اخبار اقتصادی شرق افغانستان – جلال آباد
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شرق افغانستان در دهه سوم اسفند ماه 1402 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
کمک مالی اتحادیه اروپا به بیمارستان ۵۰ تختخوابی بیمارهای ساری در استان ننگرهار
سازمان جهانی بهداشت در مورد کمک مالی به یک بیمارستان در ننگرهار خبر داده که به هزاران نفر خدمات بهداشتی ارائه میکند. شعبه افغانستان این سازمان در صفحه ایکس خود نوشته که این کمک توسط مأموریت اتحادیه اروپا برای هزینه در بیمارستان ۵۰تختخوابی بیمارهای ساری اختصاص دادهشده که به کمک مالی سازمان جهانی بهداشت فعالیت میکند. به گفته سازمان جهانی بهداشت این بیمارستان ماهانه به تقریباً ده هزار نفر در افغانستان خدمات بهداشت روزانه فراهم میکند و برای بستری شدن و درمان ۵۰ نفر زمینه همزمان را فراهم میسازد. در اوایل ماه اسفند جاری این سازمان در یک گزارش خود گفته بود که افغانها در سال جاری میلادی یک سیستم بیثبات بهداشتی را تجربه میکنند و اکثریت آنها با کمبود مواد غذایی و خطر قحطی مواجهاند.
https://da.azadiradio.com/a/32861048.html
به بهرهبرداری رسیدن یک شبکه آبرسانی در استان نورستان
مسئولین محلی امارت اسلامی در استان نورستان، از بهرهبرداری کار یک شبکه آبرسانی به هزینه ۳.۸ میلیون افغانی در این استان خبر داده است. مسئولین ریاست احیاء و توسعهای دهات نورستان میگویند کار یک شبکه آبرسانی در اطراف شهرستان وایگل این استان به هزینه ۳.۸ میلیون افغانی به کمک مالی اداره یونیسف تکمیل و به بهرهبرداری سپرده شد. به گفته آنان، با تکمیل کار این شبکه ۵۴۵ خانواده به آب آشامیدنی دسترسی پیدا کردند. پیش از این نیز اداره یونیسف در نقاط مختلف کشور شبکههای آبرسانی را راهاندازی کرده بود.
https://www.avapress.com/fa/news/287335/کار-یک-شبکه-آب-رسانی-نورستان-تکمیل
بیش از 75 جریب زمین در استان ننگرهار از وجود خشخاش پاکسازی شد
دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار در مطلبی نوشته، مدیریت مبارزه با مواد مخدر فرماندهی پلیس ننگرهار در شهرستانهای شینواری، مومندری، لعلپور، اچین، کوت، رودات، چپرهار، اسپینغر، پچیراگام، سرخرود، خوگیانی، کامه و ده بالا بیش از 75 جریب زمین را از وجود خشخاش پاکسازی کردهاند. در ادامه این مطلب آمده است که این کارزار محو خشخاش تا صفر شدن آن در ننگرهار ادامه خواهد داشت.
https://t.me/nmic96/109729
ساخت یک شبکه آبرسانی در شهرستان پچیراگام ننگرهار
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته، با ساخت یک شبکه آبرسانی صدها خانواده در استان ننگرهار در آستانهای دسترسی به آب نوشیدنی پاک قرار دارند. این شبکه، به هزینه شش میلیون و سیصد هزار افغانی از سوی وزارت احیا و توسعه دهات، در شهرستان پچیراگام، زیرساخت است و انتظارمی رود بهزودی به بهرهگیری سپرده شود. مولوی قسمت الله مبارز رئیس احیا و توسعهای دهات ننگرهار گفته است با ساخت این شبکه، 350 خانواده، به آب نوشیدنی پاک دسترسی پیدا میکنند. وی گفت که کار ساخت این شبکه، 90 درصد تکمیلشده است و قراراست بهزودی به بهرهگیری گذاشته شود.
https://www.bakhtarnews.af/drدر-پچی-راگام-ننگرهار-یک-شبکه-آبرسانی-سا/
وزیر قبایل طالبان: بهزودی پول، گذرنامه و سلاح خودمان را خواهیم ساخت
وزیر سرحدات، اقوام و قبایل طالبان در ننگرهار گفته بهزودی پول، گذرنامه، سلاح و برق خود را تولید خواهد کرد. نورالله نوری گفته طالبان بهخوبی به تمام امور رسیدگی کرده اما کسانی که افغانستان را ترک کردهاند، تصویری نادرست ارائه میدهند. وی در گردهمایی زیر نام تقویت وحدت ملی در ننگرهار گفت افغانستان پس از چند مدت در بخش تولید گندم، میوه، روغن و برق به خودکفایی میرسد و در آینده نزدیک گذرنامه و سلاح خود را نیز تولید خواهد کرد.
https://www.afintl.com/202403105480
مسدودشدن گذرگاه تورخم بار دیگر به روی بیماران بدون روادید
مقامات محلی طالبان در ننگرهار از مسدودشدن گذرگاه تورخم برروی بیماران افغان که ویزا ندارند، خبر میدهند. قریشی بدلون، آمر اطلاعات ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان در ننگرهار میگوید این گذرگاه از سوی پاکستانیها مسدود شده است. به گفته وی، تاکنون دلیل بستن این گذرگاه توسط پاکستان مشخص نشده است. در همینحال، بیمارانی که میخواهند بدون مدارک قانونی برای درمان به پاکستان بروند، با مشکلات زیادی مواجهاند. آنان از طالبان و پاکستان میخواهند تا هرچه زودتر برای حل این مشکل اقدام کنند. نزدیک به دو ماه پیش نیز پاکستان گذرگاه تورخم را به روی بیماران افغان بسته بود.
https://8am.media/fa/the-torkham-crossing-was-once-again-blocked-for-patients-without-visas/
تکمیل پروژه برق آفتابی ۴۰ کیلووات در استان کنر
کار پروژه برق آفتابی ۴۰ کیلووات، در استان کنر تکمیل و به بهرهبرداری سپرده شد. مسئولین محلی استان کنر میگویند کار این پروژه در خزانهداری استان تکمیل شده است. قابلذکر آنکه این پروژه با هزینه ۲.۳ میلیون افغانی از محل بودجه وزارت مالیات پرداخت شده است.
https://sarie.news/تکمیلشدن-کار-پروژهی-برق-آفتابی-۴۰/?fbclid
هزاران هکتار زمین خشک و بدون آب در امتداد رودخانه کنر به زمینهای زراعتی مبدل شد
اداره غذا و زراعت سازمان ملل متحد در افغانستان اف. ای. او (FAO) میگوید، حدود ۲۴ هزار هکتار اراضی خشک و بدون آب در امتداد رودخانهای کنر، به اراضی زراعتی و سرسبز تبدیلشده است. این اداره در شبکه ایکس نوشت که این زمینها بر اساس پروژه گرین گراوند (زمین سبز) در استان کنر، با استفاده از روشهای آبیاری محلی و ژاپنی به زمینهای زراعتی مبدل شده و حدود ۶۵۰ هزار نفر از آن بهرهمند شدهاند. به گفته سازمان اف. ای. او در افغانستان، در این مزارع گندم کشت میشود.
https://da.azadiradio.com/a/32859046.html