معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۴/۲۶- ۰۸:۰۰

استفاده نهاد ناظر بر رقابت در ترکیه از هوش مصنوعی برای ردیابی الگوریتم‌های قیمت

سازمان رقابت ترکیه تلاش‌های خود را برای نظارت و تنظیم هماهنگی قیمت مبتنی بر هوش مصنوعی در بازارها تشدید می‌کند.

بیرول کوله، رییس نهاد ناظر بر رقابت ترکیه (Rekabet Kurumu) هشدار داده که شرکت‌ها به طور فزاینده‌ای از الگوریتم‌ها برای تعیین قیمت استفاده می‌کنند، رویکردی که می‌تواند به طور خودکار باعث اقدامات ضد رقابتی مانند تثبیت قیمت شود. وی گفت : "ما در حال راه‌اندازی مکانیسم‌های پیشگیرانه برای رسیدگی به این تحولات هستیم. به طور خاص، ما قصد داریم سیستم‌های نظارتی مبتنی بر هوش مصنوعی را برای شناسایی و مقابله با تخلفات مبتنی بر الگوریتم معرفی کنیم." کوله تأکید کرد که مسوولیت اصلی نهادهای ناظر بر رقابت، اصلاح تحریفات بازار، طراحی مکانیسم‌های نظارتی مؤثر و رفع موانعی است که مانع ورود به بازار می‌شوند. او خاطرنشان کرد : «وقتی مقامات رقابتی این وظایف را به طور مؤثر انجام می‌دهند، سهم آن‌ها در رشد اقتصادی و رفاه عمومی‌بسیار بیشتر از ارزش پولی جریمه‌هایی است که صادر می‌کنند. در نهاد ناظر بر رقابت ترکیه، هدف ما این است که نه به خاطر جریمه‌هایی که اعمال می‌کنیم، بلکه به خاطر تلاش‌های پیشگیرانه‌مان در گشودن بازارها و تقویت رقابت عادلانه شناخته شویم.» او همچنین تأکید کرد که قدرتمندترین شکل مقررات، خود رقابت است. او گفت : «هدف ما ایجاد محیطی است که در آن رقابت سالم رونق بگیرد و تازه‌واردان با موانع مصنوعی مسدود نشوند.»

 کوله با اشاره به این که تصمیمات آن‌ها در سطح جهانی از نزدیک دنبال می‌شود، یادآوری کرد که امسال شرکت فریتو – لی (Frito-Lay) را ۱.۴ میلیارد لیره ترکیه (۳۵.۰۱ میلیون دلار) جریمه کرده‌اند. او تأکید کرد که اهمیت تصمیم نظارتی آن‌ها فراتر از جریمه مالی است و اظهار داشت : «ما دریافتیم که فریتو – لی (Frito-Lay) در کانال خرده‌فروشی سنتی که عمدتاً شامل مغازه‌ها و کیوسک‌های کوچک است، عملاً به شیوه‌های انحصاری دست زده است. تصمیم ما حکم می‌کند که غرفه‌های فروش در مکان‌هایی با کمتر از ۲۰۰ متر مربع فضای محصور، باید مناطق خاصی را به رقبا اختصاص دهند و فریتو – لی (Frito-Lay) از استفاده از این فضاهای تعیین‌شده برای رقبا منع شده است.» وی افزود : «ما در گذشته تصمیمات مشابهی در مورد بخش‌های نوشیدنی‌های گازدار و الکلی، بستنی، توزیع سوخت و توزیع روزنامه و مجله گرفته‌ایم. در حال حاضر نیز در بازارهای دیجیتال تصمیمات مشابه و سابقه‌دار متعددی صادر می‌کنیم.»

وی گفت که شرکت‌ها به طور فزاینده‌ای از الگوریتم‌ها برای تعیین خودکار قیمت‌ها با ردیابی رقبا استفاده می‌کنند و تشخیص تخلفات را از طریق روش‌های سنتی دشوارتر می‌کنند. در پاسخ، این نهاد نظارتی در حال توسعه مکانیسم‌های حسابرسی متقابل مبتنی بر هوش مصنوعی است تا از چنین تبانی خودکاری جلوگیری کرده و رقابت عادلانه را حفظ کند. کوله تأکید کرد که این آژانس نه به خاطر جریمه‌هایی که اعمال می‌کند، بلکه به خاطر نقش نظارتی‌اش در رفع موانع ورود به بازار و ایجاد یک محیط رقابتی، به دنبال شناخته شدن است. او بار دیگر تأکید کرد که خود رقابت مؤثرترین شکل تنظیم مقررات است و تلاش‌های نهادی باید بر توانمندسازی بازیگران جدید برای ورود آزادانه به بازارها متمرکز شود. به گفته کوله، یکی از مهم‌ترین اقدامات امسال، تأیید مشروط ادغام توفاش / استلانتیس (Tofaş / Stellantis) بود که با تعهدات مشخص در سرمایه‌گذاری، ایجاد شغل و صادرات مرتبط بود. این اولین بار در تاریخ این موسسه است و نشان‌دهنده تغییر از تحلیل استاتیک قیمت / خروجی به سمت دیدگاهی گسترده‌تر از اثرات پویای رقابت است. کوله این تصمیم را سابقه ‌ساز خواند و گفت که بر رویه قضایی بین‌المللی و ادبیات اقتصادی تأثیر خواهد گذاشت. این نهاد ناظر بر رقابت در حال حاضر بیش از 30 تحقیق در حال انجام دارد که پرونده‌های اصلی آن شامل بازیگران جهانی و ملی مانند اپل، گوگل، نتفلیکس، ویزا / مسترکارت و صاحبین دن (Sahibinden) و دیگران است. تحقیقات همچنین در بخش‌های متنوعی از جمله داروسازی، مواد شیمیایی، بذر، سیمان، بتن آماده، الکترونیک و آژانس‌های ریخته‌گری فعال است. در همین حال، مطالعات گسترده در بخش‌ها در اکوسیستم‌های موبایل، گوشت قرمز، حمل و نقل کانتینری، تبلیغات، خدمات بندری و خودرو در حال انجام است. کوله هشدار داد که تسلط بر بازار در عصر دیجیتال ظریف‌تر اما قدرتمندتر می‌شود. شرکت‌هایی مانند گوگل، آمازون و متا از طریق دسترسی به داده‌ها، الگوریتم‌ها و اثرات شبکه‌ای، کنترل خودکار بازار را به دست می‌گیرند و به سرعت رقبای کوچک تر را کنار می‌زنند. او تأکید کرد که ادغام‌ها و تملک‌ها در امور مالی، انرژی، غذا و رسانه به طور فزاینده‌ای قدرت بازار را متمرکز می‌کنند و خطر سوء استفاده از تسلط را افزایش می‌دهند.

کوله با اشاره به این که برخی از شرکت‌ها اکنون درآمدی بیشتر از بودجه‌های ملی دارند، تأکید کرد که اقدامات آن‌ها نه تنها بر بازارهای محلی، بلکه بر رقابت جهانی نیز تأثیر می‌گذارد. این امر همکاری بین‌المللی بین مقامات رقابتی را برای حفظ رویه‌های منصفانه بازار ضروری می‌کند. کوله در پایان با تأکید بر اهمیت تقویت نظارت بر سوء استفاده از تسلط، هشدار داد که با محدود شدن رقابت از سوی شرکت‌های بزرگ، حق انتخاب مصرف‌کننده محدودتر شده و ثبات اقتصادی در معرض تهدید قرار می‌گیرد. این نهاد نظارتی با استفاده از ابزارهای ملی و همکاری جهانی، این حوزه را در اولویت قرار خواهد داد.

https://www.dailysabah.com/turkiye/turkiyes-competition-watchdog-uses-ai-to-track-price-algorithms/news

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما