اخبار اقتصادی کرواسی
گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی کرواسی در هفتۀ سوم مهر 1403 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
حقوق ها در کرواسی افزایش می یابد.
نخست وزیر آندری پلنکوویچ در پارلمان کرواسی در گزارش سالانه کار دولت خود اعلام کرد که قصد دارد متوسط حقوق خالص را تا پایان دوره کاری اش به 1600 یورو و از سال جدید میلادی به 970 یورو افزایش دهد. حقوق کارمندان شاغل، حقوق بازنشستگی و مسکن ارزان اولویت های دولت برای چهار سال آینده میباشند. قرار است حداقل حقوق 130 یورو افزایش یابد. در حال حاضر در حدود صد هزار نفر در کرواسی حداقل دستمزد را دریافت میکنند.
دولت همچنین در حال برنامهریزی گامهای رو به جلو در اقداماتی برای حمایت بهتر از خانوادههای دارای فرزند با افزایش طول مدت خدمت مادران از 6 به 12 ماه برای هر فرزند متولد شده یا فرزندخوانده و تعیین کمک هزینه سالانه است. اقدام جدید که از اول ژانویه سال آینده معرفی میشود این است که مزایای کودکان تازه متولد شده با رشد صد درصدی از 309 یورو به 618 یورو می رسد. در هشت سال گذشته، متوسط حقوق خالص 76 درصد افزایش داشته و از 749 یورو به 1315 یورو رسیده و حداقل دستمزد خالص هم با رشد 103 درصدی از 331 یورو به 672 یورو رسیده است.
https://www.poslovni.hr/hrvatska/plenkovic-do-kraja-mandata-prosjecna-placa-1600-eura-a-minimalna-od-nove-godine-970-4458255
https://lidermedia.hr/biznis-i-politika/plenkovic-do-kraja-mandata-prosjecna-placa-1600-eura-a-minimalna-od-nove-godine-970-159485
صادرات کرواسی به خاورمیانه
گاو، دارو و خون عمده ترین محصولات صادراتی کرواسی به سه کشور رژیم صهیونیستی، ایران و لبنان است. از شرکتهای Pliva و Končar کرواسی در مورد تراز تجاری شان با کشورهای خاورمیانه سؤال شد. آنها خاطرنشان کردند که وضعیت کنونی ژئوپلیتیکی منطقه آنها را خیلی نگران نکرده و بر تجارت شان تأثیری نمیگذارد. کرواسی در سال گذشته تراز تجاری خارجی مثبتی با هر سه کشور درگیر در تخاصم داشت، به ویژه با لبنان، اگرچه این اعداد بسیار کم هستند.
بر اساس دادههای اداره مرکزی آمار پردازش شده توسط اتاق اقتصاد کرواسی، تجارت کرواسی با رژیم در سال 2023 بالغ بر 72.5 میلیون یورو بوده است، صادرات کرواسی به رژیم صهیونیستی، 40.3 میلیون یورو و کالاهای وارداتی از آن 32.2 میلیون یورو بوده است. تراز تجاری خارجی مثبت را میتوان در درجه اول به صادرات دارو به ارزش 16.9 میلیون یورو و موتورهای توربوجت، یعنی توربینهای گازی به ارزش 6.3 میلیون یورو نسبت داد. در مجموع 122 شرکت کرواسی در سال 2023 به رژیم صهیونیستی صادرات داشته اند. وقتی صحبت از واردات کرواسی از رژیم میشود، بیشتر شامل سانتریفیوژ (3.8 میلیون یورو)، محصولات مربوط به حمل و نقل کالاهای بسته بندی شده (3.8 میلیون یورو) ، دارو (3.6 میلیون یورو) و سلاح به ارزش 3.5 میلیون یورو میشوند.
گروه Končar اعلام کرد که درآمد سال گذشته اش بالغ بر 894.1 میلیون یورو بوده است که 579.1 میلیون یوروی آن یعنی معادل 65 درصد آن ماحاصل صادرات به خاورمیانه بوده است. در سال 2023 صادرات این شرکت به رژیم صهیونیستی 0.5 میلیون یورو، به ایران 0.086 میلیون یورو و به لبنان هیچ بوده است. در نیمه اول سال 2024، درآمد فروش شرکت کونچار 478.7 میلیون یورو بوده و میزان صادرات اش 351.3 میلیون یورو معادل 74 درصد بوده است. در شش ماهه اول 2024 صادرات این شرکت به اسرائیل یک میلیون و 400 هزار یورو بوده در حالی که صادراتی به لبنان و ایران صورت نگرفته است. سهم صادرات به اسرائیل از کل درآمد فروش شرکت 0.3 درصد است.
در مورد تجارت کرواسی با ایران، سال گذشته 5.6 میلیون یورو کالا به ایران صادر شده و 5.1 میلیون یورو کالا از ایران وارد شه ات است. بنابراین کرواسی تراز تجاری خارجی مثبتی در حدود نیم میلیون یورو با ایران است. برای سالها، بیشترین سهم صادرات کرواسی به ایران، خون انسان و حیوان تهیه شده برای مصارف درمانی یا تشخیصی، یعنی آنتیسرمها و واکسنها (2.6 میلیون یورو) بوده است. در رتبه دوم تنباکوی فرآوری نشده و ضایعات تنباکو (1.6 میلیون یورو) قرار دارد. از سوی دیگر، کرواسی بیشتر محصولات چدن یا فولاد (1.8 میلیون یورو) و پلیمرهای استایرن (751 هزار یورو) را از ایران وارد میکند.
از نظر مازاد تجارت خارجی، کرواسی در بهترین موقعیت در تجارت با لبنان قرار دارد. سال گذشته تجارت کالایی کرواسی از 11.5 میلیون یورو در سال 2022 به 24.3 میلیون یورو افزایش یافت. جالب اینجاست که تقریباً تمام این مقدار مربوط به صادرات کرواسی به لبنان است و کرواسی تنها حدود 80 هزار یورو از لبنان شامل آب و نوشیدنیهای غیر الکی و مبلمان وارد کرده است. صادرات کرواسی به لبنان بیشتر مربوط میشود به صادرات حیوان زنده (22.2 میلیون یورو) و تنباکوی فرآوری نشده (414 هزار یورو) .
https://hr.bloombergadria.com/ekonomija/hrvatska/67969/evo-sto-najvise-izvozimo-na-bliski-istok/news/
پیش بینی: کرواسی در سه سال آینده رشد اقتصادی سه درصدی خواهد داشت
اقتصاد کرواسی به لطف رشد گردشگری اش، و نیز جذب سرمایه گذاری و رشد سریع وام دهی در سه سال آینده با نرخ سه درصدی رشد خواهد کرد. گردشگری به طور کلی یکی از محرک های اصلی اقتصاد در منطقه مدیترانه اروپا است. اقتصادهای مدیترانه ای در چند سال اخیر، رشد اقتصادی بهتری نسبت به کشورهای اروپای مرکزی که اقتصاد شان بیشتر به صنعت متکی است، دست یافته اند. علاوه بر گردشگری، رشد در کشورهای مدیترانه ای به شدت تحت تأثیر رشد دستمزدها، آغاز روند کاهش نرخ بهره و رشد وام دهی است. به عنوان مثال رشد وام دهی خانوارها در کشورهای حوزه مدیترانه 14.4 درصد بوده و در سال آینده با نرخ دو رقمی 13 درصد رشد خواهد کرد. از سوی دیگر وام دهی شرکت ها نیز حدود 10 درصد خواهد بود. خطر اصلی برای اقتصاد کرواسی در سال های آینده میتواند طولانی شدن مشکلات اقتصادی در منطقه یورو باشد که در بخش خدمات محلی منعکس خواهد شد.
https://lidermedia.hr/biznis-i-politika/otp-banka-hrvatska-ce-u-iduce-tri-godine-imati-ekonomski-rast-od-tri-posto-159518
شش مقصد کرواسی در فهرست معتبر بهترین مقاصد گردشگری پایدار
شش مقصد کرواسی در فهرست 100 مقصد برتر سبز و پایدار در سال 2024 قرار گرفته و بدین ترتیب کرواسی تعهد خود را به گردشگری پایدار تأیید کرده است. این شش مقصد شامل کرس، جزیره دوگی، ایوانیچ-گراد، لیکا، مالی لوشینج و پارک ملی دریاچههای پلیتویچکا هستند. کرواسی از نظر تعداد مقاصد در این فهرست در کنار کشورهایی مانند استونی، پرتغال، اسلوونی و تایلند قرار گرفته است. برنامه هر ساله تعیین 100 مقصد برتر گردشگری پایدار، برنامه ای است که در آن مکانهایی که نتایج عالی را از نظر شیوه گردشگری مسئولانه و پایدار داشته اند، شناسایی شده و به آنها پاداش تعلق میگیرد.
https://www.seebiz.eu/trzista/sest-hrvatskih-destinacija-na-prestiznoj-listi-najboljih-praksi-odrzivog-turizma/311096/
تعرفه خودروهای چینی: کرواسی در کجا قرار گرفته است؟
کشورهای عضو اتحادیه اروپا اعمال تعرفههای اضافی بر واردات خودروهای برقی چینی را تصویب کردند که تعرفهها را به 45.3 درصد افزایش می دهد. با این وجود، پنج کشور مخالف و 12 کشور رای ممتنع داشتند و کرواسی یکی از آنها بود. آلمان، مجارستان، مالت، اسلواکی و اسلوونی که مجموعاً 22.65 درصد از جمعیت اتحادیه اروپا را تشکیل می دهند، مخالف تشدید تعرفههای جدید بر واردات خودروهای چینی بودند که برای رد پیشنهاد بروکسل کافی نبود. مشخص است که حتی قبل از رای گیری، آلمان آشکارا با پیشنهاد تعرفههای اضافی مخالفت کرد و دلیل آن در درجه اول منافع صنعت خودروسازی این کشور است. سازندگان فولکس واگن و ب ام و قبل از تصمیم گیری هشدار داده بودند که اقدامات تجاری یا اقدامات متقابل چینی میتواند فروش را در بزرگترین بازار آنها به خطر بیندازد.
وزارت امور خارجه کرواسی اعلام کرد که تصمیمات مربوط به اعمال تدابیر دفاع تجاری مشترکاً توسط کشورهای عضو و با رأی گیری در کمیته ابزارهای دفاع تجاری اتخاذ میشود که در آن جمهوری کرواسی توسط نماینده وزارت خارجه نمایندگی میشود. تصمیم به رای ممتنع کرواسی در مورد وضع تعرفههای اضافی نهایی بر خودروهای الکتریکی وارداتی از چین، پس از رایزنی با همه ذینفعان در اقتصاد و تلاش برای آشتی دادن منافع مختلف اتخاذ شد. جمهوری کرواسی به دلیل تأثیر منفی بالقوه بر کاربران نهایی و بر صنعت اتحادیه اروپا، همیشه در مورد معرفی پادمانهای تجاری جدید محتاط است.
https://forbes.n1info.hr/aktualno/slovenci-protiv-jacih-carina-na-kineske-aute-a-hrvatska-suzdrzana-pitali-smo-zasto/
کاهش بزرگ تولیدات صنعتی
بر اساس دادههای اداره آمار اروپا، کرواسی در کنار دانمارک و یونان در میان کشورهایی با بیشترین کاهش تولید صنعتی در منطقه یورو قرار دارد. تولیدات صنعتی در منطقه یورو در ماه آگوست نسبت به ماه قبل 1.8 درصد افزایش یافته است. در سطح اتحادیه اروپا، تولید در ماه آگوست 1.3 درصد نسبت به جولای افزایش داشت. تولید کالاهای سرمایه ای در هر دو حوزه با 3.7 درصد در منطقه یورو و 3.6 درصد در اتحادیه اروپا بیشترین افزایش را داشته است. همچنین رشد قابل توجهی در بخش کالاهای مصرفی بادوام، 1.7 درصد در منطقه یورو و 1.4 درصد در اتحادیه اروپا ثبت شده است. تولید انرژی در منطقه یورو 0.4 درصد و در اتحادیه اروپا 0.2 درصد افزایش یافته است.
به صورت ماهانه، تولید در ایرلند با 4.5 درصد رشد در ماه اوت به شدت افزایش یافت. آلمان و لیتوانی پس از آن 3.3 درصد افزایش یافت. اما کرواسی در ماه آگوست 4.6 درصد نسبت به ژوئیه کاهش تولید صنعتی داشته است. سقوط در ماه اوت قویترین سقوط از زمان آغاز همهگیری در آوریل 2020 است. دادههای اداره آمار کرواسی کاهش 13.2 درصدی تولید کالاهای سرمایهای را در ماه اوت نسبت به جولای و کاهش 2.2 درصدی در تولید انرژی را نشان میدهد. در ماه جولای، تولید انرژی 12.9 درصد و تولید کالاهای سرمایه ای 11.7 درصد افزایش داشته است.
https://www.seebiz.eu/ekonomija/hrvatska-medu-zemljama-s-najvecim-padom-industrijske-proizvodnje/311068/