معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۶/۰۲- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۶۸

اخبار اقتصادی ترکیه - طرابوزان

اهم اخبار تحولات اقتصادی ترکیه حوزه شرق دریای سیاه در مرداد ماه 1401 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

نرخ خرید تضمینی فندق در سال 2022 با افزایش بیش از 100 درصدی نسبت به سال قبل 54 لیر اعلام شد.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه نرخ خرید تضمینی فندق در سال 2022 را 54 لیر اعلام کرد. این درحالی است که نرخ خرید تضمینی در سال قبل 25 لیر بود، بطوریکه شاهد افزایش بیش از 100 درصد در خرید تضمینی فندق از طرف دولت هستیم. (کوزی اکسپرس – 1 اوت)

 بخش گردشگری طرابوزان از خطوط هوایی ترکیه درخواست اضافه کردن پروازهای جدید در مسیر طرابوزان را کرد.

تعداد هواپیماها برای گردشگران داخلی و خارجی که به طرابوزان هجوم آورده بودند ناکافی بوده است. متخصصان گردشگری و افراد تجاری در این زمینه در هر فرصتی درخواست پروازهای اضافی از خطوط هوایی ترکیه دارند.

بر اساس اطلاعات به دست آمده از خطوط هوایی ترکیه، اعلام شده که این پروازها قبل از فصل برنامه ریزی شده است و هجوم شدید گردشگران به ویژه از کشورهای حوزه خلیج فارس به این تعداد پیش بینی نمی‌شد و هم اکنون امکان اضافه کردن پروازهای جدید وجود ندارد و تابستان امسال با پروازهای فعلی ادامه خواهد یافت. در چارچوب قوانین قانونی، اولویت با گردشگران برای اعزام گردشگران عرب، از استانبول به طرابوزان  است. (گونه باکیش – 1 اوت)

 ترکیه بعد از قبرس، ایتالیا و آذربایجان، چهارمین کشوری است که فندق را گرانتر صادر می‌کند.

رئیس انیستیتو توسعه سیاست و اقتصاد کشاورزی گزارش فندق در سال 2021 را اعلام کرد. بر اساس این گزارش، ترکیه با سهم 61 درصدی در صادرات فندق در جهان پیشتاز است. با وجود اینکه در تولید فندق انحصار وجود دارد اما در تعیین قیمت فندق نمی‌تواند از این توان استفاده کند. در حالی که قبرس و ایتالیا گران ترین صادرکنندگان فندق هستند و ترکیه در رتبه چهارم قرار دارد.

در گزارش اعلام شده، ترکیه که پیشرو در تولید فندق جهان است، براساس داده‌های فائو در سال ۲۰۱۹، ۶۹ درصد از کل تولید را تامین کرده است. بعد از ترکیه به ترتیب؛ ایتالیا، آذربایجان و آمریکا قرار دارند. سطح تولید فندق در جهان تا سال 2019 یک میلیون هکتار بود. با توجه به مناطق تولید، کشورهای پیشرو در تولید فندق جهان به ترتیب ترکیه با 734 هزار هکتار در رتبه اول، ایتالیا با 79 هزار هکتار در رتبه دوم، آذربایجان با 43 هزار هکتار در رتبه سوم، شیلی با 24 هزار هکتار در رتبه چهارم و آمریکا با 20 هزار هکتار در رتبه پنجم قرار دارند.

در این بیانیه که ترکیه ۶۹ درصد از تولید فندق جهان را تامین می‌کند، تولید جهانی فندق در سال ۲۰۱۹ ، ۱.۱ میلیون تن اعلام شده است. این در حالی است که ترکیه با تولید 776 هزار تن فندق در رتبه اول جهان قرار دارد، ایتالیا با 99 هزار تن در رتبه دوم و آذربایجان با 54 هزار تن در رتبه سوم قرار دارند. ترکیه تا سال 2019 به تنهایی 69 درصد از تولید جهانی فندق را در دست داشت. 9 درصد تولید فندق جهان توسط ایتالیا، 5 درصد توسط آذربایجان، 4 درصد توسط ایالات متحده آمریکا و 3 درصد توسط شیلی انجام می‌شد. برخی از کشورهایی که در جایگاه تولید کننده فندق در دنیا قرار ندارند، بلکه در جایگاه صادرکننده قرار گرفته اند. اینها کشورهایی هستند که فندق وارداتی خود از ترکیه را پس از فرآوری مجددا صادر می‌کنند. بخش قابل توجهی از این کشورها را کشورهای اتحادیه اروپا تشکیل می دهند و از فندق در صنعت شیرینی سازی و شکلات استفاده می‌کنند. (گونه باکیش – 2 اوت)

 صادرات 1 میلیارد 897 میلیون 527 هزار 708 دلار فندق در 11 ماه

محمد جیراو، رئیس کمیته بخش فندق و محصولات فرآوری آن از اتحادیه صادرکنندگان شرق دریای سیاه، در مورد ارزیابی خود در خصوص قیمت خرید فندق در سال 2022 که توسط رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه به مبلغ 54 لیر در هر کیلوگرم اعلام شده، گفت که از این قیمت بسیار خرسند هستند و قیمت پایه اعلام شده قیمتی است که همه اقشار را راضی کرده است. این مبلغ قیمت مناسبی هم برای تولیدکننده و هم برای صادرکننده است.

جیراو همچنین با اشاره به آمار صادرات فندق در 11 ماهه فصل صادرات فندق از اول شهریورماه 1400 تا به امروز گفت، 323 هزار و 958 تن در این مدت صادرات داشتیم مبلغی بالغ بر یک میلیارد و 897 میلیون و 527 هزار و 708 دلار ارز وارد کشور شده است. میزان صادرات فندق محقق شده در 11 ماهه امسال نسبت به فصل قبل 18 درصد افزایش داشته است. (گونه باکیش – 5 اوت)

 در بازه زمانی ژانویه تا ژوئیه، 757 میلیون و 481 هزار و 626 دلار از شهرهای طرابوزان، ریزه، آرتوین و گوموشخانه صادرات صورت گرفته است.

صافت کالیونجو، رئیس هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان شرق دریای سیاه گفت، در بازه زمانی ژانویه تا ژوئیه امسال، 757 میلیون و 481 هزار و 626 دلار از استانهای طرابوزان ، ریزه، آرتوین و گوموشخانه صادرات صورت گرفته است. از این رقم 554 میلیون و 671 هزار و 703 دلار از طرابوزان ، 124 میلیون و 508 هزار و 365 دلار از ریزه، 42 میلیون و 666 هزار و 704 دلار از گوموشخانه و 35 میلیون 634 هزار و 854 دلار از آرتوین انجام گرفته است. کالیونجو اظهار داشت: صادرات طرابوزان نسبت به مدت مشابه سال قبل 15 درصد کاهش داشته و صادرات ریزه 4 درصد افزایش، صادرات گوموشخانه 20 درصد افزایش و صادرات آرتوین 15 درصد افزایش داشته است. کالیونجو با بیان اینکه فندق با 273 میلیون و 512 هزار و 544 دلار پیشتاز است، گفت: شیلات و فرآورده‌های دامی و وسایل نقلیه و صنعتی با 25 میلیون و 185 هزار و 679 دلار در رتبه‌های بعدی قرار دارند. کالیونکو با اشاره به اینکه در 7 ماه سال از این منطقه به 130 کشور دنیا صادرات انجام گرفته است گفت: 5 کشور مقصد بیشترین صادرات به ترتیب فدراسیون روسیه، آلمان، گرجستان، ایتالیا و جمهوری خلق چین هستند. (کوزی اکسپرس – 5 اوت)

 لایروبی بستر بندر طرابوزان جهت پهلوگیری راحتر کشتی‌های بزرگ در این بندر

مظفر ارمیش، رئیس امور اجرایی بندر طرابوزان گفت که 30 سال پیش لایروبی جامع بستر دریا در بندر طرابوزان انجام شده بود و فعالیت لایروبی که سالها بود آرزوی آن را داشتند با کشتی Albayrak-TR انجام شد. ارمیش در ادامه اظهار داشت: از آنجایی که طی 30 سال گذشته در حوزه بندر لایروبی صورت نگرفته است، برخی نقاط کم عمق وجود داشتند. به همین دلیل ورود کشتی‌های بزرگ غیرممکن بود. با لایروبی از ظرفیت طبیعی خود فراتر خواهیم رفت. در بندر طرابوزان کشتی‌های عظیم 60 هزار تنی پهلو می‌گیرند و بخش صادرکنندگان از این مزیت در فعالیت های عملکردی خود با کشتی‌های بزرگ استفاده خواهند کرد.

ارمیش درخصوص کشتی Albayrak-TR گفت، این کشتی توسط هلدینگ آلبایراک خریداری شده و نام آن Albayrak-TR گذاشته شده و مایه افتخار ترکیه است. کشتی مدرن و بی نقص است و در بنادر کشورمان به این کشتی‌ها و کشتی‌های مشابه بسیار نیاز است. این کشتی در حال حاضر اولین سفر خود را در بندر طرابوزان  انجام می دهد. خدمه این کشتی کاملا از متخصصین ترکیه می‌باشد.

ارمیش با بیان اینکه در روزهای ابتدایی کار، حجم زیادی زباله از بندر پاکسازی شده است گفت، این کار به عنوان نوعی عملیات پاکسازی زباله آغاز شد. به احتمال زیاد 95 درصد زباله‌ها پاکسازی شده است. به این ترتیب پس از پایان فعالیت لایروبی بندر، ته دریا نمایان خواهد شد. در مجموع نزدیک به 100 تن زباله از بندر خارج کردیم. (گونه باکیش – 4 اوت)

 درآمد 13.2 میلیون دلاری از صادرات چای در 7 ماه

صادرات چای از ترکیه در بازه زمانی ژانویه تا تیرماه با 18 درصد افزایش به 13 میلیون و 173 هزار و 736 دلار رسید. احمد حمدی گوردغان، نایب رئیس اتحادیه صادرکنندگان شرق دریای سیاه گفت، چای در 7 ماه سال به 100 کشور دنیا از ترکیه صادر شده است. اردوغان با بیان اینکه در بازه زمانی ژانویه تا جولای 4 هزار و 94 تن چای صادر شده است، اظهار داشت: از این صادرات 13 میلیون و 173 هزار و 736 دلار به دست آمده است. وی با اشاره به اینکه در مدت مشابه سال گذشته در ازای صادرات 2820 تن چای، 11 میلیون و 151 هزار و 971 دلار درآمد حاصل شده است، گفت: صادرات چای از نظر کمی 45 درصد و از نظر ارزشی 18 درصد افزایش یافته است. (کوزی اکسپرس – 10 اوت)

 تعداد مسافران طرابوزان روز به روز در حال افزایش است.

اداره کل فرودگاه‌های دولتی ترکیه آمار فرودگاه‌های ماه جولای را اعلام کرد. براساس این آمار فرودگاه طرابوزان  بار دیگر تمامی فرودگاه‌های منطقه را پشت سر گذاشت و در مجموع میزبان یک میلیون و 721 هزار و 924 مسافر شد. از این تعداد یک میلیون و 408 هزار و 490 نفر از خطوط داخلی و 313 هزار و 434 مسافر از خطوط بین المللی استفاده کرده اند. تعداد مسافران نسبت به ماه مشابه سال قبل 469 هزار و 225 نفر افزایش داشته است. همچنین تعداد مسافران نسبت به خردادماه 452 هزار و 595 نفر افزایش داشته است. در مجموع 12 هزار و 792 هواپیما در یک ماه از فرودگاه طرابوزان استفاده کرده است. در حالی که 9 هزار و 773 پرواز در خطوط داخلی انجام شده، 3 هزار و 19 پرواز در خطوط بین المللی انجام شده است. در این راستا سوآت حاج صالح اوغلو، رئیس اتاق تجارت و صنعت طرابوزان و ولکان کانتارجی رئیس آژانس های گردشگری منطقه شرق دریای سیاه اظهار داشتند که پروازهای اضافی باید به فرودگاه طرابوزان اضافه شود. اگرچه گفته می‌شود برخی از 30 هواپیمای جدیدی که خطوط هواپیمایی ترکیه به ناوگان خود اضافه کرده است برای پروازهای طرابوزان نیز مسافر جابجا خواهند کرد، اما انتظار می رود با برنامه ریزی در اسرع وقت پروازهای دیگری نیز اضافه شود. در حالی که هم اکنون در فرودگاه طرابوزان ترافیک سنگین مسافری وجود دارد، تهیه بلیط هواپیما برای مسافران طرابوزان خیلی مشکل شده است. گفته می‌شود گردشگرانی که نمی‌توانند از طریق هوایی به طرابوزان  بیایند، با اجاره ماشین به این شهر می آیند. (گونه باکیش – 9 اوت)

صادرات عسل از ترکیه در بازه زمانی ژانویه تا ژوئیه به 26 میلیون و 226 هزار و 544 دلار رسیده است.

صافت کالیونکو، رئیس انجمن صادرکنندگان شرق دریای سیاه گفت: عسل در 7 ماه گذشته امسال به 56 کشور دنیا صادر شده است. در این مدت نیز 9 هزار و 923 تن عسل در ازای 26 میلیون و 226 هزار و 544 دلار صادرات صورت گرفته است. کالیونکو با اشاره به اینکه صادرات عسل از نظر کمی 133 درصد و از نظر ارزشی 76 درصد افزایش یافته است گفت: مقصد اصلی صادرات به کشورهای آمریکا، آلمان و اسپانیا بوده و 9 میلیون و 286 هزار و 358 دلار به آمریکا، 3 میلیون و 904 هزار و 203 دلار به آلمان و 3 میلیون و 378 هزار و 193 دلار به اسپانیا فروخته شده است. (گونه باکیش – 11 اوت)

وزارت حمل و نقل و زیرساخت: سالانه 15.5 میلیون لیر با تونل اویت صرفه جویی شد.

وزارت حمل و نقل و زیرساخت ترکیه در بیانیه خود اعلام کرد با تونل اویت که حمل و نقل بی وقفه بین ریزه و ارزروم را به مدت 12 ماه فراهم کرده ، سالانه 15.5 میلیون لیر صرفه جویی حاصل شده است. در بیانیه وزارت حمل و نقل و زیرساخت ترکیه آمده است که در 20 سال گذشته بیش از یک تریلیون 606 میلیارد لیر در زیرساخت های حمل و نقل و ارتباطات ترکیه سرمایه گذاری شده است. در این بیانیه آمده است که تونل اویت در گردنه کوه اویت که مهمترین بخش جاده ایکیزدره-اسپیر را تشکیل می دهد که ریزه را به ارزروم متصل می‌کند، ساخته شده است و این تونل در 13 ژوئن سال 2018 به بهره برداری رسیده است. در ادامه با اشاره به اینکه مشکل حمل و نقل در ماه‌های زمستان در این منطقه دچار وقفه می‌شد، با تونل اویت برطرف شد. همچنین تاکید شده شهروندان به مدت یک سال است از تردد بی وقفه، ایمن، راحت و سریع برخوردار هستند. در این بیانیه آمده است: تونل اویت که با لوله‌های دوبل ساخته شده، سومین تونل طولانی بزرگراهی است که به صورت دو لوله در جهان ساخته شده است و طول آن 14 کیلومتر است. با این تونل جاده موجود 4 کیلومتر نیز کوتاهتر شده است. با باز شدن تونل در مجموع سالانه 15.5 میلیون لیر صرفه جویی می‌شود. بطوریکه از این رقم از نظر زمانی 10.8 میلیون لیر و از نظر مصرف سوخت 4.7 میلیون لیر در سال صرفه جویی می‌شود. علاوه بر این 965 تن کاهش انتشار کربن حاصل شده است. (گونه باکیش – 15 اوت)

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما