابه Temasek رأیگیری خواهد کرد.
پارلمان اندونزی قرار است درباره لایحهای برای ایجاد یک آژانس سرمایهگذاری جدید به نام داناتارا رأیگیری کند. این آژانس بر اساس مدل شرکت تِمازِک سنگاپور طراحی شده و وظیفه مدیریت سرمایهگذاریهای دولتی در بخشهای بانکی، برق، معدن، انرژی و مخابرات را بر عهده خواهد داشت. سرمایه اولیه این آژانس ۱۰۰۰ تریلیون روپیه (حدود ۶۰.۸۶ میلیارد دلار) برآورد شده است. با وجود اهداف مثبت این طرح، برخی نگرانیهایی درباره احتمال دخالت سیاسی و مسائل مربوط به شفافیت مطرح شده است.
طبق گزارش های رسانه ای، سهمهای دولتی در بزرگترین بانکهای اندونزی، از جمله بانک ماندیری (BMRI.JK)، بانک راکیت اندونزی (BBRI.JK) و بانک نگارا اندونزی (BBNI.JK)، همچنین شرکت برق PLN، شرکت معدنی MIND ID، شرکت انرژی پرتامینا و شرکت مخابراتی تلکام اندونزی (TLKM.JK)، از جمله داراییهایی هستند که انتظار میرود به دانانتارا منتقل شوند،
ایجاد آژانس مدیریت سرمایهگذاری دایا آناگاتا نوسانتارا یا دانانتارا، دو روز پس از روی کار آمدن رئیسجمهور پربوو سوبیانتو در ماه اکتبر اعلام شد. هدف از این اقدام، بهبود عملکرد و بازده سرمایهگذاریهای دولتی است که بهشیوهای مشابه نهاد سرمایهگذاری دولتی سنگاپور، تِماسِک، فعالیت خواهد کرد. بر اساس گزارش شرکت تحقیقاتی بدهی CreditSights وابسته به گروه Fitch، این شرکتها در مجموع دارای داراییهایی به ارزش ۶۰۰ میلیارد دلار هستند. سوپراتمن اندی آگتاس، وزیر حقوقی، در آخر هفته اعلام کرد که لایحهای که قانونگذاران درباره آن رأی خواهند داد، بهینهسازی سود سهام شرکتهای دولتی از طریق دانانتارا را هدف قرار میدهد.
طبق قوانین فعلی، سود سهام به وزارت دارایی پرداخت میشود، در حالی که مدیریت سهام دولتی در شرکتهای دولتی بر عهده وزارت شرکتهای دولتی است.
https://www.reuters.com/markets/asia/indonesia-parliament-vote-creation-temasek-like-investment-arm-2025-02-04/
کارشناسان و فعالان نسبت به خطرات استخراج نیکل برای منطقه دریایی ارزشمند اندونزی هشدار می دهند
جاکارتا، اندونزی (AP) – بر اساس گزارش جدیدی، یکی از غنیترین مناطق دریایی از نظر تنوع زیستی در زمین، به دلیل گسترش پروژههای استخراج نیکل در اندونزی در معرض خطر قرار دارد. بررسیهای ماهوارهای و بازدیدهای میدانی نشان میدهند که زمینهای اختصاصیافته به استخراج معادن در ناحیه راجا آمپات، مجمعالجزایری استوایی در نزدیکی پاپوآی غربی، به سرعت در حال افزایش است. این یافتهها در گزارش سازمان محیطزیستی و حفاظتی Auriga Nusantara در اندونزی منتشر شده است.
چند درجه در جنوب خط استوا، این جزایر زیستگاه ۷۵٪ از گونههای مرجانی جهان و بیش از ۱۶۰۰ گونه ماهی از جمله لاکپشت منقار عقابی در معرض انقراض و پر manta صخرهای آسیبپذیر هستند. این منطقه دارای حداقل ۹ منطقه دریایی حفاظتشده با مساحتی نزدیک به ۲ میلیون هکتار (۴.۹ میلیون جریب) است و در سال ۲۰۲۳ به عنوان ژئوپارک جهانی یونسکو ثبت شد، که ارزش بینالمللی میراث زمینشناختی آن را تأیید میکند.
بخش بزرگی از مواد معدنی استخراجشده در اندونزی، زنجیره تأمین جهانی فولاد ضدزنگ، باتری خودروهای الکتریکی و سایر صنایع را تأمین میکند. کارشناسان نگران هستند که ادامه گسترش معدنکاوی – که در پنج سال گذشته بیش از سه برابر شده است – منجر به تخریب بیشتر جنگلها، آلودگی آب و برهم خوردن اکوسیستم ارزشمند منطقه شود.
گزارش Auriga Nusantara نشان میدهد که مساحت زمینهای مورد استفاده برای معدنکاوی در راجا آمپات از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ حدود ۴۹۴ هکتار (حدود ۱۲۲۰ جریب) افزایش یافته است، که تقریباً سه برابر نرخ گسترش در پنج سال پیش از آن بوده است. مجموع منطقه دارای مجوز استخراج نیکل در راجا آمپات بیش از ۲۲,۴۲۰ هکتار (حدود ۵۵,۴۰۰ جریب) است.
طبق گزارش این سازمان، در جزایری که معدنکاوی آغاز شده است، درختان قطع شده و گودالهای باز با سنگریزهها و خاک قهوهایـنارنجی چهره جزایر را مخدوش کردهاند. همچنین رسوبات ناشی از معادن در امتداد سواحل جزایر قابل مشاهده است که جریانهای اقیانوسی آنها را با خود میبرند.
تیمِر مَنورونگ، مدیر Auriga Nusantara، هشدار داد:
"تا زمانی که استخراج نیکل ادامه داشته باشد، رسوبات باعث نابودی مرجانها و اکوسیستم دریایی اطراف آن خواهد شد. این تهدیدی جدی برای راجا آمپات است، زیرا این مجمعالجزایر به دلیل غنای زیستی و تنوع دریایی، یک مقصد گردشگری بینالمللی شناخته میشود."
اندونزی که بزرگترین ذخایر شناختهشده نیکل در جهان را در اختیار دارد و همچنین دارای مقادیر غنی از کبالت، بوکسیت و دیگر مواد معدنی است، در سالهای اخیر با افزایش تقاضا برای فولاد ضدزنگ، باتریهای خودروهای الکتریکی و سایر محصولات مرتبط با انتقال انرژی جهانی، شاهد رونق معدنکاوی بوده است. این کشور تلاش کرده است ظرفیت استخراج و فرآوری خود را افزایش دهد اما در عین حال با انتقادهای داخلی و بینالمللی به دلیل پیامدهای زیستمحیطی مواجه شده است.
بر اساس این گزارش، معادن جدید در حداقل چهار جزیره در این منطقه شناسایی شدهاند. یکی از جزایری که در آن معدنکاوی انجام شده است، در محدوده ژئوپارک جهانی یونسکو قرار دارد. کارشناسان نگرانند که گسترش استخراج نیکل در راجا آمپات تأثیر فاجعهباری بر اکوسیستم غنی دریایی این منطقه داشته باشد. ویکتور نیکیجولوو، مشاور برنامه در سازمان محیطزیستی Konservasi Indonesia، در پاسخ کتبی به خبرگزاری Associated Press گفت: "رسوبگذاری، یا همان زبالههای ناشی از معدنکاوی که از خشکی به آب جریان مییابند، اکوسیستمهای دریایی پاییندست را نابود میکند."
https://apnews.com/article/nickel-mining-coral-reefs-indonesia-evs-raja-ampat-c4dfe12a5bd97eac2f9e3a19f17b5b3c
اندونزی در تلاش برای دستیابی به انرژی پاکتر، برنامهریزی برای ساخت نیروگاههای هستهای با ظرفیت ۴.۳ گیگاوات (GW) را دارد.
اندونزی، که به سوختهای فسیلی وابسته است، قصد دارد برای دستیابی به انرژی پاکتر، نیروگاههای هستهای با ظرفیتی حدود ۴ گیگاوات (GW) احداث کند. این خبر را یکی از مشاوران رئیسجمهور پربوو سوبیانتو اعلام کرد.
ظرفیت نصبشده تولید برق اندونزی در حال حاضر بیش از ۹۰ گیگاوات است که بیش از نیمی از آن وابسته به زغالسنگ و کمتر از ۱۵٪ از آن از منابع تجدیدپذیر تأمین میشود. این کشور در حال حاضر هیچ ظرفیت هستهای ندارد، موضوعی بحثبرانگیز در کشوری که مستعد زلزله است.
هاشیم جویوهَدیکوسومو، برادر و مشاور نزدیک پربوو، در یک همایش پایداری زیستمحیطی اعلام کرد که اندونزی قصد دارد راکتورهای ماژولار کوچک شناور نیز بسازد، اما جزئیاتی درباره زمانبندی یا تعداد آنها ارائه نکرد. یک مقام دیگر سال گذشته اعلام کرده بود که اندونزی قصد دارد اولین نیروگاههای هستهای خود را در سال ۲۰۳۶ راهاندازی کند.
او افزود: "این اقدامات پاسخی به چالشهای ناشی از تغییرات اقلیمی است."اگرچه نیروگاههای هستهای دیاکسید کربن منتشر نمیکنند، اما زبالههای سمیتولید میکنند که برخی دولتها و فعالان محیطزیست بر این باورند که نباید انرژی هستهای را به عنوان یک منبع سبز طبقهبندی کرد.
در جریان سخنرانیاش، هاشیم همچنین از برنامه "مشارکت برای گذار عادلانه انرژی" (JETP) گروه هفت (G7) که در سال ۲۰۲۲ رونمایی شد، انتقاد کرد. این برنامه وعده داده بود که ۲۰ میلیارد دلار برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای در اختیار اندونزی قرار دهد، اما او گفت که مبالغ بسیار کمی از این بودجه پرداخت شده است.
او افزود: "JETP یک برنامه شکستخورده است."همچنینهاشیم تأکید کرد که دولت پربوو تمامی نیروگاههای زغالسنگ را تا سال ۲۰۴۰ تعطیل نخواهد کرد، بلکه فقط از ساخت نیروگاههای جدید زغالسنگ خودداری خواهد کرد.اندونزی بزرگترین صادرکننده زغالسنگ حرارتی در جهان است و تولید برق از زغالسنگ یکی از مهمترین منابع انتشار گازهای گلخانهای در این کشور محسوب میشود.
https://www.reuters.com/business/energy/indonesia-plans-new-nuclear-power-plants-with-43-gw-capacity-bid-cleaner-energy-2025-01-31/
اندونزی صادرات نفت خام را برای تأمین تقاضای داخلی محدود میکند
دولت اندونزی امسال قصد دارد صادرات نفت خام را محدود کند تا از بهرهوری حداکثری پالایشگاههای داخلی اطمینان حاصل کرده و عرضه کافی سوخت برای مصرف داخلی را تضمین کند.
باهیلیل لَهَدالیا، وزیر انرژی و منابع معدنی اندونزی، اوایل این هفته اعلام کرد که تقریباً نیمی از صادرات پیشبینیشده نفت خام – معادل حدود ۲۸ میلیون بشکه – به صنعت پالایش داخلی اختصاص خواهد یافت. او در بیانیهای گفت: "مطابق با دستورالعملهای رئیسجمهور پربوو سوبیانتو، ما به پالایشگاههای داخلی دستور دادهایم که تمام نفت خام موجود را جذب کنند، از جمله نفت خام با کیفیت پایینتر که قبلاً رد میشد، تا میزان صادرات را به حداقل برسانیم."
وزیر انرژی اشاره کرد که پالایشگاههای بزرگ اندونزی در بالیکپاپان، چیلاچاپ و دوماای اکنون قادر به فرآوری طیف وسیعتری از نفت خام، از جمله انواع با کیفیت پایینتر، هستند. علاوه بر این، دولت در حال تسریع ساخت پالایشگاههای جدید در توبان و بالونگان است تا ظرفیت تولید داخلی را در سالهای آینده افزایش دهد. به عنوان بخشی از این طرح، دولت ۱۳ میلیون بشکه نفت خام را که در ابتدا برای صادرات در نظر گرفته شده بود، به تأمین پالایشگاههای داخلی اختصاص خواهد داد. در نیمه نخست سال ۲۰۲۴، تولید نفت خام اندونزی به طور میانگین ۵۷۸,۲۷۲ بشکه در روز (bpd) بود که اندکی کمتر از ۶۰۵,۰۰۰ بشکه در روز در دوره مشابه سال ۲۰۲۳ است. در اوایل دهه ۱۹۹۰، اندونزی یکی از تولیدکنندگان بزرگ نفت و عضو کلیدی اوپک بود و صادرات نفت خام آن بهطور میانگین ۱ میلیون بشکه در روز میرسید. با این حال، کاهش تولید طی سالهای اخیر باعث شده است که این کشور اولویت را به تأمین نیازهای داخلی بهجای صادرات بدهد.
https://jakartaglobe.id/business/indonesia-to-restrict-crude-oil-exports-to-meet-domestic-demand
ثبت ۳۲٫۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری در بخش انرژی و معادن اندونزی
دولت اعلام کرد که اندونزی در بخش انرژی و منابع معدنی حدود ۳۲٫۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری ثبت کرده است. به گفته وزیر انرژی، باهلیل لاهادالیا، این ارقام جدید نشاندهنده رشد ۸ درصدی نسبت به ۲۹٫۹ میلیارد دلار سرمایهگذاری ثبتشده در سال ۲۰۲۳ است.
بخش عمدهای از این سرمایهگذاریها در سال ۲۰۲۴ به بخش نفت و گاز اختصاص یافت که به ۱۷٫۵ میلیارد دلار رسید. پس از آن، بخش معادن و زغال سنگ با ۷٫۷ میلیارد دلار قرار داشت. بخش تولید برق اندونزی نیز ۵٫۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری جذب کرد. در طول سال ۲۰۲۴، سرمایهگذاران حدود ۱٫۸ میلیارد دلار در بخش انرژیهای تجدیدپذیر و صرفهجویی در انرژی اندونزی سرمایهگذاری کردند.
وی گفت: "کل بخش انرژی و منابع معدنی هدف داشت در سال ۲۰۲۴ مجموعاً ۲۳۴٫۲ تریلیون روپیه [حدود ۱۴٫۲ میلیارد دلار] درآمد غیرمالیاتی دولت ثبت کند. اما در نهایت، سال گذشته ۲۶۹٫۵ تریلیون روپیه [۱۶٫۴ میلیارد دلار] درآمد کسب کردیم".
درآمدهای غیرمالیاتی دولت از سال ۲۰۲۳ به بعد در حال کاهش بوده است. این ارقام در آن زمان به ۲۹۹٫۵ تریلیون روپیه [۱۸٫۲ میلیارد دلار] رسیده بود که کاهشی نسبت به ۳۴۸٫۶ تریلیون روپیه [۲۱٫۲ میلیارد دلار] در سال ۲۰۲۲ بود. به گفته باهلیل، کاهش در سال ۲۰۲۴ به دلیل ضعیف شدن قیمت کالاهای جهانی بود. درآمدهای غیرمالیاتی بخش معادن و زغال سنگ بیشترین کاهش را در مقایسه با سایر بخشها تجربه کرد و از ۱۷۲٫۱ تریلیون روپیه [۱۰٫۵ میلیارد دلار] در سال ۲۰۲۳ به ۱۴۰٫۵ تریلیون روپیه [۸٫۵ میلیارد دلار] در سال بعد سقوط کرد، بر اساس دادههای دولت. درآمدهای غیرمالیاتی بخش نفت و گاز نیز از ۱۱۷ تریلیون روپیه [۷٫۱ میلیارد دلار] در سال ۲۰۲۳ به ۱۱۰٫۹ تریلیون روپیه [۶٫۷ میلیارد دلار] در سال ۲۰۲۴ کاهش یافت. بخش انرژیهای تجدیدپذیر نیز ۲٫۸ تریلیون روپیه [۱۷۰ میلیون دلار] درآمد غیرمالیاتی ثبت کرد که کاهشی نسبت به ۳٫۱ تریلیون روپیه [۱۸۸٫۵ میلیون دلار] بود. (منبع: جاکارتاگلوب، 2 فوریه 2025)
اندونزی همچنان به واردات سوخت از سنگاپور وابسته است
بهالیل لاهادالیا، وزیر انرژی و منابع معدنی اندونزی (ESDM)، گفت که این موضوع طنزآمیز است که اندونزی به طور مداوم ۵۴ درصد از سوخت خود را از سنگاپور وارد میکند، در حالی که این کشور همسایه تولیدکننده نفت نیست. او در یک رویداد در هتل وستین جاکارتا در تاریخ ۳۰ ژانویه ۲۰۲۵ گفت: «این یک طنز شرمآور است که کشور عزیز ما ۵۴ درصد از سوخت خود را از طریق واردات تأمین میکند. سوخت را از کجا وارد میکنیم؟ از سنگاپور.» به گفته بحلیل، این شرایط حتی متناقضتر میشود وقتی در نظر بگیریم که سنگاپور خودش میدان نفتی ندارد. با این حال، اندونزی همچنان سوخت را از این کشور با قیمتی مشابه نفت وارداتی از خاورمیانه خریداری میکند.
در حال حاضر، واردات سوخت اندونزی به ۱ میلیون بشکه در روز رسیده است، در حالی که در دوره ۱۹۹۶-۱۹۹۷ اندونزی قادر بود روزانه ۱ میلیون بشکه نفت صادر کند. در آن زمان، استخراج نفت و گاز به ۱.۶ میلیون بشکه در روز میرسید و مصرف داخلی تنها ۶۰۰,۰۰۰ بشکه در روز بود. اما در سال ۲۰۲۴، استخراج نفت و گاز اندونزی به شدت کاهش یافت و به تنها ۶۰۰,۰۰۰ بشکه در روز رسید. او گفت: «بنابراین اکنون ما روزانه ۱ میلیون بشکه وارد میکنیم. این یک تغییر معکوس از دوره بین ۱۹۹۶-۱۹۹۷ تا ۲۰۲۴ است. به همین دلیل است که ما شروع به فکر کردن میکنیم که آیا واقعاً کشور ما نفت ندارد؟» برای حل این مشکل، بحلیل بر لزوم بهبود حکمرانی نفت و گاز از طریق سه اقدام کلیدی تأکید کرد. اول، بهینهسازی چاههای نفت بلااستفاده تا بتوانند دوباره تولید کنند. دوم، استفاده از فناوری بازیابی بهبودیافته نفت (EOR) برای افزایش تولید نفت از چاههای موجود. سوم، تکمیل فوری ساخت ۳۰۰ چاهی که اکتشاف شدهاند اما هنوز به مرحله برنامه توسعه (PoD) نرسیدهاند. او در پایان گفت: «این سه اقدام باید به سرعت انجام شوند تا ما به واردات سوخت وابسته نباشیم.» (منبع: جاکارتا گلوب، 30 ژانویه 2025)
اندونزی در میان بزرگترین اقتصادهای جهان در سال ۲۰۲۴ قرار دارد
صندوق بینالمللی پول (IMF) تولید ناخالص داخلی (GDP) سرانه اندونزی در سال ۲۰۲۴ را، بر اساس برابری قدرت خرید (PPP)، در رتبه هشتم و معادل ۴.۹۸ تریلیون دلار قرار داده است. روش GDP بر اساس برابری قدرت خرید (PPP)، سطح زندگی و قیمت کالاها و خدمات را بین کشورها مقایسه میکند. این مقدار در دلار بینالمللی یا دلار گری-خمیس (Geary-Khamis dollar) اندازهگیری میشود. طبق دادههای IMF، چین با ۳۷.۰۷ تریلیون دلار، در سال ۲۰۲۴ بالاترین GDP بر اساس PPP را در جهان دارد. پس از آن، ایالات متحده آمریکا با ۲۹.۱۷ تریلیون دلار در رتبه دوم قرار دارد. هند و روسیه به ترتیب با ۱۶.۰۲ تریلیون دلار و ۶.۹ تریلیون دلار در رتبههای سوم و چهارم هستند. ژاپن نیز با ۶.۵۷ تریلیون دلار در رتبه پنجم قرار گرفته است.
در رتبه ششم، آلمان با ۶.۰۲ تریلیون دلار جای گرفته است و پس از آن برزیل با ۴.۷ تریلیون دلار و اندونزی با ۴.۶۶ تریلیون دلار در رتبه هفتم و هشتم قرار دارند. فرانسه و بریتانیا نیز با ۴.۳۶ تریلیون دلار و ۴.۲۸ تریلیون دلار در رتبههای نهم و دهم هستند. (منبع: تمپو 30 ژانویه 2025)
رشد ۳۳۵.۹ درصدی بازار ارزهای دیجیتال اندونزی در سال ۲۰۲۴
بازار ارزهای دیجیتال اندونزی در سال ۲۰۲۴ با رشد ۳۳۵.۹ درصدی به ۴۰.۲ میلیارد دلار رسید. این رشد چشمگیر ناشی از افزایش تعداد کاربران، فعالیتهای معاملاتی و نوآوریهای بازار بود. اندونزی در سال ۲۰۲۴ شاهد رشد استثنایی در فعالیتهای معاملاتی ارزهای دیجیتال بود. ارزش معاملات با رشد چشمگیر ۳۳۵.۹ درصدی به ۶۵۰.۶۱ تریلیون روپیه اندونزی (معادل حدود ۴۰.۲ میلیارد دلار) رسید. در نوامبر ۲۰۲۴، تعداد کاربران ثبتنامشده ارزهای دیجیتال در اندونزی به ۲۲.۱ میلیون نفر رسید. تیرتا کارما سنجایا از Bappebti توضیح داد که این توسعه نشاندهنده افزایش اعتماد عمومیبه معاملات ارزهای دیجیتال است. ارزش معاملات از ۱۴۹.۲۵ تریلیون روپیه (۹.۲ میلیارد دلار) در سال ۲۰۲۳ به شدت افزایش یافت. تیرتا پیشبینی کرد که تعداد کاربران به ۲۵ میلیون نفر خواهد رسید که نشاندهنده رشد مثبت در بخش بازار است.
مردم در این کشور بیشترین معاملات را با ارزهای دیجیتال تتر، بیتکوین، دوجکوین، پپه و XRP انجام دادند. معاملهگران اندونزیایی از طریق تنوع داراییهای دیجیتالی که معامله میکنند، علاقهی شدیدی به گزینههای مختلف ارزهای دیجیتال نشان میدهند.
Bappebti نظارت بر معاملات ارزهای دیجیتال را در آغاز سال ۲۰۲۵ به سازمان خدمات مالی (OJK) منتقل خواهد کرد. این سازمان کنترلهای نظارتی خود را بر عملیات معاملات آتی کالا حفظ میکند. مقامات دولتی با این اقدام در حال تثبیت مقررات هستند تا اقدامات حاکمیتی تقویتشدهای ایجاد کنند که از بازار پررونق ارزهای دیجیتال حمایت کند.
اندونزی همزمان با گسترش بازارهای ارزهای دیجیتال، شاهد افزایش فعالیتهای معاملاتی در معاملات آتی کالا نیز بود. معاملات آتی به ۳۳,۲۱۴ تریلیون روپیه (۲ تریلیون دلار) رسید که رشد سالانه ۲۹.۳۴ درصدی را در ارزش معاملات در طول سال ۲۰۲۴ نشان میدهد. کالاهای کلیدی معاملهشده شامل قلع، روغن پالم خام، طلا، قهوه و کاکائو بودند. اندونزی با وجود دستاوردهایش در انتقال مقررات ارزهای دیجیتال به OJK، با تأخیرهایی مواجه شده است. این تأخیرها باعث ایجاد تردیدهایی در مورد برنامهریزی برای ایجاد یک چارچوب نظارتی روان شده است.
بازار پررونق ارزهای دیجیتال این کشور همراه با گسترش تجارت کالا، نشاندهنده قدرت اقتصادی رو به رشد اندونزی است. از طریق اقدامات نوآورانه مستمر و پیشرفتهای نظارتی، اندونزی خود را به عنوان یک حضور مهم در بازارهای مالی جهانی تثبیت میکند.