اخبار اقتصادی کرواسی
گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی کرواسی در هفتۀ چهارم آذر 1403 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
امسال گردشگری میتواند رکورد 2019 را پشت سر بگذارد.
در آبان ماه، هم ورود گردشگران و هم اقامتهای شبانه در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است. بر اساس آخرین گزارش هیئت ملی گردشگری کرواسی، کل گردشگران ورودی به کرواسی در نوامبر 2024 به 454000 نفر رسید که نشان دهنده افزایش 20 درصدی نسبت به سال قبل است. گردشگران خارجی 248 هزار نفر وارد شدند که نسبت به سال قبل 12 درصد افزایش داشت. تعداد گردشگران داخلی نیز به 206 هزار نفر رسید که نسبت به سال قبل 30 درصد افزایش چشمگیری داشته است. روند مشابهی برای اقامت های شبانه به ثبت رسیده است. ثبت1.1 میلیون نفری که نسبت به سال قبل 19 درصد افزایش را نشان می دهد. از این تعداد، گردشگران خارجی 721000 شب اقامت داشته اند (+14٪ سال به سال)، در حالی که اقامت های داخلی داخلی به 414000 (+30٪ سال به سال) رسیده است.
با توجه به نوع اقامتگاه، 92 درصد از اقامتهای شبانه در اقامتگاههای تجاری، 7 درصد در اقامتگاههای غیرتجاری و 1 درصد در اقامتگاههای دریایی انجام شده است. در اقامتگاههای تجاری، 60 درصد از اقامتهای شبانه گردشگران در هتلها، 22 درصد در اقامتگاههای خصوصی، 6 درصد در کمپینگها و 12 درصد باقی مانده در سایر انواع اقامتگاهها انجام شده است.
بیشترین سهم اقامت شبانه را گردشگران داخلی با 36 درصد و پس از آن گردشگران اسلوونی با 10 درصد، اتریش، آلمان و بوسنی و هرزگوین هر کدام با 6 درصد و ایتالیا با 4 درصد داشته اند. از نظر پربازدیدترین مناطق، کوارنر با 197000 شب اقامت در صدر قرار دارد و پس از آن ایستریا با 193000، زاگرب با 189000، شهرستان اسپلیت-دالماسی با 145000 و شهرستان دوبرونیک-نرتوا با 103000 قرار دارند.
در 11 ماهه نخست سال 2024، تعداد کل گردشگران به 21 میلیون نفر رسید که نسبت به سال قبل 3 درصد افزایش داشته است، در حالی که تعداد اقامت های شبانه به 108 میلیون نفر رسید که نسبت به سال قبل یک درصد رشد را نشان می دهد. در مقایسه با سال 2019، کل ورود گردشگران در سال 2024، 14 درصد بیشتر است. علاوه بر این، اقامتهای شبانه 11 درصد افزایش یافته است که تعداد شب اقامت گردشگران خارجی 11 درصد و اقامتهای داخلی 12 درصد افزایش یافته است.
به طور کلی، گردشگری کرواسی تا کنون با رشد قابل توجهی در هر دو امر تعداد ورود و اقامت در یک شب، سال موفقی داشته است.با این وجود چالش ها به ویژه در چارچوب مقرراتی که همچنان بر پایداری گردشگری کرواسی تاثیر میگذارد و فشار قابل توجهی بر ارائه دهندگان اقامتگاههای خصوصی وارد میکند، همچنان باقی است.
https://www.seebiz.eu/trzista/turisticka-godina-mogla-bi-nadmasiti-rekordnu-2019/313032/
کرواسی دارای بالاترین مالیات در اروپا
علیرغم اصلاحات مالیاتی متعدد در طول سالها، سیستم مالیاتی کرواسی از نظر ساختاری با تاکید بر مالیات بر مصرف، مالیات متوسط نیروی کار و اجتناب از مالیات بر دارایی، بدون تغییر باقی مانده است. بار مالیاتی کل، که به عنوان نسبت درآمد عمومی دولت به تولید ناخالص داخلی اندازه گیری میشود، ثابت مانده است و در سال 2023 به 37.3 درصد از تولید ناخالص داخلی رسیده است. اگرچه این میزان کمتر از میانگین اتحادیه اروپا که 40.6 درصد است، میباشد ولی به طور قابل توجهی بالاتر از اقتصادهای مشابهی مانند اقتصاد لهستان (36%)، اسلواکی (35.5%)، مجارستان (35.1%) و رومانی (27%) است. این امر نشان می دهد که کرواسی نسبت به همتایان اقتصادی خود مالیات سنگین تری دریافت میکند.
مالیات نیروی کار در کرواسی، با وجود اصلاحات، همچنان بالاست. مالیات بر دستمزد، که سهم هزینههای نیروی کار توسط دولت را نشان می دهد، بین سال های 2018 تا 2023 با 2.4 درصد افزایش به 36.7 درصد رسید. این رقم کمتر از میانگین اتحادیه اروپا (39.3%) اما بالاتر از میانگین کشور لهستان (32.4%) است. هزینه نیروی کار کارفرما شامل کمک های بیمه سلامت (که هزینه کارفرما در کرواسی در نظر گرفته میشود) و بیمه بازنشستگی (هزینه کارگر) است که سیستم را برای کارفرمایان سنگین میکند.
فراتر از نیروی کار، کرواسی بالاترین مالیات بر محصولات را در اتحادیه اروپا دارد. با نرخ مالیات بر ارزش افزوده 25 درصدی - پس از مجارستان 27 درصد - و درآمد قابل توجهی از عوارض مالیات غیر مستقیم و سایر مالیات های مصرفی، مالیات این کشور بر محصولات 18 درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل می دهد که بالاترین سهم را در اتحادیه اروپا دارد. مالیات بر ارزش افزوده به تنهایی 36 درصد از درآمد دولت عمومیکرواسی را تشکیل می دهد که بسیار بالاتر از میانگین اتحادیه اروپا با 17.8 درصد است. این اتکا به مالیات بر ارزش افزوده، کرواسی را به شدت به مالیات بر مصرف وابسته میکند.
مالیات بر دارایی حداقل است و مالیات های مکرر بر اموال غیرمنقول تنها 1.5 درصد از درآمد عمومی دولت را تشکیل می دهد. این رقم اگرچه کمترین میزان در اتحادیه اروپا نیست، اما پایین است. اتکای سیستم مالیاتی به مصرف، همراه با مالیات نسبتاً پایین بر دارایی، ساختار کلی مالیات را تغییر داده و فرصتها را برای اصلاحات اقتصادی گستردهتر محدود میکند.
به طور خلاصه، تعدیل های مالیاتی اخیر منجر به تغییرات ساختاری معناداری نشده است. بار مالیاتی بر اقتصاد افزایش یافته است، معافیت مالیاتی واقعی برای دستمزدها وجود ندارد، و اتکا به مالیات بر مصرف همچنان ادامه دارد. در حالی که اصلاحات آتی شامل افزایش جزئی در مالیات بر املاک و مستغلات است، ویژگیهای اصلی سیستم مالیاتی کرواسی با اندک نشانهای دگرگونی قابل توجه باقی مانده است.
https://hr.bloombergadria.com/ekonomija/hrvatska/70803/porezne-reforme-idu-kao-na-traci-poslujemo-li-i-zivimo-bolje/news/
آیا نرخ اشتغال در سال 2025 افزایش می یابد؟
اشتغال در کرواسی در سال های اخیر به طور قابل توجهی افزایش یافته است و تقریباً 44000 نفر در مقایسه با یک سال قبل بیشتر کار میکنند. بر اساس گزارش موسسه بیمه بازنشستگی کرواسی، تا اواخر نوامبر، کمیبیش از 1.7 میلیون نفر شاغل بودند و در این سیستم مشارکت داشتند. این رقم از نظر فصلی کمتر از رکورد 1.75 میلیونی در جولای است که نشان دهنده کاهش معمول پایان سال است. با این وجود، اشتغال در سال گذشته 2.6 درصد و در طول سه سال نزدیک به 119000 نفر افزایش یافته است. علیرغم این روندهای مثبت، اقتصاددانان نسبت به پیش بینی 3 درصدی دولت برای نرخ رشد اشتغال در سال 2025 ، تردید دارند.
دولت کرواسی پیشبینی میکند که رشد تولید ناخالص داخلی از 3.6 درصد در سال 2024 به 3.2 درصد در سال 2025 کاهش یابد، در حالی که انتظار دارد رشد اشتغال با این نرخ مطابقت داشته باشد. با این حال، اقتصاددانان این پیش بینیها را بیش از حد خوش بینانه می دانند. هرویه استویچ، اقتصاددان ارشد انجمن کارفرمایان کرواسی، خاطرنشان میکند که برنامههای بودجه دولت بر فرضیات بلندپروازانه همچون افزایش 8 درصدی متوسط حقوق ناخالص و رشد 3 درصدی اشتغال متکی است. او هشدار داد که علیرغم پیشرفت سالهای اخیر، که با افزایش سالانه 2.5 درصدی بهرهوری واقعی در هر ساعت کاری که دو برابر میانگین اتحادیه اروپا است، روبرو بوده، این امر نشاندهنده افزایش بهرهوری پیشبینیشده نیست.
سایر کارشناسان نیز نظرات مشابهی دارند. ولیمیر سونجه، اقتصاددان کروات، پیشبینیهای دولت برای رشد همزمان اشتغال و دستمزد را اغراقآمیز میداند. او ابراز نگرانی کرد که انتظار رشد اشتغال با همان نرخ تولید ناخالص داخلی با توجه به وجود رکود تولید در اقتصاد جهانی، منطقی نیست.
علاوه بر این، ضعف های ساختاری در بازارهای کار در اقتصادهای بزرگ اتحادیه اروپا ، به طور فزاینده ای توسط اقتصاددانان کرواسی برجسته میشود. ممکن است شاخصها قدرت اقتصادی را نشان دهند، اما مسائل اساسی مانند عدم تطابق مهارتها و چالشهای جمعیتی همچنان اموری است که پابرجاست. گوران شاراوانجا، اقتصاددان ارشد اتاق اقتصاد کرواسی، این نگرانیها را تکرار میکند و بیان میکند که به دلیل «پایه بالای» سطوح اشتغال فعلی، حفظ نرخ رشد اشتغال 3 درصدی بعید است.
به طور خلاصه، در حالی که رشد اشتغال کرواسی قوی بوده است، اقتصاددانان نسبت به پیش بینیهای خوش بینانه دولت برای سال 2025 تردید دارند. آنها هشدار می دهند که مفروضات در مورد افزایش دستمزد و رشد اشتغال ممکن است امر نیاز به بهبود بهره وری را دست کم گرفته و چالش های بازار کار گسترده تر را نادیده بگیرند.
https://www.nacional.hr/sumnjive-prognoze-ekonomisti-ne-vjeruju-vladi-da-ce-zaposlenost-u-2025-rasti-tri-posto-evo-zasto/#google_vignette
https://www.poslovni.hr/hrvatska/vlada-zaposlenost-ce-i-2025-rasti-3-ekonomisti-to-je-preoptimisticno-4464303
میانگین حقوق خالص در زاگرب 1515 یورو
در سپتامبر 2024، متوسط درآمد خالص ماهانه کارمندان حقوق بگیر در شهر زاگرب 1515 یورو بوده است. این نشان دهنده افزایش جزئی 0.1 درصدی نسبت به آگوست و افزایش قابل توجه 14.6 درصدی نسبت به سپتامبر 2023 است. بالاترین میانگین خالص حقوق دریافتی برای کارمندان صنعت استخراج نفت خام و گاز طبیعی است که 2267 یورو گزارش شده است، در حالی که کمترین آن مربوط به بخش تولید چرم و محصولات مرتبط میباشد با رقم 878 یورو. متوسط حقوق خالص در زاگرب از میانگین ملی کرواسی در سپتامبر که 1322 یورو بود، 193 یورو فراتر رفت. در همین حال، متوسط درآمد ناخالص در زاگرب 2159 یورو بود که نسبت به آگوست تغییری نداشت اما نسبت به ماه مشابه در سال 2023 14.9 درصد افزایش داشت.
https://lidermedia.hr/financije/prosjecna-zagrebacka-neto-placa-1-515-eura-160467
https://www.poslovni.hr/hrvatska/prosjecna-zagrebacka-neto-placa-1-515-eura-u-jednoj-djelatnosti-veca-je-od-2-250-eura-4464486
افزایش هزینهها در صنعت نانوایی کرواسی
صنعت نانوایی در کرواسی با هزینههای انفجاری، تغییر عادات مصرف کنندگان و تشدید فشار بازار دست و پنجه نرم میکند که این امر منجر به افزایش اجتناب ناپذیر قیمت نان و محصولات نانوایی شده است. نانواییهای زنجیره ای بزرگ مانند Mlinar، Pan Pek، Dubravica و Bobis درآمدها و سودهای قابل توجهی را گزارش کردهاند، به طوری که این بخش 934.6 میلیون یورو در سال 2023 به دست آورده است که این در آمد افزایش 18.4 درصدی نسبت به سال قبل داشته است. با این حال، هزینهها نیز 13.1 درصد افزایش داشته اند. این هزینهها در سال 2023 51.6 میلیون یورو بوده که جهشی قابل توجه از 10.5 میلیون یورو در سال 2022 داشته است. لذا این صنعت در بخش هزینهها، با چالشهای زیادی روبرو میباشد.
محرک های اصلی هزینه شامل افزایش سرسام آور قیمت مواد اولیه حیاتی مانند کره، پنیر، کاکائو و گوشت است که افزایش جهانی قابل توجهی را تجربه کرده است. به عنوان مثال، هزینههای کره طی سال گذشته 80 درصد، کاکائو 20 تا 30 درصد و شکر تا 61 درصد نسبت به اوایل سال 2023 افزایش یافته است. هزینههای انرژی، اگرچه کمتر از اوج گرانی خود در اواخر سال 2022 است، اما همچنان به طور قابل توجهی بالا ست.
کشاورزی داخلی با چالش های حیاتی مواجه است. خشکسالی باعث تخریب محصولات چغندرقند شده و تولید را تا 27.6 درصد در سال 2023 کاهش داده استو عملکرد و کیفیت گندم نیز با کاهش روبرو بوده و کشور واردات را افزایش داده است. کرواسی که زمانی به عنوان یک قطب کشاورزی شناخته میشد، اکنون به شدت به محصولات فرآوری شده وارداتی از جمله آرد و کالاهای نانوایی متکی است که بر ناکارآمدیهای سیستمیک و فرصت های از دست رفته برای سرمایه گذاری از بودجه اتحادیه اروپا در این رابطه تاکید دارد.
عادات مصرف کننده به دلیل افزایش دستمزدها و تمرکز بر مواد ارگانیک و با منابع پایدار، به سمت اقلام نانوایی با کیفیت بالاتر و ممتاز تغییر میکند. محصولاتی مانند کیک، شیرینی، پیتزا و وافل در حال رشد هستند، در حالی که تولید نان سنتی از 147400 تن به 136500 تن طی دهه گذشته کاهش یافته است. تولید آرد صنعتی نیز از زمان الحاق کرواسی به اتحادیه اروپا 34 درصد کاهش داشته است.
لذا این صنعت همچنان بواسطه هزینههای غیرقابل پیش بینی انرژی، شرایط بازار جهانی و ناکارآمدی کشاورزی داخلی آسیب پذیر است. کارخانهها و نانواییهای کرواسی به دلیل هزینههای بالای ورودی و اتکا به صادرات مواد خام به جای محصولات با ارزش افزوده، برای رقابت با هم دست و پنجه نرم میکنند. چالش های این بخش منعکس کننده مسائل ساختاری گسترده تری در اقتصاد است که با کاهش خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی و وابستگی فزاینده به واردات مشخص تر میشود.
https://www.poslovni.hr/hrvatska/eksplozija-troskova-trzisna-borba-i-nove-navike-potrosaca-4464941
عضویت کرواسی در OECD چه تاثیری بر بازار املاک و مستغلات خواهد داشت؟
الحاق در انتظار کرواسی در OECD و تغییرات قانونی همراه آن، قرار است خرید املاک و مستغلات را برای خریداران خارجی ساده کند و به طور بالقوه تغییرات مختصری را در بازار ملک در کرواسی ایجاد نماید. اصلاحات پیشنهادی در قانون مالکیت و سایر حقوق مالکیت به شهروندان همه کشورهای عضو OECD حقوق برابر با خریداران داخلی کرواسی را در هنگام تملک اموال می دهد و آنها را از موانع گذشته همچون الزامات متقابل و رضایت اجباری هیات وزیران دور خواهد کرد. اگرچه این آزادسازی فرآیند را ساده میکند و کارایی اداری را افزایش می دهد، اما کارشناسان معتقدند که این امر بعید است که تغییر قابل توجهی در قیمت املاک و مستغلات در کرواسی ایجاد کند.
بیشتر اعضای OECD خود عضوی از اتحادیه اروپا هستند و شهروندان شان از قبل از حقوق نامحدود خرید ملک در کرواسی برخوردار بودهاند. برای اعضای غیر اتحادیه ای OECD، از جمله ایالات متحده، این قوانین ساده، راههای پیچیده قبل مثل ضرورت خرید ملک از طریق نهادهای مجوز دار را حذف میکند. با این حال، علاقه کشورهای غیر اتحادیه اروپایی OECD برای خرید ملک در کرواسی و اقامت در آن کم است و عمدتاً آنها بر روی املاک برای اجاره توریست ها تمرکز میکنند که به دلیل مزایای مالیاتی جذاب میباشند. انتظار می رود شهرهای ساحلی و املاک مجلل بیشترین تأثیرات را داشته باشند، در حالی که مراکز شهری مانند زاگرب بعید است که تأثیرات قابل توجهی از این الحاق ببرند.
کارشناسان نسبت به تخمین نادرست از تأثیر گذاشتن بیش از حد عضویت در OECD بر بازار املاک و مستغلات هشدار می دهند. آنها استدلال میکنند که شرایط کلان اقتصادی در اقتصادهای بزرگ اروپایی مانند آلمان، عامل های بسیار مهم تری در شکل دادن به روند مالکیت در اروپا هستند. هیاهوی رسانهای پیرامون تغییرات اداری میتواند تنها منجر به بالا بردن انتظارات غیرواقعی قیمت در میان مالکان میشود. در سال 2023، خریداران خارجی تقریباً 10 درصد از کل معاملات املاک و مستغلات در کرواسی را به خود اختصاص دادند که یک چهارم این معاملات بر روی املاک ساحلی متمرکز بود. کاهش جزئی تراکنشهای خارجی در سال 2023 درمقایسه با سال 2022 بیشتر ناشی از کاهش رشد اقتصادی گستردهتر در بازارهای کلیدی مانند آلمان و اتریش بوده است تا عوامل اداری مربوطه.
اهمیت گسترده تر عضویت کرواسی در OECD در افزایش پتانسیل آن برای جذب سرمایه گذاری فراتر از املاک و مستغلات است. کارشناسان امیدوارند که این حرکت باعث تحریک جریان سرمایه به بخشهای تولیدی مانند تولید و گردشگری شود و داراییها صرفاً به عنوان یک دارایی کاربردی برای این فعالیتها عمل کنند. در حالی که تاثیر فوری بر قیمت ها حداقل است، تغییرات میتواند رشد بخش املاک و مستغلات لوکس را تقویت کند و جذابیت کرواسی را به عنوان یک مقصد سرمایه گذاری افزایش دهد. با این وجود، اتکای کشور به شرایط اقتصادی خارجی همچنان یک عامل محوری است و تاکید میکند که تحول بازار املاک و مستغلات بیشتر به روندهای جهانی بستگی دارد تا تعدیلهای قانونی داخلی.
https://hr.bloombergadria.com/trzista/trendovi-na-trzistu/70896/stranci-ce-moci-lakse-do-nekretnina-u-hrvatskoj-hoce-li-cijene-rasti/news/
چرا تولید سبزیجات در کرواسی گران تمام میشود؟
علیرغم اینکه تولید سبزیجات کرواسی یکی از سودآورترین بخش های کشاورزی است، این بخش با چالش های قابل توجهی مواجه است که منجر به عرضه ناکافی سبزیجات و افزایش قیمت ها میشود. در کنفرانس "سبزیجات کرواسی"، کارشناسان موارد سیستمی مانند فقدان یکپارچه سازی زمینهای کشاورزی، سیستم های آبیاری ناکافی، محدودیت گرمایش گلخانهها و کمبود مداوم نیروی کار را چالش های اصلی در این رابطه دانستند. این موانع کشور را از دستیابی به خودکفایی در تولید سبزیجات حتی برای محصولات اصلی مانند کلم باز می دارد و کشور را متکی به واردات کرده است.
تاثیر تغییرات آب و هوایی این مشکل را تشدید میکند. خشکسالی امسال منجر به کاهش 6 درصدی تولید سبزیجات در مقایسه با سال قبل شده است. بطور کلی قیمت سبزیجات حدود 50 درصد نسبت به میانگین سالهای اخیر در کرواسی افزایش یافته است که نشان دهنده کاهش عرضه و هزینههای بالاتر تولید است.
پرداختن به این چالش ها مستلزم تغییر در پارادایم کشاورزی است. الکساندر مشیچ، رئیس دانشکده کشاورزی زاگرب، بر نیاز به کشاورزی مدرن و دانش محور تاکید کرد. او از کشاورزان بلندپرواز، آموزش دیده و مجهز به تخصص و نوآوری برای غلبه بر موانع و سودآور و پایدار کردن کشاورزی حمایت نمود.
https://forbes.n1info.hr/aktualno/zasto-je-u-hrvatskoj-povrce-tako-skupo-i-ne-proizvodi-ga-se-dovoljno/