اخبار اقتصادی اتریش
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی اتریش در نیمه اول تیر 1402 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
افزایش بدهیهای دولتی و کسری بودجه اتریش برای سومین سال متوالی
دیوان محاسبات اتریش با انتشار تحلیل بودجه و بدهیهای دولت در سال 2022، شرایط را همچون سالهای 2020 و 2021 نامناسب اعلام کرد. بر اساس این گزارش، بودجه فدرال در سال گذشته، به میزان 12.7 میلیارد یورو کسری داشته است که نشان از فشار زیاد برروی دولت در سال 2023 میباشد. صورتهای مالی دیوان محاسبات فدرال اتریش نشان از تحمیل مکرر هزینههای جدید به دولت در سه سال اخیر دارد. همزمان در دوره یاد شده، روند تورم در مسیر افزایشی قرار گرفته و در پایان سال 2022، به 8.6 درصد رسیده است. این در حالی است که نرخ تورم غیررسمی یا احساس شده، در پایان سال 2022، نزدیک به 14 درصد بوده و در نیم سال نخست سال 2023 نسز به 19 درصد رسیده است. همزمان بدهی مالی دولت به 270.9 میلیارد یورو افزایش یافته است که نشان از افزایش 30 درصدی بدهی دولت تنها در مدت سه سال دارد.
بر اساس گزارش دیوان محاسبات، کمکهای دولت به شرکتها در دوران همه گیری کرونا و بخشودگیهای مالیاتی و کمکهای مالی به دهکهای ضعیف جامعه در سالهای اخیر، دلیل اصلی افزایش چشمگیر بدهیهای دولت اعلام شده است. بر اساس آمار، در فاصله سالهای 2020 تا 2022، مجموع حجم کمکهای مالی دولت برای کنترل شرایط اقتصادی و کاهش صدمات اقتصادی بحران کرونا، نزدیک به 48 میلیارد یورو بوده است. از آنجایی که تولید ناخالص داخلی اسمیبه دلیل تورم به شدت افزایش یافت، نسبت بدهی دولت به تولید ناخالص داخلی در سال 2022 به 78.4 درصد کاهش یافت، اما به صورت مطلق با 16.4 میلیارد یورو افزایش به 350.8 میلیارد یورو افزایش یافت. همچنین بر اساس اعلام وزارت فدرال دارایی، داراییهای اتریش در سال 2022 به 121.8 میلیارد یورو رسید که 4.2 میلیارد یورو بیشتر از سال قبل بود. این افزایش دارایی عمدتا به دلیل دستیابی اتریش به یک ذخیره استراتژیک گاز طبیعی اعلام شده است.
https://www.diepresse.com/13436704/budget-zum-dritten-mal-in-folge-schreibt-oesterreich-ein-grosses-rotes-minus
کاهش نرخ تورم اتریش در ماه ژوئن
سازمان آمار اتریش اعلام کرد که در ماه ژوئن، نرخ تورم در اتریش با یک درصد کاهش به 8 درصد رسید. این پایینترین نرخ تورم طی 13 ماه گذشته در اتریش است. عامل اصلی این موضوع کاهش نرخ سوخت در این ماه عنوان شده است. علاوه بر آن افزایش هزینههای سبد خانوار و مواد غذایی در این کشور در ماه ژوئن با شیب کمتری همراه بوده است.
https://www.diepresse.com/13437476/inflation-sinkt-im-juni-auf-80-prozent
افزایش نرخ تورم غیررسمی (احساس شده) در اتریش
براساس یک نظرسنجی انجام شده در اتریش، نرخ تورم غیررسمی در این کشور، در ماه ژوئن 2023، به 19.5 درصد رسید که دو برابر بیشتر از میزان رسمی اعلام شده از سوی دولت میباشد. همزمان در آلمان، اگرچه تورم واقعی کمتر از اتریش است، با این وجود تورم درک شده در آلمان نیز بالا است. نرخ تورم درک شده در آلمان در ماه می 2023 بالغ بر 18 درصد بوده است که نشان از تفاوت سه برابری نسبت به نرخ رسمی اعلام شده دارد. در این میان دلایل اصلی تفاوت در تورم رسمی و غیررسمی، سبدهای خرید متفاوت و تفاوت طبقاتی اعلام شده است.
https://www.derstandard.at/story/3000000175296/teures-214sterreich-reale-und-gef252hlte-inflation
نرخ تورم، متاثر از افزایش دستمزدها
ماگنوس برونر، وزیر دارایی اتریش ضمن مخالفت با افزایش دستمزدها به عنوان راهحلی برای مقابله با تبعات نرخ تورم گفت که هر یک درصد افزایش دستمزد به 0.3 درصد افزایش نرخ تورم در کشور میانجامد. وی با اشاره به همین موضوع گفت که اتریش و بلژیک طی یک سال اخیر بیشترین افزایش حقوق و دستمزد در بین کشورهای عضو اتحادیه را دارا بودند که خود عامل مهمیبرای افزایش نرخ تورم است.
https://www.diepresse.com/13436084/brunner-sieht-hohe-lohnabschluesse-als-grund-fuer-hohe-inflation
کاهش رشد اقتصادی اتریش به دنبال کمبود نیروی کار ماهر
اتریش سالهاست که با وجود نیاز مبرم به نیروی کار ماهر خارجی، به سیاستهای سختگیرانه خود در حوزه مهاجرت ادامه داده است، اما گزارشهای داخلی دولت، نشان از کمبود نیروی کار ماهر و ضعف جدی در تطابق نظام آموزشی با نیازهای بازار کار و اقتصاد در اتریش دارد. آخرین گزارش شورای بهرهوری اتریش، با اشاره به دو موضوع یاد شده، اتریش را در یک دو راهی خطرناک بر سر رشد و توسعه در آینده و سیاستهای قدیمی در حوزه مهاجرت و نظام آموزشی کهنه و از کار افتاده وصف میکند.
براساس این گزارش، میانگین رشد اقتصادی اتریش در سالهای اخیر در مسیر کاهش قرار گرفته است و بحث کاهش ساعات کاری که اخیرا مطر شده است، با توجه به نداشتن نیروی کار مورد نیاز جایگزین، کشور را به سمت سیاستهای جدید برای جذب نیروی کار از خارج از کشور خواهد برد که در نتیجه نداشتن سامانه یکپارچه اروپایی برای این امر و فقدان یک سیستم نظاممند برای امتیازدهی به واجدین شرایط به محدوده اتحادیه اروپایی، محکوم به شکست و ایجاد بحرانهای اقتصادی در آینده برای اتریش و دیگر کشورها خواهد شد. کریستوف بادلت، رئیس شورای بهرهوری و یکی از اقتصاددانان مطرح اتریش، با اشاره به بحث کاهش ساعات کاری در هفته، مقایسه اتریش را با دیگر کشورها برای کاهش ساعات اداری و کار از 40 ساعت در هفته به 32 ساعت، یک خطای محاسباتی جدی برای بدنه اقتصادی کشور دانست.
https://www.diepresse.com/13435681/fehlende-arbeitskraefte-schlechte-bildung-oesterreich-verspielt-sein-wachstum
پیشبینی تاثیر منفی کاهش ساعات کار بر نرخ تولید سرانه داخلی
موسسه ECO Austria که نهادی مطالعاتی نزدیک به اتاق بازرگانی اتریش است، در تحقیقی به سفارش موسسه مذکور اعلام کرد که کاهش ساعات کار از 40 ساعت به 32 ساعت، میتواند توان اقتصادی اتریش و ظرفیت رشد تولید سرانه داخلی را از 9.6 درصد به 6.8 درصد کاهش دهد. براساس این تحقیق بیش از هر مورد، شرکتها و سازمانهایی که در زمینه صادرات فعال هستند، با کاهش ساعات کاری میتوانند متضرر شوند.
https://www.diepresse.com/13434842/ecoaustria-sieht-negativen-effekt-auf-bip-durch-arbeitszeitverkuerzung
پیشبینی بانک مرکزی اتریش از پایان رکود اقتصادی در این کشور
روزنامه پرسه بنا بر گزارش اخیر بانک مرکزی نوشت که اتریش برخلاف آلمان در سال جاری با کوچک شدن اقتصاد و کاهش تولید سرانه داخلی روبرو نخواهد شد، اما بالا بودن نرخ تورم، مهمترین نگرانی در آینده اقتصاد کشور است. در این گزارش آمده که نرخ تورم کنونی 9 درصدی در اتریش تا پایان سال به 7.4 درصد خواهد رسید و درآمدهای واقعی کشور کمی افزایش خواهد یافت. همچنین پیشبینی شده که نرخ بیکاری ثابت بماند. در این پیشبینی همچنین آمده که در سال 2024 نرخ تورم به 4.1 درصد کاهش یافته و رشد اقتصادی 1.6 درصدی حاصل خواهد شد.
https://www.diepresse.com/13430885/oenb-oesterreich-schrammt-haarscharf-an-rezession-vorbei
سقوط اتریش در شاخصهای رقابتپذیری
براساس نتایج تحقیقی که توسط موسسه مدیریت IMD سوئیس در مورد شاخصهای رقابتپذیری در 64 کشور انجام پذیرفته، رقابتپذیری اقتصادی اتریش از رتبه 20 در سال گذشته به 24 تنزل یافته است. در این گزارش، اتریش به دلیل نرخ بالای تورم، مالیاتهای سنگین و وابستگی شدید به انرژیهای فسیلی برای بسیاری از شرکتها به عنوان مکانی نامطلوب ارزیابی شده است. در این نظرسنجی بیش از 6400 مدیر اقتصادی شرکت داشتهاند.
https://www.diepresse.com/13432235/wettbewerbsfaehigkeit-oesterreich-rutscht-bedrohlich-ab
کمبود شدید نیروی کار در بخش گردشگری در اتریش
براساس نتیجه تحقیقات موسسه مطالعات عالی اتریش، کمبود نیروی در بخش گردشگری در اتریش بیش از هر بخش دیگری ملموس است. بر اساس این گزارش، در سال 2022 بیش از 264 هزار نفر در این صنعت که شامل هتلها، رستورانها، کافهها و ... میباشند فعال بودند. البته اگر جمع کل شاغلان در این صنعت شامل کارکنان فصلی و تابستانی در نظر گرفته شود، به مجموع 500 هزار نفر میرسد که بیش از 140 هزار نفر از آنها امسال این مشاغل را ترک میکنند. این گزارش تاکید میکند که برای تحرک چرخ این صنعت لازم است بیش از 140 هزار نیروی کار در آن جذب شوند که بنا بر تحقیقات انجام شده این موضوع در آینده نزدیک امکانپذیر نیست.
https://www.derstandard.at/story/3000000175231/140000-menschen-verlassen-jedes-jahr-ihre-jobs-in-gastro-und-tourismus
وضعیت توزیع ثروت در اتریش
داراییهای شهروندان اتریشی در سال 2022 با 3.5 درصد کاهش به 900 میلیارد دلار (حدود 825 میلیارد یورو) رسید. از سوی دیگر، این واقعیت که داراییهای مالی در اتریش بسیار نابرابر توزیع شده است، همچنان بدون تغییر باقی مانده است. براساس گزارش سالیانه توزیع ثروت جهانی گروه مشاوره بوستون (BCG)، در اتریش 335 فرد فوق ثروتمند وجود دارند که هرکدام بیش از 100 میلیون دلار دارایی دارند. بر اساس این گزارش و گزارش دیگری که در ماه ژوئن از سوی بانک مرکزی اتریش منتشر شد، بیش از 40 درصد از داراییهای مالی اشخاص حقیقی، در حسابهای پسانداز یا به صورت نقد نگهداری میشود و این روند رو به افزایش است که این میزان، بیش از ده درصد بیشتر از میانگین جهانی است. در سراسر جهان، تقریباً 62 هزار ابر ثروتمند هر کدام با بیش از 100 میلیون دلار دارایی مالی وجود دارند که 22 هزار نفر از آنها در ایالات متحده زندگی میکنند. چین با تقریبا 7600 نفر و آلمان نیز با 2900 ابرثروتمند، در جایگاههای بعدی قرار دارد. در سطح جهانی، ابرثروتمندان تقریبا 13 درصد از داراییها را در اختیار دارند.
https://www.krone.at/3043883
افزایش چشمگیر تولید برق از منابع تجدیدپذیر در اتریش
در ماه می 2023، برق تولیدی از منابع تجدیدپذیر در اتریش، از برق تولیدی شبکه سراسری برق اتریش فراتر رفت. براساس اعلام شبکه برق اتریش، 80 درصد از برق تولیدی تجدیدپذیر از طریق توربینهای آبی و 20 درصد از آن از سلولهای خورشیدی و توربینهای بادی بوده است. بر اساس اعلام این شبکه، 70 درصد برق تولیدی، در ماه میبه کشورهای همسایه صادر شده است و پیشبینی میشود با توجه به شرایط جوی در ماههای آینده، این روند بتواند سود کلانی را برای شبکه برق اتریش به همراه داشته باشد. براساس آمار، توربینهای آبی سدهای اتریشی بیش از 4281 گیگاوات ساعت برق تولید کردهاند که سهم 82 درصدی در تولیدات برق تجدیدپذیر را به خود اختصاص داده است که این میزان 50 درصد بیشتر از میزان تولید شده در سال گذشته میباشد. این افزایش تولید به ویژه به دلیل بارندگیهای شدید فصل بهار و اوایل تابستان بوده است.
با وجود توان تولیدی بالای اتریش در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر، زیرساختهای قدیمی و عدم یکپارچگی شبکۀ توزیع برق در سراسر کشور سبب شده است تا برق تولیدی به استفاده داخلی نرسیده و به دیگر کشورها صادر شود. اتریش در سال جاری برای بروزرسانی زیرساختهای شبکه برق هوشمند، نزدیک به 450 میلیون یورو هزینه کرده است و براساس اعلام وزارت انرژی این کشور، در مجموع حدود 3.5 میلیارد یورو در ده سال آینده در این حوزه برای استفاده کامل انرژیهای تولیدی در داخل سرمایهگذاری خواهد شد.
https://kurier.at/wirtschaft/erneuerbaren-strom-uebertraf-im-mai-oesterreichs-strombedarf/402503436
آغاز رسمی همکاریهای اتریش با رومانی برای استخراج گاز طبیعی
همزمان با بحران تامین گاز در اروپا، شرکت OMV اتریش و پتروم رومانی، آغاز همکاریهای خود در پروژه استخراج گاز از اعماق دریای سیاه موسوم به «Neptun Deep» را اعلام کردند. بر اساس اعلام این دو شرکت، سرمایهگذاریها از سال 2027 آغاز خواهد شد و همزمان از همان سال نیز نخستین محمولههای گاز، قابل استخراج و دریافت خواهند بود و این بدان معنی است که رومانی به بزرگترین تولید کننده گاز در اتحادیه اروپا تبدیل میشود.
بر اساس اعلام شرکت OMV، هزینههای توسعه دو میدان گازی دومینو و پلیکان جنوبی که در آبهای رومانی قرار دارند، بالغ بر 4 میلیارد یورو است که با توجه به شرایط فعلی، اتریش تلاش خود را خواهد کرد که با تامین این هزینه، از سهامداران اصلی این حوزه گازی باشد. این پروژه قرار است همراه با شرکت دولتی رومگاز (بزرگترین تولیدکننده و تامینکننده اصلی گاز طبیعی در رومانی) مدیریت شود. شرکت پتروم، پتانسیل این دو میدان گازی را در مجموع حدود 100 میلیارد مترمکعب برآورد میکند.
https://www.diepresse.com/13434458/ist-das-oesterreichs-neue-gas-strategie
وضعیت ذخایر گازی در اتریش
خانم گوسلر وزیر انرژی، حملونقل و محیطزیست اتریش اعلام کرد که در حال حاضر 80 درصد ذخایر گازی اتریش تامین بوده و در دسترس است. وی با اعلام این مطلب اعلام کرد که این بدین معنی است که کشور در آغاز فصل سرما طی ماههای آینده با پشتوانه خوبی روبروست و در این زمینه نگرانی وجود ندارد. وی در عین حال بار دیگر خواستار توجه بیشتر به انرژیهای جایگزین برای رهایی از انرژیهای فسیلی شد.
https://www.diepresse.com/13435278/gasspeicher-sind-schon-zu-80-prozent-gefuellt
فهرست باارزشترین شرکتهای اتریشی در جهان
رسانههای اتریشی به نقل از فهرست اخیر موسسه European Brand Institute فهرستی از باارزشترین شرکتهای بینالمللی را معرفی کرد که در بین آنها تقسیمبندی براساس کشورها نیز وجود دارد. در اتریش، شرکت ردبول با ارزش 18 میلیارد و 400 میلیون یورو و افزایش ارزش 8.5 درصدی نسبت به سال 2022 در صدر قرار دارد. پس از آن شرکت نوواماتیک، با 3 میلیارد و 450 میلیون یورو ارزش و افزایش ارزش 13.6 درصدی در رتبه دوم قرار دارد و پس از آن، شرکتهای اشپار و سواروسکی قرار میگیرند.
https://www.derstandard.at/story/3000000176683/red-bull-novomatic-und-spar-bleiben-wertvollste-marken-in-214sterreich
علاقمندی اتریشیها به خرید خودروهای با سوخت فسیلی
اتریشیها و به ویژه ساکنین شهرهای بزرگ این کشور، در سالهای اخیر به طرز محسوسی، کمتر علاقمند به خریداری خودروی شخصی میباشند. افرادی هم که همچنان از خودروی شخصی استفاده میکنند یا تصمیم برای خرید خودروی جدید دارند، خودروهای با سوختهای فسیلی و موتورهای احتراقی را به خودروهای برقی ترجیح میدهند. به ویژه آمار منتشره برای بازۀ زمانی 2020 تا 2022، حتی در حوزه مشاغلی که به طور مستقیم از خودرو استفاده میکنند، نشان از عدم علاقهمندی رانندگان اتریشی به خودروهای هیبریدی یا برقی دارد.
https://kurier.at/wirtschaft/oesterreicher-bremsen-beim-autokauf-und-bevorzugen-verbrenner/402501075
کاهش تمایل به خرید خودرو در اتریش
روزنامه کوریر با انتشار نتایج EY Mobility Consumer Index 2023 با اشاره به اینکه کماکان در سطح جهانی تمایل برای خرید خودرو بالاست و به صورت میانگین 44 درصد صاحبان کنونی خودرو اعلام کردهاند که طی دو سال آینده خودروی جدیدی تهیه میکنند، اعلام نمود در اتریش این تمایل تنها 22 درصد است. اتریش با این احتساب در این تحقیق در رتبه یکی به آخر این فهرست قرار گرفته است و تنها ژاپن با تمایل 17 درصدی، پایینتر از اتریش قرار دارد. در صدر این فهرست، برزیل و هند با 70 درصد قرار دارند. این تحقیق در سال جاری و در یک جامعه آماری 15 هزار نفری انجام پذیرفته است. از عوامل عمده این تصمیم اتریشیها، قیمت بالای سوخت و بیمه و همچنین افزایش دیگر هزینههای زندگی عنوان شده است.
https://kurier.at/wirtschaft/oesterreicher-bremsen-beim-autokauf-und-bevorzugen-verbrenner/402501075