مهمترین نهادهای پولی و بانکی بین المللی همکار ازبکستان در مسیر دستیابی به اهداف توسعه پایدار
بدنبال تدوین سند راهبردی توسعه اجتماعی و اقتصادی ملل متحد 2030 و در راستای تحقق اهداف سند مذکور، دولت ازبکستان اقدام به طراحی، تهیه و تدوین اسناد بالادستی با هدف دستیابی به رشد و توسعه پایدار اجتماعی و سیاسی کشور نموده است.
ازبکستان از سال 2016 با الگو گرفتن از کشورهای اروپایی، روند تحقق سیاست درهای باز و رفتن به سوی اقتصاد بازار آزاد را در پیش گرفته و اعمال برخی اصلاحات اساسی در مسیر رسیدن به توسعه پایدار کشور را در دستور کار خود قرار داده است. طبعا قدم گذاشتن در چنین مسیری مستلزم تقویت ارتباطات پایدار موسسات بانکی و مالی بین الملی، به منظور جذب تسهیلات، خطوط اعتباری، سرمایه و کمک های فنی و... جهت حمایت از پروژههای اقتصادی و اجتماعی در این کشور میباشد. طی چند سال گذشته، ازبکستان با بانک های بین المللی و موسسات مالی ذیل با هدف کسب حمایت مالی از پروژههای خود همکاری نموده است:
- گروه بانک جهانی(Bank Group World)
طی سالهای اخیر، گروه بانک جهانی در زمینه سرمایه گذاری و ارائه کمکهای فنی برای حمایت از پروژههای زیربنایی، پروژههای آموزشی، مراقبت های بهداشتی و ابتکارات دولت ازبکستان در راستای پیاده سازی " حکومتداری بهینه" با دولت این کشور همکاری داشته است.
- صندوق بین المللی پول( International Monetary Fund)
صندوق بین المللی پول از حامیان اصلی دولت ازبکستان در مسیر دستیابی به اهداف توسعه پایدار( حمایت از اصلاحات اقتصادی، با ثبات سازی اقتصاد و ارتقاء رشد اقتصادی بوده است.
- بانک توسعه آسیایی (Asian Development Bank)
بانک توسعه آسیایی طی سالیان اخیر یکی از همکاران کلیدی دولت ازبکستان در اجرای پروژههای اقتصادی و اجتماعی بوده است که در قالب ارائه وام، کمک های بلاعوض و کمک های فنی سهم چشمگیری در اجرای پروژههای زیربنایی کشور، همچنین پروزههای بخش انرژی، کشاورزی، بهداشتی و خدمات اجتماعی داشته است. طبق گزارش های موجود، تا آخر سال 2023 میلادی بانک توسعه آسیایی، حدود 254 مورد به ارزش 12.4 میلیارد دلار در قالب وام، کمک های بلاعوض، کمک های فنی و مشاوره ای و گارانتی به دولت ازبکستان خدمات ارائه نموده است.
- بانک اروپایی ترمیم و توسعه (Europian Bank for Reconstruction and Development)
ازبکستان بزرگترین همکار این بانک اروپایی در منطقه اسیای مرکزی محسوب میشود. این بانک، توسعه بخش خصوصی ازبکستان را سرلوحه همکاری پولی و مالی خود با ازبکستان قرار داده و در این راستا از پروژههای بهرهوری انرژی، کسب و کار کوچک و متوسطه، کارآفرینی بانوان و جوانان، وضع سازوکارهای همکاری دولت و بخش خصوصی در زمینه اجتماعی و زیرساخت همچنین، اجرای پروژه و برنامههای جدید در زمینه توسعه شهرهای سبز به عنوان بخشهای اولویت دار حمایت میکند. شایان ذکر است که در حال حاضر سرمایه گذاری بانک ترمیم و توسعه اروپا در اقتصاد ازبکستان از 5 میلیارد یورو فراتر رفته است.
- بانک توسعه اسلامی (Islamic Development Bank)
ازبکستان در سال 2003 به عضویت بانک توسعه اسلامی درآمد. تاکنون بیش از 40 پروژه سرمایه گذاری به ارزش بیش از 4 میلیارد دلار از سوی بانک مذکور برای برای توسعه زیرساخت های آموزشی و اقتصادی ازبکستان از جمله ساخت مدارس، مسکن، جاده، کشاورزی و محیط زیست، شبکههای برق و آب و تأسیسات بهداشتی، همچنین طرحهای اجتماعی مثل کاهش فقر و توسعه کارآفرینی تصویب و اجرا شده است. علاوه بر آن، بانک توسعه اسلامی، تامین مالی پروژههای بخش کشاورزی، آموزش، مراقبت های بهداشتی، پروژههای زیربنایی، و... را در قالب قعود اسلامی را انجام می دهد.
- بانک توسعه چین (China develop Bank)
طی سالیان اخیر، چین اولین شریک اقتصادی و تجاری ازبکستان مطرح بوده و بانک توسعه چین با هدف حمایت مالی از پروژههای مشترک در قلمرو ازبکستان، پروژههای بخش های امور زیربنایی، بخش انرژی، پروژههای تجاری، کشاورزی، به ویژه طرح هایی که در قالب پروژه عظیم " یک کمربند- یک راه" قرا میگیرد، همکاری مناسبی با ازبکستان داشته است.
- بانک صادرات- واردات چین (Exim Bank)
این بانک بیشتر پروژههای و طرحهای تجاری ازبکستان را تامین مالی میکند. ضمن اینکه در فاینانس پروژههای انرژیهای تجدیدپذیر، همچنین پروژههای زیربنایی ازبکستان دخیل میباشد.
طی سالیان اخیر کشور آلمان نقش بی بدیلی در صدور خدمات فنی و مهندسی و تامین تجهیزات صنعتی و نیروگاهی ازبکستان داشته، بطوریکه توانسته خود را به عنوان هشتمین شریک تجاری ازبکستان مطرح کند. این بانک به عنوان بازوی مالی این همکاری، کار فاینانس پروژههای نیروگاههای تجدیدپذیر، پروژههای بخش کشاورزی، مدیریت منابع آبی و مراقبت های بهداشتی را به عهده داشته است.
- آژانس همکاریهای بین المللی ژاپن (جایکا)
آژانس همکاریهای بین المللی ژاپن در قالب اعطای وام و حمایت های فنی تخصصی از پروژههای بخش انرژی، حمل و نقل و طرح های توسعه شهری ازبکستان حمایت می نماید.
- بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیایی (AIIB)
این موسسه ضمن اعطای منابع مالی به ازبکستان و تامین مالی پروژههای زیربنایی، انرژی، حمل و نقل و توسعه شهری، کمک های فنی و مشاوره ای در راستای اجرای اطلاحات اقتصادی و توسعه اجتماعی ازبکستان نیز به دولت این کشور ارائه می دهد.