ادامه روند صعودی ابتلا به کرونا در ایتالیا و راهکارهای دولت برای مقابله
بعد از پایان تعطیلات سال جاری و شروع ماه سپتامبر روند ابتلا به کرونا در ایتالیا مجددا به آرامی رو به فزونی گذاشت. اما در ماه اکتبر این روند با شتاب بیشتری همراه شده است. بسیاری از موارد آلودگی در درون خانوادهها رخ داده و ناشی از عدم رعایت پروتکل ها توسط بخشی از خانوادهها و یا فرزندان جوان آنها بوده است. با این حال کمیته ناظر بر کرونا در ایتالیا به صورت دایمی اطلاعات و روندهای ابتلا را مورد بررسی قررار داده است. این افزایش ابتلا همزمان با بازگشایی مدارس، دغدغههای بسیاری را برای خانوادهها و دولت به صورت همزمان ایجاد کرده است. ایتالیا که دوره طولانی قرنطینه را با هزینههای اقتصادی هنگفت با موفقیت پشت سر گذاشت خود را در آستانه جهشی دیگر در روند ابتلا میبیند. در هفته منتهی به 14 اکتبر 2020 ( 23 مهر ماه 1399 ) تعداد مبتلایان روزانه بیش از 5000 نفر به ثبت رسیده که احتمال بحرانی شدن شرایط را بیشتر میکند.
الف) اقدامات دولت ایتالیا برای مقابله سریع
دولت برای جلوگیری از تشدید روند مذکور که در ادامه به صورت آماری نیز به آن پرداخته شده دستور العمل جدیدی را به تصویب رساند که به امضای رئیس دولت و وزیر بهداشت ایتالیا رسید که شامل اقدامات هماهنگی در سراسر کشور میشود. بر اساس این دستور العمل لازم الاجرا وضعیت فوق العاده در ایتالیا تا پایان ژانویه 2021 تمدید میشود.
پوشیدن ماسک در تمامی محیط های سرباز و سربسته اجباری میباشد. حتی توصیه شده این ماسک ها در منازل در زمان تماس با افرار غیر همخانه در محل سکونت استفاده شود. برخی از استثناها نیز در نظر گرفته شده است. از جمله موارد عدم نیاز به پوشش ماسک عبارتند از:
1- در ورزشهای حرفه ای
2- کودکان زیر 6 سال
3- افرادی که به لحاظ پزشکی قادر به پوشش ماسک نمیباشند.
- عدم پوشش ماسک در کلیه اماکن بین 400 تا 1000 یورو جریمه در پی خواهد داشت. باید رقابت های ورزشی در سطح آماتور متوقف شوند. برای مسابقات ورزشی نیز سقف شرکت کننده تعیین شده است. برای مسابقات در فضاهای سر بسته حداکثر 200 نفر در نظر گرفته شده است.
- فعالیت خدمات پذیرایی در رستورانها بارها بویژه برای مجموعههایی که سرویس به صورت نشسته ارایه می دهد تا نیمه شب و برای سرو سرپایی غذا و یا سایر خوراکیها و نوشیدنیها تا 9 شب مجاز میباشد. برای رستورانهای بیرون بر نیز با ممنوعیت مصرف غذا و نوشیدنی در محل و لزوم نزدیک بودن فواصل مکانی ارایه سرویس، بعد از ساعت 9 شب نیز مجاز میباشد.
- به شدت توصیه شده میهمانیهای خصوصی متوقف شود. میهمانیها حداکثر با حضور کمتر از 6 نفر افراد غیر هم خانه برگزار شود.
- حداکثر افرادی که میتوانند در هر مراسم مذهبی و یا عمومیشرکت کنند 30 نفر تعیین شده است.
فاصله میان افراد حداقل یک متر باید رعایت شود.
دسترسی به مراکز مذهبی بسته به فضای مجموعه و ویژگیهای مکانی با حفظ فاصله حداقل یک متری ممکن خواهد بود.
امکان ورزش در فضاهای عمومی وجود دارد. اما باید رعایت مسایل پوشش ماسک و حداقل دو متر فاصله صورت گیرد. برای سایر موارد یک متر کفایت میکند. سایر ورزش ها همچون بدنسازی و شنا در مجتمع های ورزشی با رعایت اصول تدوین شده برای این ورزش ها مجاز است.
- تمام مسابقات در رده آماتوری متوقف میشود.
- تماشای مسابقات ورزشی برای فضاهای بیرونی با رعایت همه فواصل حداکثر تا 15 درصد فضای موجود ورزشگاهها برای فضاهای بیرونی تا 1000 نفر و فضاهای داخلی تا 200 نفر مجاز است. لزوم رعایت فاصله یک متر از هر طرف میان تماشاچیان الزامی است. تمامی افراد نیز باید قبل از ورود دمای بدنشان اندازه گیری شود.
- سالنهای تئاتر و سینما و سایر شوهای عمومی، با رعایت فاصله اجتماعی در کلیه فضا ها با تعداد محدود (1000 نفر برای فضاهای باز و 200 نفر فضاهای سربسته) مجاز است.
- مدارس با تمامی تدابیر اعلام شده قبلی و رعایت دستور العمل ها در تمامی ردههای تحصیلی باز خواهد بود. با این وجود کلیه سفر های دانش آموزی، تبادل دانش آموز و تورهای آموزشی ممنوع خواهد بود.
- دولت به شهرداریهای دستور داده تا در روش مدیریت زبالههای بیمارستانی بازبینی نمایند و پروتکل های جدیدی را به همین منظور ارایه نموده است.
دولت از نیروهای مسلح و وزارت دفاع خواسته تا در اجرای این دستور العمل ها همکاری و همراهی داشته باشند. بر همین اساس وزارت دفاع 750 نیروی خود را در اختیار وزارت کشور ایتالیا قرار داده تا بر روند اجرای این دستور العمل در سراسر کشور نظارت دقیق تر داشته باشند. این همراهی در چارچوب طرحی با عنوان « جادههای امن» صورت میگیرد که در سال 2007 در قالب یک قانون امکان استفاده از نیروهای وزارت دفاع برای نیازهای خاص و استثنایی همچون پیشگیری از جرم را فراهم می آورد. در گذر زمان استفاده از این قانون گسترده تر شده و استفاده از این نیروها برای حوزههای بیشتر و همچنین مبارزه با تروریسم نیز بسط یافته است. پیش تر 5000 نیروی وزارت دفاع در کنار وزارت کشور در حال ارایه خدمت بوده اند.
بدون تردید این محدودیت های جدید مشکلات اقتصادی بیشتری برای مشاغل و شهروندان ایجاد خواهد کرد. در همین راستا فدراسیون مشاغل عمومی و اصناف در خصوص اعمال محدودیت های اعلام شده اخیر دولت هشدار داده است. بر طبق این محدودیت ها فعالیت شبانه رستوارانها و بارها از ساعت 12 ممنوع بوده و غذاخوریهای ایستاده نیز بیش از ساعت 9 شب نمیتوانند فعالیت داشته باشند. این فدراسیون اعلام نمود تاکنون بیش از 1 میلیارد یورو زیان متحمل اعضایش شده و انتظار می رود تا اخر سال 20% دیگر از درآمد آنها کاهش یابد. این محدودیت ها 50 هزار رستواران و زندگی 350 هزار نیروی کار آنها را با مخاطره مواجه خواهد نمود.
علاوه بر موارد فوق با نظر کمیته فنی و علمیکرونا CTS مطابق با رهنمودهای بین المللی و باستناد اصل حداکثر احتیاط، به روزرسانی مسیر تشخیصی برای شناسایی موارد مثبت و همچنین نحوه مراجعه و بازگشت افراد مبتلا به فعالیت های عادی، دوباره تعریف شد. برخی از اقدامات جدید دوره قرنطینه عبارتند از:
- نحوه تشخیص موارد مثبت ابتلا: از طریق آزمایش مولکولی مثبت تایید شده باشند.
- موارد دارای علامت مثبت (صرفا ناقل) حداقل 10 روز که 3 روز آخر باید بدون وجود هرگونه علائم ظاهری باشد، کاملا باید در قرنطینه بوده و در صورت تائید تست مولکولی منفی انتهای قرنطینه تائید میشود.
- موارد مثبت ASYMPTOMATIC که بعد از 21 روز تست آنها منفی نباشد، مجددا بعد از 3 روز آزمایش خواهند شد و در صورت منفی بودن از قرنطینه خارج خواهند شد.
- افراد مرتبط با فرد مبتلا بایستی در یک دوره 10 روز قرنطینه شده و در صورت منفی بودن آزمایش و وجود بافر آنتی ژنی سریع یا مولکولی از قرنطینه خارج شوند.
مقررات ورود به/ و تراتزیت از خاک ایتالیا
برای افرادی که قصد ورود به خاک ایتالیا را دارند و در 14 روز قبل از ورود در یکی از کشورهای بلژیک، فرانسه، هلند، بریتانیا و ایرلند شمالی، چک و اسپانیا توقف داشته و یا عبور کرده اند باید به شرکت مسافرتی خود در زمان سفر نتیجه تست کرونا که حداکثر 72 ساعت قابل از سفر انجام شده باشد را ارایه دهند. این تست باید به صورت سواب انجام شده و نتیجه آن نیز منفی باشد. و همچنین الزام به انجام تست ملکولی و یا آنتی ژن در مبادی ورودی کشور با سواب و یا حداکثر 48 ساعت بعد از ورود به سرزمین اصلی در مراکز بهداشت ASL وجود دارد و تا زمان مشخص شدن نتیجه این آزمایشات افراد موظف به قرنطینه خود در محل سکونت خود میباشند.
همه افرادی که از کشورهای مذکور در بند فوق وارد میشوند باید اطلاعات خود را در اختیار مراکز بهداشت محل خود قرار دهند. در صورت بروز علایم بیماری فرد مورد نظر باید به مراکز بهداشت محل خود اطلاع دهد تا اقدامات ثانویه از جمله بستری در بیمارستان و یا قرنطینه انجام شود. این مقررات تا 15 اکتبر 2020 تمدید میشود.
ب) روایت آمار و ارزیابیها، آخرین روند شیوع کرونا در ایتالیا و مقایسه با روندهای جهانی
همچنان که جدول بالا نشان می دهد روز 13 اکتبر 5901 نفر مبتلای جدید به جمع مبتلایان افزوده شد و آمار این افراد را از ابتدای بیماری به 365467 نفر رساند. تعداد فوتیها نیز به 41 نفر در یک روز رسیده که در ماههای گذشته بی سابقه بود. در حال حاضر از کل 87193 نفر مبتلای موجود 514 نفر (0.56% از کل) در بخش مراقبت های ویژه بستری میباشند. 5076 نفر (5.8% از کل) در بخش عمومیبیمارستان و 81603 نفر (93.5% از کل) نیز در قرنطینه خانگی به سر میبرند.
همانطور که در نمودارهای شماره 1، 2 و 3 مشاهده میشود روندهایی که بعد از پایان قرنطینه شکل گرفتند بیانگر مدیریت بهینه بحران داشتند. اما این روند ها بعد از پایان تعطیلات در ماه آگوست و آغاز ماه سپتامبر به شکل مشخصی افزایشی شده است. آمار کل مبتلایان در حال نزدیک شدن به اوج این بیماری میباشد. با این تفاوت که تعداد فوتیها بیشتر از گذشته قابل مدیریت شده است. نگاهی به آمارهای استانهای مختلف در ایتالیا نیز تصویر مشخص تر از روند های جاری در این کشور به ما می دهد. به نظر می رسد در روزهای آتی باید شاهد افزایش تعداد مبتلایان در ایتالیا باشیم.
در نمودار بعد (شماره 4 و 5) وضعیت فشار بر بخش بیمارستانی در استانها به تصویر کشیده شده است. بیشترین تعداد بیمار در بخش مراقبت های ویژه در استان لاتزیو و شهر رم میباشد. بشترین اشغال بخش عمومیبیمارستان نیز در همین استان رخ داده و در حال حاضر 896 نفر در این استان در بیمارستان به سر میبرند. صرفا سه استان بیمار بستری در بخش مراقبت های ویژه ندارد. در 15 استان نیز تعداد افراد قرنطینه شده بیش از 1000 نفر میباشد. بشترین تعداد قرنطینه خانگی در استان لومباردی با 13648 نفر میباشد که صرفا در روز 13 سپتامبر 782 نفر به تعداد آنها افزوده شده است.
اینفوگرافیهای شماره 6، 7 و 8 نیز نمایی مقایسه ای از مناطق مختلف ایتالیا با کل جهان را نشان می دهند. متوسط مبتلایان در یک هفته، تعداد کل فوتیها و تعدادکل مبتلایان به خوبی قابل مقایسه است.
ج) آخرین ارزیابی از آثار کرونا بر اقتصاد ایتالیا
بر اساس گزارش مرکز مطالعات کنفدراسیون صنایع ایتالیا اقتصاد این کشور در صورت توقف در سطح 10.8% کاهش تولیدات ناخالص داخلی 22 سال عقب گرد را ثبت خواهد نمود. اگر تولید ناخالص سرانه مد نظر قرار گیرد این عقب گرد به 26 سال (1994) قبل خواهد رسید. در خوشبینانه ترین پیش بینی، رشد تولید ناخالص داخلی در سال آینده 4.8% خواهد بود. در صورتیکه برنامههای احیای اقتصاد، منطبق با برنامههای دولت و کمک های دریافتی به موقع اتحادیه اروپا صورت گیرد، احتمال افزایش نرخ رشد تا 5.7% نیز ممکن خواهد بود. بازیافت بازارهای خارجی برای دستیابی به این نرخ رشد امری حیاتی میباشد. در سال جاری بازارهای صادراتی ایتالیا 14.3% کوچک شده و انتظار می رود در سال آینده رشدی برابر با 11.2% داشته باشد. نسبت کسری بودجه به تولید ناخالص داخلی در سال جاری 10.8% میباشد که دلیل مهم آن طرح بستههای تشویق کمک و یارانه اقتصادی از طریق افزایش کسری بودجه 100 میلیارد یورویی دولت و همچنین کاهش درآمد های دولت عنوان شده است. ازمجموع طرح 100 میلیارد یورو، تاکنون 76 میلیارد هزینه شده و مابقی تا اخر سال طبق برنامه قرار است هزینه شود. نسبت بدهی ملی به تولید ناخالص داخلی نیز در حال حاضر 158.7% میباشد که 24% بیشتر از سال 2019 (134%) بوده است ولی انتظار می رود سال آینده 2.2% از این میزان کاسته شود. وزیر اقتصاد ایتالیا اعلام نمود پیش بینی کاهش اقتصاد کشور از 9% فراتر خواهد رفت. وی سرمایه گذاری دولت در بخش های زیربنایی ازجمله بهداشت و درمان را برای کاهش این نرخ ضروری قلمداد نمود. وی تاثیر کوچک شدن اقتصادی را بر اشتغال کاملا مستقیم و تاثیر گذار قلداد نمود و اعلام داشت امسال 410 هزار فرصت شغلی از بین رفته است.