بررسی آثار تعرفههای جدید آمریکا بر سنگاپور
در پی اعمال تعرفههای جدید از سوی آمریکا بر بسیاری از کشورهای جهان، سنگاپور نیز از این موضوع در امان نماند و با تعرفه 10 درصدی بر کالاهای صادراتی خود به ایالات متحده مواجه شد که در مقایسه با تعرفههای اعمال شده بر سایر کشورهای عضو آ.سه.آن، میتوان گفت که کمترین تعرفه متوجه سنگاپور شده است.
در پی اعمال تعرفههای جدید از سوی آمریکا بر بسیاری از کشورهای جهان، سنگاپور نیز از این موضوع در امان نماند و با تعرفه 10 درصدی بر کالاهای صادراتی خود به ایالات متحده مواجه شد که در مقایسه با تعرفههای اعمال شده بر سایر کشورهای عضو آ.سه.آن، میتوان گفت که کمترین تعرفه متوجه سنگاپور شده است. نمودار ذیل نمایشگر تعرفههای جدید آمریکا بر کشورهای عضو آ.سه.آن، میباشد:

با اینکه یک تعرفه حداقلی بر سنگاپور اعمال شده اما با توجه به تبعات آن بر این کشور کوچک که فاقد هر گونه منابع طبیعی است و به شدت وابسته به تجارت جهانی میباشد سبب نگرانهای زیادی در بین مقامات سنگاپوری شده و ناخرسندیهای شدیدی را در میان آنها نسبت به متحد راهبردیشان برانگیخته است.
در این راستا به برخی اظهارات مقامات سنگاپوری در ذیل اشاره میشود:
لارنس وونگ، نخست وزیر سنگاپور، در تاریخ 4 آوریل 2025 اظهار داشت: سنگاپور باید خود را برای شوک های بیشتر آماده کند، زیرا آرامش و ثبات جهانی که زمانی وجود داشت به این زودیها باز نخواهد گشت. این یک تغییر تکان دهنده در نظم جهانی است، نظمیکه در آن جهانیسازی مبتنی بر قوانین و تجارت آزاد به پایان رسیده است تا به نظمی «خودسرانهتر، حمایتگریانه تر و خطرناکتر» تبدیل شود. نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که قوانینی که از کشورهای کوچک محافظت میکنند همچنان پابرجا بمانند.
ویویان بالاکریشنان، وزیر امور خارجه، تحرکات تعرفه ای ترامپ را یک عقب گرد بزرگ نسبت به هشتاد سال همگرایی اقتصادی جهانی دانست.
گان کیم یونگ، معاون نخست وزیر سنگاپور اعلام داشته اگرچه سنگاپور با پایین ترین سطح تعرفهها مواجه شد، اما تاثیر آن بر سنگاپور قابل توجه خواهد بود. وی با هشدار به اینکه خانوارها و مشاغل باید آماده آب های مواج باشند، افزود که دولت در صورت لزوم اقدامات بیشتری را برای کمک به آنها ارائه خواهد کرد.
لی هسین لونگ وزیر ارشد دولت (نخست وزیر سابق) نیز هشدار داد که رشد سنگاپور تحت تاثیر قرار خواهد گرفت اگرچه هنوز خیلی زود است که بگوییم تا چه اندازه اسیب خواهد دید.
آثار تعرفههای جدید آمریکا بر سنگاپور
همان گونه که پیشتر ذکر شد تعرفه دولت آمریکا بر سنگاپور تبعاتی را برای سنگاپوریها در پی خواهد داشت که عمدتا منفی هستند لیکن این احتمال وجود دارد، که بسته به شرایط، فرصتهایی را نیز برای سنگاپور فراهم کنند.
الف- آثار منفی:
فرصت های شغلی کمتر و کاهش دستمزدها: کاهش تقاضا برای کالاها میتواند بر سطح اشتغال تأثیر بگذارد و همچنین به کاهش دستمزدها منجر شود. البته تاثیر تعرفههای آمریکا در همه بخشها به طور یکسان احساس نخواهد شد زیرا در حال حاضر، بخش هایی مانند داروسازی و نیمههادیها وجود دارند که از تعرفهها معاف هستند و لذا امنیت مشاغل در این بخش ها فعلا حفظ خواهد شد.
افزایش قیمتها: یک نظرسنجی صورت گرفته در سنگاپور نشان می دهد که 45 درصد از شرکت ها در سنگاپور قصد دارند قیمت های کالاها و خدمات خود را بالاتر از تعرفههای ایالات متحده تعیین و به مشتریان خود ارائه کنند.
اختلال در تجارت جهانی و زنجیره تامین: از آنجایی که سنگاپور وابسته ترین کشور در بین کشورهای آسیای جنوب شرقی در صادرات است، آسیب بیشتری از این بابت خواهد دید. ماهیت گسترده تعرفهها ممکن است به کشتیرانی، لجستیک و فعالیت هایهاب مالی سنگاپور لطمه بزند.
کاهش تولید و صادرات سنگاپور: احتمالاً تولید و صادرات سنگاپور در آینده کاهش می یابد. البته در حالی که صادرات سنگاپور به ایالات متحده ممکن است کاهش یابد، این کاهش نسبت به سایر صادرکنندگان آسیایی از شدت کمتری برخوردار خواهد بود.
کاهش رشد تولید ناخالص داخلی: ممکن است سنگاپور پیش بینی رشد تولید ناخالص داخلی 2.6 درصدی خود را برای سال 2025 کاهش دهد. کاهش رشد جهانی و منطقه ای که به دنبال تعرفههای ترامپ رخ خواهد داد میتواند بر رشد سنگاپور نیز تاثیر بگذارد. افزایش شدید حمایتگرایی میتواند رشد منطقهای را یک تا دو درصد نسبت به پیشبینیهای سالهای مالی 2026 و 2027 کاهش دهد.
رکود احتمالی اقتصاد آمریکا: سیاست تعرفههای جدید ترامپ، احتمالاً آمریکا را وارد یک رکود میکند یا رشد اقتصادی آن را به طور قابل توجهی کاهش می دهد و این به نوبه خود میتواند عواقب قابل توجهی برای سایر کشورها از جمله سنگاپور داشته باشد.
کند شدن رشد تجاری و اقتصادی چین و کشورهای آسیای جنوب شرقی: اگر چین و کشورهای آسیای جنوب شرقی شاهد رشد تجاری و اقتصادی کندتر باشند، سنگاپور نیز متضرر خواهد شد زیرا بسیاری از فعالیت های زنجیره تامین، تجارت و تامین مالی مربوط به این کشورها در سنگاپور انجام میشود.
ب- مزایای احتمالی برای سنگاپور در نتیجه تعرفههای جدید: علی رغم مشکلاتی که اعمال تعرفههای آمریکا برای سنگاپور ایجاد میکند احتمال دارد که این تعرفهها که در سطح جهانی اعمال میگردند فرصت ها و مزایایی را در صورت فراهم شدن شرایط برای سنگاپوریها فراهم کند که از جمله میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- با توجه به تعرفههای نسبتا پایین گمرکی بر کالاهای سنگاپور، این کشور میتواند به عنوان منبع جذابی برای خریداران آمریکایی جهت واردات ظاهر شود است زیرا خریداران بی تردید به دنبال یافتن جایگزین برای تامینکنندگانی هستند که با تعرفههای سنگینی مواجه میباشند. در عین حال باید توجه داشت که لطمه صادرات ناشی از کندی جهانی تجارت و تقاضا برای کالاها، میتواند این مزیت را کمرنگ نماید.
- بعید است شرکت های آمریکایی تمام کارخانههای خود را به آمریکای شمالی که هزینههای تولید در آنجا بسیار بالاست بازگردانند. لذا ممکن است نرخ پایین تعرفه اعمال شده بر سنگاپور، یک مزیت نسبی به این کشور دهد و شرکت های آمریکایی به سنگاپور به عنوان جایگزین مناسبی برای کسب و کارهای خود بنگرند.
- امکان دارد شرکتهایی که به دنبال تنوع بخشیدن به زنجیرههای تامین و نیز اجتناب از کشورهایی که در معرض تعرفههای سنگین قرار دارند، جذب سنگاپور گردند. با این حال، وسعت کم سنگاپور به این معنی است که این کشور نمیتواند به راحتی پاسخگوی افزایش تقاضا باشد و لذا این افزایش احتمالی در صادرات را محدود میکند.
- صادرات چین قبل از ارسال به ایالات متحده به ویتنام تغییر مسیر داده میشد. از آنجایی که ویتنام اکنون با تعرفه 46 درصدی مواجه است، صادرات چین ممکن است به جای آن به سنگاپور تغییر مسیر دهد.
- ممکن است سهام سنگاپور در کوتاه مدت از همتایان منطقه ای خود بهتر عمل کند. در حالی شاخص بورس سنگاپور به دنبال اعمال تعرفههای ایالات متحده بر این کشور، یک درصد کاهش یافت اما سایر بازارهای آسیایی مانند ژاپن، کره جنوبی و هنگ کنگ زیان بیشتری را ثبت کردند. لذا سرمایه گذاران میتوانند به اقتصادهایی که با افزایش تعرفههای کمتری روبرو هستند از جمله سنگاپور، روی آورند.
لازم به ذکر است ایالات متحده با وجود داشتن موافقتنامه تجارت آزاد با سنگاپور ور در حالی که دارای مازاد روابط تجاری با این کشور است معهذا تعرفه 10 درصدی را بر سنگاپور اعمال نموده است. بر اساس گزارش دفتر نمایندگی تجاری ایالات متحده در سنگاپور، مازاد تجاری کالاهای ایالات متحده با سنگاپور در سال 2024 معادل 2.8 میلیارد دلار بود که جهش چشمگیری نسبت به مازاد سال 2023 داشته است. حجم تجارت کالا بین دو کشور در سال 2024 بالغ بر 89 میلیارد دلار بود. صادرات کالاهای ایالات متحده به سنگاپور 46 میلیارد دلار و واردات کالا 43 میلیارد دلار در سال 2024 بود. ایالات متحده مدتهاست که از مازاد تجاری با سنگاپور برخوردار است.
در حالی که شماری از کشورها به دنبال اقدامات تقابلی با آمریکا هستند وزیر تجارت سنگاپور اعلام داشته است: سنگاپور میتواند اقدامات متقابلی را بر اساس توافقنامه تجارت آزاد که از سال 2004 به اجرا در آمده است انجام دهد، اما تصمیم گرفته این کار را انجام ندهد زیرا مقامات این کشور معتقدند تعرفههای تلافی جویانه واردات فقط به هزینه واردات سنگاپور اضافه میکند. لذا سنگاپور تلاش خواهد کرد تا با ایالات متحده تعامل کند تا زمینههای نگرانی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا را درک کند و ببیند آیا میتوان آنها را حل کرد یا خیر البته اگر نگرانی خاصی وجود نداشته باشد، بحث یا مذاکره دشوارتر خواهد بود.
علاوه بر این، در حالی که داروها و نیمههادیها در حال حاضر از تعرفه معاف هستند، سایر صادرات کلیدی - از جمله ماشین آلات، دستگاههای پزشکی، تجهیزات مهندسی دقیق، و همچنین کشتیها و قایق ها - تحت تأثیر قرار خواهند گرفت. بعلاوه ممکن است اگرچه ممکن است تعرفههای بخشی در راه باشد. همچنین، همچنان تهدید تعرفه 25 درصدی بر تمام واردات نیمههادیها و داروها از ایالات متحده وجود دارد که به گفته تحلیلگران هنوز در دست بررسی است و ممکن است بعداً اعمال شود.
درمجموع به نظر می رسد سنگاپور که از متحدان اصلی آمریکا در منطقه جنوب شرق اسیا و دارای موافقنامه تجارت آزاد با این کشور است انتظار داشت که از اعمال تعرفههای آمریکا مستثنی شود. وضعیت فعلی نه تنها موجب ناخرسندی مقامات سنگاپوری شده بلکه بر این فرض که آمریکا در شرایط سخت، متحدین نزدیک خود را فراموش نمیکند خط بطلان کشید. این موضوع در کنار رویکرد آمریکا به مسئله اوکراین، میتواند مشارکت سنگاپور با کشورهای همفکر و با شرکایش در آ.سه.آن را تقویت و در آینده نیز محاسبات سیاست خارجی سنگاپور را دستخوش تعدیلات نسبی نماید.