معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۱۱/۲۷- ۰۷:۰۰

فناوری G5 در تونس

راه‌اندازی فناوری G5 در تونس نقطه عطفی مهم در مسیر تحول دیجیتال این کشور محسوب می‌شود. سه شرکت اصلی ارائه‌دهنده خدمات مخابراتی، یعنی تونس تلکام، اورنج تونس و اوریدو تونس، در خط مقدم این ابتکار قرار دارند.

تونس از اوایل دهه ۲۰۲۰ میلادی تعهد خود را به توسعه زیرساخت‌های مخابراتی نشان داده بود. در سال ۲۰۲۰، اوریدو تونس آزمایش‌های اولیه فناوری ‏G‏5‏ را آغاز کرد که اولین گام این کشور برای ورود به شبکه‌های موبایلی نسل بعدی محسوب می‌شد.

در ماه می ۲۰۲۳، وزارت فناوری‌های ارتباطات یک کمیته تخصصی شامل نمایندگانی از سازمان تنظیم مقررات مخابرات (INTT)  و آژانس ملی فرکانس‌ها (ANF) تشکیل داد. این کمیته مسئولیت آماده‌سازی تونس برای گذار به فناوری ‏  ‏G‏5‏ را بر عهده گرفت تا این فرایند مطابق با استانداردهای جهانی و نیازهای خاص کشور باشد. در ژوئن ۲۰۲۴، وزارت فناوری‌های ارتباطات فراخوانی برای درخواست مجوز ‏ ‏G‏5‏ منتشر کرد و از اپراتورها دعوت کرد تا در این طرح شرکت کنند. هدف این بود که خدمات تجاری ‏G‏5‏ تا نوامبر ۲۰۲۴ به بهره‌برداری برسد. مجوزها، که برای ۱۵ سال معتبر هستند، شامل تخصیص ۵ مگاهرتز از طیف فرکانسی ۷۰۰ مگاهرتز و ۱۰۰ مگاهرتز از طیف ۳.۵ گیگاهرتز برای هر اپراتور بود. علاوه بر این، سه بلوک ۲۰ مگاهرتزی برای تخصیص آینده در نظر گرفته شد تا سپتامبر ۲۰۲۴، تونس تلکام، اورنج تونس و اوریدو تونس درخواست‌های خود را برای دریافت مجوز  ‏G‏5‏ ارائه کردند.

طبق اعلام روزنامه رسمی‌تونس به تاریخ 23 ژانویه 2025 قیس سعید رئیس جمهور تونس با امضای مصوبات شماره 35-38 (مندرج در صفحات 179-180 روزنامه رسمی) به شرکت ملی ارتباطات (تلکام) و شرکت های اورنج و اوریدو اجازه فعال سازی قراردادهای مربوط به اجرای خدمات نسل پنجم تلفن هوشمند و اینترنت را اعطا کرد.

انتشار این مصوبات پس از اعطای مجوزهای G5 و امضای متون قراردادها بین وزارت فناوری ارتباطات و نمایندگان شرکت های مخابراتی در تونس، با حضور کمال مدوری، نخست وزیر در 30 نوامبر 2024 در کاخ نخست وزیری صورت گرفت.

با وجود اقدامات مثبت صورت‌گرفته، چالش‌هایی نیز وجود دارد. تا پایان سال ۲۰۲۳، تنها ۶۵۲ هزار نفر از مجموع بیش از ۹ میلیون کاربر تلفن هوشمند در تونس دارای دستگاه‌های سازگار با  ‏G‏5‏ بودند که ممکن است پذیرش اولیه این فناوری را محدود کند. علاوه بر این، فاصله دیجیتالی میان مناطق شهری و روستایی یکی از چالش‌های مهم است. فرایند اجرای فناوری ‏G‏5‏ در تونس نیازمند یک رویکرد راهبردی و همکاری بین اپراتورهای مخابراتی و نهادهای دولتی و تلاش‌ هماهنگ برای مدرن‌سازی زیرساخت‌های مخابراتی این کشور است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما