معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۸/۲۱- ۰۸:۱۶ - مشاهده: ۵۸

اخبار اقتصادی زیمبابوه، بوتسوانا و زامبیا

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی کشور زیمبابوه، بوتسوانا و زامبیا در هفته سوم آبان ماه 1403 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد:

زیمبابوه

دومین ماهواره زیمبابوه به فضا

دومین ماهواره ارزیابی زیمبابوه با نام «زیم ست 2» به فضا پرتاب شد. آماده سازی این ماهواره برنامه مشترک روسیه و زیمبابوه است که دو نهاد ژئوفضایی ملی زیمبابوه و آژانس فضایی زیمبابوه در آن همکاری داشتند. این ماهواره از ایستگاه وستوچنی در روسیه به فضا پرتاب شد. برنامه ساخت این ماهواره به طور مشترک توسط آژانس فضایی زیمبابوه و دانشگاه جنوب غرب در کورسک روسیه ساخته شد. کاربرد این ماهواره بیشتر سنجش از دور در حوزه کشاورزی، حفاظت از محیط زیست و مدیریت منابع طبیعی است.

این در حالی است که نزدیک به دو سال از پرتاب اولین ماهواره زیمبابوه ای به فضا می‌گذرد. مهندسین و دانشجویان آژانس فضایی زیمبابوه به عنوان بخشی از یک بورس تحصیلی عضو تیم ساخت ماهواره بودند. آن‌ها از ابتدای ساخت تا زمان پرتاب در پروژه فعالیت داشتند. زیم ست 2 با استفاده از یک دوربین چندطیفی با 8 متر رزولوشن فضایی می‌تواند کیفیت و میزان بهره وری زمین‌ها را ارزیابی و کمبودها و نقصان‌های خاک را بسنجد. علاوه بر این از حیث شناسایی مواد معدنی نیز می‌تواند کمک شایان توجهی به زیمبابوه داشته باشد. نقشه برداری شهری با تصویر برداری از جزییات از دیگر کاربردهای مهم این ماهواره است.

متخصصین روسی درصدد هستند تا پایان سال زیرساخت های زمینی موجود را ارتقا دهند تا توانایی فنی ماهواره را برای پوشش باندهای بیشتر تقویت کنند. همچنین برنامه‌های ویژه ای برای آموزش متخصصین زیمبابوه ای مدنظر دانشگاه روسی است. قابل ذکر است که اولین ماهواره زیمبابوه تحت عنوان زیم ست 12 در 7 نوامبر 2022 به فضا پرتاب شد و حالا دقیقا دو سال بعد ماهواره دوم به فضا پرتاب می‌شود. البته ماهواره اول از ایستگاه والاپس ناسا در ویرجینیای آمریکا و همراه با آفریقا ست اوگاندا به فضا پرتاب شده بود. زیمبابوه در میان انگشت شمار کشورهای آفریقایی (نیجریه، غنا؛ آفریقای جنوبی، کنیا و روآندا) است که توانسته ماهواره ای را با موفقیت به فضا پرتاب و در مدار قرار دهد.

در حال حاضر آژانس فضایی زیمبابوه در حال نوسازی و ارتقای مرکز کنترل زمینی ماهواره ای خود در ایستگاه زمینی مازووه است تا بتواند ظرفیت دریافت داده‌ها از ماهواره‌های جدیدش را ارتقا دهد.

 بوتسوانا

قانونی سازی ورود اتباع زیمبابوه به بوتسوانا

آقا دوما بوکو، رییس جمهور جدید بوتسوانا در یکی از اولین اقدامات خود قول داد هر چه سریع تر اجازه اقامت و کار اتباع زیمبابوه ای در بوتسوانا را قانونی کند. آقای بوکو در مصاحبه با بی بی سی اظهار داشت: زیمبابوه ای‌ها کارهایی می‌کنند که دیگران نمی‌توانند انجام دهند. اما ورود غیرقانونی و گسترده آن‌ها به بوتسوانا چالش های زیادی برای کشور ایجاد می‌کند. آن‌ها بدون مدرک وارد کشور می‌شوند و منابع محدود کشور صرف آن‌ها می‌شود. آن‌ها تحت نظاتر هیچ قانونی نیستند و هر جرم و جنایتی را مرتکب می‌شوند و نظام قضایی نمی‌تواند آن‌ها را به راحتی مورد پیگرد قرار دهد. بنابراین باید حضور آن‌ها به صورت رسمی‌باشد و تنها کسانی که مجوزهای لازم را اخذ می‌کنند می‌توانند در بوتسوانا فعالیت داشته باشند.

بوتسوانا دومین کشوری است که زیمبابوه ای‌ها در آن بسیار پرشمار هستند. تعداد دقیق زیمبابوه ای‌هایی که به بوتسوانا رفت و آمد می‌کنند به صورت دقیق مشخص نیست، اما هزارات نفر برای کار در بوتسوانا بدون هیچ نظارتی به کشور وارد و از آن خارج می‌شوند. بنا به اظهارات آقای بکو 98 درصد این افراد بدون هیچ مجوزی وارد کشور می‌شوند. آماری که در سال 2021 تا 2023 از میزان حضور زیمبابوه ای‌ها در بوتسوانا وجود داشت بیش از 13000 نفر بود. هر روزه پلیس مهاجرت بوتسوانا تعداد پرشماری از زیمبابوه ای‌ها را اخراج و به کشورشان باز می‌گرداند.

 زامبیا

طرح مشترک زامبیا و زیمبابوه برای ایجاد سیستم خورشیدی شناور بر روی سد کاریبا

دو کشور زامبیا و زیمبابوه طرح مطالعاتی جدیدی را در چارچوب مقام رودخانه زامبزی ایجاد کردند که امکان پذیری ایجاد یک سیستم خورشیدی شناور بر روی سد کاریبا را ارزیابی کنند. این طرح در صدد است که برق تولیدی کاهش یافته از نیروگاه برقی آبی کاریبا را که به واسطه کاهش سطح آب دریاچه است، جبران نماید. وزیر انرژی و توسعه زیمبابوه آقای ادگار مویو اظهار داشت این طرح با همکاری بانک توسعه آفریقایی در حال انجام است.  او ادامه داد کشور با مشکل جدی قطعی برق روبرو است و توان تولیدی برق بسیار کاهش یافته است. ظرفیت تولید برق در کاریبا و هوآنگ نیز بسیار پایین آمده است. (توان تولیدی نیرگواه برق آبی کاریبا در سال گذشته از 1050 مگاوات به 200 مگاوات کاهش یافته است) برنامه‌هایی وجود دارد که از طریق مقام رودخانه زامبزی برنامه پژوهشی مشترکی بین دو کشور صورت پذیرد که بتواند با ایجاد پنل های خورشیدی شناور بر روی رودخانه میزان تولید برق را افزایش دهد. هدف ما این است که در سه ماهه اول 2025 بتوانیم این طرح را اجرا کنیم. البته در مرحله اول باید بتوانیم امکان پذیری آن را تشخیص دهیم. این طرح به لحاظ محیط زیستی هم بسیار ارزشمند است. زیرا هیچ زمینی را اشغال نمی‌کند و حتی باعث عدم تبخیر آب دریاچه می‌شود.

حضور شرکت های زامبیایی در نمایشگاه واردات صادرات چین

یک شرکت زامبیایی متخصص در استخراج سنگ‌های قیمتی، تولید عسل و صنایع دستی به اسم جیلی ترندز قصد دارد از هفتمین نمایشگاه بین‌المللی واردات چین برای ورود به بازار وسیع چین استفاده کند. این شرکت یکی از 9 شرکت زامبیایی شرکت کننده در  نمایشگاه امسال است مسئول شرکت اظهار داشت که این نمایشگاه یکی از بزرگترین نمایشگاه‌ها در جهان است که مشارکت گسترده ای را از بخش های مختلف جلب کرده است. این مقام شرکت گفت که این رویداد فرصتی ارزشمند برای ایجاد شبکه با طیف گسترده ای از شرکت ها است. مدیر اجرایی این شرکت که برای اولین بار در نمایشگاه شرکت خواهد کرد، شین هوا گفت که بازار در چین بزرگ است و به همین دلیل است که ما همیشه دعوت را برای حضور می‌پذیریم. نکوانی گفت که این شرکت مشتاق به ایجاد همکاری‌ها و کشف فرصت های مشارکت با علاقه مندان به محصولاتش است و هدف آن گسترش دامنه فعالیت خود در بازار چین است. علاوه بر این، او گفت که علاقه مند به مشارکت با شرکت های چینی برای افزایش ارزش افزوده برای محصولاتش است. نکوانی همچنین رفتار تعرفه صفر چین برای همه خطوط تعرفه کشورهای کم توسعه یافته آفریقا را ستود و آن را تقویتی برای صادرات شرکت های کوچک و متوسط در این کشورها توصیف کرد.

 

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما