اخبار اقتصادی ایتالیا
گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی ایتالیا در هفتۀ چهارم بهمن ماه 1403 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
رشد صنعت گردشگری ایتالیا در سال ۲۰۲۴؛ افزایش اقامت گردشگران خارجی
بر اساس گزارش منتشرشده توسط روزنامه کوریره دلا سرا و به نقل از آمار آژانس ملی گردشگری ایتالیا (ENIT)، صنعت گردشگری این کشور در دهماهه نخست سال ۲۰۲۴ شاهد رشد قابل توجهی بوده است. در این بازه زمانی، بیش از ۲۳۵ میلیون شب اقامت توسط گردشگران خارجی در ایتالیا ثبت شده که ۳.۷ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۳ است.
گردشگری در سال ۲۰۲۴ نقش مهمی در اقتصاد ایتالیا ایفا کرده و سهمی ۱۰.۸ درصدی از تولید ناخالص داخلی این کشور را به خود اختصاص داده است. همچنین، این صنعت ۱۳ درصد از کل اشتغال کشور را شامل شده که نشان از اهمیت آن در بازار کار ایتالیا دارد. پیشبینیهای ENIT حاکی از آن است که تا سال ۲۰۳۴، سهم این صنعت از تولید ناخالص داخلی به ۱۲.۶ درصد و سهم اشتغال آن به ۱۵.۷ درصد خواهد رسید.
ایوانا جلینیک مدیرعامل ENIT، ضمن ابراز خرسندی از عملکرد گردشگری در سال ۲۰۲۴ تأکید کرد که ایتالیا پتانسیل بسیار بالایی در این حوزه دارد و میتواند با معرفی مقاصد جدید و جذاب فراتر از شهرهای بزرگ، روند رشد این صنعت را بیش از پیش تقویت کند. وی معتقد است که این اقدام نهتنها به توسعه اقتصادی، بلکه به غنای فرهنگی کشور نیز کمک خواهد کرد.
علاوه بر این، ایتالیا در سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ میزبان دو رویداد بینالمللی مهم خواهد بود: جشن مذهبی جوبیلی در واتیکان و بازیهای المپیک زمستانی میلان – کورتینا. ENIT این رویدادها را فرصتی بینظیر برای نمایش ظرفیتهای ایتالیا در میزبانی رویدادهای جهانی دانسته و یادآور شده است که این کشور در برگزاری رویدادها و کنفرانسهای بینالمللی رتبه نخست اروپا و جایگاه دوم جهانی پس از ایالات متحده را در اختیار دارد.
https://www.corriere.it/economia/finanza
احتمال اعمال تعرفههای گمرکی آمریکا و تأثیر آن بر صادرات کشاورزی و غذایی ایتالیا
بر اساس گزارش اتحادیه شرکتهای کشاورزی و تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی ایتالیا (Coldiretti)، احتمال وضع مجدد تعرفههای گمرکی توسط آمریکا بر محصولات کشاورزی و غذایی ایتالیا، تداعیکننده تجربهای است که این کشور در سال ۲۰۱۹ و در دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ پشت سر گذاشت.
در سال 2019 در پی مناقشه بین شرکتهای هواپیماسازی بوئینگ و ایرباس، آمریکا تعرفه ۲۵ درصدی بر بسیاری از محصولات اروپایی، از جمله تولیدات ایتالیا، اعمال کرد. این تعرفهها که به مدت یک سال و نیم پابرجا بود، تأثیر منفی محسوسی بر صادرات ایتالیا گذاشت و در نهایت در آوریل ۲۰۲۱ توسط دولت جو بایدن لغو شد.
تحلیلهای انجامشده بر اساس دادههای اداره آمار ایتالیا (ISTAT) نشان میدهد که در سال ۲۰۱۹، میانگین کاهش ارزش صادرات ایتالیا به آمریکا حدود ۲۰ درصد بود. برخی از مهمترین آسیبها شامل:
- ۱۵ درصد کاهش در صادرات میوه
- ۲۸ درصد کاهش در محصولات گوشتی
- ۱۹ درصد کاهش در پنیر و لبنیات
- ۲۰ درصد کاهش در نوشیدنیهای الکلی
از جمله صنایعی که بیشترین آسیب را متحمل شدند، صنعت لبنیات و بهویژه تولید پنیرهای معروف ایتالیایی مانند پارمیزان بود. رئیس اتحادیه Assolatte اعلام کرد که در آن دوره، صادرات ایتالیا در این بخش ۲۰ درصد کاهش یافت. در حالی که ارزش صادرات پنیر ایتالیایی به آمریکا در آن زمان ۲۷۵ میلیون یورو بود، امروزه این میزان به ۵۰۰ میلیون یورو رسیده است.
طبق پیشبینیهای اداره آمار ایتالیا، ارزش کل صادرات محصولات کشاورزی و غذایی ایتالیا به آمریکا در سال ۲۰۲۴ به ۷.۸ میلیارد یورو خواهد رسید. با توجه به تجربه قبلی، در صورت اعمال تعرفههای جدید، این صنعت ممکن است ۱.۶ میلیارد یورو از درآمد صادراتی خود را از دست بدهد. برآوردهای Coldiretti نشان میدهد که بیشترین تأثیر احتمالی شامل موارد زیر خواهد بود:
- ۳۵۰ میلیون یورو کاهش در صادرات نوشیدنیهای الکلی
- ۲۰۰ میلیون یورو در بخش روغن زیتون
- ۱۳۰ میلیون یورو در صادرات ماکارونی
- ۱۰۰ میلیون یورو در پنیر و لبنیات
- ۴۰ میلیون یورو در محصولات مشتق از گوجهفرنگی
https://www.quotidiano.ilsole24ore.com/sfoglio/aviator.php?newspaper=S24&issue=20250205&edition=SOLE&startpage=1&displaypages=2
کنفرانس انرژی در راونا: بررسی چالشهای آینده و ترکیب انرژی در ایتالیا
به گزارش روزنامه اقتصادی ایل سوله، کنفرانسی با عنوان "انرژی و پایداری: چالشهای آینده" در شهر راونا، واقع در استان امیلیا رومانیا، برگزار شد. در این رویداد جمعی از مدیران برجسته صنعت انرژی، از جمله کلادیو دسکالزی، مدیرعامل شرکت نفت ایتالیا (Eni)و امانوئله اورسینی رئیس کنفدراسیون صنایع ایتالیا (Confindustria) شرکت کردند.
امانوئله اورسینی در سخنرانی خود به هزینههای سنگین انرژی برای شرکتهای ایتالیایی اشاره کرد و گفت: «بر اساس دادههای سال ۲۰۲۴، ایتالیا ۸۷ درصد بیشتر از فرانسه، ۷۲ درصد بیشتر از اسپانیا و ۳۸ درصد بیشتر از آلمان بابت انرژی مصرفی خود پرداخت میکند.» وی تأکید کرد که این مسئله نهتنها برای ایتالیا بلکه برای کل اروپا یک چالش رقابتی است. او با انتقاد از نبود یک سیاست انرژی واحد در اتحادیه اروپا، خواستار اقدام فوری برای رقابتیتر کردن بخش انرژی شد.
اورسینی همچنین بر اهمیت تأمین گاز طبیعی مایع (LNG) برای صنایع انرژیبر مانند سرامیک، کاغذ و شیشه تأکید کرد و خواستار تخصیص گاز وارداتی از طریق تأسیسات شهر راوننا به این صنایع شد. وی همچنین "ترکیب انرژی" شامل انرژی هستهای، انرژیهای فسیلی و انرژیهای تجدیدپذیر را راهکاری اساسی برای پایداری صنعت انرژی دانست.
کلادیو دسکالزی، مدیرعامل شرکت انی (Eni)، در سخنرانی خود به وضعیت تأمین گاز در اروپا اشاره کرد. وی با تأکید بر اینکه نباید به واردات گاز از روسیه بازگشت، گفت: «در این سه سال، کشورهای اروپایی هر یک به شیوهای کمبود گاز روسیه را جبران کردهاند. برخی با آمریکا یا قطر قراردادهای بلندمدت امضا کردهاند.» وی افزود که ایتالیا نیز سرمایهگذاریهایی برای تأمین جایگزینهای گازی انجام داده است و بازگشت به وابستگی به گاز روسیه را بعید دانست.
هر دو سخنران اصلی این کنفرانس، بر ضرورت اتخاذ یک سیاست انرژی مشترک در اتحادیه اروپا تأکید داشتند. به گفته اورسینی: «هزینههای انرژی برای شرکتها غیرقابلتحمل است و ما باید برای تعیین قیمت واحد انرژی در سطح اروپا مذاکره کنیم.»
https://www.quotidiano.ilsole24ore.com/sfoglio/aviator.php?newspaper=S24&issue=20250212&edition=SOLE&startpage=1&displaypages=2
نگرانی از آینده سیستم بازنشستگی در ایتالیا؛ نسبت سالمندان به جوانان تا ۵۰ سال آینده به ۳۱۲ در ۱۰۰ خواهد رسید
بر اساس جدیدترین گزارش اداره حسابداری کل کشور ایتالیا، سیستم بازنشستگی این کشور در دهههای آینده با چالشهای جدی روبهرو خواهد شد. طبق برآوردهای اداره آمار ایتالیا (Istat)خروج نسل متولدین دوران رونق زاد و ولد (۱۹۴۶ تا ۱۹۶۴) از بازار کار، از سال ۲۰۳۰ روند کاهش تعداد شاغلان را در کشور تسریع خواهد کرد.
بر اساس این گزارش، نسبت وابستگی سالمندان (نسبت جمعیت بازنشسته به جمعیت شاغل) که در سال ۲۰۲۳ معادل ۴۱٪ بوده است، تا سال ۲۰۴۰ به ۶۱.۲٪ و تا سال ۲۰۸۰ به ۷۱.۷٪ خواهد رسید. این افزایش به دلیل افزایش امید به زندگی نیز تشدید میشود، به طوری که تا سال ۲۰۴۰، امید به زندگی در مردان به ۸۳.۲ سال و در زنان به ۸۶.۹ سال خواهد رسید و تا سال ۲۰۷۰، این میزان برای مردان ۸۵.۸ سال و برای زنان ۸۹.۲ سال پیشبینی شده است.
به همین ترتیب، تعداد بازنشستگان بالای ۷۰ سال که در سال ۲۰۱۰ حدود ۱۵.۷ میلیون نفر بوده، تا سال ۲۰۴۰ به ۱۷.۲ میلیون نفر افزایش خواهد یافت.
یکی از نگرانیهای اساسی، افزایش نسبت بازنشستگان به شاغلان است. طبق گزارش اداره حسابداری کل، تا سال ۲۰۵۰ این نسبت به ۱:۱ خواهد رسید؛ به این معنا که به ازای هر فرد شاغل، یک بازنشسته وجود خواهد داشت. این شرایط، تأمین منابع مالی برای پرداخت مستمریها را با چالش مواجه میکند، چرا که کاهش تعداد شاغلان به معنای کاهش درآمد حاصل از حق بیمه تأمین اجتماعی خواهد بود.
راهکارهای پیشنهادی فعالان اقتصادی برای حفظ تعادل سیستم بازنشستگی شامل موارد زیر است:
- افزایش پذیرش مهاجران: بر اساس برآوردها، برای جبران کاهش تعداد شاغلان، ایتالیا نیاز دارد سالانه ۱۸۰ هزار مهاجر جدید جذب کند.
- افزایش نرخ حق بیمه تأمین اجتماعی: گابریله فاوا رئیس اداره تأمین اجتماعی ایتالیا بر لزوم افزایش مشارکت مالی کارکنان در حق بیمه تأکید دارد. وی هشدار داده که هرگونه سخاوتمندی در ارائه خدمات بازنشستگی بدون افزایش منابع مالی، میتواند سیستم را دچار ناپایداری کند.
- سیاستهای تشویقی برای افزایش زاد و ولد: نرخ باروری در ایتالیا رو به کاهش است و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۷۰ به ۱.۶۲ فرزند به ازای هر زن برسد. این میزان برای تأمین نیروی کار آینده ناکافی خواهد بود.
این مشکل تنها محدود به ایتالیا نیست، بلکه یک چالش برای کل اتحادیه اروپا محسوب میشود. طبق برآوردهای یورواستات، مهاجرت نیز نمیتواند بهطور کامل اثرات کاهش نرخ زاد و ولد را جبران کند و به همین دلیل، نسبت وابستگی بازنشستگان به نیروی کار به شدت افزایش خواهد یافت.
در حال حاضر، ۱۵.۸ میلیون نفر بازنشسته در ایتالیا در مقابل ۲۳.۱ میلیون نفر نیروی کار فعال قرار دارند. در صورت عدم اجرای اصلاحات ساختاری، این تعادل در آینده به شکل نگرانکنندهای دچار اختلال خواهد شد.
https://www.quotidiano.ilsole24ore.com/sfoglio/aviator.php?newspaper=S24&issue=20250205&edition=SOLE&startpage=1&displaypages=2
واکنش مقامات اروپایی به تهدیدات ترامپ درباره اعمال یکجانبه عوارض گمرکی
مقامات اروپایی واکنشهای مختلفی به اظهارات دونالد ترامپ درباره اعمال تعرفههای گمرکی یکجانبه از سوی آمریکا نشان دادهاند. آدولفو اورسو وزیر تجارت ایتالیا در نشست اخیر در ورشو تاکید کرد که اتحادیه اروپا باید گفتوگوهایی سازنده با واشنگتن آغاز کند تا از یک جنگ تجاری اجتناب شود و یک همکاری استراتژیک جدید در زمینههای مختلف ایجاد گردد. وی افزود که چنین همکاریای میتواند رقابتپذیری جهانی اروپا را تقویت کند.
از سوی دیگر، اورسولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا اعلام کرد که اتحادیه اروپا در برابر تهدیدات تعرفهای آمریکا با حفظ منافع خود مذاکره خواهد کرد. این در حالی است که دولت فرانسه در واکنش به تهدیدات ترامپ اعلام کرده که هیچ امتیازی به آمریکا نخواهد داد و در صورت اعمال تعرفههای جدید آماده است تا اقدام متقابل کند.
در انگلستان، کیر استارمر نخستوزیر تصریح کرده که لندن قصد دارد روابط خود را با ایالات متحده حتی در دوره جدید ریاستجمهوری ترامپ محکم نگه دارد و به همکاری تجاری با آمریکا ادامه دهد. در مجموع، به نظر میرسد که کشورهای اروپایی به رغم تفاوتهای رویکرد، در مواجهه با سیاستهای تجاری ترامپ تلاش دارند تا منافع خود را حفظ کنند و از تشدید تنشها جلوگیری نمایند.
https://www.msn.com/it-it/notizie/mondo/dazi-poste-usa-stop-a-pacchi-da-pechino-e-hong-kong-crollo-in-borsa-per-le-societ%C3%A0-cinesi-di-e-commerce/ar-AA1yoCmc
امضای قرارداد همکاری بین مرکز فضایی محمد بن راشد و شرکت تالس آلنیا اسپیس
به گزارش روزنامه اقتصادی ایل سوله، شرکت تالس آلنیا اسپیس (Thales Alenia Space) قراردادی با مرکز فضایی محمد بن راشد (MBRSC) امضا کرده است. طبق این قرارداد، این شرکت مسئول طراحی و توسعه ماژول پرواز خدمه و علمی امارات خواهد بود که قرار است در پروژه دروازه قمری (Lunar Gateway)، ایستگاه فضایی آیندهای که به دور ماه میچرخد، به کار گرفته شود. این پروژه در ژانویه 2024 توسط ناسا به امارات متحده عربی واگذار شد.
شرکت تالس آلنیا اسپیس که در زمینه فناوری فضایی فعالیت دارد، به صورت سرمایهگذاری مشترک بین شرکت تالس فرانسه (با 67 درصد سهم) و لئوناردو ایتالیا (با 33 درصد سهم) تأسیس شده است.
https://www.quotidiano.ilsole24ore.com/sfoglio/aviator.php?newspaper=S24&issue=20250205&edition=SOLE&startpage=1&displaypages=2
امضای لایحهای برای تسریع در برنامه مزایدههای ذخیرهسازی گاز در ایتالیا
ژیلبرتو پیکتتو وزیر محیط زیست و امنیت انرژی ایتالیا، لایحهای را امضا کرد که به موجب آن شرکتهای گازی مجاز خواهند بود تا زمان مزایدههای مربوط به فروش گاز ذخیرهشده را به جلو بیاندازند. وزیر پیکتتو هدف از این اقدام را پیشگیری از تشدید بهای گاز به دلیل تنشهای ژئوپلیتیکی و سودجویی احتمالی در این بازار دانست و تأکید کرد که این تصمیم به کاهش قیمت گاز برای شهروندان و مشاغل ایتالیا کمک خواهد کرد.
وی افزود که برای شرکتهای گازی سهمیهای تا 5000 میلیون متر مکعب گاز ذخیرهشده در نظر گرفته شده است. این اقدام به منظور بهرهبرداری از شرایط مناسب قیمتها بین فوریه و مارس طراحی شده است، در صورتی که قیمتهای آتی تابستان و زمستان آینده مطلوبتر از قیمتهای کنونی باشد. همچنین وزیر توضیح داد که این لایحه امکان نگهداری حجم بیشتری از گاز ذخیرهشده را در صورتی که قیمتهای فعلی کمتر از پیشبینیهای تابستان باشد، فراهم خواهد کرد.
https://www.mase.gov.it/comunicati/energia-pichetto-firma-decreto-anticipare-aste-stoccaggio-gas
کاهش فروش خودروهای نو در ایتالیا در ماه ژانویه 2025
طبق آمار منتشر شده توسط وزارت راه ایتالیا، فروش خودروهای نو در ماه ژانویه 2025 در مقایسه با همین ماه در سال گذشته با کاهش 5.8 درصدی روبهرو شده است. در این ماه، تعداد خودروهای نو فروختهشده به 133.692 دستگاه رسید که در مقایسه با 142.010 دستگاه فروش در ژانویه 2024 کاهش نشان میدهد.
در میان برندهای مختلف، استلانتیس (فیات) با فروش 41.532 دستگاه خودرو، کاهش 15.8 درصدی را تجربه کرده است. همچنین، گزارش وزارت امور زیربنایی و ترابری ایتالیا نشان میدهد که در مجموع 608.172 دستگاه خودرو در ماه ژانویه 2025 در ایتالیا فروخته شده که از این تعداد، 21.98 درصد مربوط به خودروهای نو و 78.02 درصد مربوط به خودروهای کارکرده بوده است. در این بین، مدلهای محبوب خریداریشده در این ماه شامل پاندا از استلانتیس، ساندرو از گروه رنو و اونجر از جیپ اونجر بودهاند.
https://www.corriere.it/economia/trasporti