اخبار اقتصادی زیمبابوه
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی کشور زیمبابوه، بوتسوانا و زامبیا در هفته اول آذر ماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
زیمبابوه
بحران انرژی در زیمبابوه با افزایش مشکلات در نیروگاه هوآنگ
با پدیده خشکسالی و تشدید آن در ابتدای سال 2024 و کاهش سطح آب دریاچه کاریبا میزان تولید برق زیمبابوه تا حدود زیادی کاهش یافت. این کاهش انرژی با ایجاد مشکلات جدی در فاز 8 نیروگاه هوانگ به شدت تشدید شد، اما دولت توانست تا حدود زیادی این کسری برق را مدیریت کند. در هفته گذشته فاز 7 نیروگاه هوانگ نیز دچار قطعی گسترده شد که این امر تأثیر زیادی بر توان اداره برق زیمبابوه برای تأمین برق کشور شد. با توجه به استهلاک نیروگاه هوآنگ انتظار می رود در صورت عدم بازسازی و تعمیرات این نیروگاه تأمین برق در سال 2025 با مشکلات جدی تری نیز روبرو شود.
اما این چالش با مشکلات مالی اداره برق زیمبابوه برای تسویه بدهیهایش با پیمانکاران چینی نیروگاه به سمت وضعیت دشوارتری حرکت میکند. طرف های چینی اصرار دارند که ادامه تعمیرات و فعالیت در نیروگاه منوط به پرداخت بدهیها به پیمانکاران است، در غیر این صورت خدمات طرف چینی متوقف و نیروگاه با خاموشیهای اساسی روبرو خواهد شد. با توجه به چالش های مالی بانک های زیمبابوه ای در حال حاضر انتظار نمی رود که خواستههای مالی طرف های چینی به راحتی قابل تأمین باشد.
بحران مالی زیمبابوه توان این کشور برای پرداخت بدهیها به طرف های چینی را با مشکل روبرو کرده است. از سوی دیگر خاموشیهای گسترده در بخش صنایع زیمبابوه رشد صنعتی را به شدت کند کرده است و بسیاری از سرمایه گذاران خارجی هشدارهایی برای خروج از زیمبابوه داده اند.
بوتسوانا
تأکید رییس جمهور جدید بوتسوانا بر تنوع بخشی به اقتصاد
آقای دوما بوکو، رییس جمهور جدید بوتسوانا موضوع ضرورت تنوع بخشیدن به اقتصاد این کشور را یکی از مهمترین اهداف خود معرفی کرده است. او از ابتدا تک محصولی بودن بوتسوانا و اتکای بیش از حد این کشور بر صنعت فروش الماس را عامل رکود و عدم توسعه این کشور معرفی میکرد. آقای بوکو در اولین مصاحبه خود خطاب به مردم به این موضوع پرداخت.
وی اظهار کرد 80 درصد درآمد بوتسوانا ناشی از فروش الماس است. عدم استقبال از الماس در سال گذشته درآمدهای کشور را به شدت کاهش داد و ضربه مهلکی به اقتصاد کشور زد. این موضوع نشان داد که بوتسوانا دیگر نمیتواند و نباید فقط به الماس تکیه کند. باید سرمایه گذاران را ترغیب کرد تا در بخش های مختلف مثل انرژیهای تجدیدپذیر، کشاورزی، گردشگری و فناوری به بوتسوانا بیایند. آقا بوکو ادامه داد بوتسوانا 3200 ساعت در سال از نور خورشید بهره میبرد که در جهان جز بالاترینهاست. بنابراین کشور ما ظرفیت خوبی برای سرمایه گذاری در انرژی خورشیدی دارد. صنعت دارویی نیز از حوزههایی است که ما باید در آن فعالیت کنیم و باید به سمت صنعتی سازی این موضوع حرکت کنیم. ما این توانمندی را داریم که جایگاه خود در بازارهای بین المللی را پیدا کنیم. باید تأکید کنیم که حالا بعد از همکاری با اسپیس ایکس سرعت اینترنت در کشور به شکل چشمگیری افزایش یافته است. ما باید از این فرصت برای ارتباط بیشتر با جهان و نوآوری و خلاقیت بیشتر استفاده کنیم.
زامبیا
امیدواری زامبیا به بهبود وضعیت اقتصادی در سال 2025
کشور زامبیا در سال 2024 با مشکلات عدیده اقتصادی روبرو بود که بخش مهمی از آن ناشی از پدیده خشکسالی بود. اثرات این پدیده در تمامی قسمت های اقتصادی این کشور مشاهده شد که مهمترین آن افزایش روزافزون تورم و کاهش ارزش پول ملی این کشور بود. آقای موسوکوتوانه، وزیر اقتصاد و دارایی زامبیا در مراسم امضای قرارداد توسعه جاده موفولیرا-موکامبو با تشریح وضعیت بحرانی که در سال 2024 برای کشور ایجاد شد شد، ادامه داد دولت در مواجهه با چالش ها بسیار جدی بود و اقتصاد را در سرلوحه فعالیت های خود قرار دارد. برخی از شیطنت ها انجام شد که شرایط را بدتر کرد. برخی نیز برای نشان دادن وخامت اوضاع به گزارش صندوق بین المللی پول استناد میکنند که نرخ رشد امسال را 1.1 اعلام کرده است. اما میتوانیم قول دهیم که در سال آتی این وضعیت تا حد زیادی بهبود خواهد یافت و کشور به رشد بسیار بالایی دست پیدا خواهد کرد. باید تأکید کنیم که طبق بررسیهای هواشناسی در سال جاری بارش های بیشتر از حد معمول خواهیم داشت و این شرایط را در بسیاری از حوزهها بهتر خواهد کرد. وی همچنین بیان کرد انتظار دارد تا در سال 2025 ارزش کواچا، ارز ملی زامبیا ارزش خود را بازیابی کند. ایشان به دفاع از بودجه ملی تهیه شده نیز پرداخت و بیان کرد این بودجه متوازن است و به ایجاد یک تعادل اقتصادی در سال آتی کمک خواهد کرد.