معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۷/۲۹- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۳۶۷

فنلاند در خرید واکسن ویروس کووید 19 در چه مرحله ای قرار دارد؟

در حال حاضر هیچ واکسنی علیه ویروس کرونا (SARS-CoV-2) وجود ندارد. بیش از 200 نامزد واکسن در تلاش برای تولید این واکسن هستند که از میان آن‌ها، دو شرکت از فنلاند هستند. فنلاند برای دستیابی به واکسن ویروس کرونا، به موافقتنامه مشترک اتحادیه اروپا برای خرید واکسن ویروس کرونا و همچنین به کوواکس(Covax) که مکانیزم بین المللی برای اطمینان از دسترسی عادلانه به واکسن‌ها می‌باشد، پیوسته است. علی رغم این اعلام کرده بعداً تصمیم خواهد گرفت که آیا واکسن‌های احتمالی را طریق مکانیسم کوواکس خریداری کند یا خیر. این کشور با اینحال اعلام کرده که واکسن‌هایی را که در روند خرید مشترک اتحادیه اروپا، در حال مذاکره هستند، از طریق کوواکس خریداری نکند. اتحادیه اروپا در تلاش است واکسن ویروس کرونای مورد نیاز کشورهای عضو را تامین کند. کمیسیون اروپا در این راستا، قبلا با شرکت بریتانیایی-سوئدیِ «آسترازنکا» و نیز شرکت بریتانیایی «جی اس کی» و شرکت چند ملیتی «سانوفی» فرانسه قرارداد هایی را امضا کرده و به تازگی نیز مذاکرات مقدماتی برای سفارش نهایی واکسن به شرکت‌های بیوتک و کیورواکِ آلمان، فیزر آمریکا و مدرنا در ایالات متحده را به پایان رسانده است. کمیسیون اروپا روز پنجشنبه گذشته نیز از تایید قرارداد پیش خرید واکسن کرونا خبر داد و تصریح کرد که برای ثبت سفارش رزرو واکسن با یکی از شرکت‌های زیرمجموعه «جانسون‌اند‌جانسون»، کمپانی آمریکایی و چند ملیتی تولید وعرضه کننده دارو به توافق رسیده است.

در حال حاضر هیچ واکسنی علیه ویروس کرونا (SARS-CoV-2) وجود ندارد. بیش از 200 نامزد واکسن در تلاش برای تولید این واکسن هستند که دو شرکت آن از فنلاند هستند.

معمولاً تولید واکسن علیه ویروس ها چندین سال، حتی چند دهه طول می‌کشد و فقط بخش کوچکی از آنها نتیجه بخش هستند. در سرتاسر جهان تلاش می‌شود تا کار تحقیق و توسعه در مورد واکسن‌های ویروس کرونا تسریع شود. برخی از واکسن‌های در دست تولید، مبتنی بر فناوری‌های جدیدی هستند که هنوز استفاده نشده اند. واکسنی می‌تواند برای فروش تأیید شود که ایمنی و اثربخشی کافی داشته باشد و کیفیت آن نیز قابل قبول باشد. سازمان بهداشت جهانی (WHO) در وب سایت خود لیستی به روز شده از کلیه نامزدهای تولید واکسن را (بر اساس لینک زیر) منتشر کرده است:

https://www.who.int/publications/m/item/draft-landscape-of-covid-19-candidate-vaccines

تلاش فنلاند برای خرید واکسن ویروس کووید 19

فنلاند برای دستیابی به واکسن ویروس کرونا، به موافقتنامه مشترک اتحادیه اروپا برای خرید واکسن ویروس کرونا و همچنین به کوواکس(Covax) که مکانیزم بین المللی برای اطمینان از دسترسی عادلانه به واکسن‌ها می‌باشد، پیوسته است.

کوواکس امکان دسترسی سریع و عادلانه به واکسن‌ها را فراهم نموده و از افزایش ظرفیت تولید واکسن پشتیبانی می‌کند. کوواکس توسط اتحاد بین المللی CEPI و GAVI هدایت می‌شود. CEPI (ائتلاف برای نوآوری‌های آمادگی همه‌گیری) مسئول تأمین هزینه‌های تهیه و تولید واکسن‌ها و آمادگی برای اپیدمی است. GAVI (اتحاد جهانی واکسن) توافق نامه‌های خرید را آماده نموده و برای کشورهای در حال توسعه واکسن تهیه می‌کند. با شرکت در کوواکس، کشورهای پیشرفته نیز می‌توانند سهمی از واکسن‌ها را دریافت کنند. هدف این سازوکار دستیابی به دو میلیارد واکسن تا پایان سال 2021 است.

فنلاند در 31 آگوست 2020 اعلام کرد که در مکانیسم کوواکس شرکت خواهد کرد، اما بعداً تصمیم خواهد گرفت که آیا واکسن‌های احتمالی را خریداری کند یا خیر. این کشور همچنین پذیرفته است که واکسن‌هایی را که در روند خرید مشترک اتحادیه اروپا، در حال مذاکره هستند، از طریق کوواکس خریداری نکند.

توافق مشترک اتحادیه اروپا برای خرید واکسن

اتحادیه اروپا در تلاش است واکسن ویروس کرونای مورد نیاز کشورهای عضو را تامین کند. این تلاش جمعی مزیتی برای چانه زنی  است زیرا سفارش بیشتر در شرایط چالش برانگیز بازار، اهرمی است در دست این اتحادیه. بر این اساس، کمیسیون اروپا در حال مذاکره بر روی توافق نامه خرید بصورت پیش خرید با چندین تولید کننده واکسن است.

در حال حاضر، چندین نامزد واکسن در فرآیند خرید مشترک اتحادیه اروپا ارزیابی شده وکمیسیون اروپا به نمایندگی از کشورهای عضو در حال مذاکره بر امضای توافق پیش خرید واکسن با تولیدکنندگان است. توافقنامه پیش خرید اتحادیه اروپا از طریق صندوق ابزار پشتیبانی اضطراری(ESI) تأمین مالی می‌شود. همه 27 کشور، عضو این توافق نامه هستند.

کمیسیون اروپا در این راستا، قبلا با شرکت بریتانیایی-سوئدیِ «آسترازنکا» و نیز شرکت بریتانیایی «جی اس کی» و شرکت چند ملیتی «سانوفی» فرانسه قرارداد هایی را امضا کرده و به تازگی نیز مذاکرات مقدماتی برای سفارش نهایی واکسن به شرکت‌های بیوتک و کیورواکِ آلمان، فیزر آمریکا و مدرنا در ایالات متحده را به پایان رسانده است.

کمیسیون اروپا روز پنجشنبه گذشته نیز از تایید قرارداد پیش خرید واکسن کرونا خبر داد و تصریح کرد که برای ثبت سفارش رزرو واکسن با یکی از شرکت‌های زیرمجموعه «جانسون‌اند‌جانسون»، کمپانی آمریکایی و چند ملیتی تولید وعرضه کننده دارو به توافق رسیده است. به موجب این قرارداد کشورهای عضو اتحادیه اروپا به محض تایید ایمن و موثر بودن واکسن تولیدی توسط شرکت یاد شده امکان خواهند یافت برای دویست میلیون نفر واکسن خریداری کنند. این امکان همچنین برای کشورهای عضو فراهم شده تا در صورت نیاز برای دویست میلیون نفر دیگر نیز واکسن سفارش دهند. کمیسیون اروپا این اختیار را نیز به کشورهای عضو داده تا در صورت تمایل بخشی از سهمیه خود را به کشورهای فقیر و متوسط از حیث درآمد‌های مالی و یا دیگر کشورهای اروپایی واگذار کنند.

سیستم سهمیه بندی اتحادیه

کشورهای عضو اتحادیه اروپا می‌توانند واکسن ویروس کووید 19 را طبق سیستم سهمیه کشوری خریداری کنند. با توجه به سیستم سهمیه بندی، واضح است که همه مردم در فنلاند بلافاصله واکسیناسیون نخواهند شد. همچنین ممکن است که یک واکسن ویروس کرونا فقط اجازه فروش محدودی را دریافت کند. این بدان معناست که یک واکسن فقط به گروه‌های سنی همچون  افراد 18 تا 55 سال محدود می‌شود.

بر این اساس، وزارت امور اجتماعی و بهداشت فنلاند ضمن اعلام اینکه که تزریق واکسن ویروس کرونا به عنوان بخشی از برنامه ملی واکسیناسیون، داوطلبانه و رایگان خواهد بود و در دسترس همه مردم قرار خواهد گرفت عنوان داشته که گروه واکسیناسیون ملی (KRAR) و موسسه بهداشت و رفاه فنلاند (THL) قرار است در تهیه استراتژی واکسن SARS-CoV-2 با وزارت امور اجتماعی و بهداشت همکاری کنند که به موجب این استراتژی، کادر پزشکی و بهداشتی از اولین افرادی خواهند بود که واکسینه می‌شوند. بعلاوه، گروههای پر خطر و افرادی که به دلیل سن زیاد در معرض خطر بیشتری قرار دارند، در اولویت خواهند بود.  

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما