معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۹/۱۳- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۸۵

تحریم گازپروم بانک و تاثیر آن بر اروپا و ایتالیا

تحریم‌های جدید علیه گازپروم بانک از سوی ایالات متحده، تبعات بزرگی برای اروپا، به ویژه ایتالیا، خواهد داشت. به گزارش نشریه ایل سوله، این تحریم‌ها عملاً پرداخت‌های مربوط به گاز خریداری‌شده از روسیه را غیرممکن خواهد کرد و می‌تواند منجر به قطع فوری جریان گاز به کشورهای اروپایی، از جمله ایتالیا، شود.

تا پیش از این، گازپروم بانک همچنان از "لیست سیاه" تحریم‌ها خارج مانده بود و به سیستم پرداخت‌های بین‌المللی، از جمله سوئیفت، متصل بود. این بانک به نوعی از مصونیت ویژه برخوردار بود تا کشورهای اروپایی که هنوز نمی‌توانند به طور کامل از گاز روسیه رهایی یابند، به راحتی بتوانند پرداخت‌ها را از طریق این بانک انجام دهند. اما با تحریم‌های جدید آمریکا، گازپروم بانک دیگر نمی‌تواند به عنوان واسطه برای پرداخت‌های گازی عمل کند، که به طور مستقیم بر واردات گاز به اروپا تأثیر خواهد گذاشت.

وابستگی اروپا به گاز روسیه: چشم‌اندازهای تغییر

هرچند اتحادیه اروپا توانسته است واردات گاز از روسیه را به میزان قابل توجهی کاهش دهد، هنوز تا حدی به روسیه وابسته است. در حالی که سهم گاز روسیه در تأمین انرژی اروپا از حدود 40 درصد در سال 2021 به کمتر از 10 درصد کاهش یافته، اما همچنان روسیه یکی از تأمین‌کنندگان اصلی گاز این قاره محسوب می‌شود، به‌ویژه اگر واردات گاز مایع (LNG) از آمریکا را نیز در نظر بگیریم. تحریم‌های جدید ممکن است منجر به افزایش هزینه‌های واردات گاز از روسیه یا حتی کاهش شدید این واردات گردد، اما اروپا به نظر نمی‌رسد با کمبود گاز مواجه شود.

بر اساس اعلام کمیسیون اتحادیه اروپا، هدف این است که تا سال 2027 واردات گاز از روسیه به طور کامل حذف شود، با این حال هنوز هیچ تحریمی‌که مانع از آن شود، جز در مورد نفت خام، اعمال نشده است.

وضعیت واردات گاز روسیه به ایتالیا

ایتالیا که یکی از کشورهایی است که به واردات گاز از روسیه وابسته است، حتی پس از بحران انرژی و کاهش چشمگیر واردات گاز از روسیه، همچنان بخشی از نیاز خود را از این کشور تأمین می‌کند. طبق آخرین داده‌های وزارت بازرگانی ایتالیا، در 9 ماهه اول 2024، واردات گاز روسیه به ایتالیا حدود 4.7 میلیارد متر مکعب بوده که نسبت به مدت مشابه در سال 2023 افزایش قابل توجهی داشته است. در ماه سپتامبر 2024، واردات گاز از روسیه شش برابر بیشتر از سپتامبر 2023 شده است، که نشان‌دهنده استمرار روابط تجاری گازی با روسیه است.

در حالی که شرکت ایتالیایی انی (Eni) در سال‌های اخیر به تنوع منابع تأمین گاز خود پرداخته و دیگر مستقیماً از گازپروم گاز وارد نمی‌کند، واردات گاز روسیه به ایتالیا همچنان ادامه دارد. البته با تحریم‌های جدید، ایتالیا ممکن است با کاهش واردات گاز از روسیه مواجه شود، ولی به نظر نمی‌رسد با بحران انرژی مواجه گردد. در عوض، احتمال افزایش هزینه‌ها و گران‌تر شدن خرید گاز از منابع دیگر وجود دارد، و به احتمال زیاد ایتالیا به واردات بیشتر گاز مایع (LNG) روی خواهد آورد.

تحریم‌های ایالات متحده علیه گازپروم بانک نه تنها چالش‌های جدیدی را برای ترکیه در تأمین گاز و ادامه پروژه‌های انرژی به وجود آورده است، بلکه می‌تواند بر اروپا، به ویژه ایتالیا، تأثیرات جدی داشته باشد. در حالی که اروپا در تلاش است تا از وابستگی به گاز روسیه بکاهد، تحریم‌های جدید احتمالاً باعث تغییرات عمده در بازار انرژی این قاره خواهد شد. برای کشورهایی مانند ترکیه و ایتالیا که هنوز به واردات گاز از روسیه وابسته‌اند، این تحریم‌ها می‌تواند منجر به افزایش هزینه‌ها و تغییرات در مسیر تأمین انرژی گردد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما