معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۱۰/۰۷- ۱۰:۵۱

اخبار اقتصادی زیمبابوه، بوتسوانا و زامبیا

گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی کشورهای زیمبابوه و بوتسوانا در هفتۀ اول دی ماه 1403 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشورها به شرح زیر ارائه می‌گردد:

زیمبابوه

توسعه سرمایه‌گذاری خارجی در آبیاری مزارع زیمبابوه

پروفسور اوبرت جیری، دبیر دائمی وزارت اراضی، کشاورزی، شیلات، آب و توسعه روستایی در هفته گذشته ریاست امضای قراردادهای سرمایه‌گذاری آبیاری با 9 شرکت خصوصی را در حراره برعهده داشت. این معاملات زیمبابوه را به یک مرکز غذایی مستقل از آب و هوا تبدیل خواهد کرد. پروفسور جیری بر اهمیت تبدیل کشور به کشوری با امنیت غذایی بدون توجه به شرایط آب و هوایی از طریق سرمایه‌گذاری در زمینه آبیاری تاکید کرد. عنوان این شرکت‌های آبیاری در اخبار درج نشده است اما بنا بر سوابق چند ماه گذشته، این شرکت‌ها از اروپای غربی و ایالات متحده هستند. بر اساس این قراردادها، زمین‌های گسترده‌ای در اختیار این شرکت‌ها قرار داده می‌شود تا آبیاری آن‌ها توسط این شرکت‌ها صورت پذیرد و این شرکت‌ها متعهد به انتقال فناوری در زمینه آبیاری نیز هستند. ارزش این 9 قرارداد نزدیک به 500 میلیون دلار آمریکا ارزیابی می‌شود.

 درآمد 1.3 میلیارد دلاری گروه فلزات پلاتینیومی زیمبابوه در یازده ماه گذشته

گروه فلزات پلاتینیوم بزرگترین صادرات معدنی زیمبابوه (PGM)، بدون احتساب طلا، برترین محصول صادراتی زیمبابوه باقی ماند. پلاتینیوم 50 درصد از محموله‌های 2.6 میلیارد دلاری ثبت شده در 11 ماهه اول سال را به خود اختصاص داده است. شرکت بازاریابی مواد معدنی زیمبابوه (MMCZ) که مسئول فروش تمام مواد معدنی تولید شده در این کشور به جز طلا و نقره است، این موضوع را در یک پیام رسانه‌ای عنوان کرد.

بر اساس این گزارش، طلا و PGM بیش از سه چهارم درآمد صادراتی زیمبابوه را شکل می‌دهند، در حالی که مواد معدنی بیش از 90 درصد از کل محموله‌های سالانه این کشور را تشکیل می‌دهند. به این ترتیب، سه عملکرد برتر زیمبابوه در زمینه صادرات مواد معدنی طلا، پلاتینیوم و لیتیوم بدون تغییر باقی می‌مانند. در دوره مورد بررسی، PGM‌ها بیشترین درآمد را داشتند و در مجموع 1.3 میلیارد دلار از این درآمد حاصل شد. دکتر نوموسا مویو، مدیر کل موقت MMCZ در سخنرانی که از طرف او قرائت شد، بیان کرد: «لیتیوم در رتبه دوم صادرات بود که مجموعاً 457 میلیون دلار آمریکا را به دست آورد و صادرات فروکروم با کربن بالا (آلیاژهای آهن) به ارزش 311.5 میلیون دلار رسید. در 11 ماهه اول سال، فروش تجمعی مواد معدنی 3.9 میلیون تن به ارزش 2.6 میلیارد دلار ثبت شد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به ارزش کل 3.2 میلیون تن به ارزش 3 میلیارد دلار آمریکا فروخته شد. ثبت این آمر در حالی است که صادرات لیتیوم از اواسط سال گذشته به شدت کاهش یافته است و در سوی مقابل صادرات پلاتینیوم و طلا رشد چشمگیری داشته است.

 

بوتسوانا

تنظیم مقررات رمز ارزها توسط بانک مرکزی بوتسوانا

بانک مرکزی بوتسوانا علاقه فزاینده به ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین را نشان داده و تأثیر بالقوه آنها را بر سیستم مالی برجسته کرده است. البته بانک بوتسوانا بر نیاز به مقررات مناسب برای محافظت از کاربران و تضمین ثبات تاکید کرده است. مقامات بانک اظهار می‌دارند کریپتو فاقد ویژگی‌های کلیدی پول سنتی، مانند ثبات و پذیرش جهانی است. این بانک از نزدیک تحولات کریپتو را زیر نظر دارد و لایحه دارایی‌های مجازی را برای ایجاد یک چارچوب قانونی برای ارزهای دیجیتال معرفی کرده است. این لایحه با هدف جلوگیری از پولشویی و سایر فعالیت‌های غیرقانونی و در عین حال شفاف‌تر کردن خدمات رمزنگاری است. بوتسوانا با توجه به سازمان تنظیم مقررات موسسات مالی غیربانکی که وظیفه نظارت بر کسب و کارهای رمزنگاری را دارد، گام‌های مهمی‌ برای تنظیم این بخش و پذیرش نوآوری‌های مالی برمی‌دارد.

بوتسوانا علاوه بر پرداختن به ارزهای دیجیتال، با سرمایه‌گذاری هنگفت در پروژه‌هایی با هدف بهبود حکمرانی، خدمات عمومی و رشد اقتصادی، گام‌های مهمی در اقتصاد دیجیتال خود برداشته است. یکی از برجسته‌ترین ابتکارات، استراتژی «ربات‌های هوشمند» است که بر تبدیل کشور به اقتصاد دانش‌بنیان تمرکز دارد. این برنامه شامل پروژه‌های زیرساخت دیجیتال گسترده‌ای مانند راه‌اندازی شبکه فیبر نوری به طول 12 هزار کیلومتر و برنامه اتصال دهکده است که هدف آن اتصال 500 روستا به اینترنت تا سال 2025 است. بیش از نیمی از مدارس کشور از طریق مشارکت به اینترنت متصل شده‌اند. مانند ابتکار GIGA یونیسف و ITU که دسترسی به آموزش را افزایش می‌دهد. در بخش عمومی، بوتسوانا بیش از 11.8 میلیون دلار برای دیجیتالی کردن 400 سرویس دولتی اختصاص داده است که 170 سرویس در حال حاضر به صورت آنلاین در دسترس هستند. اینها شامل برنامه‌های کاربردی برای کارت‌های شناسایی ملی و گواهینامه‌ها است که خدمات ضروری را در دسترس‌تر می‌کند. دولت همچنین یک داشبورد عملکرد آنلاین را با همکاری کمیسیون اقتصادی سازمان ملل متحد برای آفریقا برای ردیابی پیشرفت در زمان واقعی معرفی کرده است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما