معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۹/۳۰- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۷۳

اخبار اقتصادی تونس

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تونس در هفته چهارم آذر ماه 1401 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح ذیل ارائه می‌گردد:

اتحادیه اروپا با تامین مالی پروژه اتصال برق تونس و ایتالیا موافقت کرد.

وزارت امور خارجه تونس در بیانیه‌ای اعلام کرد تامین مالی اتحادیه اروپایی برای این پروژه بالغ بر 307.6 میلیون یورو (323 میلیون دلار) است. در این بیانیه آمده است تونس از اعلام کمیساریای اروپا مبنی بر موافقت با اختصاص 307.6 میلیون یورو برای تامین مالی پروژه اتصال برق بین تونس و ایتالیا که به پروژه ELMED معروف است، قدردانی می‌کند.

تونس و ایتالیا از سال 2003 در حال مذاکره برای اجرای یک اتصال برق مشترک، برای پاسخگویی به تقاضای فزاینده برای انرژی، به ویژه در تونس، و تنوع بخشیدن به منابع تامین انرژی بوده اند.

داده‌های بانک جهانی نشان می‌دهد که تقاضای سالانه برق در تونس به‌دلیل کمبود منابع داخلی و افزایش وابستگی به تولید منابع انرژی از خارج و پیامدهای آن بر تشدید کسری تراز تجاری، به‌طور متوسط 2.2 درصد رشد می‌کند.

بر اساس گزارش بانک جهانی، ظرفیت خطوط اتصال پیشنهادی بین دو کشور 600 مگاوات ساعت است که یک پروژه حیاتی است که ارتباط با سایر کشورهای آفریقایی و اروپایی را گسترش می دهد.

این خطوط ارتباطی از راس الطیب، در شمال شرقی تونس، در دریای مدیترانه تا جزیره سیسیل ایتالیا امتداد می‌یابد و به تونس کمک می‌کند تا 16 درصد برق مورد نیاز خود را تامین کند.

شرکت برق ایتالیایی تیرنا و کمیساریای اروپا اعلام کردند اتحادیه اروپا پروژه خط برق از زیر دریا بین ایتالیا و تونس را با هزینه 307.6 میلیون یورو حمایت مالی می‌کند. تیرنا اعلام کرد وزارت محیط زیست و امنیت انرژی ایتالیا در حال اعطای مجوزهای آغاز این پروژه است که هزینه کل آن به حدود 850 میلیون یورو خواهد رسید.

امضای دو قرارداد مالی بین تونس و بانک سرمایه گذاری اروپا

سمیر سعید وزیر اقتصاد و برنامه ریزی و لیونل راپایله، مدیر عملیات وام دهی بانک سرمایه گذاری اروپا برای کشورهای همسایه اتحادیه اروپا روز جمعه 16 دسامبر 2022، توافقنامه تامین مالی 150 میلیون یورویی امضا کردند که در چهارچوب برنامه حمایت اضطراری از امنیت غذایی به اداره غلات تخصیص داده شود.

هدف این بودجه حمایت از ظرفیت ها و قابلیت ها در زمینه تامین گندم نرم و همچنین توسعه زیرساخت و لجستیک برای ذخیره غلات است.

در مراسم امضای قرارداد، محمود الیاس حمزه وزیر کشاورزی، آبخیزداری و شیلات، مارکوس کورنارو سفیر اتحادیه اروپا در تونس، ژان لوک ریورو مدیر دفتر بانک سرمایه گذاری اروپا در تونس، و بشیر الکثیری مدیرکل دفتر غلات تونس حضور داشتند

لیونل راپایله، بر اهمیت حمایت مالی برای ارتقای توانایی‌های تونس در حفظ امنیت غذایی با توجه به تغییرات آب و هوایی و بحران جهانی مربوط به تامین مواد خام، به ویژه غلات، ناشی از جنگ روسیه و اوکراین تأکید کرد.

سمیر سعید و لیونل راپایله با حضور هشام عنان، مدیرعامل شرکت برق و گاز تونس ، قرارداد تامین مالی به نفع این شرکت به ارزش حدود 70 میلیون دلار امضا کردند. این تامین مالی با هدف حمایت از برنامه‌های این شرکت برای توسعه زیرساخت های مرتبط با تقویت و گسترش شبکه انتقال و توزیع برق صورت می‌گیرد.

راپایله با بیان اینکه این تامین مالی به حمایت از برنامه شرکت برق و گاز تونس برای بهبود بهره‌وری شبکه برق به ویژه در سطح تامین کمک خواهد کرد، برتعهد بانک برای ادامه حمایت از تونس در زمینه‌های مختلف توسعه دارای اولویت به ویژه در زمینه انرژی تأکید نمود.

در این زمینه، سمیر سعید با اشاره به اینکه این بودجه به حمایت و توسعه شبکه انتقال و توزیع برق و بهبود خدمات مرتبط کمک خواهد کرد، برنامه‌ها و اهداف تعیین شده کوتاه‌مدت و میان‌مدت توسط دولت تونس برای دستیابی به یک انتقال انرژی کارآمد و پایدار را بیان نمود. وی با قدردانی از کمک های بانک سرمایه‌گذاری اروپا در بسیاری از پروژه‌های توسعه، تاکید کرد که در این زمینه وجه تمایز همکاری بین تونس و اتحادیه اروپا، به ویژه این بانک، از نظر قدرت و تنوع باعث شده است که به عنوان شریک اول کشورمان در مسیر توسعه و اصلاحات به حساب آید.  

صندوق پول تصویب برنامه تامین مالی تونس را به تعویق انداخت

دبیرخانه صندوق بین‌المللی پول موضوع تصویب تسهیلات برای تونس که در دستورکار 19 دسامبر 2022 هیئت مدیره قرار داشت را بدون تعیین تاریخ جدید بررسی از دستورکار خارج کرد.

این موضوع که هم زمان با سفر قیس سعید رئیس جمهور تونس به آمریکا جهت شرکت در کنفرانس آمریکا-آفریقا بود واکنش های بسیاری را بر انگیخت. برخی از صاحب نظران داخلی این اقدام را به دلیل عدم تأمین مالی تسهیلات و برخی دلیل آن را عدم تصویب بودجه 2023 تونس دانستند.

یک منبع دولتی تونس اعلام کرد با رایزنی بین دو طرف طی روزهای آینده، تاریخ جدیدی برای گنجاندن تصویب تسهیلات تونس در دستورکار هیئت مدیره صندوق بین‌المللی پول تعیین خواهد شد. وی دلیل این تعویق را اعطای فرصت کافی به مقامات دولت تونس برای نهایی کردن الزامات برنامه اصلاحات که در اختیار ساختار مالی بین‌المللی قرار داده است، بیان نمود.

به گفته همین منبع، تونس در نظر دارد زمانی که جلسات مدیریت صندوق بین المللی پول پس از تعطیلات سال اداری، یعنی در ماه ژانویه 2023 از سرگرفته شود، پرونده اصلاحات را مجدداً ارائه کند.

در 15 اکتبر 2022، صندوق بین المللی پول اعلام کرد که با مقامات تونس در سطح کارشناسی برای اعطای وام 1.9 میلیارد دلاری برای مدت 48 ماه به منظور حمایت از سیاست های اقتصادی این کشور به توافق رسیده است.

صندوق بین‌المللی پول در بیانیه‌ای که در آن زمان منتشر شد تأیید کرد که توافق نهایی همچنان به تأیید هیئت اجرایی صندوق مرتبط است که قرار است در دسامبر 2022 درخواست تونس را مورد بحث و بررسی قرار دهد.

تونس برای اعطای وام 1.9 میلیارد دلاری برای اصلاح ترازهای مالی، تامین مالی بودجه و باز کردن چشم‌اندازهایی برای انعقاد قراردادهای مالی با سایر طرف های کمک‌کننده، روی تایید صندوق بین المللی پول حساب می‌کند.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما