معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۱/۳۱- ۰۹:۳۶

اخبار اقتصادی ترکیه - طرابوزان

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی منطقه شمال شرق ترکیه در فروردین ماه 1404 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

زنگ خطر برای صنعت گردشگری دراستان طرابوزان برای تابستان امسال

صنعت گردشگری طرابوزان به دلیل رکود قابل توجه در سال گذشته با نگرانی‌های بزرگی روبروست. نمایندگان بخش گردشگری تأکید می‌کنند که باید برای این تابستان آماده بود. کاهش حجم گردشگری و کوچک شدن سهم بازار استان طرابوزان منجر به نمایان شدن مشکلات ساختاری اساسی و کمبود های زیرساختی و عملیاتی در این استان شده است. احمد آکیوز، فعال حوزه گردشگری در دریای سیاه، اعلام کرد که برای افزایش سهم بازار طرابوزان در صنعت گردشگری، فعالان شبکه‌های اجتماعی، خبرنگاران و آژانس‌های مسافرتی از کشورهای مختلف به این شهر دعوت شده‌اند. همچنین با برگزاری جشنواره‌های فرهنگی برای معرفی ظرفیت های صنعت گردشگری طرابوزان در قطر و دبی برای دست یافتن به این هدف نزدیک تر شده ایم. آکیوز توسعه گردشگری زمستانی را راه حلی برای مشکلات اقتصادی این شهر دانسته و اشاره کرده است که کوه‌های اوزون‌گل می‌توانند به یکی از بهترین مراکز اسکی جهان تبدیل شوند. با این حال، برای تحقق این هدف، علاوه برتوسعه هتل‌ها، نیاز به راه‌اندازی سیستم‌های تلکابین نیز وجود دارد.

  لینک خبر (7 آوریل گونه باکیش)

 

تلاش‌ها و چالش‌های اتاق صنایع و بازرگانی (TTSO) برای توسعه صنعت گردشگری سلامت.

اتاق بازرگانی و صنایع طرابوزان (TTSO) تلاش‌هایی برای توسعه صنعت گردشگری سلامت در این شهر انجام داده است. اما این اقدامات با چالش‌هایی روبروست. مشخص نیست که آیا مراکز درمانی و بهداشتی در طرابوزان توانایی تبدیل شدن به مراکز سلامت منطقه ای را دارند یا خیر؟ شاید با افتتاح بیمارستان بزرگ شهرطرابوزان  این جایگاه بیشتر برای عموم برجسته شود. دیدگاه اتاق بازرگانی و صنایع طرابوزان بر این است که طرابوزان ظرفیت تبدیل شدن به یک مرکز پزشکی و درمانی به روز و مجهز را داراست، اما توان گسترش در ارتباطات جهانی هنوز در این شهردر هاله ای از ابهام قراردارد. تلاش‌های اولیه اتاق بازرگانی و صنایع طرابوزان برای معرفی طرابوزان به عنوان مرکز سلامت درحوزه تفلیس با شکست مواجه شد، زیرا تفلیس، طرابوزان را به عنوان مقصد درمانی نپذیرفت و بیماران مربوطه را به استانبول و آنکارا فرستاد. اکنون، این سازمان به دنبال همکاری با کشورهای ازبکستان و حوزه خلیج فارس است. هرچند موفقیت در این کشورها نیز به دلیل کمبود آمادگی و عدم همکاری فعال مراکز پزشکی محلی دشوار به نظر می‌رسد.

  لینک خبر (گونه باکیش 7 آوریل )

 

صادرات طرابوزان، ریزه، آرتوین و گوموشخانه درسه‌ ماهه اول سال ۲۰۲۵، به 448,942,605 دلار رسید.

در سه‌ ماهه اول سال ۲۰۲۵، صادرات طرابوزان، ریزه، آرتوین و گوموشخانه به 448,942,605  دلار رسید. از این رقم، طرابوزان با 363,721,000  دلار سهم اعظمی را در این بازار در اختیارداشته و ریزه، گوموشخانه و آرتوین به ترتیب 46,277,000 دلار، 21,049,000 دلار و 17,894,000 دلار صادرات داشته اند. نسبت به سال گذشته، صادرات طرابوزان ۱۳٪ و گوموشخانه ۶۹٪ رشد داشته، اما ریزه ۲۱٪ و آرتوین ۱۶٪ کاهش را تجربه کرده‌اند. سهم اصلی دراین صادرات متعلق به فندق بوده که با میزان 229,314,000  دلار درصدر بازار قرار دارد؛ در کنار آن، محصولات معدنی، میوه و سبزیجات، صنایع آبزی و دامداری نیز از دیگر اقلام صادراتی هستند. هدف اصلی صادرات به ۱۱۴ کشور بوده و بازارهای اصلی شامل ایتالیا (رشد ۸۵٪)، روسیه (کاهش ۱۵٪)، گرجستان (کاهش ۷٪)، امارات (رشد ۲,۹۰۶٪) و آلمان (کاهش ۳۱٪) می‌باشند.

لینک خبر (گونه باکیش 7 آوریل )

هشداربرای صنعت تولید و صادرات فندق در استان طرابوزان

ترکیه با وجود داشتن موقعیت پیشرو در تولید فندق درسرتاسر جهان، به علت کمبود توجه به بهره‌وری و افزایش کیفیت و تقویت زیرساختها، سهم بازار آن از %۸۰ به %۷۰ در سال‌های اخیر کاهش یافته است. در سال ۱۹۷۰ مساحت باغات فندق ۳۲۶ هزار هکتار بود، اما در سال ۲۰۲۴ به ۷۴۸ هزار هکتار رسیده است. با این حال، تولید به طور متوسط ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تن در سال باقی مانده است. رئیس بورس تجارت طرابوزان، ایوب ارگان، اظهار داشت که با استفاده از روش های نوین کشاورزی و افزایش کیفیت، می‌توانیم به ظرفیت تولید سالیانه ۱.۵ میلیون تن برسیم و سهم بازار جهانی خود را دوباره به %۸۰ برسانیم.

لینک خبر (گونه باکیش 3 آوریل)

 

پروژه جزیره سرمایه‌گذاری طرابوزان در حال برنامه‌ریزی است و منتظر زمان مناسب برای اجرا می‌باشد.

وزیر حمل و نقل و زیرساخت ترکیه، عبدالقدیر اورالوغلو، در دیدار با انجمن خبرنگاران طرابوزان اعلام کرد که پروژه جزیره سرمایه‌گذاری طرابوزان در حال برنامه‌ریزی است و منتظر زمان مناسب برای اجرا می‌باشد. این پروژه با هدف توسعه صنعت و بهره‌برداری از فضای ۷۴۸ هزار هکتار  طراحی شده است. همچنین این پروژه برای ایجاد فضای صنعتی مدرن و تولید محصولاتی مقرون به صرفه و با ارزش اقتصادی بالا برای پوشش هزینه‌های سنگین آن مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین، پروژه راه‌آهن سامسون-سارپ با طول ۵۰۹ کیلومتر برای پاسخگویی به نیازهای شهرهای منطقه در حوزه دریای سیاه و ارائه خدمات حمل و نقل مسافر و بار با سرعت ۲۰۰ کیلومتر در ساعت خدمات ارائه خواهد داد.

لینک خبر ( گونه باکیش 1 آوریل)

 

پروژه‌ بزرگ سیستم حمل و نقل ریلی شهری در طرابوزان

جلسه ای با محوریت پروژه‌ بزرگ سیستم حمل و نقل ریلی شهری با حضور شهردار کلانشهر طرابوزان، احمد متین گنچ، مدیرکل سرمایه‌گذاری‌های زیرساخت وزارت حمل و نقل ، یالچین ایگیگون و تیم فنی در  طرابوزان برگزار شد.

این پروژه شامل یک خط ۳۲ کیلومتری است که برای سال ۲۰۲۶ در دستور کار سرمایه‌گذاری قرار گرفته است. فاز اول این طرح شامل اتصال میدان آکیازی به فرودگاه است. خط ۱۶ کیلومتری دارای ۱۶ ایستگاه خواهد بود و سرعت متوسط ۴۰ کیلومتر در ساعت را خواهد داشت. به دلیل ویژگی‌های زمین‌شناسی طرابوزان، اجرای این پروژه یک موفقیت مهندسی محسوب می‌شود. برای این پروژه، ۸ تونل ساخته خواهد شد. همچنین، برای حفظ بافت تاریخی، مطالعات باستان‌شناسی نیز انجام خواهد شد.

برخی شرکت‌کنندگان پیشنهاد کردند این پروژه از شهر آکچابات شروع شود و این مسیر تا منطقه صنعتی آرسین ادامه یابد. برای جلوگیری از آسیب به درختان، تونل‌هایی در عمق ۳۳ متر حفر خواهند شد. در صورت مواجهه با آثار تاریخی، مطالعات و حفاری‌های باستان‌شناسی انجام می‌شود. سیستم ریلی سبک با دیگر وسایل حمل و نقل عمومی و خصوصی هماهنگ خواهد شد. اتصال شمال-جنوب با وسایل نقلیه عمومی نیز برقرار خواهد شد.

این پروژه نه‌تنها به بهبود زیرساخت‌های حمل و نقل کمک خواهد کرد، بلکه به ارتقای کیفیت زندگی در طرابوزان نیز منجر خواهد شد.

لینک خبر روزنامه گونه باکیش، 15 اوریل 2025

 

"گردشگری، لوکوموتیو اقتصادی طرابوزان است."

شهردار کلانشهر طرابوزان، احمد متین گنچ، در مراسم افتتاحیه کنسرت موسیقی و نمایشگاه فرهنگی هنری که در چارچوب هفته گردشگری برگزار شد، بر اهمیت اقتصادی گردشگری برای طرابوزان تاکید کرد. وی اظهار داشت که طرابوزان با ثروت‌های طبیعی، تاریخی و فرهنگی خود شهری پیشرو در زمینه گردشگری است و درآمدهای حاصل از گردشگری نقش مهمی در اقتصاد شهر ایفا می‌کند. او افزایش تعداد گردشگران نسبت به سال گذشته را نشان دهنده اقدامات صحیح در این زمینه دانست. همچنین، وی بیان کرد که از ازبکستان تا قطر و دبی، طیف گسترده‌ای از فعالیت‌های تبلیغاتی با موضوع گردشگری انجام خواهد شد تا طرابوزان در سطح بین‌المللی بیشتر شناخته شود.   لینک خبر روزنامه کوزی اکسپرس، 15 اوریل 2025

 

 تعداد مشاغل موجود در ترکیه به نسبت سال قبل 4.1 درصد رشد داشته است.

بر اساس اطلاعات سازمان کاریابی و استخدام ترکیه(İŞKUR)، تعداد مشاغل موجود در ترکیه 4.1 درصد افزایش یافته است.

در سراسر کشور ترکیه، 343 هزار و 770 شغل شناسایی شده است. آمارها نشان می‌دهد که بیشترین تقاضای نیروی کار در بخش‌های تولید، خدمات هتلداری، غذا و ساخت و ساز بوده است.

وزیر کار و امور اجتماعی ترکیه ، پروفسور دکتر ودات ایشیخان، نتایج سه‌ماهه اول در رابطه با آمار مشاغل موجود برای سال 2025 که توسط سازمان کاریابی و استخدام ترکیه تهیه شده است را اعلام کرد.

بر اساس بررسی که بین تاریخ‌های 17 تا 28 فوریه انجام شده است، در شرکت‌هایی که یک یا بیشتر از یک نفر استخدام کرده‌اند، تعداد 343 هزار و 770 شغل موجود شناسایی شده است. این رقم در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته افزایش 4.1 درصدی نشان می‌دهد. وزیر ایشیخان تاکید کرد که به اقدامات خود برای تسهیل در ورود شهروندان جویای کار به بازار اشتغال ادامه خواهند داد.

طبق داده‌های این گزارش، بیشترین تقاضای نیروی کار در فعالیت‌های تولید، خدمات هتلداری و غذا و ساخت و ساز وجود داشته است و بالاترین نسبت مشاغل موجود نیز مربوط به همین حوزه‌ها است.

لینک خبر روزنامه کارادنیزده سون نوکتا، 14 اوریل 2025

 

بازنویسی مفاد پروتکل سیاست های حمایتی در حوزه صادرات 

بر اساس تصمیمی‌که با تأیید رئیس‌جمهور رجب طیب اردوغان منتشر شده است، مفاد پروتکل حمایتی  در حوزه صادرات بازنویسی شدند.

در چارچوب مقررات اجرا شده توسط وزارت صنعت و تجارت ترکیه، حمایت‌های مربوط به شرکت در نمایشگاه‌های داخلی و خارجی به‌ شرح زیر به‌روزرسانی شدند.

محدودیت‌های حمایت: حداکثر مبلغ حمایت برای شرکت در نمایشگاه‌های داخلی 303 هزار و 563 لیر و برای نمایشگاه‌های معتبر داخلی 1 میلیون لیر تعیین شده است. با این حال، مبلغ حمایت نمی‌تواند از %50 هزینه‌های انجام شده بیشتر باشد.

مقررات جدید: تغییرات اعمال شده برای نمایشگاه‌هایی که از 1 ژانویه 2026 آغاز می‌شوند، محدودیت‌ها و شرایط حمایت از نمایشگاه‌ها را پوشش می‌دهد. برای نمایشگاه‌هایی که قبل از این تاریخ قراراست برگزارشوند، مقررات موجود همچنان معتبر خواهند بود.

نمایشگاه‌های معتبر: نمایشگاه‌های معتبر به عنوان نمایشگاه‌هایی که در سطح بین‌المللی در صنعت خود پیشرو هستند، تعریف شده‌اند و حمایت‌های ویژه‌ای برای شرکت در این نمایشگا‌ها ارائه خواهد شد.

نمایشگاه‌های خارجی: شرکت‌کنندگان در نمایشگاه‌های خارجی می‌توانند در یک سال تقویمی‌برای حداکثر دو نمایشگاه حمایت دریافت کنند. با این حال، حمایت از نمایشگاه‌های معتبر داخلی از تعداد حمایت‌های خارجی کسر خواهد شد.

حمایت بر اساس متر مربع: شرکت‌کنندگان در نمایشگاه‌های داخلی بر اساس اندازه غرفه خود به اندازه متراژ مورد حمایت قرار خواهند گرفت. مبلغ حمایت نمی‌تواند از %50 هزینه‌های کل تجاوز کند.

لینک خبر  روزنامه کارادنیزده سون نوکتا، 17 اوریل 2025

 

صادرکنندگان فرش ترکیه در سال ۲۰۲۴ با صادرات به ۱۸۰ کشور، مجموعاً ۲.۹ میلیارد دلار ارز وارد کشور ترکیه کردند.

صادرکنندگان فرش ترکیه در سال ۲۰۲۴ با صادرات به ۱۸۰ کشور، مجموعاً ۲.۹ میلیارد دلار ارز واردکشور ترکیه کردند. هدف کنونی آن‌ها افزایش صادرات فرش به امارات متحده عربی است. در چارچوب پروژه Halı  URGE که با حمایت وزارت صنعت و تجارت انجام می‌شود، فعالیت بازاریابی خارجی در تاریخ ۲۱ تا ۲۴ آوریل ۲۰۲۵ در امارات متحده عربی برگزار خواهد شد.

جزئیات پروژه:

آموزش و تبلیغات: ۱۷ شرکت در زمینه مهارت‌های فروش صادراتی و روش‌های تحقیق بازار آموزش داده شد. همچنین برای تبلیغات در بازارهای بین‌المللی یک فیلم تبلیغاتی تهیه شد.

سفر هیئت تجاری به امارات متحده عربی : امارات متحده عربی ششمین کشور در صادرات فرش ترکیه است. در سال ۲۰۲۴ صادرات با ۷ درصد افزایش از ۸۸ میلیون دلار به ۹۵ میلیون دلار رسید. هدف این هیئت افزایش صادرات به بیش از ۱۰۰ میلیون دلار است.

بازارهای هدف: در مراحل بعدی پروژه، هیئت‌های تجاری به کشورهایی مانند آمریکا، انگلیس، کانادا، آلمان، استرالیا، عربستان سعودی، قطر، مالزی و اندونزی اعزام خواهند شد.

لینک خبر روزنامه کارادنیزده سون نوکتا، 17 اوریل 2025

 

افزایش تعداد شرکت‌های تأسیس شده در طرابوزان، بایبورت، گیرسون و گوموشانه، با وجود کاهش در سایر شهرهای منطقه شمال شرق ترکیه 

بر اساس داده‌های منتشر شده توسط اتحادیه اتاق‌ های اقتصادی و بورس‌ ترکیه (TOBB)، بیشترین فعالیت شرکت‌ها در منطقه شرق دریای سیاه در طرابوزان مشاهده شده است. تعداد شرکت‌های تأسیس شده در طرابوزان، بایبورت، گیرسون و گوموشانه افزایش یافته، در حالی که در سایر شهرهای منطقه کاهش یافته است. جزئیات به شرح زیر است:

طرابوزان : در سه‌ماهه اول سال ۲۰۲۴، ۱۱۹ شرکت جدید تأسیس شده بود، در حالی که در سه‌ماهه اول سال ۲۰۲۵ این تعداد به ۱۴۵ افزایش یافت. تعداد شرکت‌های منحل شده به ۱۶ رسید .

بایبورت: در سال ۲۰۲۴، ۳ شرکت تأسیس شده بود، در حالی که در سال ۲۰۲۵ این تعداد به ۴ افزایش یافت. تعداد شرکت‌های منحل شده و بسته شده تغییر نکرد.

گیرسون: در سال ۲۰۲۴، ۴۲ شرکت تأسیس شده بود، در حالی که در سال ۲۰۲۵ این تعداد به ۵۰ افزایش یافت. تعداد شرکت‌های منحل شده به ۷ و تعداد شرکت‌های بسته شده به ۲ کاهش یافت.

گوموشحانه: در سال ۲۰۲۴، ۷ شرکت تأسیس شده بود، در حالی که در سال ۲۰۲۵ این تعداد به ۹ افزایش یافت. تعداد شرکت‌های منحل شده به ۲ کاهش یافت و تعداد شرکت‌های بسته شده به ۲ رسید.

آرتوین: در سال ۲۰۲۴، ۲۵ شرکت تأسیس شده بود، در حالی که در سال ۲۰۲۵ این تعداد به ۲۰ کاهش یافت. تعداد شرکت‌های منحل شده تغییر نکرد، اما تعداد شرکت‌های بسته شده به ۶ افزایش یافت.

اردو: در سال ۲۰۲۴، ۸۴ شرکت تأسیس شده بود، در حالی که در سال ۲۰۲۵ این تعداد به ۷۵ کاهش یافت. تعداد شرکت‌های منحل شده به ۱۰ و تعداد شرکت‌های بسته شده به ۱۴ افزایش یافت.

ریزه: در سال ۲۰۲۴، ۴۲ شرکت تأسیس شده بود، در حالی که در سال ۲۰۲۵ این تعداد به ۳۵ کاهش یافت. تعداد شرکت‌های منحل شده به ۸ کاهش یافت و تعداد شرکت‌های بسته شده به ۹ رسید.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما