تاثیر تعرفهها بر صنعت و بازار کار اتریش
تعرفههای جدید ایالات متحده در اتریش به طور ویژه صنعت را تحت تاثیر قرار میدهد. بر اساس تحلیل اخیر موسسه مطالعات اقتصادی اتریش، تعرفهها میتواند منجر به کاهش 2.3 درصدی در عملکرد اقتصادی صنعت خودروسازی شود. به طور کلی، انتظار میرود این تعرفهها در کوتاهمدت 0.23 درصد از تولید ناخالص داخلی را کاهش داده و همزمان باعث کند شدن روند تورم شود.
هندریک مالکو، اقتصاددان این اندیشکده، معتقد است این کاهش در صنعت خودروسازی معادل زیان 616 میلیون یورویی خواهد بود. در صنعت آهن و فولاد، این کاهش با 2.5 درصد، حتی چشمگیرتر است که در ارقام مطلق معادل 422 میلیون یورو کاهش در ارزش افزوده خواهد بود.
انتظار میرود کاهش تقاضای ایالات متحده برای محصولات اتریشی منجر به تاثیر منفی 0.23 درصدی بر تولید ناخالص داخلی شود. در ادامه، تاثیر کلی به کاهش 0.33 درصد افزایش مییابد. هارالد اوبرهوفر، اقتصاددان موسسه مطالعات اقتصادی اتریش، در گفتگو با خبرگزاری اتریش (آپا) توضیح میدهد که در این محاسبات، اثرات میانمدت مانند تضعیف اقتصاد جهانی نیز در نظر گرفته شده است.
به دلیل کاهش تقاضا، روند تورم نیز کند خواهد شد. موسسه مطالعات اقتصادی در این زمینه انتظار کاهش 1.1 درصدی در سطح قیمتها را دارد. با این حال، اوبرهوفر میگوید که پیشبینی اثرات تعرفهها بر قیمتها و تورم دشوار است، زیرا تعرفهها میتوانند منجر به تغییرات در نرخ ارزهای جهانی نیز شوند.
جستجو برای راه حل مذاکره
صدراعظم فدرال، کریستیان اشتوکر (حزب مردم)، در همین حال از رویکردی قوی و آگاهانه و همراه با اعتماد به نفس از سوی اتحادیه اروپا حمایت میکند. در بیانیهای دفتر صدراعظم اتریش آمده است که «هفتههاست که برای این سناریو آماده شدهایم.» در عین حال، تلاش برای یافتن راه حلی از طریق مذاکره نیز در جریان است. ولفگانگ هاتمانسدورفر (حزب مردم)، وزیر اقتصاد، و گئورگ کنیل، رئیس اتحادیه صنایع اتریش، پس از دیدار با نمایندگان صنعت اتریش، خواستار اقدام مشترک و آگاهانه اتحادیه اروپا و در صورت لزوم، بریتانیا شدند.
مارکوس بایرر، رئیس کنفدراسیون صنایع و کارفرمایان اروپا (BusinessEurope) در برنامه گفتگوی خبری تلویزیون اتریش گفت، اروپا باید متحدانه واکنش نشان دهد. او افزود، پاسخهای روشن و بدون تشدید تنش مورد نیاز است. بایرر خاطرنشان کرد که اروپا باید به دنبال شرکای تجاری دیگر مانند هند باشد و توافقنامه مرکسور را نهایی کند.
یاکوب شوارتس، سخنگوی سیاست صنعتی حزب سبزها، نیز از راه حل مذاکره حمایت کرد. او گفت: «اگر چنین راه حلی با ایالات متحده به دست نیاید، واکنش باید به گونهای باشد که اقتصاد آمریکا را در جایی هدف قرار دهد که بیشترین فشار بر حلقه نزدیکان دونالد ترامپ وارد میشود و این حلقه نزدیکان همان شرکتهای بزرگ فناوری هستند».
ریسک قابل توجه
به گفته کریستالینا جورجیوا، مدیر عامل صندوق بینالمللی پول، تعرفههای گسترده ایالات متحده ریسک قابل توجهی برای اقتصاد جهانی به شمار میرود. وی گفت: «ما هنوز در حال ارزیابی پیامدهای کلان اقتصادی اقدامات تعرفهای اعلام شده هستیم، این اقدامات به وضوح ریسک قابل توجهی برای چشمانداز جهانی در زمان رشد کند اقتصادی به شمار میروند».
رئیس صندوق بینالمللی پول گفت، اجتناب از اقداماتی که میتواند بیشتر به اقتصاد جهانی آسیب برساند، مهم است. او از ایالات متحده و شرکای تجاری آن خواست تا به طور سازنده برای کاهش تنشها تلاش کنند. جورجیوا اعلام کرد که صندوق بینالمللی پول ارزیابی خود از تعرفههای اعلام شده را در جریان انتشار بهروزرسانی چشمانداز اقتصاد جهانی خود در نشست 21 تا 26 آپریل در واشنگتن، که در آن اعضا و سهامداران صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی گرد هم میآیند، اعلام خواهد کرد.
بازار سهام اتریش و اروپا در پایان هفته گذشته
بازارهای سهام اروپا پس از اعلام تعرفههای تلافیجویانه دولت چین، زیانهای سنگی را تجربه کرد. شاخص اصلی بورس اتریش (ATX) در آخرین معاملات 6.71 درصد سقوط کرد و به 3732.36 واحد رسید. به این ترتیب، بالاترین زیان روزانه از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین در فوریه 2022 در حاصل شد. بخش عمدهای از سودهای به دست آمده در سال جاری از بین رفته است.
همچنین در اروپا، شاخص یورواستاکس 50 با 4.56 درصد کاهش به 4880.37 واحد رسید. شاخص دکس آلمان 4.83 درصد افت کرد و به 20668.64 واحد رسید. پس از اعلام تعرفههای متقابل چین، کاهشها بار دیگر تشدید شد. شاخص یورواستاکس 50 تا ساعت 14:45 به وقت اروپای مرکزی 3.85 درصد کاهش یافت و به 4916.61 واحد رسید. برای اولین بار از اواسط ژانویه، این شاخص دوباره زیر مرز روانی 5000 واحد قرار گرفت. شاخص دکس آلمان 3.93 درصد کاهش یافت و به 20864.75 واحد رسید. شاخص فوتسی 100 بریتانیا هم 3.84 درصد افت کرد و به 8149.71 واحد رسید.
سقوط در بورسهای نیویورک در پایان هفته گذشته
قیمت نفت نیز کاهش یافت و حتی قیمت طلا نیز نتوانست از نااطمینانی در بازار سود ببرد. در عوض، اوراق قرضه دولتی که به عنوان داراییهای امن شناخته میشوند، با افزایش شدید قیمت مواجه شدند.
انتظار میرود روند نزولی در بورسهای نیویورک نیز در روز جمعه ادامه یابد. یک ساعت و پانزده دقیقه پیش از آغاز معاملات، کارگزاری IG شاخص اصلی داوجونز اینداستریال را 3.1 درصد پایینتر در 39295 واحد تخمین زد. شاخص نزدک 100، که در روز پنجشنبه به شدت سقوط کرده بود، از سوی IG 2 درصد پایینتر در 18159 واحد پیشبینی شد. به این ترتیب، برای هر دو شاخص، که تا روز چهارشنبه تا حدودی از ضعف قبلی بهبود یافته بودند، زیان هفتگی 5.5 و 5.8 درصدی رقم خواهد خورد.
خودروهای آمریکایی در اتحادیه اروپا غیرقابل فروش هستند
ترامپ با تعرفههای جدید میخواهد اتحادیه اروپا را وادار کند تا بازارهای خود را به روی برندهای خودروی آمریکایی باز کند. اما متخصصان با این امر مخالفند. متخصصان معتقدند، نه موانع تجاری یا تعرفهها، بلکه مدلهای خودروهای آمریکایی عامل عملکرد ضعیف خودروسازان آمریکایی در اروپا هستند. اشتفان براتسل، کارشناس صنعت از مرکز مدیریت خودروی آلمان، میگوید: «این مشکل بزرگ تولیدکنندگان آمریکایی است که با سلیقه مصرفکنندگان اروپایی همخوانی ندارند».
ترامپ گفت: «یکی از دلایلی که من تعرفه وضع میکنم این است که ما میلیونها خودروی آنها را میگیریم - بیامو، فولکسواگن، مرسدس بنز». در عین حال، به گفته او، صادرات خودروهای آمریکایی به اتحادیه اروپا «تقریباً غیرممکن» است. در نگاه اول، آمارها ظاهراً حق را به ترامپ میدهند: در حالی که در سال گذشته نزدیک به 450 هزار خودرو از آلمان به ایالات متحده صادر شد، این رقم در جهت مخالف تنها 136 هزار دستگاه بوده است و در حالی که ایالات متحده تاکنون یعنی پیش از اعمال افزایش 25 درصدی، تنها 2.5 درصد تعرفه بر خودروهای سواری وارداتی از اروپا اعمال میکرد، این نرخ در اتحادیه اروپا برای خودروهای آمریکایی 10 درصد بود.
اما کارشناسان میگویند اختلاف در تعرفهها دلیل اصلی این عدم تعادل نیست. خودروهای آمریکایی در بازار ما به سادگی غیرقابل فروش هستند. خودروهای آمریکایی برای اروپا بیش از حد بزرگ هستند و مصرف سوخت آنها با توجه به قیمت بنزین در این منطقه بسیار بالاست. در اروپا نمیتوان به راحتی خودرویی با هشت سیلندر و مصرف 15 لیتر فروخت.
صندوق بینالمللی پول با توجه به تعرفهها، نسبت به مخاطرات آینده برای اقتصاد جهانی هشدار می دهد. چین تعرفههای متقابل 34 درصدی برای کالاهای آمریکایی وضع میکند.
- بنابر تحلیل موسسه تحقیقات اقتصادی اتریش (WIFO) تعرفههای ایالات متحده میتواند منجر به افت 2.3 درصدی در عملکرد اقتصادی صنعت خودروسازی شود.
- صدراعظم فدرال اتریش، کریستیان اشتوکر، خواستار رویکردی قوی و با اعتماد به نفس از سوی اتحادیه اروپا در قبال ایالات متحده شده است.
- مدیر عامل صندوق بینالمللی پول، تعرفهها را مخاطره ای بزرگ برای اقتصاد جهانی میداند.
- چین تعرفههای متقابل 34 درصدی برای کالاهای آمریکایی را اعلام کرده است.
- بازارهای سهام اروپا پس از اعلام تعرفههای تلافیجویانه چین، با زیانهای مضاعف مواجه شدند. انتظار میرود روند نزولی در بورسهای نیویورک نیز ادامه پیدا کند.
- رئیس جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، میخواهد اتحادیه اروپا را وادار کند تا بازارهای خود را به روی برندهای خودروی آمریکایی باز کنند، اما متخصصان با این امر مخالفند.
تاثیر مخرب تعرفههای آمریکا بر بازار کار اتریش
تعرفههای جدید ایالات متحده تاثیرات منفی چشمگیری بر بازار کار این کشور خواهند داشت. کارشناسان پیشبینی میکنند که این تعرفهها ممکن است منجر به از دست رفتن حدود ۱۰ هزار شغل در اتریش شود. برآورد میشود، تعرفههای جدید که به ۲۰ درصد میرسند، میتوانند رشد اقتصادی کشور را تا ۰.۲۵ درصد کاهش دهند. مناطق صنعتی اتریش مانند ایالتهای شرقی این کشور که در صادرات ماشینآلات و محصولات دارویی فعالیت دارند، به شدت تحت تاثیر این تعرفهها قرار خواهند گرفت.
در حالی که وین، که بخش زیادی از صادرات دارویی را به خود اختصاص میدهد، فعلاً از این تعرفهها معاف است، ایالتهای صنعتی چون اشتایرمارک و اوبرباواریا با کاهش ۰.۵ و ۰.۴ درصدی در رشد اقتصادی روبرو خواهند شد. این تعرفهها که ارزش صادرات اتریش به بازار ایالات متحده را ۲.۴ میلیارد یورو افزایش میدهند، همچنین موجب افزایش نرخ تعرفههای تجاری از ۱.۳ درصد به ۱۶ درصد میشود، که میتواند قیمت محصولات اتریشی در بازار آمریکا را به شدت افزایش دهد.
https://www.derstandard.at/story/3000000264273/trump-stellt-china-zollnachlass-f252r-entgegenkommen-bei-tiktok-verkauf-in-aussicht
https://www.krone.at/3752443