معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۹/۳۰- ۱۷:۰۳

اخبار اقتصادی عربستان سعودی - جده

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی عربستان سعودی در هفته چهارم آذر ماه 1403 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

آخرین وضعیت از نرخ تورم در عربستان سعودی

بر اساس اعلام اخیر سازمان ملی آمار و داده‌های عربستان سعودی نرخ تورم سالانه در عربستان سعودی در ماه نوامبر 2024 میلادی در مقایسه با مدت مشابه آن در سال 2023 گذشته به  2 درصد رسیده است. به ادعای مقامات اقتصادی عربستان سعودی، این کشور در میان کشورهای عضو گروه بیست پایین ترین نرخ تورم را ثبت کرده است. شایان ذکر است که شاخص قیمت مصرف‌کننده (CPI) تغییرات قیمت‌هایی را که مصرف‌کنندگان برای سبد ثابتی از کالاها و خدمات متشکل از 490 قلم می‌پردازند منعکس می‌کند. آمار شاخص قیمت مصرف‌کننده در عربستان سعودی به‌صورت ماهانه اعلام و منتشر می‌شود.

راه اندازی مجمع سرمایه‌گذاری ورزشی توسط وزارتخانه‌های ورزش و سرمایه گذاری عربستان

وزارت ورزش و وزارت سرمایه‌گذاری عربستان سعودی از راه‌اندازی مجمع سرمایه‌گذاری ورزشی(SIF) با شعار «سرمایه‌گذاری جاه‌طلبانه ورزش» که در بازه زمانی 7 تا 9 آوریل 2025 در محل هتل ریتز کارلتون در ریاض با مشارکت گروهی از سخنرانان بین‌المللی و محلی و رهبران بخش ورزش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی برگزار خواهد ‌شد، خبر دادند. این مجمع براى افزایش جنبه‌هاى سرمایه‌گذاری در حوزه ورزش و برجسته‌سازى فرصت‌های امیدوارکننده در زمینه‌های مربوطه برگزار خواهد ‌شد. ضمنا در این مجمع برگزاری چندین نشست مهم با مشارکت سطح بالا و گسترده از نهادهاى فعال‌ در بخش خصوصی و بخش‌های بین‌المللی، علاوه بر حضور نمایندگان فدراسیون‌های بین‌المللی ورزش، و بحث در مورد چالش‌های پیش‌روی بخش ورزش، با تمرکز بر ارتقای پایداری و توسعه فرصت های سرمایه‌گذاری در بخش ورزشی صورت مى گیرد.

برگزاری نمایشگاه آینده‌ی رسانه‌ها 2025 در عربستان

رسانه‌های محلی عربستان نوشتند، دور جدید نمایشگاه بین‌المللی "آینده رسانه‌ها "موسوم به (FOMEX)  از 19 لغایت 21 فوریه 2025 با مشارکت بیش از 45 شرکت صاحب نام بین‌المللی و تعدادی از شرکت‌های داخلی و خارجی در شهر ریاض به مدت سه روز برگزار خواهد شد، به نوشته روزنامه‌های سعودی، عربستان با برگزاری این رویداد موقعیت خود را به عنوان یک مقصد رسانه‌ای جهانی تحکیم خواهد ‌بخشید. برگزاری دور بعدی نمایشگاه بین المللی (FOMEX) در ریاض گامی در جهت تقویت بُعد بین‌المللی رسانه‌های سعودی صورت می‌گیرد، در این راستا شرکت‌هایی جهانی مانند: شرکت (Sony) پیشتاز عرصه‌ فناوری و الکترونیک، شرکت کانادایی(Ross Video)  یکی از برجسته‌ترین ارائه دهندگان سیستم تولید و پخش تلویزیونی در جهان و شرکت آلمانی (Lawo) ارائه دهنده‌ی راه‌حل‌های پیشرفته سیستم‌های صوتی و تصویری، مشارکت خود در نمایشگاه FOMEX 2025  در شهر ریاض را اعلام کرده اند. همچنین شرکت (Gravity Media)  متخصص تولید رسانه و پخش رویدادهای مهم، شرکت‌ (TVU Networks)  ارائه دهنده‌ی راه‌حل‌های ابری پخش زنده و شرکت Canare Middle East FZCO   یکی از شرکت‌های برند ژاپنی پیشرو در فناوری‌های پخش زنده، از مشارکت خود در این نمایشگاه پرده برداشت.

میزبانی ریاض برای برگزاری بزرگترین رویداد آماری جهان در سال 2026

سازمان ملی آمار عربستان سعودی میزبانى خود برای برگزاری ششمین مجمع جهانی داده‌های سازمان ملل متحد 2026 را رسما برعهده گرفت. این تصمیم در پایان برگزاری پنجمین دوره این جمع که در شهر مدئین، کلمبیا در طى بازه زمانى 12 تا 15 نوامبر 2024م با مشارکت 193 کشور عضو سازمان ملل برگزار شد، اتخاذ گردید. مجمع فوق بزرگترین رویداد جهانی با حضور20 هزار شرکت‌کننده به نمایندگی از دولت‌ها، سازمان ملی آمار، سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای، جامعه مدنی، دانشگاه‌ها و بخش خصوصی برای بحث در مورد چالش‌های سیستم آماری و داده‌های جهانی و تقویت همکاری بین سیاست‌گذاران و کارشناسان از سراسر جهان شمرده مى شود. شایان ذکر است که عربستان از طریق سازمان ملی آمار این مجمع را در شهر ریاض برگزار خواهد نمود.

ارزش صادرات مجدد 16 میلیارد دلاری عربستان در سال ۲۰۲۴  

وزیر صنعت و منابع معدنی عربستان سعودی، اعلام کرد که ارزش صادرات مجدد این کشور در سال ۲۰۲۴ با رشدی ۲۳ درصد نسبت به سال گذشته 2023 به ۶۱ میلیارد ریال سعودی (16.35 میلیارد دلار) رسیده است. به ادعای وی این دستاورد نتیجه وجود زیرساخت‌های قوی و توسعه سریع خدمات لجستیکی در عربستان، همراه با همکاری منسجم میان تمام نهادهای دولتی این کشور است. وی در نشست افتتاحیه ششمین دوره کنفرانس زنجیره تأمین و خدمات لجستیکی که با عنوان «نقش شکوفایی لجستیکی در تقویت زنجیره‌های تأمین عربستان و دستیابی به رقابت‌پذیری جهانی در چارچوب چشم‌انداز ۲۰۳۰» در ریاض برگزار شد، تأکید کرد که توسعه خدمات لجستیکی و قدرت زنجیره‌های تأمین، از عوامل کلیدی در افزایش رقابت‌پذیری صنایع عربستان سعودی است. این عوامل همچنین باعث تسهیل دسترسی محصولات تولید ملی به بازارهای جهانی، کاهش هزینه‌های سرمایه‌گذاران صنعتی، و جذب سرمایه‌گذاری‌های هدفمند به عربستان شده‌اند. وی همچنین اشاره کرد که عربستان بخاطر مزایای رقابتی محیط سرمایه‌گذاری به مقصدی جذاب برای سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ جهانی تبدیل شده است، وزیر سعودی در ادامه به نقش زیرساخت‌ها و خدمات لجستیکی پیشرفته در تقویت بخش معدن عربستان و ایجاد ارزش افزوده از آن اشاره کرد. به گفته او، صادرات شرکت معادن به ۷ میلیارد ریال سعودی رسیده و عربستان در رتبه چهارم جهانی در صادرات فسفات قرار دارد. همچنین، تولید پتروشیمی در شهر صنعتی جبیل، ۶ درصد از تولید جهانی را تشکیل می‌دهد. وی افزود: «اگرچه مدت زمان زیادی از زمان آغاز اجرای استراتژی جامع معدن در این کشور نگذشته است، اما عربستان سعودی توانسته جایگاه برجسته‌ای در بخش معدن در سطح جهانی به دست آورد.» وی همچنین به کنفرانس بین‌المللی معدن که دوره جدید آن در ژانویه آینده برگزار خواهد شد، اشاره کرد و آن را مهم‌ترین رویداد معدنی دانست که ذی‌نفعان این صنعت را از سراسر جهان گرد هم می‌آورد تا چالش‌ها و فرصت‌های بخش معدن را بررسی کنند.

پیشنهاد عربستان: تغییر نام سازمان کشورهای عرب صادرکننده نفت به سازمان انرژی عربی

به گزارش روزنامه عربی زبان"الریاض"، در صد و سیزدهمین نشست وزارتی سازمان کشورهای عربی صادر کننده نفت "او آ پک" که در روز یکشنبه 25 آذر 1403 در کویت برگزار شد، کشورهای عضو این سازمان، با تصمیم بازنگری و بازسازی در ساختار سازمان کشورهای عرب تولیدکننده نفت(آاوپک)، بازنگری اساسنامه آن سازمان، تدوین مجدد توافقنامه ایجاد آن، توسعه فعالیت‌های و تغییر نام آن به سازمان انرژی عربی انرژی(AEO)  موافقت نمودند. این تصمیم پس از تأیید مرحله اول پروژه، که شامل اصلاحات پیشنهادی در اساسنامه سازمان فوق الذکر بود، چراغ سبزی به دبیرخانه سازمان در جهت تداوم تلاش‌ها برای توسعه فعالیت‌های سازمان محسوب می‌شود. اصلاحات اساسی پیشنهادی صورت گرفته در توافقنامه بلافاصله پس از پایان روند تصویب آن، به اجرا در خواهد آمد. دبیرخانه سازمان فوق توضیح داد که تصمیم به بازسازی ساختار سازمان، بازنگری در اساسنامه، توسعه فعالیت‌ها و تغییر نام آن ، براساس پیشنهادی عربستان سعودی صورت گرفت است. این سازمان هم اکنون شامل عضویت یازده کشور عربی به قرار ذیل می‌شود: امارات، بحرین، الجزایر، عربستان، سوریه، عراق، قطر، کویت، لیبی و مصر

افتتاح دوازدهمین دوره از کنفرانس شبکه‌های هوشمند در عربستان سعودی

وزیر انرژی عربستان، طی مراسمی دوازدهمین دوره کنفرانس شبکه‌های هوشمند و نمایشگاه همراه آن با شعار «انرژی و پایداری» را افتتاح کرد. این کنفرانس به بررسی چالش‌های ادغام انرژی‌های تجدیدپذیر در شبکه برق، استانداردهای طراحی و بهره‌برداری از شبکه‌ها، راهکارهای بهره‌وری انرژی و بررسی جدیدترین فناوری‌های ذخیره‌سازی انرژی پرداخت. وی در سخنرانی خود تأکید کرد که فناوری‌های شبکه‌های هوشمند نقشی کلیدی در تحول انرژی ایفا می‌کنند و با کمک سیستم‌های اندازه‌گیری هوشمند، اتوماسیون عملیات و فناوری‌های ارتباطی، تولید، انتقال، توزیع و مصرف انرژی را بهبود می‌بخشند. وزیر سعودی در ادامه افزود که در راستای تحقق اهداف چشم‌انداز ۲۰۳۰ عربستان، از سال ۲۰۲۱ تا کنون بیش از ۱۱ میلیون کنتور هوشمند در این کشور نصب شده است که به افزایش بهره‌وری انرژی و مدیریت بهینه مصرف کمک کرده است. همچنین، وزارت انرژی قصد دارد تا پایان سال ۲۰۲۵، ۴۰ درصد از شبکه‌های توزیع را خودکار کند که تاکنون به ۳۲ درصد از این هدف دست یافته است. وزیر انرژی از برنامه ساخت ۹ مرکز کنترل پیشرفته تا سال ۲۰۲۶ خبر داد و تأکید کرد که ظرفیت ذخیره‌سازی انرژی با باتری‌ها تا سال ۲۰۳۰ به ۴۸ گیگاوات ساعت خواهد رسید. وی همچنین به توسعه شبکه‌های برق در خاورمیانه و آفریقا اشاره کرد و از اقدامات انجام‌شده برای افزایش کارایی و کاهش هدررفت انرژی خبر داد. در پایان و در حاشیه برگزاری این کنفرانس ، چندین توافقنامه و یادداشت تفاهم در حوزه‌های مختلف انرژی به امضاء رسید.  همچنین ضمن اهداء جوایز به نویسندگان مقالات برگزیده از آنان تقدیر و تشکر بعمل آمد. این کنفرانس طی سه روز برگزاری خود، بیش از ۴۰ مقاله علمی را درباره نوآوری‌ها و راه‌حل‌های پایدار در شبکه‌های هوشمند ارائه نمود.

سفر وزیر صنعت و منابع معدنی عربستان به مصر

به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان سعودی(واس) ، بندر بن ابراهیم الخریف، وزیر صنعت و منابع معدنی عربستان سعودی در روز دوشنبه 26 آذر 1403 در جریان انجام یک سفر رسمی‌به مصر با مصطفی مدبولی نخست وزیر مصر دیدار و گفتگو کرد. در این نشست طرفین بر اهمیت و نقش تشکیل شورای عالی هماهنگی میان عربستان سعودی و مصر و موافقتنامه تشویق و حمایت از سرمایه گذاری‌های متقابل و نقش آن دو در تقویت رشد سرمایه‌گذاری‌های مشترک میان دو کشور و افزایش حجم مبادلات تجاری و بازرگانی و همچنین تشویق بخش خصوصی دو کشور به استفاده از فرصت های عالی موجود برای سرمایه گذاری در عربستان سعودی و مصر تأکید کردند.

آغاز مذاکرات تجارت آزاد میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و ژاپن

به گزارش روزنامه "البلاد"، فرید بن سعید العسلی، معاون سازمان تجارت خارجی در امور موافقتنامه‌ها و سازمان‌های بین‌المللی، ریاست هیات اعزامی عربستان سعودی را در مذاکرات موافقتنامه تجارت آزاد میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و ژاپن که از 20 تا 22 آذر 1403 برگزار شد را بر عهده گرفت. به گفته منابع آماری عربستان سعودی حجم مبادلات تجاری میان عربستان و ژاپن در سال 2023م به حدود 41 میلیارد دلار رسیده است. مهمترین کالاهای صادراتی عربستان به ژاپن، مواد معدنی و شیمیایی و مهمترین کالاهای صادراتی ژاپن به عربستان ، خودرو و قطعات خودرو و ابزارآلات به شمار می روند.

بررسی توسعه بخش لجستیک میان عربستان و عراق

به گزارش روزنامه "البلاد"، بیش از 80 مسئول و سرمایه‌گذار بخش لجستیک به ریاست قائم مقام وزیر حمل و نقل و خدمات لجستیک دکتر رمیح بن محمد الرمیح و با حضور مهندس سهیل بن محمد ابانمی، رئیس سازمان زکات، مالیات و گمرک، بازدید میدانی ای را از گذرگاه "جدیده عرعر" انجام دادند. هدف از این بازدید، اطلاع یافتن از روند عملیات لجستیکی و گردش تجارت میان عربستان و عراق و طرح های آینده نگرانه برای این گذرگاه و فرصت های سرمایه گذاری و رشد در حجم مبادلات تجاری بوده است.

بانک مرکزی عربستان سعودی از راه‌اندازی سرویس پرداخت "سامسونگ‌پی "در کشور خبر داد

بانک مرکزی عربستان سعودی (ساما) با انتشار اطلاعیه ای اعلام کرد که این بانک در راستای تحقق اهداف سند چشم‌انداز 2030 عربستان و همسو با آن، سرویس پرداخت Samsung Pay از طریق سیستم ملی پرداخت مدى در کشور راه‌اندازی شده است. این اقدام در راستای تلاش‌های مستمر بانک مرکزی عربستان سعودی برای تقویت زیرساخت‌های پرداخت دیجیتال در این کشور انجام شده است. سرویس Samsung Pay با هدف ارائه تجربه‌ای پیشرفته و ایمن به کاربران طراحی شده و به آن‌ها امکان می‌دهد کارت‌های مدى و کارت‌های اعتباری دیجیتال خود را به‌راحتی و با امنیت بالا از طریق اپلیکیشنSamsung Wallet  مدیریت و استفاده کنند. این گام مهم، بخشی از استراتژی بانک مرکزی عربستان برای گسترش استفاده از راه‌حل‌های مالی مبتنی بر فناوری در دستگاه‌های هوشمند، تقویت شمول مالی، و تشویق بخش مالی به ارائه خدمات مدرن به مشتریان است. گفته شد این سرویس پرداخت به عنوان یکی از نوآوری‌های تکنولوژیک برای پاسخگویی به نیازهای بازار عربستان سعودی معرفی شده و تجربه پرداخت دیجیتال را تسهیل می‌نماید و علاوه بر آن، جایگاه عربستان سعودی به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در حوزه پرداخت‌های مبتنی بر فناوری در سطح جهانی را تثبیت می‌کند.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما