بلند پروازی اندونزی برای سرمایه گذاری عظیم در سال 2021 با هدف بهبود اقتصاد
بر اساس اعلام آژانس برنامه ریزی توسعه ملی، اندونزی برای رسیدن به رشد اقتصادی 5 درصدی و بهبود آن در سال 2021 نیاز به سرمایه گذاری عظیم با سهم عمده بخش خصوصی دارد و برای این منظور باید 5 کوادرتریلیون و 810 میلیارد روپیه معادل تقریبا 372 میلیارد و 970 میلیون دلار سرمایه گذاری صورت گیرد. این درحالی است که سرمایه گذاری واقعی در سال 2020 نسبت به سال قبل به دلیل همه گیری کووید-19 کاهش داشته است.
بر اساس اعلام آژانس برنامه ریزی توسعه ملی[1] ، اندونزی برای رسیدن به رشد اقتصادی 5 درصدی و بهبود آن در سال 2021 نیاز به سرمایه گذاری عظیم با سهم عمده بخش خصوصی دارد و برای این منظور باید 5 کوادر تریلیون و 810 میلیارد روپیه معادل تقریبا 372 میلیارد و 970 میلیون دلار سرمایه گذاری صورت گیرد. در این خصوص وزیر برنامه ریزی توسعه ملی گفت برای رشد اقتصادی، سرمایه گذاری لازم است و سهم دولت از این سرمایه گذاری فقط 5 تا 1. 7%، سهم شرکت های دولتی بین 9 .4 % تا 1. 8% و سهم بخش خصوصی نیز1 .90% یا حداقل 85% میباشد. طبق اظهارات وی این هدف برای سال 2021 در نظرگرفته شده است و نسبت به سال 2020 حداقل 18.77% افزایش یافته است .
طبق اعلام آژانس مذکور سرمایه گذاری واقعی در اندونزی تقریبا یک سوم اقتصاد این کشور را تشکیل می دهند و در سال 2020 بمیزان 95. 4% نسبت به سال 2019 کاهش داشته است. این کاهش سرمایه گذاری در حالی در اندونزی رخ می دهد که بیماری همه گیری کووید -19 موجب شد تا اقتصاد اندونزی در سال 2020 ب میزان 2.07% کوچک و وارد دوره رکود گردد که این وضعیت از زمان بحران مالی آسیا در سال 1998 به اینطرف بی سابقه بوده و برای اولین بار اتفاق افتاد .
طبق نظر رئیس مرکز صنعت، تجارت و سرمایه گذاری انستیتو توسعه اقتصاد و دارایی اندونزی انتظار می رود بهبود اقتصاد در اندونزی درسه ماهه اول سال جاری میلادی بستگی به ثبات اقتصاد در میان همه گیری کرونا خواهد بود و بر این اساس درحال حاضر سرمایه گذاران هنوز منتظر این خواهند ماند که اندونزی در مبارزه با ویروس کووید-19 چگونه عمل خواهد کرد و آیا توانایی کنترل آن را خواهد داشت. همچنین ازنظر آنتونی کوین اقتصاددان برجسته اندونزی، رشد واقعی سالانه سرمایه گذاری درسال جاری 3.02% پیش بینی شده است. وی افزود که علیرغم عملکرد نسبتا قوی واردات کالاهای سرمایه ای در دو ماه آخر سال 2020 ناشی از عملکرد بسیار خوب روپیه (پول ملی)، رقم سرمایه گذاری خوب نبود زیرا بیشتر مشاغل هنوز از اجرای برنامههای توسعه ای خود باز می مانند. وی در ادامه گفت که با وجود پیشرفت در بخش تولید در ژانویه 2021، تقاضا ضعیف باقی مانده و احتمالا رکود اقتصادی اندونزی ادامه خواهد داشت.
از منابع مهم خارجی که اندونزی انتظار دارد سرمایه گذاری جذب نماید کشورهای عضو توافقنامه مشارکت اقتصادی جامع منطقه ای( RCEP ) میباشد که چند ماه قبل با حضور کشورهای عضو اتحادیه ASEAN و کشورهای استرالیا ، چین ، ژاپن، کره جنوبی و نیوزیلند بامضاء رسید. دراین خصوص آقای ماهندرا سیرگر قائم مقام وزارت امورخارجه اندونزی گفت که پیش بینی میشود پس از اجرایی شدن توافقنامه مذکور کشورش بتواند بمیزان 20% سرمایه گذاری خارجی این کشورها را جذب نماید. در این خصوص کشورهای چین ، استرالیا ، سنگاپور ، ژاپن و کره جنوبی تاکنون بیشترین سرمایه گذاری را در اندونزی داشته اند.
خانم سرمولیانی وزیر دارایی درخصوص آخرین وضعیت اقتصاد کشور دو هفته قبل اظهار داشت که وضعیت اقتصادی اندونزی درحال حاضر ودر مقایسه با سایر کشورهای گروه 20 ( G20 ) و همچنین کشورهای عضو اتحادیه ASEAN نسبتا خوب و در حد متوسط میباشد و این نشان دهنده آن است که دولت توانایی کنترل ویروس کووید-19 را دارد و میتواند تاثیر آن را در اقتصاد کاهش دهد. وی اضافه نمود که برخی کشورها مانند ویتنام، چین و کره جنوبی در منطقه آسیای جنوب شرقی ازوضعیت اقتصادی بهتری نسبت به اندونزی دارند اما کشورهای گروه20 و اتحادیه ASEAN تاثیر بیشتری از کووید-19 را تجربه کردند .
اما واقعیت این است که اقتصاد اندونزی هنوز ثبات لازم خود را در مقایسه با یکسال قبل ( قبل از همه گیری ویروس کووید -19 ) بدست نیاورده است. در این خصوص مطالعه مشترکی که بین بخش های دولتی و دانشگاه اندونزی صورت گرفته است حاکی از آن است که دولت برای سالجاری خوش بین است وپیش بینی کرده است که همه گیری کووید -19 در ماه سپتامبر( شهریورسال1400 ) تحت کنترل خواهد بود زیرا انتظار می رود برنامه واکسیناسیون تعداد مبتلایان به این ویروس را کاهش خواهد داد و بر این اساس زمینه برای امکان بهبود سریع اقتصاد فراهم خواهد شد. در خصوص میزان رشد اقتصادی درسالجاری، دولت امیدوار است که بتواند رشد سالانه 4.5% تا 5.5% را ثبت نماید. در همین راستا برای سه ماهه اول انتظار دولت رسیدن به رشد بین 1.6% تا 2.1% میباشد.البته دستیابی به این میزان رشد بستگی به این دارد که دولت بتواند برنامه اول واکسیناسیون خود را برای دریافت کنندگان 18 سال به بالا از اول ماه مارس ( نیمه اسفند 1399) را شروع و درمدت زمان مشخص70 میلیون نفر در دو نوبت واکسن (حدود 141 میلیون دوز واکسن)دریافت نمایند.
لازم به ذکر است اندونزی برنامه واکسیناسیون ویروس کووید -19 را از نیمه ژانویه شروع نموده است و تاکنون بیش از دو نیم میلون نفر از بخش های بهداشتی و درمانی و سایر بخش های اولویت دار واکسن را دریافت نمودند و مقامات وزارت بهداشت اندونزی تخمین زده اند که رسیدن به ایمنی در برابر ویروس تا مارس سال 2022 طول خواهد کشید. اولین محمولههای واکسن از شرکت سینوویک چین وارد اندونزی شده است و دولت در تلاش است تا از منابع دیگری همچون AstraZeneca ، Pfizer و Novavax واکسن را تامین نماید. بر این اساس بنابر اعتقاد مقامات اندونزی توسعه تجارت اندونزی به مدیریت همه گیرانه دولت و تقاضای بهبود آن بستگی دارد، اگر فعالیت های عمومیبحالت عادی برگردد ، دستیابی به هدف هزینه سرمایه گذاری مشخص شده توسط دولت انجام خواهد شد.
خانم سر مولیانی وزیر دارایی اخیرا اعلام کرد که برای مبارزه با ویروس کووید -19 درسال 2021 بودجه ای بالغ بر 173.3 تریلیون روپیه ( معادل تقریبا 10 میلیارد دلار) هزینه خواهد شد که این میزان تقریبا سه برابر سال 2020 میباشد که رقم آن 63.5 تریلیون روپیه بود. وی اضافه نمود که این بودجه برای کمک به اقشار مردم، بازیابی اقتصادی، خرید دستگاههای آزمایش، ردیابی و معالجه بیماران کووید -19، کمک تشویقی به کادر پزشکی و بهداشتی درمانی و تامین اعتبار برنامههای رایگان واکسیناسیون کووید-19 ، بازسازی بیمارستانها و ساخت و سازها و همچنین برای تولید واکسن داخلی هزینه خواهد شد.
همچنین شایان ذکر است یکماه قبل بانک جهانی پرداخت مبلغ 500 میلیون دلار وام به اندونزی را تصویب نمود. اقدام بانک جهانی در راستای اعتماد به اقتصاد اندونزی و ثبات حاکم بر آن ارزیابی میشود و به نوبه خود اعتماد سرمایه گذاران خارجی را برای سرمایه گذاری در این کشور تضمین می نماید. بانک جهانی طی گزارشی اعلام نمود که کلید بهبود اقتصاد اندونزی موفقیت واکسن کووید-19 در این کشور میباشد و بهداشت و درمان عمومی همچنان یک اولویت اصلی است که به اقتصاد اجازه می دهد تا به سمت بازگشایی کامل و ایمن حرکت نماید .
پی نوشت :
[1] - National Development Planning Agency ( Bappenas ) .