اخبار اقتصادی فرانسه
گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی فرانسه در هفته اول اسفند ماه 1403 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
رعایت کسری بودجه ۳ درصد از نظر ماکرون عملی نیست
اکسپرس 14 فوریه 2025
به نوشته اکسپرس "امانوئل ماکرون"، رئیسجمهوری فرانسه خواستار یک چارچوب مالی و پولی جدید برای اروپا شد تا مانع انحراف از مسیر اصلی تعیین شده برای کشورها و به تعبیر وی "خروج از بزرگراه" شد.
اکسپرس می افزاید: بر اساس قوانین حوزه یورو، کسری بودجه کشورهای عضو باید حداکثر ۳ درصد تولید ناخالص داخلی باشد. اما به گفته ماکرون برای اروپایی که باید "شتاب بگیرد" تا مانع "خروج کشورها از مسیر اصلی" شود، این شرط شدنی نیست و "منسوخ" است.
وی در مصاحبهای با فایننشال تایمز ضمن بیان این مطلب، افزود: چارچوب مالی و پولی که در آن زندگی میکنیم منسوخ است". وی در همین خصوص ادامه داد: اروپا در مقطع لحظه شتاب و اجرا قرار دارد چون دیگر انتخابی نداریم. چون این آخرین عوارض است. بعد از آن، خروج از بزرگراه است.
پیمان ثبات و رشد که کشورهای عضو حوزه پولی یورو را ملزم میکند مگر در شرایط استثنایی، کسری بودجه خود را به ۳ درصد محدود کنند، در حالی که فرانسه به طور مزمن در رعایت آن مشکل دارد و تحت یک روند نقض کسری بودجه قرار دارد و در صورت تداوم این وضعیت چنانچه تا تاریخهای تعیینشده در چارچوب مالی به شرایط بایسته بازنگردد، ممکن است با تحریمهای اروپایی روبرو شود.
در این مصاحبه، امانوئل ماکرون یک بار دیگر خواستار آن شد که اتحادیه اروپا به ویژه برای سرمایهگذاری در حوزه دفاعی، هوش مصنوعی یا انتقال انرژی از راهحلهای تأمین مالی "نوآورانه" مانند کمک هایی جدیدی که در دوران پاندمی COVID-19 ارایه شد، استفاده کند.
این پیشنهادات در شرایطی طرح میگردد که آلمان به شدت با آن مخالفت میکند. رئیسجمهوری فرانسه گفته که امیدوار است این موضع آلمان پس از انتخابات پارلمانی این کشور در ۲۳ فوریه تغییر کند.
بر اساس گزارش فایننشال تایمز، رئیسجمهوری فرانسه همچنین خواسته است که برخی از مقررات اتحادیه اروپا که از نظر وی پرهزینه و غیرواقعی میباشند و از نگاه وی "دیوانه کننده" میباشند، مانند جریمههای احتمالی برای آن دسته از سازندگان خودرو که به سهمیه فروش خودروهای برقی پایبند نیستند، بازنگری شود.
لینک خبر
دشواری در رفع آلودگی از صنایع فرانسه
اکسپرس 15 فوریه 2025
هفته نامه اکسپرس در گزارشی در مورد رفع آلودگیها از بخش صنایع فرانسه می نویسد: صنایع فرانسه سومین بخش آلودهکننده در فرانسه میباشند.
به نوشته این هفته نامه شرکتهای فرانسوی ملزم شده اند که میلیاردها یورو برای رفع آلودگیهای زیست محیطی یا به عبارتی سبز کردن کارخانههای خود سرمایهگذاری کنند. این در شرایطی است که آنها با رقبای خارجی در رقابت هستند که چندان تابع مقرارت سخت زیست محیطی نمیباشند.
ده سال پیش، فرانسه متعهد شد تا سال 2050 صنایع خود را از کربن پاک زدایی کند. این تعهد با کاهش شدید گازهای گلخانهای (GHG) در صنایع آغاز شد. حمل و نقل، انرژی، ساختوساز، کارخانهها و ... همه بخشهای بزرگ اقتصادی که در عین حال از حمایت گسترده دولت برخوردارند، وارد این کارزار شدند.
اما این اراده سیاسی با آن چه در خارج از کشور رخ می دهد سازگاری ندارد، به طور نمونه در امریکا با انتخاب "دونالد ترامپ" به ریاست جمهوری این کشور از توافقنامه پاریس خارج شد. در چین، میزان انتشار گازهای گلخانهای دوباره در حال افزایش است. حتی اتحادیه اروپا نیز در حال آماده شدن برای کاهش الزامات "پیمان سبز" خود که در سال 2019 تصویب شد، میباشد. همه این اتفاقات موجب بروز نگرانیهایی شده است.
سال 2024 برای کسانی که به سبز شدن صنعت ما ایمان دارند، با تلخی به پایان رسید. شرکت آرکسلورمیتال غول فولادسازی فرانسه تصمیم گرفت پروژه عظیم در خصوص کاهش کربن کارخانه خود در دانکرک، در شمال فرانسه را به تعویق بیندازد و علت آن را تقاضای ناکافی فولاد در اروپا اعلام کرد.
این گروه فرانسوی-هندی متعهد شده بود که به طور تدریجی کورههای ذوب خود را که با کک (زغالسنگ) تغذیه میشدند، با کورههای الکتریکی جایگزین کند. این یک تحول بزرگ است که هزینه انجام آن بالغ بر 1.8 میلیارد یورو میگردد.
این نشریه سپس با ارایه آماری می افزاید: در فرانسه، علت 17.5 درصد تولید گازهای گلخانهای مربوط به بخش صنعت میباشد و همین امر بخش صنعت را به سومین بخش آلودهکننده کشور پس از حمل و نقل و کشاورزی تبدیل ساخته است.
با این حال این هفته نامه به تلاش های فرانسه در این زمینه اشاره کرده و یادآور میشود که دولت فرانسه در چارچوب طرح فرانسه 2030 متعهد شده است که در این دهه مبلغ 5.6 میلیارد یورو برای کاهش کربن سرمایهگذاری کند.
لینک خبر
بین الملل
صنایع آلومینیوم در کانون طوفانهای متعدد ژئوپلیتیکی
اخبار کارخانجات 14 فوریه 2025
تصمیم "دونالد ترامپ"، رئیس جمهوری امریکا در تاریخ ۱۰ فوریه مبنی بر اعمال تعرفههای گمرکی جدید بر آلومینیوم وارداتی به این کشور شوک تازه ای به مجموعه شوکهای موجود بر بازار آلومینیوم اضافه کرده است. پیش تر موضوعاتی نظیر افزایش هزینههای بوکسیت و آلومینا و همچنین احتمال قطع وابستگی به واردات فلزات مختلف از روسیه این بازار را با تحول جدی روبرو ساخته بود.
در شرایطی که اتحادیه اروپا در حال بررسی وضع تحریمهایی علیه واردات آلومینیوم از روسیه است و همین اقدام به تنهایی میتواند بازار متزلزل و تحتفشار آلومینیوم را پیچیدهتر کند، به ناگاه خبر افزایش تعرفههای گمرکی آمریکا بر واردات آلومینیوم منتشر میگردد و همین امر بر این بازار تأثیر مضاعف گذاشته است.
دونالد ترامپ روز دوشنبه ۱۰ فوریه بهطور ناگهانی اعلام کرد که ۲۵ درصد تعرفه گمرکی اضافی بر تمامی واردات آلومینیوم به امریکا اعمال خواهد کرد. این تصمیم کانادا را که بزرگترین تأمینکننده آلومینیوم آمریکا است، در موقعیت بزرگترین کشور متضرر قرار میدهد. اما این اقدام تنها به کانادا محدود نمیشود؛ اروپا نیز در حد فاصل ژانویه تا نوامبر ۲۰۲۴، حدود 2.4 میلیارد یورو آلومینیوم به امریکا صادر کرده است و اکنون ممکن است با هجوم واردات آلومینیوم کانادا به بازار اروپا مواجه شود، مسئلهای که فدراسیون European Aluminium در بروکسل نسبت به آن هشدار داده است.
علاوه بر این تحولات جدید، بازار آلومینیوم که در حال حاضر تحتفشار است، با چالشهای متعددی مواجه است که میتواند نوسانات قیمتی این فلز سبک را در سال جاری افزایش دهد. با وجود اعلام تعرفههای جدید از سوی واشنگتن، قیمتهای آتی آلومینیوم تغییر چندانی نداشتهاند، اما پیشبینیها نشان میدهد که این بازار در سال ۲۰۲۵ نیز همچنان بیثبات باقی خواهد ماند.
لینک خبر
اگر چه هوش مصنوعی جهان را تسخیر میکند، اما تهدیدی برای سیاره زمین است
آلترناتیو اقتصادی 12 فوریه 2025
نشریه اقتصادی آلترناتیو اقتصادی در مقاله ای با پرداختن به موضوع هوش مصنوعی می نویسد: اگر چه هوش مصنوعی جهان را تسخیر میکند، اما تهدیدی برای سیاره زمین است.
به نوشته این نشریه در شرایطی که همه در رقابتی تکنولوژیک برای دستیابی به هوش مصنوعی افتاده اند شاید کم تر اشخاصی متوجه افزایش مصرف برق، استفاده از فلزات نادر و همچنین آب که به طور تصاعدی بدهی زیستمحیطی این بخش را افزایش میدهد، باشند.
رواج بیش از پیش "هوش مصنوعی" باعث شده که دیتاسنترهای مایکروسافت با تمام توان کار کنند. به حدی که غول آمریکایی اعلام کرده که مجبور است به طور مستقیم به واحد شماره یک رآکتور هستهای Three Mile Island متصل شود تا بتواند انرژی مورد نیاز را تأمین نماید.
شرکت Constellation که مدیریت این نیروگاه آمریکایی را بر عهده دارد، قرار است 6/1 میلیارد یورو برای راهاندازی مجدد این رآکتور که از سال ۲۰۱۹ متوقف شده، در قالب قراردادی بیست ساله، سرمایه گذاری کند.
هدف از این توافق "کمک به جبران انرژی مصرفی در دیتاسنترها از طریق انرژی بدون کربن" است. از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳، این شرکت شاهد افزایش ۲۹ درصدی در انتشار گازهای گلخانهای خود بوده و این امر موضوع حذف کربن که باید تا سال ۲۰۳۰ عملی شود زیر سوال میبرد.
همچنین شرکت آمازون در ماه اکتبر از امضای توافقنامههایی با شرکت Northwest برای ساخت چهار رآکتور هستهای کوچک مدولار (SMR) با ظرفیت کل ۳۲۰ مگاوات و معادل مصرف سالانه ۲۵۰ هزار خانوار آمریکایی، خبر داد.
در همین ارتباط اوراکل که یک شرکت چندملیتی آمریکایی متخصص در مدیریت پایگاههای داده و نرمافزارهای سازمانی است نیز اخیراً مجوزهای قانونی برای ساخت سه رآکتور SMR در خاک امریکا را دریافت کرده است. این رآکتورها قرار است انرژی لازم برای یک دیتاسنتر و فقط برای توسعه مدلهای بزرگ هوش مصنوعی تأمین کنند.
در حال حاضر، سهم برق مورد نیاز دیتاسنترها، ارزهای دیجیتال و هوش مصنوعی تنها ۲ درصد از مصرف برق جهانی میباشد که معادل ۴۶۰ ترابایت ساعت (TWh) میشود. اما بر اساس ارزیابیهای صورت گرفته توسط آژانس بینالمللی انرژی، این حجم تا سال ۲۰۲۶ میتواند به شدت افزایش یابد و از ۱۰۰۰ ترابایت ساعت عبور کند.
گوگل در آخرین گزارش خود در همین ارتباط آورده است: با توجه به این که ما در تمام بخش های خدمات خود هوش مصنوعی را گنجاندهایم، از همین رو کاهش انتشار گازهای گلخانهای ممکن است به دلیل نیازهای فزاینده انرژی ناشی از افزایش شدت محاسبات مرتبط با هوش مصنوعی تا حدی دشوار باشد.
به نوشته این نشریه مرحله آموزش هوش مصنوعی بسیار انرژیبر است. پیش از ارایه خدمات هوش مصنوعی به صورت آنلاین، شرکت های توسعه دهنده میلیاردها داده از صفحات وب و عکس گرفته تا ویدیوها و ... به مدل خود وارد میکنند. بر اساس دادههای موجود آموزش ChatGPT 3 معادل حدود ۵۵۰ تن معادل CO2 است که این حجم آلودگی معادل ۵۰۰ سفر رفت و برگشت نیویورک- سانفرانسیسکو میباشد.
لینک خبر