اخبار اقتصادی فرانسه
گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی فرانسه در هفته چهارم دی ماه 1403 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
افزایش شمار مرگ و میرهای ناشی از حوادث کاری در فرانسه
لوموند 09 ژانویه 2025
طبق آمار "صندوق ملی بیمه سلامت"، شمار مرگ و میرهای ناشی از حوادث شغلی در سال ۲۰۲۳ به بالاترین میزان خود رسید. لوموند با استناد به گزارش سالانه صندوق ملی بیمه سلامت می نویسد: در سال ۲۰۲۳ میلادی ۷۵۹ نفر از کارمندان و شاغلین در فرانسه یعنی به طور متوسط، دو نفر در روز به دلیل حوادث کاری جان باختند. با این وجود طبق همین بررسی خطر مرگ و میر در محیط های کاری برای همه شاغلین به یک میزان نیست و برخی از این افراد در معرض خطر بیش تری قرار دارند.
در همین حال لوموند در ادامه به برخی انتقاداتی که از این آمار صورت گرفته اشاره دارد و به برخی از آنها پرداخته و می افزاید: از نظر منتقدین این آمار کم تر از واقعیت است، ناقص است، زیرا فقط کارکنان حقوقبگیر را در بر میگیرد، ممکن است نادرست باشد، چراکه طبق نظر برخی اتحادیهها تناقضاتی در آن دیده میشود که موجب تردید در مورد دقت این ارقام میشود.
لینک خبر
افزایش تعرفههای بانکی از سال 2025 در فرانسه
لوفیگارو 09 ژانویه 2025
روزنامه لوفیگارو در مقاله ای به موضوع افزایش تعرفه خدمات بانکی در سال میلادی جدید اشاره کرده و می نویسد: میزان تعرفههای بانکی در سال میلادی به طرز جدی افزایش یافته است.
بر اساس این مقاله هزینه تعرفههای بانکی در موضوعات مختلف مانند هزینههای نگهداری حساب، صدور کارتهای بانکی، برداشتها از دستگاههای خودپرداز و ... دست کم به میزان 5 درصد افزایش یافته است.
این روزنامه با اشاره به بیانیه منتشره از سوی انجمن مصرفکنندگان خدمات بانکی در فرانسه می افزاید: به ویژه
هزینههای مربوط به نگهداری حساب که از بخش های ضروری خدمات بانکی به شمار می رود، دست کم به میزان 8 درصد افزایش یافته است این در حالی میباشد که اکثر مصرف کنندگان خرد و کوچک از این خدمات پایه استفاده میکنند.
بر اساس این خبر هزینه این بخش در سال میلادی جادی به 78/69 یورو خواهد رسید که نسبت به سال میلادی قبل 46/5 درصد افزایش نشان می دهد.
بر اساس این خبر تنها نکته مثبت امسال در بخش خدمات بانکی حذف هزینه انتقال فوری پول روی سایت است که امکان میدهد در کم تر از ۱۰ ثانیه پولی را به حساب مورد نظر منتقل کرد.
لینک خبر
افزایش میزان ورشکستگیها در سال 2024
لوفیگارو 08 ژانویه 2025
روزنامه محافظه کار لوفیگارو مقاله ای در مورد افزایش میزان ورشکستگیها در فرانسه در سال 2024 منتشر کرده و می نویسد: در سال میلادی گذشته بالغ بر 66 هزار و 500 مورد ورشکستگی در فرانسه ثبت شده است که این امر فاجعه ای در حوزه اشتغال میباشد.
به نوشته این روزنامه سال 2024 سال ثبت رکوردهای جدید در اخبار بد بوده و رکورد بی سابقه ورشکستگیها یکی از آنها میباشد. از سوی دیگر این حجم از ورشکستگیها میتواند وضعیت شغلی بیش از 240 هزار نفر را به مخاطره اندازد.
این روزنامه به نقل از دیده بان BPCE اضافه میکند: این میزان از ورشکستگیها از 15 سال قبل تا کنون دیده نشده است و تنها از ماه اکتبر تا دسامبر 2024 بالغ بر 18 هزار مورد ورشکستگی ثبت شده و همین امر سبب گردیده که سه ماهه چهارم سال 2024 بدترین سه ماهه از سال 2010 تاکنون در این زمینه باشد.
با این حال این روزنامه به نقل از دیده بان BPCE اشاره میکند که بالا بودن میزان ورشکستگیها به خودی خود شاید چند مهم نباشد اما مساله این است شرکتهایی که بیش ترین آسیب را از افزایش ورشکستگیها دیدهاند، شرکتهای کوچک و متوسط (PME) و شرکتهای متوسط (ETI) میباشند.
در این میان لوفیگارو تصریح میکند که ورشکستگیهای شرکتهایی با کم تر از ۳ کارمند افزایشی ۲۵ درصدی نشان می دهد و ورشکستگیهای مربوط به شرکتهای کوچک و متوسط (PME) و شرکتهای متوسط (ETI) نیز در مقایسه با دوران قبل از کووید بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است.
این روزنامه اضافه میکند: از سوی دیگر قدیمیبودن شرکتهایی که در معرض ورشکستگی قرار دارند نیز نگرانکننده است. اگرچه شرکتهای جوانتر از ۳ سال کم تر ورشکست میشوند، اما شمار ورشکستگی شرکت های قدیمیتر (بیش از ۶ سال) هستند، دوباره افزایش یافتهاست.
لینک خبر
سال 2024 سال رکورد صادرات برق فرانسه
لیبراسیون 08 ژانویه 2025
تولید برق حاصل از نیروگاههای هسته ای فرانسه به میزان عادی بازگشته و بر اساس آمار موجود با توجه به کاهش مصرف برق در این کشور، صادرات برق فرانسه در سال ۲۰۲۴ به رکورد بی سابقه ای رسید. این امر ناشی از افزایش تولید برق هسته ای و برق در نیروگاههای آبی میباشد.
به نوشته روزنامه لیبراسیون تراز مبادلات فرانسه با همسایگان خود در این زمینه حاکی از مازادی به میزان ۸۹ تراهاتس ساعت TWh میباشد.
این روزنامه با انتشار این مطلب اضافه میکند: در سال ۲۰۲۴، فرانسه ۸۹ تراهاتس ساعت TWh برق بیش تر از آن چه وارد کرده، صادر نموده است که این حجم معادل حدود ۱۷ درصد کل ۵۳۵ TWh تولید برق این کشور میباشد. این حجم از صادرات رکوردی بیسابقه است که رکورد قبلی در سال ۲۰۰۲ را میشکند.
لیبراسیون سپس می افزاید: تعطیلی نیروگاه فسنهایم در سال ۲۰۲۰، توقف سایر نیروگاهها برای تعمیرات عمده و بهویژه مشکلات فنی سهم زیادی در کاهش تولید برق در آن زمان داشت اما از آن پس اکثر تعمیرات مورد نیاز انجام شده و تولید هستهای تقریباً به سطح سال ۲۰۲۱ بازگشته هر چند همچنان بهطور قابل توجهی پایینتر از سال ۲۰۱۸ میباشد اما کماکان برق حاصل از انرژی هستهای بیش از دو سوم (یعنی 68 درصد) کل تولید برق فرانسه را تشکیل میدهد.
در بخش پایانی این مقاله همچنین آمده است: برق حاصل از انرژیهای تجدیدپذیر نیز 27 درصد کل تولید برق در فرانسه را تشکیل میدهند که در سالهای اخیر پیشرفت چشمگیری داشته است. تنها در بخش برق حاصل از نیروگاههای آبی باید گفت که این بخش با تولید 73 TWhنیمی از تولید انرژی تجدیدپذیر در این کشور را شامل میشود که رکوردی بی سابقه میباشد. یکی از دلایل این امر میزان بالای بارشها در سال ۲۰۲۴ بود در حالی که سال ۲۰۲۲ عمدتاً با خشکسالی همراه بود.
علاوه بر این در بخش تولید برق حاصل از انرژی باد و خورشید نیز در سالهای اخیر شاهد پیشرفت های محسوسی در فرانسه میباشیم اما سهم آنها با به ترتیب 9 و 5/4 درصد از کل تولید، هنوز نسبتاً کم میباشد.
همچنین سهم انرژیهای حاصل از سوخت های فسیلی به 6/3 درصد کاهش یافته که سه برابر کم تر از سال ۲۰۲۲ و دو برابر کم تر از سالهای ۲۰۱۸-۲۰۱۹ میباشد.
لیبراسیون می افزاید: آلمان که در سال ۲۰۲۳ آخرین نیروگاههای هستهای خود را تعطیل کرده و اکنون با کمبود تولید برق مواجه گردیده، به بزرگترین خریدار برق فرانسه تبدیل شده است، در حالی که خود در سال ۲۰۲۲ بزرگترین تأمینکننده برق بود.
لینک خبر
نرخ اشتغال در فرانسه کماکان پایین است
لوپوئن 08 ژانویه 2025
هفته نامه لوپوئن در مقاله ای به گزارشی از موسسه ملی آمار فرانسه اشاره کرده و می نویسد: نرخ اشتغال در فرانسه همچنان کم تر از میانگین کشورهای عضو اتحادیه اروپا که 4/70 درصد است، محسوب میشود. این نرخ در برخی کشورهای اروپایی مانند هلند 4/82 درصد است.
با این حال بر اساس این خبر نرخ اشتغال جوانان در فرانسه در سالهای اخیر بهطور قابلتوجهی افزایش یافته و به 2/35 درصد رسیده و از این نظر در سطح متوسط اروپا قرار دارد.
در این مقاله آمده است: نرخ اشتغال افراد ۱۵ تا ۶۴ ساله در فرانسه در سال 2023 میلادی 4/68 درصد بود که نسبت به سال میلادی قبل آن حدود 2/0 درصد افزایش نشان می دهد که بالاترین سطح خود از سال ۱۹۷۵ تاکنون است.
از سوی دیگر طبق همین آمار نرخ اشتغال برخی گروه ه ای سنی خاص مانند افراد ۵۵ تا ۶۴ سال در کشورهایی مانند سوئد به 78 درصد می رسد در حالی که این نسبت در فرانسه تنها 4/58 درصد است.
در بخش دیگری از این مقاله آمده است که نرخ اشتغال جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله در اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳ حدود 4/0 درصد افزایش داشته و میانگین آن به 2/35 درصد رسید که طبق آمار منتشره از سوی موسسه ملی آمار فرانسه نرخ اشتغال جوانان در این کشور به نرخ میانگین اتحادیه اروپا رسیده است.
در حال حاضر بالاترین نرخ اشتغال سالمندان مربوطه به سوئد (با 78 درصد)، هلند (با 75 درصد)، آلمان (با 6/74 درصد) و دانمارک (با 2/74 درصد) و پایینترین میزان اشتغال نیز به کشورهای رومانی (با 51 درصد) و یونان (با 1/54 درصد) میباشد.
در بخش اشتغال سالمندان فرانسه با 4/58 درصد در سال ۲۰۲۳، همچنان پایینتر از میانگین اتحادیه اروپا قرار دارد.
لینک خبر
بودجه ۲۰۲۵: هدف وزیر اقتصاد فرانسه ۵۰ میلیارد یورو صرفهجویی است
اکسپرس 06 ژانویه 2025
به نوشته هفته نامه اکسپرس وزیر افتصاد فرانسه اعلام کرد که در تنظیم لایحه بودجه 2025 هدف وی تحقق 50 میلیارد صرفه جویی در هزینهها میباشد.
این نشریه می افزاید: "اریک لومبارد" (Eric Lombard) در حالی به این رقم اشاره میکند که در لایحه پیشنهادی "میشل بارنیه" این رقم ۶۰ میلیارد یورو دیده شده بود.
لومبارد همچنین تأکید کرد: در لایحه مورد نظر وی افزایش مالیات جدیدی نسبت به آن چه قبلاً اعلام شده، صورت نخواهد گرفت.
وزیر اقتصاد فرانسه در خصوص کاهش کسر بودجه عمومی دولت نیز اظهار داشت: پیش بینی دولت در این زمینه رساندن کسری بودجه دولت از 1/6 درصد به 5 تا 5/5 درصد میباشد.
بر اساس این گزارش لومبارد از چند روز قبل گفت و گو و مشورت با رهبران گروههای سیاسی فرانسه در مورد لایحه بودجه سال میلادی جاری را که چندین ماه است به تاخیر افتاده، آغاز کرده است.
لینک خبر
حمایت دولت فرانسه از طرح تولید داروهای اساسی در این کشور
وزارت امور اقتصادی فرانسه 06 ژانویه 2025
وزارت امور اقتصادی فرانسه اعلام کرد که این کشور در چارچوب برنامه موسوم به فرانسه 2030 طرحی جدید برای تولید مجدد داروهای اساسی در این کشور را اجرا خواهد کرد.
بر اساس این خبر هفت پروژه جدید که در طرح "فرانسه ۲۰۳۰" دیده شدهاند، اخیرا معرفی گردیده تا مراحل کلیدی تولید داروهای اساسی را تقویت یا مجددا در کشور راه اندازی نمایند. این پروژهها به هفت پروژه قبلی اضافه میشوند.
بر اساس این خبر "کاترین وترن" (Catherine Vautrin)، وزیر کار، بهداشت، همبستگی و خانواده، "اریک لومبار" (Éric Lombard)، وزیر اقتصاد، مالیات و حاکمیت صنعتی و دیجیتال، "یانیک نودر" (Yannick Neuder)، وزیر بهداشت و دسترسی به خدمات بهداشتی و "مارک فراکسی" (Marc Ferracci)، وزیر صنعت و انرژی به همراه "برونو بونل" (Bruno Bonnell)، دبیرکل سرمایهگذاری، مسئول طرح فرانسه ۲۰۳۰، طی نشستی مشترک حمایت خود از هفت پروژه جدید در چارچوب برنامه سرمایهگذاری فرانسه ۲۰۳۰ را اعلام کردند.
هدف از این اقدام تقویت یا بازگشت مراحل کلیدی تولید داروهای اساسی (مواد فعال، محصول نهایی) به فرانسه میباشد.
در این طرح همچنین حمایت از پروژههای صنعتی مرتبط با داروهای اساسی برای عملکرد سیستم بهداشت فرانسه و احیای اقتدار بهداشتی فرانسه دیده شده است.
بازار فرانسه امروز در برابر واردات خارجی، به ویژه واردات از مبادی غیراروپایی، آسیبپذیر گردیده است. از همین رو اجرای این نوع پروژهها و پروژههایی که در چارچوب برنامه " France Relance" مورد حمایت قرار دارند، موضوع تولید 42 داروی اساسی در خاک فرانسه را تقویت میکنند.
امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه در ژوئن 2023 برنامه سرمایهگذاری فرانسه 2030 را با اعتباری معادل 54 میلیارد یورو، معرفی کرد. هدف از ارایه این برنامه کمک به جبران عقبافتادگی صنعتی این کشور در فناوریهای نوآورانه از طریق سرمایهگذاری عظیم که شامل ۱۴ پروژه میباشد.
لینک خبر