معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۱/۲۰- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۹۹

برنامه محرک اقتصادی به نام واکسیناسیون

در یک سال اخیر بشر تجربیات ویژه ای در خصوص همه گیری‌ها کسب کرده و در ابعاد اقتصادی یکی از مهم ترین نتایج این است که بدون واکسیناسیون، اعمال ممنوعیت های عبور و مرور و تعطیلی‌های سراسری تاثیر بسزایی در روند بهبود شرایط و خروج از بحران ندارند. با این وجود در این میان یک پارادوکس اساسی وجود دارد و آن این است که کشورهایی که با واکسیناسیون و افزایش تولیدات و به ویژه مبادلات خارجی در تلاش به بازگشت به شرایط اقتصادی پیش از بحران می‌باشند، به دلیل وابستگی‌های تنگاتنگ بازار ناچار به نجات دیگر کشورها نیز خواهند بود.

همانطور که از نمودار فوق بر می آید از ماه فوریه 2021 تا نیمه ماه مارس تعداد مبتلایان در اتریش نسبت به کشورهای ایتالیا، سوئد، هلند، فرانسه ، بلژیک، آلمان ، اسرائیل آمریکا و بریتانیا بیشترین افزایش را داشته است. گفته می‌شود یکی از دلایل این افزایش چشمگیر در اتریش عدم رعایت پروتکل ها توسط مردم و از سوی دیگر کند بودن روند واکسیناسیون در این کشور می‌باشد. 

در دو ماه گذشته کشورهای آسیایی و ایالات متحده به خوبی توانسته اند بخشی از کاهش درآمدهای اقتصادی سال 2020 را جبران کنند و حتی ایالات متحده برای سال جاری رشد 6.5 درصدی در تولید ناخالص داخلی را پیش بینی کرده است. در همین حال شرایط در اروپا متفاوت است و اروپا نه تنها نتوانسته است پاسخ مناسبی به شرایط اقتصادی داشته باشد بلکه همچنان در بحران سلامت غوطه ور است. پیش بینی‌های کشورهای اروپایی از بهبود شرایط اقتصادی در ماه‌های اخیر بارها بازبینی شده و پیش بینی‌های قبلی این کشورها مدام در حال تغییر و تصحیح می‌باشند و روند این تغییرات تاکنون نشانی از رشد و بهبود را نداشته است. اتریش نیز همراه با قطار کند اروپا در حال حرکت است و برای سال جاری بهبود  1.5 درصدی تولید ناخالص داخلی را پیش بینی نموده است.  با توجه به شرایط کنونی واکسیناسیون در کشور حتی این میزان نیز کاهش خواهد یافت و طبق پیش بینی‌های موسسه پژوهش های اقتصادی اتریش حتی می‌تواند تا پایان سال به کمتر از  0.9درصد برسد. دور جدید تعطیلی‌های سراسری در استان‌های شرقی و تایید ویروس جهش یافته برزیلی در تیرول که امکان تعطیلی‌ها در این استان و دیگر مناطق اتریش را افزایش می دهد، می‌تواند باری دیگر کشور را در تطعیلی کامل فرو برد.

در میان تحلیل های ارائه شده از سوی موسسات گوناگون، یک گزارش مربوط به پژوهشکده بانک خصوصی M.M Warbung & Co جلب توجه می نماید که شاخص رشد و افزایش تعداد مبتلایان در فاصله اول فوریه تا پایان ماه مارس را مورد بررسی قرار داده اند.  طبق این تحلیل، در کشورهایی که روند واکسیناسیون به سرعت صورت پذیرفته  مانند بریتانیا، ایالات متحده امریکا و اسرائیل کاهش جدی در میزان مبتلایان جدید را به ثبت رسانده اند و کشورهایی که تمرکز بیشتری بر تعطیلی داشته اند و نسبت به خرید یا تولید واکسن اهمیت کمتری قائل بوده اند، نه تنها شرایط اقتصادی بهبود نیافته بلکه تعداد مبتلایان به شدت در حال افزایش می‌باشد. در اتریش به عنوان مثال استان‌هایی که روند واکسیناسیون برنامه ریزی شده ای ندارند و توجه کمتری نسبت به گروه مبتلایان و یا بیماران بالای 65 سال دارند، نه تنها تعداد تخت های بخش مراقبت های ویژه به سرعت پر شده اند بلکه افزایش مبتلایان در گروه‌های سنی جوانان و زیر 50 سال نیز، نسبت به دیگر استان‌ها افزایش چشمگیری داشته است و در مقابل در استان‌های غربی که نسبت به واکسیناسیون افراد بالای 65 سال و افرادی که به دلیل بیماری‌های دیگر در معرض خطر بیشتری قرار دارند با سرعت بالایی به عنوان مثال در مقایسه با وین صورت پذیرفته اسـت، بیمارستان‌ها شرایط بهتری دارند و در دور تعطیلی‌های جدید نیز نیاز به تعطیلی در آنها به وجود نیامده است.

نتیجه جالب دیگری که از این تحلیل به دست می آید این است که تعطیلی‌های سراسری و قفل کردن اقتصاد کشور نه تنها آثار زیان بار غیر قابل جبرانی را به بدنه اقتصادی و اشتغال کشور تحمیل کرده است، هرچند به نظر می آید که این تعطیلی‌ها برای کمک به کنترل شرایط برای نظام سلامت کشور و عدم سرریز بیماران در بخش های عفونی بیمارستان‌ها و مراقبت های ویژه کارآمد می‌تواند باشد، با این وجود به هیچ وجه در کنترل و کاهش روند افزایش مبتلایان تاثیری نداشته است، زیرا زندگی افراد همچنان در سایه این تعطیلی‌ها ادامه داشته و حضور در فروشگاه‌های مواد غذایی برای توسعه ویروس کافی است و می‌بایست در حال حاضر تنها تمرکز بر واکسیناسیون داشت. اتریش در حال حاضر برای جبران کمبود واکسن در دسترس رو به روسیه کرده است و به دنبال دریافت و یا خرید یک میلیون دوز واکسن روسی اسپوتنیک 5 می‌باشد.

یک نکته در این میان مشهود است که اتریش به همراه کشورهای اروپایی همسایه، در قطار کشورهایی خواهد بود که در حوزه اقتصادی به دلیل شرایط اقتصادی کشورهای اطراف مانند ایتالیا و جمهوری چک و آلمان که از مهمترین شرکای اقتصادی اتریش می‌باشند، زمان بیشتری حتی در صورت واکسیناسیون برای خروج از بحران اقتصادی نیاز خواهد داشت.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما