آینده شرکت نفت صربستان
آینده شرکت نفت صربستان (NIS) به دلیل تحریمهای آمریکا علیه روسیه و مالکیت بیشتر روسیه در این شرکت، با ابهام روبروست. در گزارش پایگاه اینترنتی نین به آینده شرکت نفت صربستان پرداخت شده که وابسته به تصمیمات دولت صربستان، سیاستهای بینالمللی و مذاکرات با روسیه است.
تحریمهای آمریکا علیه شرکت نفت صربستان (NIS) به دلیل مالکیت بیشتر روسیه که توسط رئیس جمهور صربستان الکساندر ووچیچ اعلام شده است. اعمال تحریمها و جلوگیری از فعالیت بزرگترین شرکت نفتی صربستان میتواند منجر به بحران انرژی در صربستان شود، بنابراین یکی از سناریوها تغییر ساختار مالکیت در شرکت صنعت نفت صربستان NIS است. در صورت وقوع چنین اتفاقی، چهار سناریو ممکن است رخ دهد که حداقل فعلاً دو مورد از آنها بعید به نظر میرسد.
بزرگترین سهامدار شرکت صنعت نفت صربستان NIS شرکت گازپروم نفت است که 50 درصد از سهام شرکت NIS را در اختیار دارد، در حالی که 6.15 درصد سهام شرکت NIS نیز به شرکت مادر گازپروم نفت یعنی گازپروم تعلق دارد. جمهوری صربستان 29.87 درصد از سهام را در اختیار دارد و 13.98 درصد از شرکت متعلق به سهامداران خرد است. در ابتدا، گازپروم نفت 56.15 درصد از سهام NIS را کنترل میکرد، اما به دلیل تحریمهای اتحادیه اروپا، گازپروم 6.15 درصد از سهام آن را در NIS خریداری کرد زیرا بزرگترین شرکت روسی برخلاف گازپروم نفت تحت تحریمهای اتحادیه اروپا قرار نگرفت و بنابراین این تغییر در ساختار مالکیت، عملکرد بدون وقفه NIS را امکان پذیر کرد. اکنون، این ساختار مالکیت ممکن است به دلیل تحریمهای آمریکا دوباره تغییر کند.
کارشناسان و همچنین نمایندگان دولت صربستان، از قابلیتهایی مانند خرید سهام دولت از روسها برای تبدیل صربستان به سهامدار اکثریت، خرید کل سهام روسیه، ملی شدن سهام این شرکت یا خرید آن توسط یک شرکت دیگر صحبت میکنند. البته باید یادآور شد که روسیه در شرایط مشابهی، اما در داخل کشور خود، با برخی از شرکتهای غربی که در حال خروج بودند، قرارداد خرید و فروش سهام را منعقد کرد، اما با شرطی مبنی بر اینکه این شرکت میتواند پس از بهبود اوضاع ژئوپلیتیکی، دوباره کسب و کار خود را در روسیه خریداری کند. چنین احتمالی را میتوان به عنوان یکی از پیشنهادات برای مذاکرات، اما در جهت مخالف مطرح کرد. روسها از صربستان خارج شوند و در صورت بهبود اوضاع دوباره سهام فروخته شده را خریداری کنند.
NISرا به شخص دیگری نخواهیم فروخت
مسئولان صربستان در حال حاضر ادعا میکنند که سعی خواهند کرد از سناریویی که در آن گازپروم نفت سرمایه خود را خارج میکند، اجتناب کنند، اما اگر این اتفاق رخ دهد، بلگراد مصمم است که دولت صربستان باشد که NIS را از مسکو خریداری کند.
الکساندر ووچیچ، رئیس جمهور صربستان، اخیراً اظهار داشت که از این سناریو اجتناب میشود ولی اگر صربستان مجبور به تغییر مالکیت شرکت شود، سعی میشود که این شرکت به شخص دیگری فروخت نشود، بلکه خود صربستان این شرکت را خریداری کند. و صربستان این بودجه را دارد و قادر است که این شرکت را خریداری کند.
کارگزاران سهام تخمین میزنند که NIS ممکن است بین چند صد میلیون یورو تا 1.5 میلیارد یورو برای صربستان هزینه داشته باشد. ارزش بازار NIS در چند سال گذشته بین 1 تا 1.3 میلیارد یورو نوسان داشته است.
منبع: پایگاه اینترنتی نین مورخ 09/01/2025
https://www.nin.rs/ekonomija/vesti/65602/cetiri-opcije-za-nis-u-slucaju-americkih