معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۹/۲۲- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۳۳۵

چشم انداز جهانی صنعت شیمیایی در سال 2020

از آنجا که بسیاری از محصولات شیمیایی در مراحل اولیه زنجیره تأمین مورد استفاده قرار می‌گیرند، می‌توان صنعت شیمیایی را یک فعالیت چرخه ای به حساب آورد که با تغییرات GDP کشورها ارتباط نزدیکی دارد. با این حال این موضوع به ویژه در زیربخش های پایین دستی مانند صنایع بهداشتی یا تخصصی، کمتر مصداق دارد.

برخی بخش های صنعت  شیمیایی نسبت به سایر واحدها در سال 2020 عملکرد بهتری داشته اند. به عنوان مثال علیرغم کاهش تقاضا برای اقلام باارزش افزوده بالا مانند مواد آرایشی که به عنوان کالای لوکس در نظر گرفته می‌شوند، اقلام شیمیایی مصرفی از رشد تقاضا برای صابون، شوینده‌ها و مواد ضدعفونی کننده منتفع گردیده اند. در حقیقت مواد شیمیایی مصرفی به اندازه مواد شیمیایی خاص، حاشیه سود مناسب خود را حفظ کرده اند که دلیل این امر آنست که توان قیمت گذاری آنها بیش از اثرات کاهش سطح تولید می‌باشد. با این حال، امسال برای چندین ماده شیمیایی خاص مانند رنگ های نقاشی، جوهرها و روکش ها چندان شرایط مهیا نیست؛ زیرا حجم تولید آنها به دلیل وجود برخی تنگناها در بخش خودرو، به عنوان بازار اصلی این مواد، که حتی منجر به تعطیلی برخی کارخانجات خودروسازی نیز شده، کاهش یافته است. وضعیت محصولات پتروشیمی و پلاستیک در بخش تولید بالادستی صنعت مبهم است.

به علاوه، کاهش ناگهانی بهای جهانی نفت نیز به حفظ حاشیه سود تولیدکنندگان مواد شیمیایی اولیه وابسته به نفتا (مشتق شده از نفت) کمک چندانی ننموده و در عوض روند کاهش موجودی انبار توسط بخشهای مصرف کننده مواد شیمیایی را، با توجه به انتظار کاهش قیمت نهاده‌ها، سرعت خواهد بخشید. محصولات پلاستیکی ساخته شده از موادی چون اتیلن به شدت وابسته به بخش ساختمان هستند؛ بخشی که به نظر می رسد چشم انداز آن در اغلب کشورهای پیشرفته رو به افول باشد. با وجود بحران بخش کشاورزی متأثر از قیمت های بسیار پایین مواد غذایی که مانع از خرید بیشتر نهاده‌های شیمیایی (کود شیمیایی) از سوی کشاورزان می‌گردد، تولید مواد شیمیایی کشاورزی همچنان با مشکل روبروست. با فرض فروش جهانی 3800 میلیارد دلار مواد شیمیایی در سال 2019 و با لحاظ نمودن ازسرگیری اختلافات تجاری بین ایالات متحده و چین و همچنین آسیب جدی به رشد جهانی در پی همه گیری کووید 19 ،انتظار می رود این رقم برای سال 2020 تا 9 ٪کاهش یابد. صرف نظر از هرگونه تغییر شرایط که ممکن است در نیمه دوم سال به دلیل اجرای بسته‌های بزرگ مشوق اقتصادی رخ دهد، اجرای بسته‌ها برای جبران عقب ماندگی نیمه اول سال کافی نخواهد بود. با این وجود، انتظار احیای رشد 6 درصدی این بخش در سال آینده، تاحدودی امیدوارکننده است...

متن کامل، برگرفته از تارنمای صندوق ضمانت صادرات ایران، با تشریح سرفصل های ذیل در بخش پیوست این گزارش  آمده است؛

مرور کلی بر صنعت  شیمیایی

نقاط قوت و ضعف

زیربخش ها

ارزیابی ریسک

وضعیت اقتصادی

بهبود بخشی متفاوت در مناطق مختلف جهان

مقررات و ترجیحات مصرف کنندگان

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما