معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۷/۱۴- ۱۵:۴۷

اخبار اقتصادی کرواسی

گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی کرواسی در هفتۀ دوم مهر 1403 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد:

دستمزدها و حقوق مناسب در کرواسی

بر اساس تحلیل جدید آژانس مالی کرواسی، میانگین حقوق خالص کارمندان شاغل در شرکت‌های کرواسی در سال گذشته به 1028 یورو رسید. حقوق کارمندان در شرکت های عمدتاً خصوصی، به میزان قابل توجهی کمتر از میانگین حقوق در شرکتهای دولتی است. طبق گزارش اداره آمار کرواسی، میانگین حقوق خالص در سال گذشته به طور کلی 1148 یورو بوده است. متوسط حقوق ناخالص در شرکت ها در سال 2023 بالغ بر 1409 یورو بوده است، در حالی که متوسط حقوق ناخالص در سطح استانی 1584 یورو بوده است که حدود 12 درصد بیشتر از سال 2022 می‌باشد.

آژانس مالی کرواسی همچنین میزان هزینه‌های نیروی کار برای کارآفرینان در کرواسی را در سال گذشته تجزیه و تحلیل کرد که در مقایسه با سال 2022 به شدت افزایش یافته است. هزینه‌های پرسنل که رقمی مربوط به حقوق ناخالص است، در سال گذشته به 19.9 میلیارد یورو رسید. این 16.7 درصد بیشتر از سال 2022 است که در آن دستمزدها نیز به شدت رشد کرده است.

بر اساس نظرسنجی که از 3800 شرکت کننده انجام گرفت، حقوق مناسب در کرواسی باید بین 1500 تا 2000 یورو باشد. با توجه به هزینه‌های بالای زندگی مانند اجاره، آب و برق، حمل و نقل و پوشاک، پاسخ دهندگان معتقدند که حقوق زیر 1500 یورو برای تامین نیازهای اولیه زندگی کافی نیست. اگر به فعالیت های فرهنگی و تعطیلات نیز توجه شود، بسیاری معتقدند که حقوق نمی‌تواند کمتر از 1700 یورو باشد. با این حال، پاسخ دهندگان خاطرنشان می‌کنند که حتی این مقدار نیز همیشه کافی نیست، به خصوص برای افراد مجرد. یک سوم از شرکت کنندگان معتقدند که با توجه به افزایش تورم و قیمت املاک، دستمزد مناسب باید بین 2000 تا 2500 یورو باشد. از هر ده پاسخ دهندگان، یک نفر معتقد است که تنها حقوق بالاتر از 2500 یورو می‌تواند تضمین کننده یک زندگی آبرومندانه در کرواسی باشد.

https://www.nacional.hr/znatne-razlike-place-u-privatnom-sektoru-i-dalje-zaostaju-za-onima-u-javnim-sluzbama/

https://lidermedia.hr/biznis-i-politika/istrazivanje-dostojanstvena-placa-u-hrvatskoj-je-izmedu-1-500-i-1-999-eura-159397

https://www.poslovni.hr/hrvatska/dostojanstvena-placa-tek-na-1500-eura-10-ih-jos-ima-741-euro-4457718

واردات و صادرات در کرواسی

بر اساس اولین داده‌های اداره مرکزی آمار، ارزش صادرات کالاهای کرواسی در هشت ماهه نخست سال جاری بالغ بر 15.4 میلیارد یورو بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 2.9 درصد افزایش داشته است. واردات کرواسی هم در این بازه زمانی 4.2 افزایش داشته و به رقم 27.9 میلیارد یورو رسیده است. کسری تجارت خارجی 12.4 میلیارد یورو و پوشش واردات با صادرات 55.4 درصد بوده است.

در هشت ماهه نخست سال جاری، 10.2 میلیارد یورو کالا به کشورهای عضو اتحادیه اروپا صادر شده است که 0.1 درصد کمتر از مدت مشابه سال گذشته می‌باشد. ارزش کالاهای وارداتی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا با 8.2 درصد افزایش به 21.9 میلیارد یورو رسیده است. آمار صادرات به کشورهای غیر اتحادیه اروپا با رشد 9.4 درصدی به 5.2 میلیارد یورو رسیده و همزمان واردات کالا از این کشورها با کاهش 8.1 درصدی به تقریباً شش میلیارد یورو رسیده است.

https://lidermedia.hr/biznis-i-politika/dzs-u-osam-mjeseci-izvoz-porastao-2-9-a-uvoz-4-2-posto-159402

https://www.seebiz.eu/ekonomija/izvoz-u-osam-mjeseci-porastao-2-9-a-uvoz-4-2-posto/310830/

توریست کمتر در ماه سپتامبر 2024

در سپتامبر امسال، کرواسی با 5.3 درصد گردشگر کمتر نسبت به ماه مشابه سال گذشته و 3.2 درصد کمتر برای اقامت شبانه در این ماه روبرو بوده است. طبق گزارش هیئت ملی گردشگری کرواسی، در ماه سپتامبر، 2.4 میلیون گردشگر و 13.2 میلیون اقامت شبانه در این کشور ثبت شده است. تعداد گردشگران خارجی در شهریور ماه امسال نسبت به شهریور سال گذشته 2.2 میلیون نفر بوده و 5.6 درصد کمتر از همین ماه در سال قبل بوده است.

https://www.nacional.hr/vole-obiteljski-smjestaj-u-rujnu-smo-imali-manje-turista-no-ukupna-brojka-pokazuje-rast/

https://www.seebiz.eu/trzista/hrvatska-u-rujnu-s-manje-turista-i-nocenja-rast-u-devet-mjeseci/310823/

https://www.poslovni.hr/hrvatska/hrvatska-u-rujnu-s-manje-turista-i-nocenja-na-razini-godine-u-porastu-4457654

افزایش قیمت های انرژی در منطقه

با شروع فصل گرما، قیمت گاز و برق در بازارهای بین المللی نیز باثبات بوده است. تمرکز بر کاهش یا حذف یارانه‌ها برای قیمت برق و گاز است که برای شوک بحران انرژی که با حمله روسیه به اوکراین تشدید شد، داده شده بود. با توجه به اینکه قیمت انرژی بویژه گاز چندین برابر کمتر از زمان اوج بحران است، دولت ها مصمم شده اند که یارانه‌ها را کاهش دهند و قیمت ها را تا حد زیادی به خود بازار بسپارند. در کرواسی قرار است قیمت برق و گاز هر کدام ده درصد افزایش یابند. در اسلوونی، قیمت برق در حال حاضر افزایش یافته است و در بوسنی و هرزگوین نیز قیمت برق در ماه اوت افزایش یافته  و قرار است گاز هم در سال 2025 گران شود.

گاز همچنان در کانون توجه قرار دارد زیرا قرارداد بین روسیه و اوکراین برای انتقال گاز روسیه به اروپا در پایان سال منقضی می‌شود که موضوعی کلیدی برای کشورهای اتحادیه اروپایی مانند اتریش، مجارستان، اسلواکی و ایتالیا است. لازم به ذکر است که اسلوونی نیز بخشی از گاز خود را از طریق اتریش دریافت می‌کند. تا آنجا که به کرواسی مربوط می‌شود، وجود پایانه LNG در کرک تسکین بزرگی برای مساله امنیت عرضه است.

از زمان شروع بحران انرژی و همراه با آن جهش قیمت انرژی، دولت کرواسی هر شش ماه، یک بسته تدبیری را برای کاهش تاثیر افزایش قیمت انرژی بر خانوارها و اقتصاد آن، اتخاذ کرده است. بر اساس محاسبات دولت، هزینه برق سالانه یک خانوار متوسط با مصرف سالانه 3000 کیلووات ساعت، بر اساس قیمت بازار به 584 یورو و به لطف یارانه‌های دولتی 482 یورو می‌باشد. هزینه گاز در یک خانوار متوسط با مصرف سالانه 12000 کیلووات ساعت بدون یارانه به 680 یورو خواهد رسید که با حمایت دولتی این رقم به 595 یورو کاهش می یابد. افزایش قیمت برق و گاز در دو مرحله انجام می‌شود. ابتدا از آبان ماه قبوض 6.5 درصد افزایش می یابد و سپس در ابتدای سال آینده مابقی رشد پیش بینی شده اضافه می‌گردد.

https://hr.bloombergadria.com/trzista/robe/67891/cijene-energenata-rastu-ceka-se-i-prekid-dotoka-plina-preko-ukrajine/news/

 

ارتقای بخش های لجستیک و حمل و نقل در کرواسی

چشم اندازهای خوبی در بخش های لجستیک و حمل و نقل که شاخه‌های مهم توسعه اقتصادی هر کشوری هستند، در کرواسی به لطف موقعیت ژئواستراتژیک آن، سرمایه گذاری‌های زیرساختی و ادغام آن کشور با بازارهای اروپایی دیده می‌شود. انتظار می رود ظرفیت خدمات لجستیک در کرواسی طی پنج سال آینده دو  و طی ده سال آینده سه برابر شود. بخش های لجستیک و حمل و نقل در حال حاضر 11 درصد از تولید ناخالص داخلی کرواسی را تشکیل می دهند و حدود 10 درصد از نیروی کار را استخدام می‌کنند. پیش بینی می‌شود که سهم لجستیک در تولید ناخالص داخلی در دهه آینده به 20 درصد برسد. کرواسی در حال تبدیل شدن به یک مرکز لجستیک برای کشورهای اروپای مرکزی و شرقی است که به طور فزاینده ای از بنادر و زیرساخت های کرواسی استفاده خواهند کرد.

ورود کرواسی به شینگن، عملیات لجستیکی برون مرزی را برای این کشور به ویژه در امر توزیع و ذخیره سازی، ساده و تسریع کرده است. اکنون دسترسی به بازارهای اسلوونی، اتریش و مجارستان برای شرکت های کرواسی آسان تر شده است، بنابراین شرکت های بین المللی به طور فزاینده ای ظرفیت های ذخیره سازی خود را در کرواسی افزایش می دهند. در پنج سال آینده، سرمایه‌گذاری عمومی و خصوصی برنامه‌ریزی‌شده در زیرساخت‌های لجستیکی بیش از ۷.۵ میلیارد یورو است که ۶.۵ میلیارد آن برای نوسازی زیرساخت‌های ریلی در نظر گرفته شده است. نوسازی ریلی، اتصال سریعتر بنادر کرواسی با اروپای مرکزی را امکان پذیر می‌کند. بزرگترین پروژه‌های بندری در کرواسی شامل توسعه ظرفیت بندر ریه کا و ساخت ترمینال های جدید در آن است. بندر ریه کا در نظر دارد تا سال 2029 ظرفیت خود را سه برابر نماید. تا سال 2035، ساخت ترمینال کانتینری جدید در جزیره کرک با ظرفیت 3 میلیون کانتینر برنامه ریزی شده است که می‌تواند ظرفیت کل بندر ریه کا را به 5 کانتینر افزایش دهد.

https://www.poslovni.hr/hrvatska/logistika-i-transport-su-neke-od-najperspektivnijih-grana-hrvatskog-gospodarstva-4457704

 

برای اولین بار در تاریخ، کرواسی معیارهای ماستریخت را برآورده می‌کند

وزیر دارایی مارکو پریموراک خاطرنشان کرد که کرواسی برای اولین بار در تاریخ معیارهای بدهی و کسری ماستریخت را برآورده خواهد کرد. کسری در سطح دولت عمومی تلفیقی بالغ بر 2.6 درصد از تولید ناخالص داخلی است. پیش بینی می‌شود جدا از کسری بودجه و با توجه به رشد اقتصادی شتابان، سهم بدهی عمومی از تولید ناخالص داخلی تا پایان سال 58.9 درصد باشد. بنابراین، برای اولین بار در تاریخ، کرواسی در شرایطی قرار خواهد گرفت که به طور کامل می‌تواند معیارهای ماستریخت را برآورده کند و کسری بودجه را در سطح دولت عمومی زیر 3 درصد و بدهی عمومی را زیر 60 درصد از تولید ناخالص داخلی نگه دارد.

کرواسی علاوه بر رعایت معیارهای ماستریخت، در حال حاضر بدهی عمومی‌پایین‌تری از متوسط بالایی دارد، در سطح اتحادیه اروپا میانگین آن 82.9 درصد است و سهم منطقه یورو از تولید ناخالص داخلی 90 درصد است.  طرح پیشنهادی توازن مجدد بودجه دولتی برای سال جاری، درآمدها را 1.8 میلیارد یورو نسبت به بودجه اولیه و هزینه‌ها را 976 میلیون یورو افزایش می دهد. این تعادل بر اساس پیش بینی‌های تجدید نظر شده رشد تولید ناخالص داخلی در سال جاری 3.6 درصد، نرخ تورم سه درصدی، پیش بینی رشد اشتغال سه درصدی و پیش بینی رشد دستمزد ناخالص 14.7 درصدی، انجام شده است.

https://www.poslovni.hr/hrvatska/ministar-financija-prvi-put-u-povijesti-hrvatska-ce-zadovoljiti-kriterije-iz-maastrichta-4457791

https://www.seebiz.eu/ekonomija/primorac-hrvatska-ce-po-prvi-put-zadovoljiti-kriterije-iz-maastrichta/310865/

 

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما