پروژههای اتصالات شنزن به شهرها و نواحی اطراف در منطقه خلیج بزرگ
پروژههای زیرساختی ذیل طرح منطقه خلیج بزرگ گواندونگ-هنگ کنگ-ماکائو GBA، که برای اتصال شهرهای این منطقه با شهرهای مهم این منطقه نظیر گوانجو، شنزن، جوهای، جونگشان، فوشان، هنگ کنگ و ماکائو که از یک دهه آغاز شده، با اختصاص بودجه از سوی کمیسیون توسعه و اصلاح استان گواندونگ (NDRC) در سال 2025 ادامه خواهد داشت، و با تکمیل این پروژهها، کریدور چند وجهی منطقه خلیج بزرگ، مسیرهای راهآهن پرسرعت، راهآهن بین شهری و بزرگراهها را به هم پیوند می دهد. این اقدامات زیرساختی میتواند ضمن کوتاه کردن زمان سفر بین شنزن و ادغام هر چه بیشتر آن با نواحی مجاور در منطقه خلیج بزرگ، تقویت بیشتر دایره اقتصادی یک ساعته در این منطقه و ایجاد فرصت های جدید برای هم افزایی و توسعه منطقه ای را به همراه داشته باشد.
اهمیت پیوند شنزن با شهرهای مجاور در منطقه خلیج بزرگ
منطقه خلیج بزرگ گواندونگ-هنگ کنگ-ماکائو (GBA) به عنوان یک منطقه اقتصادی پویا و قابل توجه در جنوب چین و استان گواندونگ میباشد که سهم عمده ای در تجارت خارجی و تولید ناخالص داخلی چین دارد. تولید ناخالص داخلی در این منطقه در سال 2024 با افزایش نسبت به سال قبل به رقم 1.968 تریلیون دلار رسید که حدود 13.8 درصد از مجموع تولید ناخالص داخلی چین را در بردارد و این موضوع میتواند بر اهمیت ارتباطات شهرهای عمده این منطقه (از جمله گوانجو و شنزن) با نواحی و شهرهای مجاور را دوچندان کند. در این میان، وجود زیرساختهای موثر جهت اتصال شنزن به عنوان قطب فن آوری (سیلیکون ولی) چین به سایر شهرهای این منطقه، میتواند در کنار تسریع نقل و انتقال کالا، بهبود کیفیت زندگی از طریق فناوری را نیز به همراه داشته باشد و بر همین اساس به منظور انتقال هرچه موثرتر و سریعتر کالا و خدمات و تاثیر به عنوان یک مرکز فناوری و تأثیرگذاری در زمینه ارتباطات بر توسعه منطقه خلیج بزرگ، در حال تسریع ارتباط خود با سایر شهرهای اطراف خود میباشد.
شنزن به عنوان یک مرکز فناوری در چین، توانمندی سرمایه گذاری و نوآوری تحقیق و توسعه فراوانی را در خود جای داده است، به طوری که در سال 2024، موفق به کسب جایزه ملی عالی علم و فناوری گردید و سرمایه گذاری آن در بخش تحقیق و توسعه آن به بالاترین حد خود رسید. بودجه بخش تحقیق و توسعه این شهر در سال 2024 با افزایش 19 درصدی در سال 2024 به رقم 30 میلیارد دلار بالغ گردید که این رقم حدود 6.5 درصد از تولید ناخالص داخلی این شهر را به خود اختصاص داده است. همچنین خوشه علم و فناوری شنزن- هنگ کنگ - گوانجو برای پنج سال متوالی رتبه دوم را در جهان کسب کرده است. این موضوع نشان دهنده موقعیت پیشرو آن در تحقیقات علمی و نوآوری در مقیاس جهانی است.
شنزن با دارا بودن بیش از 25 هزار شرکت فناوری پیشرفته و نوآور در زمینههای هوش مصنوعی، بیوتکنولوژی و انرژیهای جدید و شرکتهای یونیکورن به تعداد 95 شرکت در جایگاه نخست کشور چین در 2024 قرار گرفت. به عنوان مثال، هواوی که دفتر مرکزی آن در شنزن قرار دارد، یک رهبر جهانی در تحقیق و توسعه فناوری 5G است و Tencent در خط مقدم صنعت سرگرمی دیجیتال و فینتک جهانی است.
این شهر در سالهای اخیر به پیشرفتهای چشمگیری در زمینه صنعت فناوری پیشرفته (HiTech)، هوش مصنوعی، رباتیک و کوانتوم دست یافته و استارت آپ ها و مؤسسات تحقیقاتی متعددی بر روی این فناوریهای نوظهور تمرکز دارند. این شهر همچنین با بهره گیری از استعداد برتر کشوری و جهانی و ارائه محیط تجاری جذاب، استانداردهای زندگی با کیفیت بالا و تعداد زیادی مؤسسه آموزشی و تحقیقاتی، میتواند استعدادهای درجه یک را از سراسر جهان جذب کند. این مزیت استعداد، پشتیبانی فکری قوی برای توسعه مستمر صنایع با فناوری پیشرفته فراهم میکند.
موارد ذکر شده تنها جزئی از قابلیت های این شهر در زمینه فن آوری بوده که آن را به عنوان قطب فن آوری چین (سیلیکون ولی چین) به جهانیان معرفی کرده و بر اساس تصمیمات دولت این قابلیت ها باید بتواند در نواحی مجاور و شهرهای اطراف نیز حضور بهتری از خود نشان دهد و لذا موضوع اتصالات این شهر با سایر شهرهای منطقه خلیج بزرگ یکی از مهمترین برنامههای دولت میباشد.
نقش پل ها و اتصالات در توسعه منطقه خلیج بزرگ؛ ارتقاء یکپارچگی اقتصادی منطقه ای
طی سالهای اخیر پل ها و اتصالاتی از جمله پل شنزن- جوهای، شنزن- جونگشان و پل هنگ کنگ- جوهای-ماکائو باعث ارتباط جغرافیایی هرچه موثرتر میان شهرهای مذکور شده و امکان جریان آزاد عوامل تولید مانند سرمایه، فناوری و نیروی کار را در میان شهرهای GBA فراهم آورده است. به عنوان مثال، پس از افتتاح پل شنزن-جونگشان، بر تعداد حضور شرکت های سرمایه گذار شنزن در شهر جونگ شان افزوده شده که نه تنها باعث تقویت همکاریهای این دو شهر در صنایعی مانند تولید و تدارکات و ایجاد خوشههای صنعتی بیشتری شده است، بلکه ارتقاء یکپارچگی اقتصاد منطقه را نیز به همراه داشته است. با تداوم این روند، امکان معرفی مزایای نسبی شهرها در منطقه خلیج بزرگ، بهبود در زمینه تولید و افزایش رقابت پذیری محصولات تولیدی این منطقه در بازار جهانی نیز بهبود پیدا کرده است.
تقویت "حلقه اقتصادی یک ساعته"
احداث این قبیل پروژههای زیربنایی در منطقه خلیج بزرگ همچنین توانسته بر کارایی سیستم حمل و نقل و ایجاد "دایره اقتصادی 1 ساعته" GBA کمک شایانی کند به طوری که مدت زمان سفر بین شهرها کوتاه تر، تجارت تسهیل و رفت و آمد مردم راحت تر شده است. به عنوان مثال، یک فرد میتواند در شنزن کار و در جوهای زندگی کند و یا یک دانشجو میتواند در هنگ کنگ تحصیل کند و آخر هفتهها در شنزن از خانواده دیدن کند. از طرفی "دایره اقتصادی 1 ساعته" باعث توسعه گردشگری شده است و قطب های گردشگری منطقه خلیج بزرگ از جمله ماکائو ضمن جذب گردشگر بیشتر و توسعه صنعت گردشگری، محبوبیت محصولات تولیدی این منطقه را نیز در بازار افزایش داده است.
راهها و پل های ارتباطی موجود:
- پل جونگشان شنزن،Shenzhen-Zhongshan : این پل در ژوئن 2024 آغاز به کار نمود و به عنوان یک پروژه مهم شهرهای شنزن و Zhongshan را به هم متصل می نماید و از یک طرف جابجایی کالا، خدمات و جابجایی شهروندان این دو شهر را در بخش های شرقی و غربی رودخانه مروارید تسهیل و از سوی دیگر راه ارتباطی با منطقه نانشا در گوانجو را برقرار می نماید که موجب یکپارچگی منطقه ای میشود و به عنوان مثال، امکان سفر تجاری و تجارت راحتتر، کاهش زمان سفر بین شهرها و ارتقای همکاریهای اقتصادی را فراهم کرده است.
- پل هنگ کنگ - جوهای- ماکائو: این پل اگرچه نقشی در اتصال مستقیم شنزن به جوهای ندارد، اما نقش مهمی در شبکه حمل و نقل منطقه ای ایفا میکند و سفر ساکنان شنزن از طریق هنگ کنگ یا ماکائو به جوهای را تسهیل می نماید و از طرفی با گسترش مبادلات مرزی بین چهار منطقه (شنزن، هنگ کنگ، ماکائو و جوهای)، به افزایش صنعت گردشگری بین این مناطق به توسعه گردشگری و تجارت در منطقه کمک کرده است.
- خطوط اتوبوس کراس بی: خط اتوبوس بین مرزی بین بندر خلیج شنزن و بندر جزیره مصنوعی جوهای/ ماکائو که در 1 نوامبر 2023 افتتاح شد، با فراهم نمودن مسیر حمل و نقل مستقیم و راحت، سفر 75 دقیقهای سفر بین شنزن و جوهای را برای مردم آسانتر کرده است و باعث تسهیل تبادلات فرهنگی و همکاری تجاری شده است.
اتصال شنزن - جوهای: این پروژه که به نام اتصال Lingdingyang شناخته میشود، برنامه احداث آن در سال 2025 برنامه ریزی شده و قرار است با طول حدود 80 کیلومتر در حد فاصل پل Shenzhen-Zhongshan و پل هنگ کنگ-Zhuhai-Macao ساخته شود که در نوع خود اولین کریدور چند وجهی منطقه خلیج بزرگ خواهد بود که راهآهن پرسرعت، راهآهن بین شهری و بزرگراهها را به صورت یکپارچه به هم متصل خواهد کرد و همچنین هدف آن اتصال منطقه چیانهای Qianhai در شنزن به منطقه ملی صنعتی پیشرفته Zhuhai است.
چیانهای (Qianhai)، یک منطقه جدید در بخش ویژه اقتصادی شنزن است که به طور خاص به عنوان "منطقه همکاری صنعت خدمات مدرن Qianhai Shenzhen-Hong Kong" " شناخته میشود. این منطقه در ساحل غربی خلیج Qianhai، قرار دارد و با در نظر گرفتن موقعیت استراتژیک در دلتای رودخانه مروارید، برای تقویت همکاری بین شنزن و هنگ کنگ، به ویژه در صنعت خدمات مدرن طراحی شده است.
بر اساس برآوردهای اولیه، انتظار می رود زمان سفر بین Qianhai و منطقه فناوری پیشرفته Zhuhai از حداقل 70 دقیقه به حدود 30 دقیقه کاهش یابد. این کاهش قابل توجه در زمان سفر، روابط اقتصادی بین دو منطقه را تا حد زیادی تقویت میکند و مدل "تحقیق و توسعه شنزن+ تولید جوهای" را تسهیل میکند. به عنوان مثال، شرکتهای فناوری پیشرفته مستقر در شنزن میتوانند با استفاده از هزینههای تولید پایینتر و قابلیتهای ساخت جوهای، به راحتی نتایج تحقیقات خود را برای تولید به Zhuhai انتقال دهند.
نتیجه گیری
استان گواندونگ با بهره گیری از موقعیت استراتژیک، زیرساختهای پیشرفته و شبکه لجستیک قوی برای تسهیل جریانهای تجاری بیوقفه در سراسر مرزهای بینالمللی و وجود دو شهر قدرتمند گوانجو و شنزن حلقه ارتباطی یک ساعته را از طریق ایجاد زیرساختها و پل های اتصال نه تنها نقش خود را در منطقه خلیج بزرگ، بلکه به عنوانهاب بینالمللی در زمینه حمل و نقل تثبیت نموده است. این منطقه با ایجاد پل ها و زیرساخت های ارتباطی جهت کاهش فاصله شهرهای 9 گانه این منطقه، نه تنها به بهبود سیستم لجستیک فرامرزی و کانال تجاری گوانگدونگ هنگ کنگ کمک کرده بلکه مسیرهای حمل و نقل به اروپا، آمریکا، آسیای جنوب شرقی، آفریقا و سایر مناطق را نیز بهبود داده است.
احداث پل هایی از قبیل شنزن- جوهای، پل جوهای هنگ کنگ ماکائو و جونگشان شنزن به عنوان یک مرکز فناوری پیشرفته باعث تسریع ارتباط آن با شهرهای اطراف و تسریع انتقال کالا و خدمات در خلیج بزرگ شده است که منتج به ارتقای یکپارچگی اقتصادی منطقه ای و تشکیل "حلقه اقتصادی یک ساعته" در منطقه خلیج بزرگ گردیده و به نظر می رسد با انجام پروژههای در دست احداث، منطقه خلیج بزرگ به توسعه بیشتری و افزایش رقابت پذیری جهانی دست خواهد یافت.
https://www.gd.gov.cn/zjgd/csmp/content/post_104990.html?eqid=a98155050003f65d0000000664487eb5
https://www.sz.gov.cn/cn/xxgk/zfxxgj/zwdt/content/post_11592531.html
https://m.thepaper.cn/baijiahao_29812699