معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۳/۲۲- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۱۱

نیاز کرواسی و اروپا به فرآورده‌های نفتی رو به افزایش است

روزنامه «وچرنی لیست» کرواسی در تحلیلی به وضعیت عرضه انرژی در اتحادیه اروپا و کرواسی پرداخت و نوشت: آمار به وضوح نشان می دهد که در اتحادیه اروپا و کرواسی سهم واردات فرآورده‌های نفتی در دهه‌های اخیر رو به رشد بوده است، در حالی که سهم واردات نفت خام در حال کاهش بوده است. بازار تحت تاثیر تصمیمات سیاسی متلاطم است بنابراین نیاز اروپا و کرواسی به فرآورده‌های نهایی (مشتقات نفتی)، نسبت به نیاز به نفت خام فزاینده تر خواهد بود.

اروپا دیگر ظرفیت پالایش کافی ندارد و به واردات محصول انرژی نهایی وابسته است. روسیه تحت تحریم های سختی است و تامین سوخت برای انواع مصارف در اروپا سخت ترشده است.

میرو اسکالیتسکی، کارشناس انرژی معتقد است: مسئولان سیاسی تصمیم گرفته اند که سود خرده فروشی مشتقات نفتی را محدود کنند و این قطعاً بر کیفیت خدمات آنها تأثیر می‌گذارد، یعنی اینکه معلوم نیست آیا سرمایه گذاری‌های بیشتری برای گسترش شبکه و نوسازی پمپ بنزین‌ها و پایانه‌های ارائه سوخت انجام خواهد شد یا خیر. واقعیت این است که در هشت سال گذشته، از زمانی که محدودیت‌ها در سود زنجیره خرده‌فروشی برداشته شد، شبکه خرده‌فروشی در کرواسی هم از نظر تعداد پمپ‌ها و هم از نظر کیفیت خدمات به طور قابل توجهی بهبود یافت. اما در شرایط فعلی سرمایه گذاری در نوسازی این شبکه قطعا متوقف یا کاهش خواهد یافت.

او البته معتقد نیست که کمبود سوخت وجود داشته باشد. او توضیح می دهد: مشکل مشتقات غیرمنتظره نیست، زیرا اروپا در 20 تا 30 سال گذشته تعداد زیادی از پالایشگاه‌هایش را تعطیل کرده است، زیرا تخمین زده می‌شود سرمایه گذاری در نوسازی آنها سودآور نیست.

دشواری در تدارکات

به جای نفت خام، بتدریج بیشتر و بیشتر محصول نهایی یعنی فرآورده‌های نفتی وارد می‌شود. در درجه اول به کشورهای خاورمیانه و روسیه اشاره می‌شود که در آنها مگا پالایشگاه‌های بسیار کارآمدی ساخته شده است که موفق به تولید سوخت های سفید بسیار بیشتری می‌شوند. آمار به وضوح نشان می دهد که در اتحادیه اروپا و کرواسی سهم واردات فرآورده‌های نفتی در دهه‌های اخیر رو به رشد بوده است، در حالی که سهم واردات نفت خام در حال کاهش بوده است. بنابراین، اروپا در واقع دیگر ظرفیت پالایش کافی را ندارد و به واردات محصول انرژی نهایی وابسته است. او می‌گوید روسیه تحت تحریم است و ممکن است مشکلات تامینی وجود داشته باشد.

این کارشناس درباره اعلام یک شرکت مبنی بر کمبود گازوئیل و بنزین در بازار، گفت: سوال این است که آیا کمبود است یا اینکه تهیه سوخت کمی سخت ترشده است. اگر به قیمت فرآورده‌های نفتی در مدیترانه نگاه کنیم، آنها اخیراً سریعتر از قیمت نفت خام افزایش قیمت یافته اند که دقیقاً به دلیل کمتر در دسترس بودن است. وی با توجه به محدودیت‌های سود عرضه کنندگان که توسط دولت اعلام شده است، یادآور می‌شود که تا سال ۲۰۱۴، کرواسی محدودیت‌های مشابهی داشت.

«این امر قطعاً بر سودآوری و نتایج تجاری شرکت های نفتی تأثیر خواهد گذاشت، و البته این بیشتر به سیاست مربوط می‌شود تا تجارت نفت.»

با نگاهی به فرصت‌های از دست رفته، او خاطر نشان می سازد که شرکت نفتاپلین زمانی یک شرکت مشهور جهانی برای اکتشاف و تولید نفت و گاز بود. دارای کارشناسان برتر و تجهیزات مدرن بود، اما با خصوصی سازی اینا (شرکت نفت کرواسی) این فعالیت تقریباً به حاشیه رفت.

میرو اسکالیتسکی می‌گوید: در 20 سال گذشته، تولید نفت و گاز در کرواسی رو به کاهش بوده است. عرضه‌کنندگان، به‌ویژه بازیگران کوچک‌تر، همانطور که انتظار می‌رود، با دخالت دولت در جریان‌ بازار مخالف هستند. آنها هشدار می دهند که کمبود ممکن است رخ دهد.

داوور اشترن، کارشناس انرژی به وچرنی لیست گفت که ایده بازار آزاد که در آن قیمت‌ها بر اساس عرضه و تقاضا شکل می‌گیرد، بر اساس تصمیمات سیاسی از هم پاشیده است.

اشترن به شبکه تلویزیونی N1 گفت که کرواسی به یک شرکت انرژی ملی نیاز دارد و باید با مجارها بنشیند و به توافق برسد تا در شرایط بحرانی امکان تصدی مدیریت وجود داشته باشد. او گفت آخرین امکان، ملی شدن یا ملی شدن مجدد است. اما اسکالیتسکی معتقد است که اکنون زمان مناسبی برای صحبت با مجارها در مورد اینا نیست.

ازدراوکوماریچ معاون نخست وزیر و وزیر دارایی کرواسی خاطرنشان کرد که کاهش عوارض غیر مستقیم و محدود کردن سود نباید منجر به اختلال در عرضه شود. ماریچ معتقد است: با این مجموعه اقدامات که یک ماه طول می‌کشد خواهیم دید که وضعیت چگونه پیش خواهد رفت، ما معتقدیم که نباید مشکلی ایجاد شود.وی درباره امکان اخذ مالیات از سود مضاعف شرکت‌های فعال در حوزه انرژی که برخی کشورها در این زمینه تصمیم گرفته‌اند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر ما تا این حد پیش نمی‌رویم...

نویسنده : ایوتسا بتی

منبع : وچرنی لیست

18 خرداد 1401

https://www.vecernji.hr/vijesti/ceka-li-hrvatsku-nestasica-nafte-situacija-je-neizvjesna-ali-postoji-samo-jedno-rjesenje-1592866

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما