معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۶/۰۱- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۳۴۲

رشد اقتصادی جمهوری صربستان

طی بزرگ‌ترین بحران سلامت در جهان، با وجود کلیه چالش‌ها، دولت صربستان توانسته است با سیاستگذاری‌ صحیح، از اقتصاد و کسب و کارها حمایت نموده و رشد تولید ناخالص داخلی را تقویت نماید.

طی بزرگ‌ترین بحران سلامت در جهان، با وجود کلیه چالش‌ها، دولت صربستان توانسته است با سیاستگذاری‌ صحیح، از اقتصاد و کسب و کارها حمایت نموده و رشد تولید ناخالص داخلی را تقویت نماید. بر اساس آمار، صربستان در سه ماهه اول سال 2021، رشد 1.2 درصدی تولید ناخالص داخلی  را به ثبت رسانده است.

کمیسیون اروپا و صندوق بین‌المللی پول، پیش‌بینی می‌کنند که صربستان در بحران جهانی کنونی ناشی از بحران کرونا، انعطاف‌پذیری و رشد بیشتری نسبت به سایر کشورها داشته باشد. از سوی دیگر، به لطف واکنش مناسب دولت و بسته‌های حمایتی مالی، از تعطیلی بسیاری از شرکت‌های تجاری و کارخانه‌ها جلوگیری شده است.

امسال بیش از 15 میلیارد دینار برای مشوق‌های سرمایه‌گذاری مستقیم، 2 میلیارد دینار برای چندین برنامه حمایتی از شرکت‌های کوچک و متوسط(SME ها) و کارآفرین در نظر گرفته شده است؛ در مجموع، حدود 2 میلیارد دینار از بودجه، به پروژه‌های زیرساختی و اقدامات توسعه منطقه‌ای اختصاص یافته است. (هر یورو معادل 117 دینار می‌باشد)

در این راستا،  برنامه‌هایی که توسط آژانس توسعه صربستان (RAS)، اجرا می‌گردد عبارتند از:     

- ورود به زنجیره‌های تأمین شرکت‌های چند ملیتی برای شرکت‌های خودروسازی؛

- ارتقاء صادرات خرد، کوچک و متوسط برای شرکت‌های مرتبط با صنعت غذا و چوب (تولید مبلمان)؛

- بازپرداخت 50 درصد هزینه‌های شرکت در نمایشگاه‌های بین‌المللی؛

- خدمات مشاوره و جلسات آموزشی برای تعاونی‌ها، و شرکت‌های کوچک و متوسط؛

- ارائه مجموعه‌ای از خدمات استاندارد به تعاونی‌ها به صورت رایگان؛ از کسب اطلاعات و آموزش گرفته تا خدمات مشاوره، راهنمایی، ارتقاء و نظارت میدانی بر عملیات تجاری خود، با کمک آژانس‌های توسعه منطقه‌ای.

همچنین، آژانس توسعه، مبلغ 3.5 میلیارد دینار از بودجه خود را برای سال 2021 اختصاص داده است. علاوه بر این، آژانس در نظر دارد با همکاری وزارت اقتصاد و تحت حمایت «برنامه توسعه» و «برنامه پشتیبانی از مبتدیان در تجارت»، 450 میلیون دینار کمک مالی اختصاص دهد؛ این کمک مالی، علاوه بر وام‌های صندوق می‌باشد. بنابراین، مجموع وجوه فوق، به رقم 19.2 میلیارد دینار می‌رسد که از طریق آژانس در سال 2021 اختصاص خواهد یافت.

علاوه بر این، دولت صربستان و بانک سرمایه‌گذاری اروپایی (EIB)، اخیراً یک قرارداد تامین مالی 200 میلیون یورویی منعقد کرده‌اند که به عنوان حمایت دولت از شرکت‌های کوچک و متوسط آسیب دیده از همه‌گیری ویروس کرونا پیش‌بینی شده است. این ششمین وام بانک سرمایه‌گذاری اروپایی (EIB) است که مجموع مبلغ حمایتی برای بهبود سریع‌تر وضعیت صربستان در شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا را به 380 میلیون یورو می‌رساند. این وام موجب بهبود بخش خصوصی، افزایش فعالیت‌های اقتصادی و حفظ 47000 شغل و ایجاد 5500 فرصت شغلی جدید برای شهروندان صربستانی می‌شود.

درخصوص بودجه اتحادیه اروپا در حمایت از کسب و کارها می‌توان به دو برنامه برجسته اشاره نمود:

  • Horizon Europe، برنامه اتحادیه اروپا که ایده‌های تجاری نوآورانه برای شرکت‌های کوچک و متوسط(SME ها) را تأمین می‌نماید. بودجه کل این برنامه 100 میلیارد یورو است و بهترین پروژه‌ها، صرف‌نظر از این که از کدام کشور باشند تأمین مالی می‌شوند.
  • تسهیلات توسعه و نوآوری در بالکان غربی (WB EDIF)، که بیش از 300 میلیون یورو از منابع مالی مستقیم برای شرکت‌های کوچک و متوسط در منطقه را تامین کرده است.

در این راستا، همچنین می‌توان به پلتفرم «FINNO» نیز اشاره نمود؛ یک پلت‌فرم آنلاین جدید برای توسعه کسب وکارهای شرکت‌های منطقه، که اطلاعات کاملی پیرامون منابع مالی موجود از صندوق‌های اروپایی و منطقه‌ای و برنامه‌های پشتیبانی مالی به شرکت‌های کوچک و متوسط ارائه می‌دهد.

از زمان تصویب قانون سرمایه‌گذاری تا به امروز، در طول دوره سرمایه‌گذاری پنج ساله گذشته، وزارت اقتصاد جمهوری صربستان با همکاری بخش تجاری، 177 سرمایه‌گذاری به ارزش 158 میلیارد دینار (حدود 1.35 میلیارد یورو) را با موفقیت اجرا نموده است. در نتیجه، بیش از 50،000 نفر در 78 شهرداری که این سرمایه گذاری‌ها در آن‌ها انجام شده، مشغول به کار شده‌اند. درخصوص پروژه‌های جاری، یعنی سرمایه‌گذاری‌هایی که وزارت اقتصاد صربستان در حال انجام آن‌ها است، 113 پروژه مربوط به فناوری‌های جدید است و نیاز به سرمایه‌گذاری حتی بیشتر از 350 میلیارد دیناری دارد.

خانم آنجلکا آتاناسکویچ وزیر اقتصاد جمهوری صربستان نیز در گفتگوی اختصاصی با ماهنامه دیپلماسی و تجارت این نکته را مورد تاکید قرار داد که همواره توسعه برابر کلیه مناطق صربستان، ساخت کارخانه و ایجاد مشاغل جدید، سرمایه‌گذاری در پروژه‌های زیربنایی در جهت ارتقاء سطح زندگی مردم صربستان، از جمله اهداف میان‌مدت و بلندمدت دولت صربستان بوده است.

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما